Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#1241 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 11 maj 2020 - 23:10

Nie, przeczytaj link ze strony straży granicznej lub całe rozporządzenie tam przywołane. Tam sa podane wyłączenie spod kwarantanny dla Polaków wracających do Polski. Z Polski można wyjechać dowolnie samochodem, gorzej jest z wjazdem do okolicznych krajów. Niemcy mogą Cię nie wpuścić bez istotnego powodu, a za istotny powód nie mogą byc odwiedziny lub wypoczynek. Szwedzi są normalni, bo wiedzą że covid nie jest bardzo groźną chorobą i umieją liczyć. U nas więcej ludzi umrze na skutek braku dostępu do normalnej służby zdrowia niz na covid.

#1242 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 12 maj 2020 - 10:06

Nie, przeczytaj link ze strony straży granicznej lub całe rozporządzenie tam przywołane. Tam sa podane wyłączenie spod kwarantanny dla Polaków wracających do Polski. Z Polski można wyjechać dowolnie samochodem, gorzej jest z wjazdem do okolicznych krajów. Niemcy mogą Cię nie wpuścić bez istotnego powodu, a za istotny powód nie mogą byc odwiedziny lub wypoczynek. Szwedzi są normalni, bo wiedzą że covid nie jest bardzo groźną chorobą i umieją liczyć. U nas więcej ludzi umrze na skutek braku dostępu do normalnej służby zdrowia niz na covid.

Mádre slowa .Szwedzi sá normalni bo nie majá ministra zdrowia co raz mówi tak a drugim razem inaczej sam maseczki nie noszác bo jak twierdzi" on nie jest zagrozony" .Wszyscy kolo czterdziestki powinni zrobic to samo i nie nosic tego gówna .Niemcy nie zablokowali tak granic jak Polska i nie przeprowadzajá takich dokladnych kontroli i chodzá sluchy ze za kilka dni zniosá kwarantanné dla wlasnych obywateli i tych co majá stale zameldowanie .Czy to prawda sam nie wiem i sam czekam na to jak na zbawienie bo mój wyjazd tuz,tuz.Mnie tam kwarantanna wisi ale mieszkam razem z córká i wtedy obejmie nas wszystkich .

#1243 OFFLINE   Scoli

Scoli

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 12 maj 2020 - 15:09

ciekawy jestem czy po powrocie z łódka ze Szwecji i 4 osoby wystarczy druk delegacji......ale co to wpisać ,cel?

• marek63 lubi to

#1244 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 12 maj 2020 - 15:10

Zakup łódki dla OSP.

#1245 OFFLINE   Fiskare

Fiskare

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 307 postów
  • LokalizacjaMalmö
  • Imię:Maciej

Napisano 12 maj 2020 - 16:06

Zakup łódki dla OSP.

Fajnie będzie jak sprawdzą, czy została oficjalnie przekazana  :D

#1246 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 12 maj 2020 - 16:38

Będzie przekazana po testach.

#1247 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaWies w miescie

Napisano 12 maj 2020 - 17:01

Mádre slowa .Szwedzi sá normalni bo nie majá ministra zdrowia co raz mówi tak a drugim razem inaczej sam maseczki nie noszác bo jak twierdzi" on nie jest zagrozony" .Wszyscy kolo czterdziestki powinni zrobic to samo i nie nosic tego gówna .Niemcy nie zablokowali tak granic jak Polska i nie przeprowadzajá takich dokladnych kontroli i chodzá sluchy ze za kilka dni zniosá kwarantanné dla wlasnych obywateli i tych co majá stale zameldowanie .Czy to prawda sam nie wiem i sam czekam na to jak na zbawienie bo mój wyjazd tuz,tuz.Mnie tam kwarantanna wisi ale mieszkam razem z córká i wtedy obejmie nas wszystkich .

Szwedzi są barbarzyńcami którzy dopuścili do śmierci 3,300 osób z powodu COVID-19. Jest to jedyny kraj w Europie w którym odmawiano chorym na COVID-19 łóżek na OIOMach pomimo tego że były WOLNE łóżka. Wszystko dlatego żeby ochronić gospodarkę. Niestety, tutaj też kompletna klapa. Bank Centralny Szwecji prognozuje spadek PKB o 9% w 2020....

Dla ludzi znających historię Szwecji nie jest to zresztą żadne zaskoczenie. Szwecja była jedynym krajem oprócz Niemiec w którym stosowano eugenikę. Mieli nawet państwowy instytut ds eugeniki, działał przez dekady również po wojnie.... Działał prężnie, np. chorzy psychicznie byli przymusowo kastrowani w majestacie prawa.

W Szwecji byłem na wakacjach chyba sześciokrotnie i niezliczona ilość razy służbowo. Piękny kraj, w sumie ludzie są w porządku ale niestety dekady rządów lewaków poczyniły spustoszenie w systemie wartości, zasobach empatii i zdolnosci społeczeństwa do autorefleksji.   

Dlatego właśnie nie wybieram się tam na wakacje w najbliższych latach.

Użytkownik andrew edytował ten post 12 maj 2020 - 17:11

• polak9 lubi to

#1248 OFFLINE   Scoli

Scoli

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 12 maj 2020 - 18:39

..........mam inne zdanie i kocham Szwecje byłem tam pierwszy raz 1974 roku, robią bardzo dobrze a my ciemny lud łazimy jak barany w maskach i słuchamy się byle kogo .........

• Fiskare lubi to

#1249 OFFLINE   radanet

radanet

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 215 postów

Napisano 12 maj 2020 - 19:50

O ile się nie mylę.to wyjazd służbowy nie wyklucza lowienia ryb w czasie wolnym.... nie.ma.zakazu na.terenie Szwecji wędkowania więc..... śmiało....

#1250 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów
  • LokalizacjaDyslektyk ze Sztokcholmu.
  • Imię:Rafal
  • Nazwisko:K.L

Napisano 12 maj 2020 - 19:52

Kazdy kto na co dzien tu mieszka i zyje zauwazy do ze do okola jest normalnie. Ba,,, smiem twierdzic ze ludzie zapomnieli o jakiej kolwiek pandemi. Przynajmniej w stolicy, sklepy pelne ludzi, ulice zapchane samochodami, ktos sie spieszy do pelnego autobusu. IMPREZY, GRILE I PELNE KNAJPY. Szczeze, czuje jak powoli dochodzimy do tego o czym trabi sie wszedzie. Juz niebawem bedziemy STANIE ZARAZENI. Biorac pod uwage ze polowa moich kolegow z pracy byla chora a dwoch mialo prawdopodobienstwo zarazenia. Zabrzmi cynicznie ale u nikogo z zalogi nie zauwazylem leku wrecz odwrotnie . Wszyscy siedzimy na lodzi wikinga i tak jak na pocztku mialem lekka panikie, kupywalem zarcie i bardzo martwilem sie o rodzine i bliskich. Tak dzis nie czuje nic co by wskazywalo na jakie kolwiek obawy mimo iz codziennie mam kontakt z dziesiatkami jak nie setkami ludzi kazdej nacji oraz koloru skory. Maski nie widzialem praktycznie ani razu a jak juz to sporadycznie.Nie wiem co wiecej powiedziec, dziwne to ale prawdziwe.Mowimy tu o ludziach w kazdym wieku bez wyjatku. Nadal utzymywane jest ze max. ludzi w jednym miejcscu to 50 osob. Goraca debata dotyczy szkol i przedszkoli gdzie rozporzadzenia nie do konca sie zgadzaj a jak wiadomo przecietna podstawowka to wiecej niz 50 uczniow.Szkoly i przedszkola od pocztku pandemi do dzis sa i byly otwarte.
Specjalne czasy dotycza obiadow gdzie ilosc dzieci jest kontrolowana.
W klasach dzieci siedza razem bez ograniczenie.
Monopolowe - A tu panu powiem ze wposzczaja po kilka osob i sa czasem kolejki.

Rybaczenie natomiast.

Ryby biora az trzeszczy, rano byl lekkib przymrozek, zapowiada sie piekny tydzien nawet do 20 stopni. Polowilismy pieknie w zeszlym tyg. okoniowa bonanza nie miala konca a to dopiero Droga gorka odwiedzonaå. Brania bez przerwy i poraz kolejnych wylowilismy sie po pachy.
Stada staly gleboko na 12m i glebiej, tym razem na koncu blatu ktory lekko opadal na jakies 16m. Najwiekszy rybki ponad kilowe, reszta 25-35 za kazdym rzotem. Ciezko bedzie to przebic bo bralo od rana do wieczora, Ja oczywiscie na podlodowki ale gryzlo na wszystko co wypadlo do wody.
Czas poganiac za zebatym, podobno i tu sie fajnie roszylo. Trolling mi ostatnio sie sni po nocach. 🙂

Użytkownik TERMOS edytował ten post 12 maj 2020 - 20:31

#1251 OFFLINE   morrum

morrum

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • LokalizacjaPustynia Kujawska
  • Imię:Michał

Napisano 12 maj 2020 - 20:56

Piękny kraj, w sumie ludzie są w porządku ale niestety dekady rządów lewaków poczyniły spustoszenie w systemie wartości, zasobach empatii i zdolnosci społeczeństwa do autorefleksji.

Cóż, niebawem będzie to stulecie. Ichnia kultura i wartości nie do końca są dla mnie strawne, nie mniej nigdzie nie spotkałem się z takim szacunkiem pracodawcy/przełożonego do pracownika jak właśnie w Szwecji. I nie chodzi tu tylko o wynagrodzenie.
  • golsyl lubi to

#1252 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów

Napisano 12 maj 2020 - 21:00

Byki, literowki i inne takie-to Moja specjalnosc, jak bym sie nie staral.---Sory.Kurcze lepiej Mi po Szewdzku pisanie wchodzi, czyzbym zeswensonial.
Chyba nie ale czasami Mi sie wydaje ze jestem za granica.
  • Sailfish i morrum lubią to

#1253 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 12 maj 2020 - 21:54

Polecam zainstalować polską wersję jakiegokolwiek edytora tekstu, włączyć sprawdzanie błędów i pisać w nim. Potem wystarczy ctrC ctrV i tekst jest czytelny dla nas. Naprawdę ciężko zrozumieć, co piszesz.   :(

#1254 OFFLINE   Krzysztof

Krzysztof

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 511 postów
  • LokalizacjaNiemcy

Napisano 13 maj 2020 - 01:07

Kazdy kto na co dzien tu mieszka i zyje zauwazy do ze do okola jest normalnie. Ba,,, smiem twierdzic ze ludzie zapomnieli o jakiej kolwiek pandemi. Przynajmniej w stolicy, sklepy pelne ludzi, ulice zapchane samochodami, ktos sie spieszy do pelnego autobusu. IMPREZY, GRILE I PELNE KNAJPY. Szczeze, czuje jak powoli dochodzimy do tego o czym trabi sie wszedzie. Juz niebawem bedziemy STANIE ZARAZENI. Biorac pod uwage ze polowa moich kolegow z pracy byla chora a dwoch mialo prawdopodobienstwo zarazenia. Zabrzmi cynicznie ale u nikogo z zalogi nie zauwazylem leku wrecz
A tak mnie krytykowalesodwrotnie . Wszyscy siedzimy na lodzi wikinga i tak jak na pocztku mialem lekka panikie, kupywalem zarcie i bardzo martwilem sie o rodzine i bliskich. Tak dzis nie czuje nic co by wskazywalo na jakie kolwiek obawy mimo iz codziennie mam kontakt z dziesiatkami jak nie setkami ludzi kazdej nacji oraz koloru skory. Maski nie widzialem praktycznie ani razu a jak juz to sporadycznie.Nie wiem co wiecej powiedziec, dziwne to ale prawdziwe.Mowimy tu o ludziach w kazdym wieku bez wyjatku. Nadal utzymywane jest ze max. ludzi w jednym miejcscu to 50 osob. Goraca debata dotyczy szkol i przedszkoli gdzie rozporzadzenia nie do konca sie zgadzaj a jak wiadomo przecietna podstawowka to wiecej niz 50 uczniow.Szkoly i przedszkola od pocztku pandemi do dzis sa i byly otwarte.
Specjalne czasy dotycza obiadow gdzie ilosc dzieci jest kontrolowana.
W klasach dzieci siedza razem bez ograniczenie.
Monopolowe - A tu panu powiem ze wposzczaja po kilka osob i sa czasem kolejki.

Rybaczenie natomiast.

Ryby biora az trzeszczy, rano byl lekkib przymrozek, zapowiada sie piekny tydzien nawet do 20 stopni. Polowilismy pieknie w zeszlym tyg. okoniowa bonanza nie miala konca a to dopiero Droga gorka odwiedzonaå. Brania bez przerwy i poraz kolejnych wylowilismy sie po pachy.
Stada staly gleboko na 12m i glebiej, tym razem na koncu blatu ktory lekko opadal na jakies 16m. Najwiekszy rybki ponad kilowe, reszta 25-35 za kazdym rzotem. Ciezko bedzie to przebic bo bralo od rana do wieczora, Ja oczywiscie na podlodowki ale gryzlo na wszystko co wypadlo do wody.
Czas poganiac za zebatym, podobno i tu sie fajnie roszylo. Trolling mi ostatnio sie sni po nocach.

A tak mnie krytykowales

#1255 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów

Napisano 13 maj 2020 - 04:19

bartsiedlce dziekuje za dobra rade, moze warto to przemyslec.
Krzysztof za ca co Cie krytykowalem?

#1256 OFFLINE   radanet

radanet

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 215 postów

Napisano 13 maj 2020 - 06:47

Widzę że rozmowa zeszła na tematy poboczne nie związane z lowieniem ryb i mozliwoscią wyjazdu więc sprobuje powrócić do wątku. Prośba do kolegów którzy w maju planują pojechać na ryby lub to zrobili o relację jak to wyglądą w praktyce tak by inni wiedzieli co mają robić......

#1257 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 13 maj 2020 - 13:41

No i po dzisiejszej konferencji prasowej Morawieckiego ...moja Laponia 2020 poszła się ...  :angry:  :(

#1258 OFFLINE   radanet

radanet

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 215 postów

Napisano 13 maj 2020 - 14:03

A co powiedział bo nie słuchałem?

#1259 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 13 maj 2020 - 14:05

Kontrola wjazdowa na granicy Polski (a więc i kwarantanna) przedłużona do 12-go czerwca

#1260 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Szymon

Napisano 13 maj 2020 - 14:42

A co z Tymi, którzy wyjadą np. 6 czerwca w wrócą 13.06. Przy założeniu, że zniesiona będzie kwarantanna od 12.06 ? Będą musieli ją odbyć czy nie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych