Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#561 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 09 luty 2019 - 00:16

Cześć, do 11 lutego Stena Line przedłużyła promocje

#562 OFFLINE   kemot11

kemot11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 09 luty 2019 - 00:17

Zadzwoń do Leszka z Zew Przygody i sprawa wyjaśniona. Wiem, że na niektórych jeziorach jest okres ochronny sandacza do 1 lub 15 czerwca.

#563 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów
  • LokalizacjaDyslektyk ze Sztokcholmu.
  • Imię:Rafal
  • Nazwisko:K.L

Napisano 09 luty 2019 - 00:20

Czesc Robert .

Pozwole sobie poprawic -okres ochronny na sandacza na wszystkich najwiekszych jeziorach w Szwecji przypada od 

25 kwietnia do 25 maja .

https://www.havochva...ransningar.html

Za polow w tym okresie kasuja lajbe ,sprzet  i pakuja niezly mandacik .

Kilka lat temu bylo glosno o kilku takich ktorzy lowili w tym wlasnie okresie na  -wszystkie gazety o tym trabily .

Poza tym dzis tu w zasadzie na kazdej znanej wodzie obowiazuje zakaz polowu sanadza w okresie tarla .Wesze za nim od kilku lat i z utesknieniem czekam na otwarcie sezonu .

Pododobno jest z okoniem tu okres ochronny rowniez obowiazuje od 1 Marca do kwietnia -maja a na niektorych wodach nawet dopolowy czerwaca .

Szczupaki tez maja swoj okres ochronny na wielu wodach .

Tak troche gwoli faktow zeby ktos nie pojechal i nie narobil sobie biedy .

Wspomne tez o wegorzu -panuje tu totalna razzia na jego punkcie -policja-straz przybrzezna -straznicy i sami wedkarze robia wielkie oczy zeby wytropic lowcow tej jak ze smacznej rybki .telewizja trabi -gazety i radjo ciagle nadaja jak ,kto i kiedy ktos zostal zlapanany tu i tam .Totalna nagonka juz od kilku lat .Nawet zwykly Swenson wie ze ryby tej nie jesc nie lowic i w ogole ojojojojojoj .Pozytywne nastawienie jednym slowem .

Ja chlop z Mazur rozne rzeczy juz widzial  :)  ale nie ma to jak przeczytac za grabanica ze Nasi znowu na czele  :D .

#564 ONLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 09 luty 2019 - 03:29

Czesc Robert .

Pozwole sobie poprawic -okres ochronny na sandacza na wszystkich najwiekszych jeziorach w Szwecji przypada od 

25 kwietnia do 25 maja .

Za polow w tym okresie kasuja lajbe ,sprzet  i pakuja niezly mandacik .

Kilka lat temu bylo glosno o kilku takich ktorzy lowili w tym wlasnie okresie na  -wszystkie gazety o tym trabily .

Poza tym dzis tu w zasadzie na kazdej znanej wodzie obowiazuje zakaz polowu sanadza w okresie tarla .Wesze za nim od kilku lat i z utesknieniem czekam na otwarcie sezonu .

Pododobno jest z okoniem tu okres ochronny rowniez obowiazuje od 1 Marca do kwietnia -maja a na niektorych wodach nawet dopolowy czerwaca .

Wspomne tez o wegorzu -panuje tu totalna razzia na jego punkcie -policja-straz przybrzezna -straznicy i sami wedkarze robia wielkie oczy zeby wytropic lowcow tej jak ze smacznej rybki .telewizja trabi -gazety i radjo ciagle nadaja jak ,kto i kiedy ktos zostal zlapanany tu i tam .Totalna nagonka juz od kilku lat .Nawet zwykly Swenson wie ze ryby tej nie jesc nie lowic i w ogole ojojojojojoj .Pozytywne nastawienie jednym slowem .

Ja chlop z Mazur rozne rzeczy juz widzial  :)  ale nie ma to jak przeczytac za grabanica ze Nasi znowu na czele  :D .

Warto jednak sprawdzić jak to wygląda na jeziorze na którym zamierzamy łowić. Okres ochronny sandacza na jeziorze które odwiedzam od kilkunastu lat, jest niezmiennie od 1 do 31maja. Jedyne co się zmieniło, to kontrole straży rybackiej, które są obecnie niezwykle drobiazgowe, łącznie ze sprawdzeniem zawartości bakist i toreb wędkarskich.

#565 OFFLINE   Darek Koralewski

Darek Koralewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 230 postów
  • LokalizacjaNorrköping
  • Imię:Darek
  • Nazwisko:Koralewski

Napisano 09 luty 2019 - 07:39

Czesc Robert .
25 kwietnia do 25 maja .
Za polow w tym okresie kasuja lajbe ,sprzet i pakuja niezly mandacik .
Kilka lat temu bylo glosno o kilku takich ktorzy lowili w tym wlasnie okresie na -wszystkie gazety o tym trabily .

Ja chlop z Mazur rozne rzeczy juz widzial :) ale nie ma to jak przeczytac za grabanica ze Nasi znowu na czele :D .

Dzięki za sprostowanie, nie chciałem kolegi wpuścić na minę!

Jeżeli masz łódkę, to zapraszam na Glan, ponoć sporo sandacza jest tutaj

Użytkownik Darek Koralewski edytował ten post 09 luty 2019 - 07:47

#566 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów

Napisano 09 luty 2019 - 12:03

Dokladnie tak jak mowisz Sailfish -a karty sa tak tanie ze smiech i nie warto ryzykowac naglowka w gazecie .

Presja wedkraska to jedna a to ze ludzie Ci kochaja przyrode i wedkarswo w pelnym tego slowa znaczeniu .

Tu i tam zauwaza sie jak inni tego nie szanuja i tu narasta zarowno irytacja jak i nietolerancja dla  polowu gdzie sie da kiedy sie da i na co sie da .Nie chcial bym zasmocac  .Faktem jednak jest ze sie wzieli za te ponad 300000 tysiecy jezior i to pozytywnie z nadzieja na lepsze .

Robert czemu nie moze sie jakos zgramy do przodu w twojej okolicy bywalem chyba z 10 lat temu jak mialem zajawkie na trocie -kolega mnie ciagal -warjat na poncie tych ryb -Takim sposobem czlowiek zwiedzil Szwecje w zdloz i w szez -moze nie do konca .Temat troci odsatwilem na boczny tor.

Za sandaczem chetnie poplywam jakas krype mam,dosyc mobilna .Miejsca na 4rech  wiec mozna cos pomyslec jak sie zrobi cieplej .Glan kawal wody jest gdzie poplywac -naprawde super propozycja  :) Masz jakies rozeznanie Robert jak na Glan z siatami -przweznie tam  gdzie najlepsze miejsca obstawione na wiekszosci popolarnych bajorek snadaczowych . 

Dzis rano dostalem telefon od kolegi Szweda ze szukaja gosci ktorzy zwineli kilkaset kilo pstraga z jednego jeziorka w okolichach Sztokcholmu .

Tu sie nic w sumie nie zmienilo jak zerkam  w Szwedzkie gazety wedkarsie z 1988 to PISZa ze zwinieto cytuje okolo 4 tony dorsza z sieci rybackich .

Użytkownik TERMOS edytował ten post 09 luty 2019 - 12:23

#567 OFFLINE   Darek Koralewski

Darek Koralewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 230 postów
  • LokalizacjaNorrköping

Napisano 09 luty 2019 - 21:38

Popytam ludzi o Glan i jakby co to jestem chętny, jeżeli mogę się wprosić :D

#568 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów

Napisano 24 luty 2019 - 20:09

Namiary na sposzczenie lajby juz znalazlem 

finns en ramp vid ljusfors i blacka, en finns vid anbatsbryggan i finspang .

Poczytam rowniez troche co i gdzie -moze dam rade wiosna wpasc na dzionek :)  .

#569 OFFLINE   Darek Koralewski

Darek Koralewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 230 postów
  • LokalizacjaNorrköping

Napisano 24 luty 2019 - 22:39

Namiary na sposzczenie lajby juz znalazlem 
finns en ramp vid ljusfors i blacka, en finns vid anbatsbryggan i finspang .[/size][/size]

Poczytam rowniez troche co i gdzie -moze dam rade wiosna wpasc na dzionek :)  .

Tak ,w Skärblacka jest rampa ale o miejscówkach na sandacza info znaleźć nie umiem

#570 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 25 luty 2019 - 09:58

Znajomi na Glanie w czerwcu po tarle,lowili gleboko na 15m.Jak dobrze powieje,to sie nie polowi.Kawal wody ,nie ma gdzie sie schowac.

• kostom63 lubi to

#571 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów

Napisano 25 luty 2019 - 18:23

Darek dzieki za cynk .

Przeklenstwo i urok dozej wody to wiatr -kamizelki obowiazkowe .

Znalazlem  kilka tekstow o tym jeziorku ale jak narazie tylko  jedna miejscowke ,jest to tapniecie przy jakiejs plazy (robert szukaj pan plaz).Zazwyczaj na takich akwenach tam gdzie rybacy stawiaja siatki tam i ryby a z tego co wyczytalem na Glan oficjalnie jest tylko jeden Rybak .

Jezioro te ma okres ochronny sandacza -sa tam dwa wyznaczone na mapie miejsca  trlowe oznaczone bojkami -ciezko pominac  .Pozytyw .

Odpalilem echo -okazuje sie ze pobliskie ROXEN mam wklepane co do kamienia ,niestety nie mam baromertji GLAN .

Na szczescie mozna to zciagnac na 

https://www.genesismaps.com/

Ogolne info jest na stronie klubu przyjaciol GLAN wiec zadnych niespodzianek byc nie powinno .

Zerkne tez na Szwedzkich forach co gdzie i jak -oczywiscie systematycznie w miare mozliwosci i czasu .

http://www.glansfvo.se/

Chyba ze sie ktos dolaczy i po-GAJ-d(u)je  -pomoze z miejscowkami  :)

#572 OFFLINE   Darek Koralewski

Darek Koralewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 230 postów
  • LokalizacjaNorrköping

Napisano 25 luty 2019 - 19:45

ja kupiłem łódkę ostatnio ale w tym roku będzie na małym Nedre Glottern. Może w przyszłości postawie na Glan 

#573 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów

Napisano 25 luty 2019 - 19:51

sPOKOJNIE  :) BEZ STRESU .

Mam krype przystosowana do zdan specjalnych -pomiescimy sie .Fajnie bedzie zerknac co na nowej wodzie piszczy .

Najwazniejsza jest przygoda -ryby podobno dodatek.

#574 OFFLINE   Darek Koralewski

Darek Koralewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 230 postów
  • LokalizacjaNorrköping

Napisano 25 luty 2019 - 20:43

sPOKOJNIE  :) BEZ STRESU .

Mam krype przystosowana do zdan specjalnych -pomiescimy sie .Fajnie bedzie zerknac co na nowej wodzie piszczy .

Najwazniejsza jest przygoda -ryby podobno dodatek.

Dokladnie! ja lowie od pazdziernika 2018 takze praktycznie zero doswiadczenia, więc wszystko dla mnie jest nowe

#575 OFFLINE   Gold Tinca tinca

Gold Tinca tinca

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • Imię:Mariusz

Napisano 25 luty 2019 - 21:31

Witam.

W połowie maja wybieramy się nad jez. Bunn

https://www.google.c...,14.4944691,14z

Ktoś może był tam i coś podpowie odnośnie rybek ?

Witam, byłem na tym jeziorze dwa razy. Wyjazd zorganizowaliśmy sami nie przez zew przyrody. Wrzesień 15-22 2018 pływaliśmy po części południowej,środkowej i północnej. Brania były bardzo słabe. Wrzesień to nie był dobry wybór, woda ciepła jak w lato. Rozmawialiśmy z szwedami oraz szkopami spotkanymi na wodzie i też nie mieli brań. Dobrze że zabrałem z sobą federa i zanęty to z brzegu udało mi się złowić leszczy i płoci. Branie było w każdym rzucie :) Maj 1-7 2015 pływaliśmy raczej tylko w części południowej i środkowej. Brania szczupaków  były w każdej płytkiej zatoce. Pogoda nie rozpieszczała przez 5 dni wiało i padało codziennie. temperatura była od 3 do 7 stopni. Jeśli chodzi o przynęty to twistery i gumy sg canibal sprawdzały się najlepiej. Często było tak że na 12cm nie reagowały, zmiana na 5cm  i bam! Maj 2014 byli kumple i też połowili więc, myślę że termin wybraliście dobry. Ps. na wszelki wypadek weźcie federy :D

#576 OFFLINE   radanet

radanet

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 215 postów

Napisano 26 luty 2019 - 15:58

Łowilem na Glanie. Jakby ktos potrzebował info to służe pomocą.

#577 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów

Napisano 26 luty 2019 - 19:22

Robert tez bym tak chcial -zaczac teraz przygode z wedkarstwem to jak odkrywac nowe lady .Oczywiscie z castem  w reku od samego poczatku  :) .Na co Cie goraco namawiam .Poza tym spokojnie -ta det lugnt .

Radanet -oczywiscie ze przyda sie jakies info-poprosze na priv -chyba ze wal smialo w tym watku ,jak uwazasz .

• Darek Koralewski lubi to

#578 OFFLINE   Darek Koralewski

Darek Koralewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 230 postów
  • LokalizacjaNorrköping

Napisano 26 luty 2019 - 22:33

Łowilem na Glanie. Jakby ktos potrzebował info to służe pomocą.

Oo, fajnie! Poratuj radą na przyszłość :D

#579 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów

Napisano 27 luty 2019 - 19:36

Robert idac tropem Glan dzis zaszedlem do södersportfiske po robale  :) (no co sezon na mormyche za lechem sie zaczyna).

Pomijajac fakt ze przejrzalem raz jeszcze mlynki (i kija dla kolegi) -zapytalem o te jeziorko -okazuje sie ze najwiekszym wrogiem jest wiatr -doze otwarte polacia wody i podobno nie za barzdzo jest gdzie sie schowac .Moja krypa pociagnie na fali okolo 2m ale jak dobrze dmucha to jest juz troche po kaskadersku -z nutka dreszczyka i lycha w reku zeby nie zalalo .-mysle ze nie ma sie co martwic za wczasu .Tym czasem chlopaki z SÖÖDERRRSPOORTFISKEEE.

http://www.fisheco.s...D=2&newsID=4044

Użytkownik TERMOS edytował ten post 27 luty 2019 - 19:36

• Darek Koralewski lubi to

#580 OFFLINE   Darek Koralewski

Darek Koralewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 230 postów
  • LokalizacjaNorrköping

Napisano 27 luty 2019 - 21:54

90% mojego sprzętu jest z tego sklepu. Super szybka wysyłka i ceny spoko. No nic, zobaczymy jak będzie z tym Glan, nie ma co się stresować !
  • sero1975 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych