Boren pływamy wszędzie. Z rzutu jedną 80 cm z 4m. Dramat trwa. Inne ekipy też 3 -4 ryby na 4 dni pływania.
Na Boren wędkuje od 2005 roku. Jestem tam 3-4 razy w roku a w latach 2011-2012 mieszkałem w Szwecji i byłem tam w każdy weekend (od lodu do lodu).
Jak zaczynałem to spotykałem tam 1 łódkę tygodniowo a woda nie była tak transparentna jak dziś. Ostatnie 3-4 lata to ogromna presja, w weekend jest tam ze 20 łódek a Szwedzi z Motali zaczęli łapać szczupaki i mają profesjonalny sprzęt.
Podzielę się z tobą spostrzeżeniami z ostatnich 2 lat. Jeśli ryby są aktywne to łapie się je na duże przynęty z ręki i w trolu. Dobrze reagują na powolne prowadzenie i przynęty ze słabą pracą. Dlatego teraz kiedy ryba jest totalnie nieaktywna sugeruję zupełnie inną taktykę:
1. Zatoka Ostanback (kółko z 1 na zdjęciu) to moim zdaniem najlepsze miejsce na jeziorze. Linia prosta pomiędzy cyplami to 3,5-4 metry - połapcie z ręki do granicy 5 metrów (x na rysunku to podwodna wyspa z boją i granica do jakiej sugeruję łapać) ale nie w dryfie tylko poszukajcie skupisk podwodnego zielska, kotwica i używajcie agresywnych gum np. Dragon Reno Killer Pro minimum 15 cm prowadzonych szybko tak aby muskały zielsko. Jeśli trolling to bardzo agresywne woblery np. Jaxon holo Select Karas. Czasami późną jesienią pojawiają się na wodzie 2-3 metry przy trzcinach. Musicie pływać !!
Ja największe szuki łapie na jasne przynęty białą perła + niebieska perła (na razie mam 118cm na koncie)
2. Kółko z numerem 2 to pas rdestnic na wodzie 3-3,5 metra - musicie tam regularnie zaglądać
3. Literka Z to wyjście z zatoki z drzewem z głębokości 7-8 metrów na próg 2 metry a potem ok 4 metry - często ładne sztuki stoją na kancie - zjeżdżajcie tam w trollu z agresywnymi przynętami tak aby wobler uderzał w próg.
4. Kółeczko z X w środku to okolice boji - tam jest przejście z 7 metrów na 3-4 metry a pod wodą jest łąka zielska - kotwica i agresywne gumy i młócka. Warto spróbować za ciężkich główek 25-30g aby praca była mega agresywna - pamiętajcie aby gumy "muskały" zielsko
5. Boren jest zasilane wodą z jeziora Vattern poprzez Motala Strom i jeśli woda wpływająca będzie cieplejsza to na wyjściu może się gromadzić drobnica. Tam łapiemy wczesną wiosną bo tam najszybciej rozmarza. Na ujściu jest nurt i do 12 metrów (literka G) - warto tam spróbować.
Mam nadzieję że to wam pomoże - połamania....