Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#1261 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 13 maj 2020 - 14:47

Nie będą, przecież liczy się data kiedy wracasz i stan prawny na ten dzień. Warunkiem zmiana tego zapisu bo nie wiesz czy zmienia.

Użytkownik wuran edytował ten post 13 maj 2020 - 14:48

• BOB i koval75 lubią to

#1262 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Szymon

Napisano 13 maj 2020 - 14:51

Nie będą, przecież liczy się data kiedy wracasz i stan prawny na ten dzień. Warunkiem zmiana tego zapisu bo nie wiesz czy zmienia.

Masz racje, faktycznie liczy się stan prawny na dzień powrotu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1263 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 13 maj 2020 - 14:52

Ja mam prom 12-go czerwca wieczorem, ale czy ma czekać do południa na decyzję rządu? a samochody spakowane czekają na odpalenie silników?

W du...e z takim wypoczynkiem :(

• Rebel64 lubi to

#1264 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Szymon

Napisano 13 maj 2020 - 14:56

Ciekawe kiedy, ogłoszą co dalej ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1265 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 maj 2020 - 14:58

Jeśli chodzi o granice to 12-go. Tak jak dzisiaj po 30 dniach zgodnie z prawem unijnym

#1266 OFFLINE   Scoli

Scoli

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 13 maj 2020 - 16:10

skandal z tymi granicami ,ja jadę 23 maja potwierdziłem u szwedki :)

#1267 OFFLINE   bodo m

bodo m

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 maj 2020 - 17:00

Nie, przeczytaj link ze strony straży granicznej lub całe rozporządzenie tam przywołane. Tam sa podane wyłączenie spod kwarantanny dla Polaków wracających do Polski. Z Polski można wyjechać dowolnie samochodem, gorzej jest z wjazdem do okolicznych krajów. Niemcy mogą Cię nie wpuścić bez istotnego powodu, a za istotny powód nie mogą byc odwiedziny lub wypoczynek. Szwedzi są normalni, bo wiedzą że covid nie jest bardzo groźną chorobą i umieją liczyć. U nas więcej ludzi umrze na skutek braku dostępu do normalnej służby zdrowia niz na covid.

Nie wiem czy delegacja wystarczy, bo przepis rozporządzenia brzmi tak:

3.Od dnia 4 maja 2020 r. obowiązku, o którym mowa w § 2ust.2, nie stosuje się w przypadku przekraczania granicy państwowej stanowiącej granicę wewnętrzną w rozumieniu art.2pkt1rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/399 zdnia9marca 2016r. w sprawie unijnego kodeksu zasad regulujących przepływ osób przez granice (kodeks graniczny Schengen) (Dz.Urz. UEL77 z23.03.2016, str.1, z późn. zm.3)):

1)w ramach wykonywania czynności zawodowych, służbowych lub zarobkowych w Rzeczypospolitej Polskiej lub w państwie sąsiadującym przez osoby wykonujące te czynności w tych państwach;

2)przez uczniów i studentów pobierających naukę w Rzeczypospolitej Polskiej lub w państwie sąsiadującym.

4.Osoby, o których mowa w ust. 3, przekraczając granicę państwową, są obowiązane udokumentować funkcjonariuszowi Straży Granicznej wykonywanie czynności zawodowych, służbowych lub zarobkowych lub pobieranie nauki w Rzeczypospolitej Polskiej lub w państwie sąsiadującym.

#1268 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 13 maj 2020 - 19:21

no właśnie udokumentować, dokument delegacji jest dokumentem, SKoro nie wyspecyfikowano jak to każdy jeden będzie dobry. Np obecnie zakazano działalności PKD z grupy 93, a ktoś jest np "celebrytą" który prowadzi własną działalność z grupy PKD 93.13Z i jedzie do Szwecji testować przynęty, nagrywać filmy reklamowe, robić zdjęcia na Fanpage etc bo  w Polsce nie może tego robić bo rozporządzenie juz chyba od 20 marca 2020 zabrania tego

Użytkownik wuran edytował ten post 13 maj 2020 - 19:26

#1269 OFFLINE   kemot11

kemot11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 13 maj 2020 - 19:59

Komisja Europejska przedstawiła dzisiaj rekomendacje dla państw członkowskich w sprawie otwarcia granic wewnętrznych UE. Jedną z nich brzmi:

"Podejście KE przewiduje m.in., że państwa członkowskie powinny odchodzić od ogólnie stosowanych restrykcji takich jak np. 14-dniowa kwarantanna dla wszystkich przybywających do kraju z zagranicy. Zamiast tego miałyby być stosowane bardziej ukierunkowane obostrzenia i środki ostrożności".

Może kwarantanna zostanie zniesiona wcześniej. 

#1270 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 maj 2020 - 20:02

Nie takimi rekomendacjami nie przejmowało się kierownictwo naszego kraju ...

#1271 OFFLINE   kemot11

kemot11

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 13 maj 2020 - 20:04

Nie takimi rekomendacjami nie przejmowało się kierownictwo naszego kraju ...

Niestety nie da się ukryć.

#1272 OFFLINE   radanet

radanet

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 215 postów

Napisano 13 maj 2020 - 20:18

Może ktos sie odważy pojechać służbowo i powie nam jak to wyglada w praktyce.... proponuję zrzutkę z lownych przynęt dla śmiałka ktory wytyczy drogę dla zbłąkanych.....🙃
  • kemot11, Scoli i Janusz1966 lubią to

#1273 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1705 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 13 maj 2020 - 20:46

Może ktos sie odważy pojechać służbowo i powie nam jak to wyglada w praktyce.... proponuję zrzutkę z lownych przynęt dla śmiałka ktory wytyczy drogę dla zbłąkanych.....

I parę książek żeby miał co czytać przez dwa tygodnie....

#1274 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 maj 2020 - 21:51

Może czytam za bardzo między wierszami, ale minister zdrowia powiedział kilka dni temu, żebyśmy w 2020 zapomnieli o wakacjach zagranicznych. Przeniosłem Szwecję na koniec września i jestem teraz takim samym umiarkowanym optymistą, jak na początku zawieruchy we Włoszech. Z pretensjami nie wyjeżdżam, nie dlatego, że decydentów lubię, czy nie lubię. Po prostu nie mam wpływu na ich zarządzenia i nic to nie zmieni. Po co sobie podnosić ciśnienie? Co do słuszności ich decyzji też nie mam za bardzo zdania, tym bardziej że z dużą rezerwą podchodzę do informacji rozpuszczanych między ludzi przez media. Będą jesienią kłopoty z wyjazdem, to pojadę na wiosnę, nie będzie to fajnie. Kwarantanna mnie nie interesuje, bo mieszkamy we czwórkę i nie będę fundował rodzinie dwóch tygodni pierdla z powodu mojego widzimisię. To tylko moje wakacje. Znad Wisły wracam bez konsekwencji. A tym, którzy tak gorliwie i na każdym kroku skaczą do gardła panom z telewizyjnego okienka, polecam się zastanowić co zrobiliby w tak popieprzonej sytuacji na ich miejscu i czy przypadkiem nie obarczają ich z rozpędu za wszystkie nieszczęścia tego świata? Polecam na pół roku rozbrat z telewizorem i kółkami dyskusyjnymi na fejsiku. Może przyjdzie chwila refleksji, zanim się coś skrobnie w necie. Świat bez wyjazdu na ryby jest stuktotnie piękniejszy, niż świat z upadłą firmą, pokaźnym kredytem i kilku gębami do wyżywienia. To nie o mnie, ale wokół widzę takich coraz więcej. Moi drodzy, więcej dystansu.

#1275 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 maj 2020 - 22:01

Zazdroszczę Ci, że widzisz logikę i bezinteresowność działań zespołu kierowniczego. Godna pozazdroszczenia jest również wyrozumiałość i pokora wobec otaczających nas realiów. Ja słabo znoszę stan niewiadomego zawieszenia bo generalnie jestem zdyscyplinowaną jednostką, i lubię jak juz ktoś ma decydować o moim życiu to wie co jest białe a co czarne

#1276 OFFLINE   bodo m

bodo m

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 maj 2020 - 22:20

no właśnie udokumentować, dokument delegacji jest dokumentem, SKoro nie wyspecyfikowano jak to każdy jeden będzie dobry. Np obecnie zakazano działalności PKD z grupy 93, a ktoś jest np "celebrytą" który prowadzi własną działalność z grupy PKD 93.13Z i jedzie do Szwecji testować przynęty, nagrywać filmy reklamowe, robić zdjęcia na Fanpage etc bo  w Polsce nie może tego robić bo rozporządzenie juz chyba od 20 marca 2020 zabrania tego

Podziwiam Twoją pomysłowość, ale może skończyć się tak, że będziesz na kwarantannie. Wyślą Cię tam, bo zobaczą, że sciema. Będziesz kwestionował i się doczekasz racji po pół roku. Pojedziesz, połowisz, ale na kwarantannie będziesz, a później wygrasz nic.

Użytkownik bodo m edytował ten post 13 maj 2020 - 22:37

#1277 OFFLINE   Czechofil

Czechofil

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaUrsynów
  • Imię:Leszek

Napisano 14 maj 2020 - 10:55

Dużo jest w tym wątku dyskusji o wyższości własnej organizacji wyjazdów w stosunku do biur podróży. Podzielę się z Wami moimi dzisiejszymi doświadczeniami.

1. Miałem wykupiony w biurze Eventur, wyjazd do Szwecji w terminie  29.05 - 7.06 i w pełni opłacony. Bilet na prom też kupiony i w pełni opłacony także przez Eventur

2. Wczoraj po ogłoszeniu, że restrykcje na granicach zostały utrzymane do 12.06 wysłałem do Eventuru e-mail, że rezygnuje i chce odwołać imprezę.

Przed chwilą otrzymałem Voucher na pełną wpłaconą kwotę, zarówno za domek jak i za prom do wykorzystania do końca 2021 roku.

Cała procedura trwała 24h i wystarczył jeden mail. Zero problemów + zero stresu + zero straconego czasu. Dla mnie to niezaprzeczalna zaleta biura podróży.

#1278 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaWies w miescie

Napisano 14 maj 2020 - 11:03

Dużo jest w tym wątku dyskusji o wyższości własnej organizacji wyjazdów w stosunku do biur podróży. Podzielę się z Wami moimi dzisiejszymi doświadczeniami.

1. Miałem wykupiony w biurze Eventur, wyjazd do Szwecji w terminie 29.05 - 7.06 i w pełni opłacony. Bilet na prom też kupiony i w pełni opłacony także przez Eventur
2. Wczoraj po ogłoszeniu, że restrykcje na granicach zostały utrzymane do 12.06 wysłałem do Eventuru e-mail, że rezygnuje i chce odwołać imprezę.

Przed chwilą otrzymałem Voucher na pełną wpłaconą kwotę, zarówno za domek jak i za prom do wykorzystania do końca 2021 roku.
Cała procedura trwała 24h i wystarczył jeden mail. Zero problemów + zero stresu + zero straconego czasu. Dla mnie to niezaprzeczalna zaleta biura podróży.

Eventur trzymał i trzyma poziom.
Gdybys jednak z jakiegokolwiek powodu doszedł do wniosku ze czekanie na rozwój sytuacji i mrożenie środków nie jest najbardziej pożądaną opcją to
zgodnie z ustawą przysługuje Ci zwrot środków w ciągu 180 a w praktyce 194 dni.
  • tomaszGD lubi to

#1279 OFFLINE   Czechofil

Czechofil

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 610 postów
  • LokalizacjaUrsynów
  • Imię:Leszek

Napisano 14 maj 2020 - 11:09

Eventur trzymał i trzyma poziom.
Gdybys jednak z jakiegokolwiek powodu doszedł do wniosku ze czekanie na rozwój sytuacji i mrożenie środków nie jest najbardziej pożądaną opcją to
zgodnie z ustawą przysługuje Ci zwrot środków w ciągu 180 a w praktyce 194 dni.

W sumie mogłem o tym napisać. Eventur poinformował mnie o opcjach, w tym o czym piszesz, ale świadomie wybrałem voucher.

Od 2005 regularnie korzystam z ich usług i nie wyobrażam sobie, że nie będę wyjeżdżał w przyszłości do Skandynawii.

• Fiskare lubi to

#1280 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 maj 2020 - 11:33

Tak jak piszesz Leszku, biuro ma w sytuacjach nieoczekiwanych nieocenione zalety. Zależy nam wszak na odpoczynku i bezstresowym jego zorganizowaniem. Nasza zmiana terminu wymagała symbolicznej dopłaty 100 złotych, ale i tak się ucieszyłem, bo bilet na prom mógł być dużo droższy. Stena jest nieobliczalna. Biuro nie ma na to wpływu. Wszystko załatwił jeden telefon. Teraz pozostaje cierpliwie czekać.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych