Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3797 odpowiedzi w tym temacie

#3781 OFFLINE   Andrzej@45

Andrzej@45

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaMehren
  • Imię:Melerski
  • Nazwisko:Andrzej

Napisano 30 marzec 2025 - 17:13

witam 

jestem trochę innego zdania i wiem że w promieniu 500 kilometrów od Ystad jest sporo rybnej i ciekawej Wody . Ja sam łowiłem w różnych rejonach Szwecji a obecnie nie oddalam się od promu więcej niż 300 kilometrów i mam fajne wyniki .Oprócz tego zauważyłem że presja na wody Szwedzkie słabnie ,wcześniej zawsze spotykałem na promie sporo wędkarzy a obecnie coraz mniej a niekiedy wcale .

#3782 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1063 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 30 marzec 2025 - 18:14

Może słabnie bo i presja wędkarzy zrobiła swoje.

Strasznie się chciałem wybrać do Szwecji ale tak raczej w dzicz nad wodę, odpocząć od zgiełku i pośpiechu, priorytetem jest cisza, spokój i brak ludzi. Tak najlepiej bajoro w lesie i max dwa domki nad nim. Ryby jak będą to fajnie, jak nie to trudno.

Jak tak czytam co piszecie, to zaczynam wątpić czy wyjazd ma sens. Parę lat temu się nacapierzałem, wtedy nie pykło, a dziś ... widzę, że mogę nie znaleźć tego czego szukam.

#3783 OFFLINE   rafalsky

rafalsky

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 postów
  • Lokalizacjajaskrów
  • Imię:rafal

Napisano 30 marzec 2025 - 18:39

Jak bajoro w lesie to raczej nie metrowe szczupaki , a to chyba o to chodzi z wyjazdami do Szwecji. Jeśli nie są priorytetem szczupaki a pstrągi , średniej wielkości okonie to wtedy Twój wyjazd nad " bajoro" ma sens :) .

#3784 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2373 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 30 marzec 2025 - 19:47

Andrzej@45, on 30 Mar 2025 - 16:13, said:

witam 

jestem trochę innego zdania i wiem że w promieniu 500 kilometrów od Ystad jest sporo rybnej i ciekawej Wody . Ja sam łowiłem w różnych rejonach Szwecji a obecnie nie oddalam się od promu więcej niż 300 kilometrów i mam fajne wyniki .Oprócz tego zauważyłem że presja na wody Szwedzkie słabnie ,wcześniej zawsze spotykałem na promie sporo wędkarzy a obecnie coraz mniej a niekiedy wcale .

Nie no, wszystkiego nie wyłowiliśmy i nawet te gorsze jeziora są wciąż bardziej rybne niż takie Zegrze czy Sulejów.
Pytanie, jakie masz punkty odniesienia bo to kluczowe. Czy jak ekipa na wyjazd złowi 2 metrowe ryby plus 10 x90+ to wyjazd jest udany czy jak ekipa na wyjazd złowi 39 metrówek, to wtedy wyjazd jest udany. No i kolejne pytanie - zależy kto czego potrzebuje, jakie ma możliwości. Nie każdemu zdrowie pozwala się tłuc autem takie hektary a samolot brzmi obco.
Ale tak, na południu też można połowić, tylko nieco trudniej trafić na właściwą wodę - moim zdaniem.
Ważne, żebyśmy wracali z wypadów zadowoleni  :)

Użytkownik Dano. edytował ten post 30 marzec 2025 - 19:49

#3785 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1063 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 30 marzec 2025 - 20:21

rafalsky, on 30 Mar 2025 - 17:39, said:

Jak bajoro w lesie to raczej nie metrowe szczupaki , a to chyba o to chodzi z wyjazdami do Szwecji. Jeśli nie są priorytetem szczupaki a pstrągi , średniej wielkości okonie to wtedy Twój wyjazd nad " bajoro" ma sens :) .

Metrowe szczupaki są i u nas. Jak pisałem nie o rekordy mi chodzi. Raczej o miłe spędzenie czasu w ciszy. Na łonie nieskalanej natury bez hałasujących naokoło łódek i ludzi. Fajnie jakby coś brało, ale rekordów bić nie muszę. 

• Dano. lubi to

#3786 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 355 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 30 marzec 2025 - 20:44

rafalsky, on 30 Mar 2025 - 17:39, said:

Są takie, całkiem rybne, nawet na południu, tak do 200 km od promu, ale  zezwolenie kupuje się u Szweda, którego siedlisko to jedyne nad jeziorem, no może parę innych jakichś domków ukrytych między drzewami, co ciekawe na zezwoleniu wypisanym na byle jakim druku po taniości brak jakichkolwiek ograniczeń połowowych. Tylko że nikt nie zdradzi takiego łowiska.

#3787 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2373 postów

Napisano 30 marzec 2025 - 22:42

Mariusz1000, on 30 Mar 2025 - 19:44, said:

Są takie, całkiem rybne, nawet na południu, tak do 200 km od promu, ale  zezwolenie kupuje się u Szweda, którego siedlisko to jedyne nad jeziorem, no może parę innych jakichś domków ukrytych między drzewami, co ciekawe na zezwoleniu wypisanym na byle jakim druku po taniości brak jakichkolwiek ograniczeń połowowych. Tylko że nikt nie zdradzi takiego łowiska.

Ja mogę, ale ryb nie gwarantuję :)

#3788 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1671 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 31 marzec 2025 - 07:14

Przecież na rybnych łowiskach poludnia i środkowej Szwecji, jeśli nie wstrzelisz się z terminem, to dostajesz brutalnie w ryj. Sam przerobiłem wyjazdy w dokładnie to samo miejsce, gdzie np okonie 30-40 cm można było wyciągać w ilości sto sztuk dziennie, by rok później nie zobaczyć okonia na 4 chlopa (szkiery).

To normalne, odstępstwem musiałyby być tak rybne wody, ze kiedykolwiek pojedziesz to polowisz, ale to chyba nie istnieje, prawda?

Do tego dochodzą różnice w kompetencjach, rzadko kto umie np jakościowo trollowac na dużych szwedzkich wodach, co w przypadku niewstrzelnia się z terminem w majowe żarcie na płytkim jest bardzo porządne.

Potem mamy z tego cala mozaikę wyników, rozczarowań. Do tego dochodzi wymieniana wyżej skala oczekiwań. Dla mnie udanym będzie wyjazd, gdzie każdy złowi metrowke i skończy z 50 rybami +70 na liczniku, kilku kolegów z forum posiadających wysokie umiejętności uzna taki wyjazd za totalny niewypał.

Ot, jak ma się możliwości finansowe po prostu trzeba jechać i cieszyć się każdym dniem, w końcu nigdy nie wiemy, ile nam jeszcze dni w zdrowiu nad wodą zostało.

Pozdrawiam i sam ubolewam, że w tym roku nie zobaczę tych twarzy pełnych nadziei przy wieczornym bufecie na Polferriesie. :-)

#3789 OFFLINE   Andrzej@45

Andrzej@45

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaMehren
  • Imię:Melerski
  • Nazwisko:Andrzej

Napisano 31 marzec 2025 - 08:40

Zawsze może być tak że się nie wstrzelisz ,że kolor nie pasuje lub rodzaj czy rozmiar przynęty .To nie sklep rybny że idziesz i kupujesz .Dla mnie liczy się odpoczynek i fajna atmosfera a ryby to tylko dodatek do tego.

• wojciiech i Rebel64 lubią to

#3790 OFFLINE   hardy50

hardy50

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra
  • Imię:Bartek

Napisano 31 marzec 2025 - 13:53

Amen 😉

#3791 OFFLINE   haukii

haukii

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 50 postów
  • LokalizacjaGarwolin
  • Imię:K
  • Nazwisko:.

Napisano 31 marzec 2025 - 16:24

Qh_, on 30 Mar 2025 - 19:21, said:

Metrowe szczupaki są i u nas. Jak pisałem nie o rekordy mi chodzi. Raczej o miłe spędzenie czasu w ciszy. Na łonie nieskalanej natury bez hałasujących naokoło łódek i ludzi. Fajnie jakby coś brało, ale rekordów bić nie muszę.

Oczywiście że gdzieś tam są ale chodzi o ilość , niektórym dobrym wędkarzom mimo wielu wielu lat nad wodą nadal nie jest dane złowić tej 100. A przciez nie jest to jakiś nadzwyczajny wymiar w normalnej zdrowej wodzie. Tyle tylko że w Polsce bardzo ciężko o taką. I złowienie jednej ryby 110cm nie tworzy z jeziora rybnej wody , a złowienie dużej ilości ryb 80cm+
  • Rebel64 lubi to

#3792 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1406 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 31 marzec 2025 - 22:36

Andrzej@45, on 31 Mar 2025 - 07:40, said:

Zawsze może być tak że się nie wstrzelisz ,że kolor nie pasuje lub rodzaj czy rozmiar przynęty .To nie sklep rybny że idziesz i kupujesz .Dla mnie liczy się odpoczynek i fajna atmosfera a ryby to tylko dodatek do tego.

To właśnie kwintesencja wyprawy na ryby,atmosfera,dobre towarzystwo,odpoczynek od codziennych zobowiązań -ryby są bardzo ważne ,ale to tylko ważny dodatek.W dobrym towarzystwie jest nadzieja , że za rok będzie jeszcze lepiej.
Po prostu męskie granie.
  • strary lubi to

#3793 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 295 postów

Napisano 01 kwiecień 2025 - 05:42

Co kto lubi...
By odpocząć mogę jechać bez wędek nad okoliczną rzekę (z wędkami i tak podobne wyniki)

Strzelałbym, że do Szwecji, Danii, Holandii ludzie jadą w 80% po to żeby się nalowic i wyłowić konkretnych ryb

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk
  • drChlubicz lubi to

#3794 OFFLINE   drChlubicz

drChlubicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 718 postów
  • LokalizacjaGA
  • Imię:Michał

Napisano 01 kwiecień 2025 - 06:17

Dokładnie tak, żeby odpocząć biorę hamak i książkę, i na pewno nie jadę w tym celu do

Szwecji :doh: tylko np w Bory Tucholskie lub na Podlasie, a jak już biorę wędkę (zwłaszcza na taki wyjazd) to ryby są absolutnym priorytetem, reszta jest dodatkiem.

Inne podejście to dla mnie jakiś śmieszny absurd, no ale co kto lubi.

Użytkownik drChlubicz edytował ten post 01 kwiecień 2025 - 06:34

#3795 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2373 postów

Napisano 01 kwiecień 2025 - 08:29

Rebel64, on 31 Mar 2025 - 21:36, said:

To właśnie kwintesencja wyprawy na ryby,atmosfera,dobre towarzystwo,odpoczynek od codziennych zobowiązań -ryby są bardzo ważne ,ale to tylko ważny dodatek.W dobrym towarzystwie jest nadzieja , że za rok będzie jeszcze lepiej.
Po prostu męskie granie.

Czyli tylko ja jestem pierdolnięty i jak jade na ryby, to po to żeby  je łowić  :)  To one są celem moich wypadów na ryby. Najlepiej duże i dużo.
A potem jest cała otoczka, o której piszecie czyli towarzystwo, atmosfera itd.
Ja lubię łowić sam, bo tak się nauczyłem - mało jest osób, które dysponują taką ilością czasu jaką przeznaczam na wędkowanie.
Przyrodniczo oczywiście lubię jak jest pięknie i klimatycznie, ale z przyjemnością jeżdżę do Holandii gdzie się łowi"między Lidlem a Kauflandem" i wracam uchachany, bo wyłowiony.. Zazwyczaj  :) 
NA szczęcie każdemu wedle potrzeb  :P  i tego Wam życzę na każdym wyjeździe - spelniać swoje potrzeby i oczekiwania. Wracać uśmiechniętym  :) 

#3796 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10253 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 01 kwiecień 2025 - 08:45

Daniel, to jest nas dwóch  :D  :highfive:

#3797 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 781 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 01 kwiecień 2025 - 09:18

BOB, on 01 Apr 2025 - 07:45, said:

Daniel, to jest nas dwóch  :D  :highfive:

Rzekłbym, że nawet trzech :)

• BOB lubi to

#3798 OFFLINE   Pablito86

Pablito86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 kwiecień 2025 - 09:26

Jak mawia klasyk - każdemu według potrzeb :)
i moim skromnym zdaniem każdy w Szwecji jest w stanie swoje spełnić w zależności na co się nastawia: wygody, ryby, odpoczynek, ciszę itd. Doświadczenia mam jeszcze mało, wydaje mi się, że jak się poszuka to wszystko jest się w stanie znaleźć - i duże campy blisko Karlskrony i domki na pustkowiu troche dalej. Jak ktoś nie chce daleko jechać to coś znajdzie, a jak ma luz i chce się nałowić to i do Dano dojedzie :)

Jedno się nie zmienia, trzeba czasu i chęci i wszystko da się rozkminić z internetu szukając miejsc, czytając i pytając bardziej życzliwych kolegów z Jerka.
  • strary i Dano. lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych