Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3811 odpowiedzi w tym temacie

#3801 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów

Napisano 06 kwiecień 2025 - 20:00

kaszan_olsztyn, on 06 Apr 2025 - 15:44, said:

Cześć !

Dużo widzę tu rozważań i opinii na temat wymarzonej wyprawy wędkarskiej do Szwecji. Niektórzy piszą o niedosycie cytując wyniki nieosiągalne na polskich wodach, inni zadowalają się atmosferą samego wyjazdu traktując ryby drugorzędnie. Sam jestem gdzieś po środku, mam na koncie dwie wyprawy, na których nie zbliżyłem się co prawda do wyniku p.t. metrówka i kilkanaście ryb 90+ a mimo to wspominam wyjazd, jak niesamowitą przygodę. Były to wyprawy do bazy wędkarskiej na popularnym, przełowionym już obecnie jeziorze.

W tym roku planowany scenariusz wyjazdu jest jednak zupełnie inny. Razem z kolegą chcemy wybrać się w kompletną dzicz w regionach Dalsland lub Varmland i wędkowanie w małych leśnych jeziorach z belly boat. Spanie w namiocie na skale lub wiacie przy samej wodzie, gotowanie pod chmurką itd i brak cywilizacji w promieniu kilkunastu kilometrów. Wyprawa bardziej outdoorowa niż bicie wędkarskich rekordów. Przeglądamy rezerwaty przyrody i okolice parków narodowych gdzie można wędkować. Czy ktoś z Was może pochwalić sie doświadczeniem z podobnej wyprawy?

Wiele takich wód jest kompletnie nieopisanych, czasem próżno szukać właścicieli takich wód w internecie, a szukać umiem. Ciekawi mnie zagadnienie walki z zakwaszeniem wód, a co za tym idzie populacji ryb w takich zbiornikach. Przeczytałem gdzieś, że brak informacji na temat zbiornika, to dobra informacja ale czy rzeczywiście tak jest?

Czy ktoś z Was może pochwalić podobną wyprawą i mógłby podpowiedzieć nieco na co zwrócić uwagę, żeby poza walorami przyrodniczymi, móc cieszyć się również ze złapanych ryb? Nie oczekuję, że nagle sypną się nazwy łowisk, choć mogę zapewnić, że w zasadzie wszystkie ryby wypuszczamy i sami strzeżemy swoich miejscówek wiedząc czym to grozi, raczej chodzi o opis własnych doświadczeń.

Dzięki z góry!

Plan fajny, sam mam podobny na ten rok.... Tylko niestety na terenie Polski, więc na jakieś super wyniki nie mam co liczyć
90% biwakowanie bez elektroniki a pozostałe 10% to łowienie, a raczej inne czynności wędkarskie (rzucanie przynęty do bezrybnej wody)
Chciałem pójść w survival i jeść co zlowie, ale bym chyba głodował
Myślę o całym tygodniu nad rzeką

Użytkownik Umbra edytował ten post 06 kwiecień 2025 - 20:01

#3802 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1084 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 06 kwiecień 2025 - 20:14

Piękny plan.

I bez ryzyka. Nad rzeką woda raczej będzie, a pijąc człowiek 7 dni bez jedzenia wytrzymuje. A jak ma parę puszek to i dwa  ;)

Coś złowisz zawsze. Plotki, leszczyki. Przeżyć się da. Kiedyś za młodego, nad jeziorem z kolegą z głodu jadłem słonecznice łapane podrywką z garścią pszenicy ukradzioną z pola i wytartą w rękach, Jak survival, to coś znajdziesz.

Naprawdę zazdroszczę.

Tylko jak się będziesz rozbijał w lesie to, żeby Cię z wody widać nie było bo Was znajdą. Leśniczy zazwyczaj ma donosy z wody. Ale są już nadleśnictwa ze wolno biwakować na dzikusa, byłeś ognia nie palił. Aaaa rzeka, pomyliłem z jeziorami.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 06 kwiecień 2025 - 20:17

• Umbra lubi to

#3803 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów

Napisano 07 kwiecień 2025 - 04:40

Qh_, on 06 Apr 2025 - 19:14, said:

Piękny plan.

I bez ryzyka. Nad rzeką woda raczej będzie, a pijąc człowiek 7 dni bez jedzenia wytrzymuje. A jak ma parę puszek to i dwa ;)
Coś złowisz zawsze. Plotki, leszczyki. Przeżyć się da. Kiedyś za młodego, nad jeziorem z kolegą z głodu jadłem słonecznice łapane podrywką z garścią pszenicy ukradzioną z pola i wytartą w rękach, Jak survival, to coś znajdziesz.

Naprawdę zazdroszczę.

Tylko jak się będziesz rozbijał w lesie to, żeby Cię z wody widać nie było bo Was znajdą. Leśniczy zazwyczaj ma donosy z wody. Ale są już nadleśnictwa ze wolno biwakować na dzikusa, byłeś ognia nie palił. Aaaa rzeka, pomyliłem z jeziorami.

Na jeziora i stawy od dawna nie jeżdżę.
Jak słyszę te pikanie sygnalizatorów I dzwoneczki to mnie, za przeproszeniem, k*rwica bierze.
Pomijając głośne rozmowy, jakąś muzykę i imprezy piwnowódkowe, i to że nie ma miejsca gdzie łowić, ponieważ karpikarze wywożą zestawy na drugi koniec jeziora...
I ludzi od groma choć ryb nie ma

I miałem na myśli survival na normalnych rybach... Jak outdoor boys
A nie szlamojady....

Lipienie, pstrągi, sandacz, szczupak, okoń
Ryby od wielu lat wszystkie wypuszczam to teraz miałbym szansę "nadrobić"

Użytkownik Umbra edytował ten post 07 kwiecień 2025 - 04:43

#3804 OFFLINE   kemot11

kemot11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 09 kwiecień 2025 - 13:53

Cześć,
Mam pytanie czy roczna licencja wędkarska w Szwecji jest ważna przez 365 dni czy na dany rok kalendarzowy w którym zostaje kupiona.

#3805 OFFLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • Lokalizacjajaskrów
  • Imię:rafal

Napisano 09 kwiecień 2025 - 15:20

Nie kupowalem za wielu różnych w różnych lokacjach ale te co kupowalem były na 365 dni. Na stronie ifiske.se przy wybraniu opcji årskort, masz napisane ile dni jest ważna karta.
  • kostom63 lubi to

#3806 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2377 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 09 kwiecień 2025 - 15:31

kemot11, on 09 Apr 2025 - 12:53, said:

Cześć,
Mam pytanie czy roczna licencja wędkarska w Szwecji jest ważna przez 365 dni czy na dany rok kalendarzowy w którym zostaje kupiona.

Zależy od jeziora - sprawdż warunki.
Zazwyczaj rok od daty zakupu, ale znam kilka takich, gdzie się sprzedaje na rok kalendarzowy

• kemot11 lubi to

#3807 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 09 kwiecień 2025 - 23:28

rafalsky, on 09 Apr 2025 - 14:20, said:

Nie kupowalem za wielu różnych w różnych lokacjach ale te co kupowalem były na 365 dni. Na stronie ifiske.se przy wybraniu opcji årskort, masz napisane ile dni jest ważna karta.

ifiske nie działa na wszystkich terenach i jeziorach - warto sprawdzic wcześniej przed wyjazdem

jesli ifiske nie działa to karte można zwykle kupic na bliskiej jezioru stacji benzynowej z obsługą, czesto tez sklepuy spozywcze lub foto

jesli tam nie maja to zawsze na stacji powiedzą gdzie i u kogo można kupić

zawsze sprawdzaj przy zakupie karty w sklepie czy na stacji sprawczaj i pytaj na co kupujesz karte - niech Ci pokażą na mapie albo dadzą mape wedkarską regoinu do karty

czasami nie wiedzą co sprzedaja a zwrócic raczej nie można

#3808 OFFLINE   kemot11

kemot11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 10 kwiecień 2025 - 10:25

Dano., on 09 Apr 2025 - 14:31, said:

Zależy od jeziora - sprawdż warunki.
Zazwyczaj rok od daty zakupu, ale znam kilka takich, gdzie się sprzedaje na rok kalendarzowy

Już wszystko wiem, w opisie roczna ale..."Valid per calendar year, ie until the end of the year."

• psd27 i Dano. lubią to

#3809 OFFLINE   cezarypioro

cezarypioro

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Imię:Cezary

Napisano 15 kwiecień 2025 - 19:51

Witam.

Czy ma ktoś może mapkę w jakich strefach nie można łowić na jeziorze Helgasjön, co by przez przypadek nie zahaczyć o jakiś mandat? Anabolicowi nie będę zawracał głowy, bo nie jedziemy z Jego oferty, tylko budżetowo biwak/namiot.

Pozdrawiam

#3810 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3742 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 15 kwiecień 2025 - 19:56

https://helgasjonfiske.se/fiskeregler/
W treści jest link do mapki.
  • cezarypioro lubi to

#3811 OFFLINE   Norbert 78

Norbert 78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 16 kwiecień 2025 - 09:37

cezarypioro, on 15 Apr 2025 - 18:51, said:

Witam.
Czy ma ktoś może mapkę w jakich strefach nie można łowić na jeziorze Helgasjön, co by przez przypadek nie zahaczyć o jakiś mandat? Anabolicowi nie będę zawracał głowy, bo nie jedziemy z Jego oferty, tylko budżetowo biwak/namiot.
Pozdrawiam

Też wybieram się nad to jezioro. Jak się nic nie zepsuje, ruszamy w połowie czerwca kamperem. Będzie to nasza pierwsza wyprawa do Szwecji, jedziemy na dwa tygodnie więc zaliczymy jeszcze szkiery. Może zrobimy jakieś spotkanie jak terminy nam się zgrają?

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka
  • Rebel64 i cezarypioro lubią to

#3812 OFFLINE   cezarypioro

cezarypioro

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Imię:Cezary

Napisano 18 kwiecień 2025 - 12:51

Norbert 78, on 16 Apr 2025 - 08:37, said:

Też wybieram się nad to jezioro. Jak się nic nie zepsuje, ruszamy w połowie czerwca kamperem. Będzie to nasza pierwsza wyprawa do Szwecji, jedziemy na dwa tygodnie więc zaliczymy jeszcze szkiery. Może zrobimy jakieś spotkanie jak terminy nam się zgrają?

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Pewnie, że tak! :) My wypływamy w piątek 27.06 z Gdyni do Karlskrony

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych