Michal Duzynski, on 11 May 2018 - 13:04, said:
Założyć ciężką linkę. Albo lepiej, dwa razy cięższą.1) jak rzucic ciezka mucha....
Użytkownik mart123 edytował ten post 11 maj 2018 - 20:17
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 11 maj 2018 - 20:45
Napisano 11 maj 2018 - 21:02
Napisano 11 maj 2018 - 21:29
venom_666, on 11 May 2018 - 20:02, said:
Robert, to nie tak.
Jedno i drugie się łączy ze soba i sprzęt ma znaczenie, ale często wygląda to tak, jakoby to właśnie tenże sprzet miał znaczenie pierwszorzędne.
Ma jednak tylko równorzędne z umiejętnością posługiwania się nim.
Z dobrym i polecanym sprzętem jeden się dogada, dla drugiego będzie graalem, a trzeci sprzeda szybciej niż kupil, bo zawsze olecany będzie bardzo subiektywnie.
Napisano 11 maj 2018 - 21:54
Napisano 11 maj 2018 - 22:01
Użytkownik robert.bednarczyk edytował ten post 11 maj 2018 - 22:15
Napisano 27 czerwiec 2018 - 00:02
Napisano 27 czerwiec 2018 - 09:21
używam Barrio switch 5/6 i 6/7. W 6/7 obciąłem z 80 cm z przodu - lepiej nosi cięższe tipy.
Swoja drogą barrio switch to ro samo co Bario SLX tylko cięższe głowice. Niedawno pojawiła się barrio switch 4/5 o masie 19,5g zapełniając dziurę w rozmiarówce - SLX kończy się na 17,5g podczas gdy najlżejszy do niedawna switch 5/6 ma 22g.
potwierdzam, fajne linki.
Użytkownik mack edytował ten post 27 czerwiec 2018 - 09:26
Napisano 06 październik 2018 - 14:54
ROYAL WULFF TRIANGLE TAPER TT 2-TONE WF-FWitam nie niem czemu od niektórych kolegów słysze że Royal Wullf jest nie trwała itp, moja po drugim sezonie użytkowania tylko to model wprowadzony na 2017, wg mnie jedna z najlepszych linek do suchej muszki;)
Napisano 06 październik 2018 - 16:13
MATIQUES, on 06 Oct 2018 - 13:54, said:
ROYAL WULFF TRIANGLE TAPER TT 2-TONE WF-FWitam nie niem czemu od niektórych kolegów słysze że Royal Wullf jest nie trwała itp, moja po drugim sezonie użytkowania tylko to model wprowadzony na 2017, wg mnie jedna z najlepszych linek do suchej muszki;)
Witam
Linki RW TT uzywałem lat temu kilka klasa # 3 ;#4;#5.
Może teraz poprawili jakość otuliny.
Jeśli teraz są lepsze jakosciowo , to nastepna bedzie RW TT
Podobna sytuacja była z linkami RIO.Stare miały otuline z "plasteliny"
Klaniam sie Marian
Napisano 06 październik 2018 - 19:20
tylko że ja dbam o swieje zabawki,po zakończeniu łowiena staram się ją rozprostwać co by nie była skręcona, czasami puszczam w dół z balkonu a po zakończonym sezonie myje w roztworze wody z mydłem szarym/czasami w sezonie równierz/:)
Napisano 06 październik 2018 - 19:37
Ja o linki nie dbam, ale pomarańczowy Cortland Fairplay WF-6-F żył prawie dychę, ale to było za starych dobrych czasów i myślę, że współczesne linki mają już nieco "inaczej". Dziś dwa lata odtrąbiony zostaje jako sukces, a ludzie zmieniają np. wodery oddychające jak rękawiczki, tworząc nawet na super gwarancji wysypisko śmieci.
Teraz używam Orvis Superfine i powiem szczerze, że nie miałem w życiu bardziej śliskiej linki. Wylatuje z przelotek i sobie leci, leci, i leci, a jest tylko w klasie #2. O trwałości nic nie powiem, bo używam od miesiąca. Bardzo dobrze i przyjemnie się na nią łowi. Mimo niskiej klasy AFTMA, dobrze lata nawet podczas silniejszego wiatru. Kupiona z myślą o jelcach i czasami lipieniach, aczkolwiek lipienie łowię zwykle z kolegami, jelce łowię sam. Potrafię pojechać na małą jelcową na drugi koniec Polski, za lipieniem nawet tak nie latam. Tak więc jeśli idzie o komfort to linkę polecam. Rolki robię nią od niechcenia i też super to działa. Ogólnie spoko.
Podczas zakupów tej linki zrezygnowałem z TT właśnie z uwagi na tą legendarną nietrwałość. Czy żałuję? Nie. Tak będzie lepiej. Jak spotkam wędkarza z TT, to się porówna z Superfine i wiedza będzie pełniejsza.
Użytkownik Krzysiek Dmyszewicz edytował ten post 06 październik 2018 - 19:40
Napisano 06 październik 2018 - 21:09
" O trwałości nic nie powiem, bo używam od miesiąca", to po kiego diabła nam o niej piszesz?? skoro uzywasz od miesiąca?? chcesz na forum zaistnieć??
Napisano 06 październik 2018 - 21:17
Bo jest znacznie bardziej śliska niż Cortlandy i Airflo, oraz bardzo dobrze lata na wietrze mając zaledwie klasę #2 - a to jednak zjawiska godne odnotowania z punktu widzenia użytkowania.
Użytkownik Krzysiek Dmyszewicz edytował ten post 06 październik 2018 - 21:20
Napisano 06 październik 2018 - 21:22
Napisano 06 październik 2018 - 21:47
MATIQUES, on 06 Oct 2018 - 20:09, said:
" O trwałości nic nie powiem, bo używam od miesiąca", to po kiego diabła nam o niej piszesz?? skoro uzywasz od miesiąca?? chcesz na forum zaistnieć??
Drogi Kolego, powstrzymaj emocje, Krzyśkowi zdarza się pisać różne rzeczy, niekoniecznie akceptowane przez wszystkich, zapewniam Cię jednak, że nie robi tego aby zaistnieć na Forum
Napisano 06 październik 2018 - 23:19
Napisano 07 październik 2018 - 09:03
Mam Orvisa Superfine #3 od jakieś 2 lat.Nie łapię na nią zbyt często,ale potwierdzam linka jest ekstra.
Napisano 07 październik 2018 - 10:40
Witam. Przeszło rok temu przez kilka miesięcy używałem linki RW TT #4, jednokolorowa, Ivory. Dla mnie linka była idealna. Przy niej linki Barrio, którymi się wcześniej zachwycałem były jak dwu i pół milimetrowe przewody jednożyłowe w izolacji polwinitowej RIO Trout LT też poszła w odstawkę... Pomyślałem że jak taka zarąbista linka, to kupię sobie taką samą, tylko #6. I tak zrobiłem. Ale to już była zupełnie inna linka. Nie wiem czy wpływ na to miała klasa, czy kolor (nowa była olivkowa), w każdym razie linka była sztywna, otulina gruba, sprawiała wrażenie że jest nierównomiernie rozprowadzona, porowata... nie wiem, może trafiłem na taki egzemplarz... Pozbyłem się jej szybko. "Czwórki" też już nie mam, bo praktycznie łowię tylko "szóstkami", a nie chciałem żeby się zleżała. W każdym razie jak będę od nowa kompletował sprzęt do niższych klas
to pójdę chyba w TT, ale tej duo color
Pozdrawiam
Napisano 07 październik 2018 - 11:01
wydaje mi się że z linkami jest jak z innymi rzeczami jeden trafi dobrą inny nie podobnie woderami jeden chodzi w X modelu kilka sezonów inny co miesiąc reklamuje,ale fak że kupując drogą linke warto dbać/wymyc ją czy przesmarować/, to jak by kupić samochód i oleju nie wymieniać a potem pisać jak szybko silnik padł;)tyczy się linek wedzisk kołowrotków
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych