Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3816 odpowiedzi w tym temacie

#3701 OFFLINE   drChlubicz

drChlubicz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 726 postów
  • LokalizacjaGA
  • Imię:Michał

Napisano 16 grudzień 2024 - 18:13

Mariusz1000, on 16 Dec 2024 - 16:46, said:

W pierwszym tygodniu września 2024 w południowej Szwecji była przepiękna pogoda, ponad 25 stopni C, przeważnie bezwietrznie, a to nie jest najlepsza pogoda na łowienie ryb w dzień w przejrzystej wodzie, a właśnie taka woda jest w tym jeziorze.

Niestety wszystko się zgadza :(

Próbowaliśmy też w nocy, ale bez efektów.

Użytkownik drChlubicz edytował ten post 16 grudzień 2024 - 18:14

#3702 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15726 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 grudzień 2024 - 18:15

Czy ktoś może wie co z Boren24 i domkiem nad samym jeziorem ? Ktoś to przejął?

#3703 OFFLINE   jazzzoff

jazzzoff

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Oleksii
  • Nazwisko:Dmytruk

Napisano 01 styczeń 2025 - 21:10

Ro72, on 26 Oct 2024 - 18:43, said:

Właśnie dzisiaj wróciłem z Mjorn. Było nieźle, choć po czerwcowym wypadzie gdzie było naprawdę dobrze miałem większe oczekiwania. Wypad za sandaczem. We dwóch na łódce przez tydzień mieliśmy 5 ryb w przedziale 74-78, 7 w granicach 62-66 cm kilkanaście 50 parę i  drugie tyle samo drobnego. Szczupak 99,82,77 ,75 i parę mniejszych. Kilkanaście okoni nie większych niż 30 cm jako przyłowy   Dwa dni były bardzo dobre i wtedy to złowiliśmy wszystkie 70. Dwa dni strasznie wiało ale byliśmy  na wodzie, ładne zapisy ale ryby nie aktywne, brania bardzo słabe. Łowiliśmy z ręki w godzinach od ok. 7.00 do 18.30. W nocy nie próbowaliśmy. Łowiliśmy na rozległych blatach 7/9 metrów przy brzegu graniczących ze spadami nawet do 30 metrów . Na blatach po środku jeziora nie było ryb, Ryby brały na przynęty 6/9 cm. i na takiej stynce żerowały bo wzięliśmy ryby na kolację.  Na promie byliśmy z ekipą która była na rzece Glomma i oni połowili bardzo grubo szczupaków .

Dziękuę za informację. W jakim miesiącu lepiej zrobic wypad na Mjorn? Czy są jakieś polecani domki?

#3704 OFFLINE   Z Olsztyna

Z Olsztyna

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 685 postów
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Z Olsztyna

Napisano 11 styczeń 2025 - 22:43

selk, on 16 Dec 2024 - 06:05, said:

Napewno musicie tam dobrze pilnować sprzętu.
Vaxjo to duże skupisko emigrantów. Kuzynka znajomego mieszka ze 200m od tego jeziora co jest zaraz obok tej miejscowości - może to te. Mowiła jak byliśmy u niej przejazdem w tym roku że wszystko trzeba chować do garaży

Wysłane z mojego CPH2609 przy użyciu Tapatalka

Nie dodała , że to tak od czasu jak powstało Schengen?

https://www.policja....motorowych.html

Użytkownik Z Olsztyna edytował ten post 11 styczeń 2025 - 22:45

• Mysha, malinabar i DeepRunner lubią to

#3705 OFFLINE   Ro72

Ro72

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaCentrum
  • Imię:Robert

Napisano 12 styczeń 2025 - 18:17

jazzzoff, on 01 Jan 2025 - 20:10, said:

Dziękuę za informację. W jakim miesiącu lepiej zrobic wypad na Mjorn? Czy są jakieś polecani domki?

My jeździmy w czerwcu i październiku ale tym roku na jesieni jedziemy od 1 września na 12 dni . Domki ogarnia kolega ale można sporo znaleźć na różnych bokingach. 

#3706 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1657 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 27 styczeń 2025 - 17:21

Takie oto wieści spływają od moich Szwedzkich przyjaciół:

Czołem bracia wędkarze👋
Z ciężkim sercem próbuję wyrazić swoje myśli po wczorajszej decyzji podjętej na spotkaniu stowarzyszenia wędkarskiego Ivösjön. Ivösjön było ostatnią ostoją w Skanii, gdzie wszystkie metody wędkarskie były dozwolone. Ale nie tylko… Jako członek stowarzyszenia za 50 koron dziennie można było również postawić 100 metrów sieci, dwa podwójnych lub cztery pojedyncze więcierze oraz rozstawiać sznury na dnie z maksymalnie 300 haczykami – co w rzeczy samej, stanowiło ciekawą alternatywę dla wędkarstwa sportowego.

Ivösjön, z powierzchnią ponad 50 km², przez lata przyciągało wielu entuzjastów wędkarstwa, którzy stosowali różnorodne techniki połowu w zależności od swoich doświadczeń i zainteresowań.
... ale niestety już ani minuty dłużej☝

Podczas wczorajszego głosowania przegłosowano decyzję o zakazie stosowania metod wędkarskich opartych na technologiach "live" (z obrazowaniem w czasie rzeczywistym) podczas wędkarstwa sportowego.
Oto cytat ze strony stowarzyszenia:

"Cel wprowadzenia zakazu
Zakaz wprowadza się w celu:
Ochrony populacji ryb i promowania zrównoważonego rybołówstwa.
Zmniejszenia ryzyka przełowienia większych osobników dzięki zakazie stosowania technik live.
Zachowania uczciwego i sportowego charakteru wędkarstwa, w którym premiowane są tradycyjne metody."
  • godski, Biesan i haukii lubią to

#3707 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15726 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 styczeń 2025 - 17:29

yglo, on 27 Jan 2025 - 16:21, said:

Takie oto wieści spływają od moich Szwedzkich przyjaciół:

Czołem bracia wędkarze
Z ciężkim sercem próbuję wyrazić swoje myśli po wczorajszej decyzji podjętej na spotkaniu stowarzyszenia wędkarskiego Ivösjön. Ivösjön było ostatnią ostoją w Skanii, gdzie wszystkie metody wędkarskie były dozwolone. Ale nie tylko… Jako członek stowarzyszenia za 50 koron dziennie można było również postawić 100 metrów sieci, dwa podwójnych lub cztery pojedyncze więcierze oraz rozstawiać sznury na dnie z maksymalnie 300 haczykami – co w rzeczy samej, stanowiło ciekawą alternatywę dla wędkarstwa sportowego.

Ivösjön, z powierzchnią ponad 50 km², przez lata przyciągało wielu entuzjastów wędkarstwa, którzy stosowali różnorodne techniki połowu w zależności od swoich doświadczeń i zainteresowań.
... ale niestety już ani minuty dłużej☝

Podczas wczorajszego głosowania przegłosowano decyzję o zakazie stosowania metod wędkarskich opartych na technologiach "live" (z obrazowaniem w czasie rzeczywistym) podczas wędkarstwa sportowego.
Oto cytat ze strony stowarzyszenia:

"Cel wprowadzenia zakazu
Zakaz wprowadza się w celu:
Ochrony populacji ryb i promowania zrównoważonego rybołówstwa.
Zmniejszenia ryzyka przełowienia większych osobników dzięki zakazie stosowania technik live.
Zachowania uczciwego i sportowego charakteru wędkarstwa, w którym premiowane są tradycyjne metody."

Zdecydowanie popieram. Szwedzi poszli po rozum do głowy.

Jak dla mnie latarka w najbliższych czasach bardzo przysłuży się do wyrybienia wód. Jeszcze do niedawna barierę stanowił koszt takiego sprzętu a obecnie to niecałe 6000 zł - w tym tempie za kilka lat będzie to kilka średnich dniówek. Dużo wielkich ryb drapieżnych które do tej pory miały w miarę względny spokój i były bardzo trudno namierzalne w toni wyjeżdża teraz do góry, po prostu dużo łatwiej (podkreślam - nie napisałem że łatwo tylko łatwiej ) je teraz namierzyć i złowić co widać chociażby po wysypie ich zdjęć w necie. W miarę jak sprzęt tanieje coraz więcej z nich trafi na patelnię zamiast brać udział w tarle. Co najgorsze nasila sie proceder celowego ich łowienia w celu odsprzedaży do barów czy hurtowni. Tylko co można z tym zrobić w Polsce ??   

#3708 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1657 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 17:41

Wód z zakazem "live" jest na poludniu Szwecji wiecej niz to wyzej wymienione. Wydaje sie ze na ifiske bedzie to uwzględnione, i wszedzie tam gdzie mozna nabyć pozwolenia.
Wiecej inf tu:
https://www.facebook...e/p/19kzhFAdJ1/

#3709 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 19:11

Ale więcierze i sznurki to można jako "ciekawa alternatywa" dla wędkarstwa sportowego... Żenujący zakaz

• adasio i Krzysiu lubią to

#3710 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1495 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 27 styczeń 2025 - 19:19

Też się spotkałem z kilkoma jeziorami w se z zakazem live. Co więcej, spotkałem się z zakazem używania bardziej "profesjonalnych" echosond z bocznym obrazowaniem. Według przepisów echosonda może być używana wyłącznie do pokazania głębokości :). W Polsce, imho, też nas czekają tego typu zakazy, szczególnie na szlaku WJM. Tylko że w pl i tak każdy będzie miał na to wy...ne. Jestem przeciwnikiem tego typu zakazów i z pewnością będę je łamał.

https://www.ifiske.s...n.htm?rules=776

Użytkownik rower26 edytował ten post 27 styczeń 2025 - 19:26

• szydłoś lubi to

#3711 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1064 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 27 styczeń 2025 - 21:20

Rower26
Mam nadzieję że przy tym łamaniu zakazu dorobisz się kilku ujemnych 0 na koncie

#3712 OFFLINE   mercoss

mercoss

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 21:48

Ja mam nie jestem pewien czy to jest dobra droga. Czy komukolwiek udało się na tym świecie zatrzymać postęp i technologię?
Może trzeba znaleźć inne narzędzia ochrony przyrody, ryb.Obawiam się że technologii się nie powstrzyma..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • rower26 i Krzysiu lubią to

#3713 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1657 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 22:17

Do zakazu live'a w opisanym wyzej jeziorze doprowadzili wlasciciele ziem i cześci tego jeziora, podobno kazde jezioro w SE ma swoich prywatnych wlascicieli ( trzy najwieksze sa królewskie). W tym roku zostaliśmy pogonieni przez wzburzonego Dziadka, ktory zepchnał nas niemal z wody, ktora Jego pradziad kupił wraz z ziemia... A pozwolenia nabyliśmy w sklepie nad tym jeziorem...
Moj przyjaciel mowi po szwedzku i sie okazalo ze wlasciciele wody pozwlaja lowic po wykupieniu licencji a jeden Pawlak nie pozwala i ma w głowie i w prawie swoja rodzinna granice na wodzie.

#3714 OFFLINE   Krzysiu

Krzysiu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 704 postów

Napisano 27 styczeń 2025 - 23:21

godski, on 27 Jan 2025 - 16:29, said:

Zdecydowanie popieram. Szwedzi poszli po rozum do głowy.
Jak dla mnie latarka w najbliższych czasach bardzo przysłuży się do wyrybienia wód. Jeszcze do niedawna barierę stanowił koszt takiego sprzętu a obecnie to niecałe 6000 zł - w tym tempie za kilka lat będzie to kilka średnich dniówek. Dużo wielkich ryb drapieżnych które do tej pory miały w miarę względny spokój i były bardzo trudno namierzalne w toni wyjeżdża teraz do góry, po prostu dużo łatwiej (podkreślam - nie napisałem że łatwo tylko łatwiej ) je teraz namierzyć i złowić co widać chociażby po wysypie ich zdjęć w necie. W miarę jak sprzęt tanieje coraz więcej z nich trafi na patelnię zamiast brać udział w tarle. Co najgorsze nasila sie proceder celowego ich łowienia w celu odsprzedaży do barów czy hurtowni. Tylko co można z tym zrobić w Polsce ??

Andrzej bez urazy ale nie zgadzam się z Tobą i to w 100%.
Zakażmy łowienia z live bo można złowić duże ryby . Owszem można je złowić świadomie u mnie np 99.9 % ryb łowionych z live wraca do wody i to co najlepsze w niezłej kondycji .
Domyślam się że nie łowisz w ten sposób i zapewne Ci się to nie podoba .
Więc powiedz mi proszę czy łowisz bambusem z kołowrotkiem z prlu i starą sparciała żyłka żeby dać rybie większe szanse , jak również brzydzisz się elektroniką w każdym wydaniu bo przecież zwykłe echo też te szanse zwiększa diametralnie w stosunku do jego braku .
Wydaje mi się Andrzeju że chyba jednak jest trochę inaczej i zapewne używasz choćby podstawowej elektroniki a już o multikach , kijach , linkach i przynętach które rozwinęły się na przełomie ostatniej dekady czy dwóch nie wspomnę .
Mam jakieś dziwne nieodparte wrażenie że wkroczyliśmy w nową erę gdzie ludzie łowiący klasycznie z ręki będą wypominać tym łowiącym z live że to źle choć jeszcze niedawno jak oni byli krytykowani za multiplikatory japońskie Blanki i inne udogodnienia wędkarskie sprawiające frajdę i komfort podczas łowienia stali po tej samej stronie barykady co teraz My miłośnicy live’a.
Takze Drodzy koledzy nie bądźcie hipokrytami gdyż nasze łowiska nie wymrą przez technologie a przez mentalność człowieka który je eksploruje czy z live czy bez .
A hasła typu zrównoważone rybołóstwo czyli zakażmy live a postawmy sznury to chyba każdy zdroworozsądkowo myslacy jest sam sobie wytłumaczyć .
Mógłbym rozwinąć ten temat jeszcze ale chyba szkoda mi czasu i słów myślę że Ten co miał zrozumieć zrozumie a Ten który myśli inaczej to i tak swojego zdania nie zmieni .

Pozdrawiam Krzysiu .

Użytkownik Krzysiu edytował ten post 27 styczeń 2025 - 23:41

#3715 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15726 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 27 styczeń 2025 - 23:38

Krzysiu, on 27 Jan 2025 - 22:21, said:

Andrzej bez urazy ale jak dla mnie to po prostu chyba trochę Ci się coś odkleiło .
Zakażmy łowienia z live bo można złowić duże ryby . Owszem można je złowić świadomie u mnie np 99.9 % ryb łowionych z live wraca do wody i to co najlepsze w niezłej kondycji .
Domyślam się że nie łowisz w ten sposób i zapewne Ci się to nie podoba .
Więc powiedz mi proszę czy łowisz bambusem z kołowrotkiem z prlu i starą sparciała żyłka żeby dać rybie większe szanse , jak również brzydzisz się elektroniką w każdym wydaniu bo przecież zwykłe echo też te szanse zwiększa diametralnie w stosunku do jego braku .
Wydaje mi się Andrzeju że chyba jednak jest trochę inaczej i zapewne używasz choćby podstawowej elektroniki a już o multikach , kijach , linkach i przynętach które rozwinęły się na przełomie ostatniej dekady czy dwóch nie wspomnę .
Mam jakieś dziwne nieodparte wrażenie że wkroczyliśmy w nową erę gdzie ludzie łowiący klasycznie z ręki będą wypominać tym łowiącym z live że to źle choć jeszcze niedawno jak oni byli krytykowani za multiplikatory japońskie Blanki i inne udogodnienia wędkarskie sprawiające frajdę i komfort podczas łowienia stali po tej samej stronie barykady co teraz My miłośnicy live’a.
Takze Drodzy koledzy nie bądźcie hipokrytami gdyż nasze łowiska nie wymrą przez technologie a przez mentalność człowieka który je eksploruje czy z live czy bez .
A hasła typu zrównoważone rybołóstwo czyli zakażmy live a postawmy sznury to chyba każdy zdroworozsądkowo myslacy jest sam sobie wytłumaczyć .
Mógłbym rozwinąć ten temat jeszcze ale chyba szkoda mi czasu i słów myślę że Ten co miał zrozumieć zrozumie a Ten który myśli inaczej to i tak swojego zdania nie zmieni .
Pozdrawiam Krzysiu .

Z urazą ale z tym odklejeniem to grubo odleciałeś. Po prostu wyraziłem swoje zdanie, czy kogoś w tym poście obraziłem co ty właśnie czynisz . Jak masz inne zdanie to je po prostu wyraź, bez inwektyw. 

Użytkownik godski edytował ten post 28 styczeń 2025 - 00:14

#3716 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów

Napisano 28 styczeń 2025 - 01:41

W polemikę czy lajf jest dobry czy zły nie za bardzo jest sens wchodzić. Bo to NIE METODA A CZŁOWIEK korzystający z niej może być jedynie tak opisany. Cały świat idzie do przodu i w wędkarstwie też to jest bardzo widoczne. Coraz lepsze wędki, korby, łodzie, elektronika... Zawsze tak było i będzie. Natomiast nierozumienie tych zmian powoduje tak negatywne reakcje. Oraz chorobliwy hejt który zaczyna w Polsce przybierać formę sportu narodowego. Zresztą dobrze czasem poczytać jest sobie komentarze na YT pod polskimi filmami z lajfem w roli głównej. Bardzo często ręce opadają. Lecz to głównie dziecięca zazdrość że twórcę filmu stać a Kowalskiego/Malinowskiego itp już nie. Zatem nie zostaje nic innego jak tylko dowalić autorowi, zrugać go, opluć. Jutuberem nie jestem ale z niecierpliwością czekam na instytucję "ślepego pozwu", wielu popłynie hehe

Co do zakazu. Faktycznie łatwiej go wprowadzić niż wodę, a dokładniej wędkarzy, pilnować. Widać że nawet w takiej Szwecji ów problem występuje. Szkoda bo możemy i my oberwać rykoszetem jak ktoś "z góry" to podłapie.

• mercoss lubi to

#3717 OFFLINE   Kokot

Kokot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów

Napisano 28 styczeń 2025 - 07:23

Szwedzi mają piękne, rybne i zadbane wody. Jak dotąd dobrze im wychodziło zarządzanie łowiskami więc pozwólmy im samym o nich decydować, bo lepiej im to wychodzi niż pzw w naszym kraju. A jak się nie podoba to zapraszam na mazurskie sandaczowe eldorado.
A do Pana, który się tak pięknie chwalił, że będzie łamał zakazy.... jeśli chcemy żeby nas szanowali, to szanujmy innych, bo póki co nasze młode pokolenie musi walczyć ze stereotypem Polaka pijaka i złodzieja

Użytkownik Kokot edytował ten post 28 styczeń 2025 - 08:23

#3718 OFFLINE   hydropsyche

hydropsyche

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów
  • LokalizacjaOstróda

Napisano 28 styczeń 2025 - 08:46

Dyskusja o live’ie jest ciekawa, dorzucę i ja swoje trzy grosze. Rzeczywiście, tak jak już niektórzy koledzy zauważyli, live jest tylko kolejnym krokiem w rozwoju wędkarstwa i jego technicyzacji, czy też elektronizacji. Tego rozwoju nie powstrzymamy, dotyka on praktycznie każdej urynkowionej dziedziny życia. A że wędkarstwo to ogromny i mocno konkurencyjny rynek, to najlepiej widać na targach wędkarskich, na których większość z kolegów była zapewne nie raz. Więc złorzeczenie na live’a rzeczywiście nie ma sensu. Możemy tylko czekać, kiedy zostanie zrobiony następny krok i na rynku pojawi się kolejny „wynalazek”, zwiększający skuteczność łowienia. To jedno.

Z drugiej strony, musimy pogodzić się z tym, że zarządca wody (wszystko jedno: właściciel, dzierżawca czy użytkownik rybacki), ma prawo wprowadzić na tej wodzie dowolne ograniczenia czy obostrzenia. Przecież na szeregu wód, również w Polsce, istnieją różnorakie ograniczenia. Są wody, gdzie można łowić tylko z brzegu, albo gdzie można pływać tylko na elektryku. Są wody gdzie nie można łowić metodą trollingową, albo gdzie nie można używać określonego rodzaju przynęt (np. przynęt naturalnych na wodach pstrągowych). Zarządca może wprowadzać dodatkowo okresy ochronne, wyłączać pewne części akwenu z użytkowania wędkarskiego, albo w ogóle zakazywać połowów wędkarskich, tak jak to się już nie raz zdarzało w Szwecji. I zapewne będzie się zdarzać.

Oczywiście możemy dyskutować nad sensownością takich ograniczeń, ale nie zmienia to faktu, że zarządca wody ma do tego prawo. Jego decyzja – jego strata, w sensie utraty wpływów ze sprzedaży licencji wędkarskich. Bardzo sensownie kolega Kokot zauważył, że Szwedom, jak dotąd (poza pewnie drobnymi wyjątkami), znacznie lepiej wychodzi zarządzanie wodami, co widać po rybostanie wód w Szwecji, w porównaniu z akwenami zarządzanymi przez wiadome, największe stowarzyszenie wędkarskie w Polsce… :-/ Więc pozwólmy im robić to, co uważają za stosowne. Kol. Krzysiu też trafił w sedno opinią, że problem tkwi nie w postępie technologicznym, tylko w ludzkiej mentalności i nadmiernej eksploatacji wód przez człowieka.

A zawiedzionym, wprowadzonymi przez właścicieli, wody zakazami stosowania live’a, nie pozostaje nic innego, jak… poszukać innej wody. Na szczęście jezior i rzek w Szwecji nie brakuje, i zawsze można znaleźć takie, gdzie ograniczenia, które nam przeszkadzają, nie występują.

Na koniec dodam wątek osobisty. Mnie technicyzacja wędkarstwa generalnie nie bawi, chociaż jej nie krytykuję i dostrzegam jej zalety oraz wpływ na zwiększenie skuteczności połowów. Rozumiem doskonale, że jak ktoś jedzie na tydzień do Szwecji, płaci niemałe pieniądze, to chce się nałowić do syta i wykorzysta do tego wszelkie legalne (mam nadzieję) środki techniczne, żeby zwiększyć swoje szanse. Ja akurat preferuję wędkarstwo w maksymalnym stopniu naturalne, gdzie dominuje kontakt z wodą i generalnie z otaczającą przyrodą, bez pośrednictwa rozbudowanej technologii czy elektroniki. Lubię oglądać i „czytać” wodę i otaczającą przyrodę oczyma, a nie wpatrywać się w wielkie telewizory na łodzi. A prostą echosondę wykorzystuję od lat tylko do badania głębokości akwenu i ukształtowania jego dna. Ale to jest mój świadomy wybór, po prostu łowię tak, jak lubię. A wędkarzy „stechnicyzowanych” nigdy nie krytykowałem i tego robić nie będę. Mogę tylko podziwiać, jakie ryby potrafią łowić dzięki wykorzystaniu nowoczesnej techniki. I tyle. Pozdrawiam wszystkich kolegów wędkarzy!

Użytkownik hydropsyche edytował ten post 28 styczeń 2025 - 09:03

#3719 OFFLINE   Krzysiu

Krzysiu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 704 postów

Napisano 28 styczeń 2025 - 08:54

Andrzeju napisałem przeczytałem przemyślałem poprawiłem już bez emocji jeśli przeczytałeś przed końcową wersją bije się w pierś .
Ale tak jak koledzy piszą to nie live a człowiek niszczy łowiska .
I pierwsze słyszę aby łowić okazy tylko po to by lądowały w restauracji przecież to kulinarnie mija się z celem , karpie by lądowały w komercjach owszem .
  • SzymusS, godski i radek_u lubią to

#3720 ONLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 391 postów
  • Imię:Krz

Napisano 28 styczeń 2025 - 12:48

Mija się z celem? Ty mieszkasz gdzieś za granicą prawda? Bo w Polsce jak ktoś złowi szczupaka 110 czy większego , to do wora idzie w większości przypadków niestety. Chyba że będzie miał to szczęście i tarafi na normalnego wędkarza ale tych jest może 1 na 100
  • psd27, mercoss i Hermano lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

1 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych

psd27