Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3732 odpowiedzi w tym temacie

#3721 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1542 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 28 styczeń 2025 - 12:56

Panowie prośba o pomoc w wytypowaniu szwedzkiego jeziorowego łowiska .

Chciałbym w maju pojechać z dwoma kumplami do Szwecji .Po przeczytaniu wątku stwierdzam , że większość nastawia się na mamuśki ale naszym celem będzie tylko i wyłącznie okoń . Z racji tego , że w tym roku wypada połowa wieku mojego pobytu na tym padole a u kumpla równe 4 dychy postanowiliśmy , że zrobimy sobie prezent w postaci wyjazdu gdzie chcielibyśmy ambitnie pobić swoje PB w tej pięknej rybie .

Płyniemy promem , łódkę bierzemy .

Mam do was dwa pytania :

Na wyjazd wytypowaliśmy maj . Czy wg.Was lepszy będzie 2 czy 3 tydzień maja ( czy też trzeba patrzyć w kwietniu czy lód puścił )

Szukamy jeziora ze slipem i domkiem najlepiej z pomostem w którym będą się trafiały osobniki powyżej 50 cm.

Bardzo proszę o podpowiedzi - oczywiście może być na priv ;)

Pozdrawiam Sergiusz
  • malinabar lubi to

#3722 OFFLINE   Pablito86

Pablito86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 styczeń 2025 - 21:22

Moje doświadczenie nie jest duże, ale z tego co się zdążyłem nauczyć i dowiedzieć to jedzcie jak najpóźniej. Jak będziecie czekali aż lód stopnieje to możecie mieć problem z zarezerwowaniem domku bo dobre spoty wędkarskie, znane domki to już są na cały sezon porezerwowane.

Co do okoni to tylko jako anegdote powiem, że ostatnie łowisko na jakim byłem słynęło z okoni, ale albo ich już tam nie ma, albo zmieniły totalnie miejsca żerowania ;)

Może ktoś Ci podrzuci łowisko, ale też proponuję jako opcje usiąść nad novasolem i szukać domków z łódkami lub bez jak bieżecie swoją (kwestia slipowania) i sprawdzać/szukać info o jeziorach.
  • malcz lubi to

#3723 OFFLINE   malcz

malcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:malczewski

Napisano 29 styczeń 2025 - 12:36

sero1975, on 28 Jan 2025 - 11:56, said:

Chciałbym w maju pojechać z dwoma kumplami do Szwecji .Po przeczytaniu wątku stwierdzam , że większość nastawia się na mamuśki ale naszym celem będzie tylko i wyłącznie okoń . Z racji tego , że w tym roku wypada połowa wieku mojego pobytu na tym padole a u kumpla równe 4 dychy postanowiliśmy , że zrobimy sobie prezent w postaci wyjazdu gdzie chcielibyśmy ambitnie pobić swoje PB w tej pięknej rybie .

Mam do was dwa pytania :

Na wyjazd wytypowaliśmy maj . Czy wg.Was lepszy będzie 2 czy 3 tydzień maja ( czy też trzeba patrzyć w kwietniu czy lód puścił )

Szukamy jeziora ze slipem i domkiem najlepiej z pomostem w którym będą się trafiały osobniki powyżej 50 cm.

Pozdrawiam Sergiusz

Ja tam się nie chcę mądrzyć, ale w maju nigdy okoni nie połowiłem w SE.

Powodzenia!

#3724 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1478 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 29 styczeń 2025 - 13:19

Mam do was dwa pytania :

Pozdrawiam Sergiusz

W sprawie okoni 50+ to chyba bym kierunek zmienił na Hiszpanię albo Holandię. O ile w Szwecji (jeziora) da radę połowić okoni 30-35 hurtem z rzadkim rodzynkiem 40-45 (przy tym są chude) to o 50+  mało kto słyszał. Z tego co wiem na większe okonie wybierane są raczej szkiery niż jeziora. 

Użytkownik rower26 edytował ten post 29 styczeń 2025 - 13:20

#3725 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1667 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 29 styczeń 2025 - 13:58

Kiedyś trafiłem na dwudniową migrację okonia w szkierach koło Sztokholmu. Brały co rzut. Problem był jeden, maksymalnie miały 39 cm (choć grube jak karpie). O 50 można było pomarzyć. 

#3726 OFFLINE   Z Olsztyna

Z Olsztyna

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 683 postów
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Z Olsztyna

Napisano 29 styczeń 2025 - 15:06

Okonie 50+ się trafiają ale raczej wpaździerniku, tak myśle nie znając sie zbyt dobrze ,no i Hiszpania chyba lepsza.
Chociaż przecież to nie łososie i w jeziorkavh są wiec i jeść muszą.

Użytkownik Z Olsztyna edytował ten post 29 styczeń 2025 - 15:10

#3727 OFFLINE   Z Olsztyna

Z Olsztyna

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 683 postów
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Z Olsztyna

Napisano 29 styczeń 2025 - 15:28

yglo, on 27 Jan 2025 - 21:17, said:

Do zakazu live'a w opisanym wyzej jeziorze doprowadzili wlasciciele ziem i cześci tego jeziora, podobno kazde jezioro w SE ma swoich prywatnych wlascicieli ( trzy najwieksze sa królewskie). W tym roku zostaliśmy pogonieni przez wzburzonego Dziadka, ktory zepchnał nas niemal z wody, ktora Jego pradziad kupił wraz z ziemia... A pozwolenia nabyliśmy w sklepie nad tym jeziorem...
Moj przyjaciel mowi po szwedzku i sie okazalo ze wlasciciele wody pozwlaja lowic po wykupieniu licencji a jeden Pawlak nie pozwala i ma w głowie i w prawie swoja rodzinna granice na wodzie.

Doprecyzuje tylko że wody publiczne to 3 najwieksze jeziora plus szkiery .No i Mälaren niecałe.

#3728 OFFLINE   Yelcyn

Yelcyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów
  • LokalizacjaKędzierzyn-Koźle
  • Imię:Grzegorz

Napisano 29 styczeń 2025 - 17:38

Mam do was dwa pytania :

Szukamy jeziora ze slipem

Hej,
Na okoniach się nie znam, nie odpowiem. Ja na typowo szwedzkim jeziorze okoniowym i tak łowiłem szczupaki.
Jak już będziesz miał wytypowane jezioro, to i tak musisz wykupić licencję. 
Pierwsze więc kroki na Ifiske.
Tam, po wpisaniu jeziora, wejdź do zakładki mapa - slip/slipy powinny być pokazane.

Uwaga: niestety Ifiske nie zawsze mówi całą prawdę.
Czasami w tej aplikacji mapa pokazuje, że nie ma żadnego slipu. 
A to nie prawda. 
Przykładowo: jezioro Vederslövsjön. Na mapie nie ma, a w rzeczywistości jest i to ładny :) 

Załączone pliki

• Załączony plik  slip.jpg   46,48 KB   17 Ilość pobrań

#3729 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 385 postów
  • Imię:Krz

Napisano 29 styczeń 2025 - 19:59

rower26, on 29 Jan 2025 - 12:19, said:

W sprawie okoni 50+ to chyba bym kierunek zmienił na Hiszpanię albo Holandię. O ile w Szwecji (jeziora) da radę połowić okoni 30-35 hurtem z rzadkim rodzynkiem 40-45 (przy tym są chude) to o 50+ mało kto słyszał. Z tego co wiem na większe okonie wybierane są raczej szkiery niż jeziora.

Ja mam odmienne doswiadczenia , okonie 40-45 i są ładne wygarbione. O ile takich 40 da się połowić sporo to 45 już z rzadka. A gdzie , ja łowiłem na Vanernie w czerwcu i wrześniu.

#3730 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1203 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 29 styczeń 2025 - 20:55

Okonie w maju? No może pod koniec.

#3731 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5898 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 30 styczeń 2025 - 07:36

Szwecja i duże okonie to Szkiery w czerwcu. Część szkierow otwiera się dopiero 1 czerwca więc warto sprawdzić. Ja bym tam pojechał, w miarę blisko od promu a same Szkiery ładne. Przy okoniach przylawiaja się też szczupaki do metra.

Użytkownik wujek edytował ten post 30 styczeń 2025 - 07:37

• wojciiech i Krzysiu lubią to

#3732 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1542 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 30 styczeń 2025 - 09:33

Panowie bardzo dziękuję za podpowiedzi , które są dla mnie istną kopalnią informacji 👍.
W weekend spotykam się z kumplami i będę agitował za zmianą planów na czerwiec i na szkiery .
Napiszcie mi jeszcze proszę w jakich okolicach tak aby wynająć domek z bezpośrednim dostępem do wody i slipem w okolicy 🙏😉

Użytkownik sero1975 edytował ten post 30 styczeń 2025 - 09:35

#3733 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1979 postów
  • LokalizacjaNYC
  • Imię:Bobby
  • Nazwisko:Crocker

Napisano 30 styczeń 2025 - 12:24

Mam do was dwa pytania :

Pozdrawiam Sergiusz

To raczej Holandia już lepiej.

• Biesan lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych