Pytanie do uzytkownikow lodek z alu ,Jakie są ich wady według Was .
Użytkownik Viking edytował ten post 01 styczeń 2020 - 21:55
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 01 styczeń 2020 - 21:54
Użytkownik Viking edytował ten post 01 styczeń 2020 - 21:55
Napisano 01 styczeń 2020 - 22:00
Trzeba sobie zrobić. Jak chcesz, to ci pożyczę giętarkę do fi22.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Z jakiej rury najlepiej to zrobić 2mm przy fi 22? To jest taka giętarka jak do rur miedzianych przypominająca kuszę ?
Napisano 01 styczeń 2020 - 22:13
Napisano 01 styczeń 2020 - 22:34
Z jakiej rury najlepiej to zrobić 2mm przy fi 22? To jest taka giętarka jak do rur miedzianych przypominająca kuszę ?
Reling z 2mm. Ja mam taką z dwoma ramionami, gnie w łagodne kolana. Ta z kuszą nie wiem jak się sprawdzi.
Użytkownik psulek edytował ten post 01 styczeń 2020 - 22:35
Napisano 02 styczeń 2020 - 10:13
Są drogie w zakupie i to jest ich największa wada.
Cena to akurat pojecie względne -a inne użytkowe ,praktyczne .
Napisano 02 styczeń 2020 - 12:37
Napisano 02 styczeń 2020 - 14:46
Każdą sie przerabia , szczególnie jak się ma zmysł majsterkowicza
Napisano 19 styczeń 2020 - 11:02
Mam pytanie , moze ktos z was przerabial taki temat. Chodzi mi lodke w ktorej bakisty sa na okolo lodzi. - bez zadnej przerwy na burcie. Przepusty miedzy bakistami w srodku sa bez problemu ogarniete. problem niejaki widze w wyjsciu kablai z bakist od gory na burty.
1. bakisty otwieraja sie do gory
2. przepust kablowy musi byc w miare spory , gdyz niektore wtyczki do echa czy innych urzadzen sa duze -okolo 4cm srednicy
3. najlepiej aby bylo to wodoszczene
4. wyjscie z boku bakisty od strony pokladu mnie malo interseuje , gdyz w takim rozwiazaniu kable beda przechodzic nad klapa bakisty , co bedzie sprawiac ze przy otwieraniu jej kabelki moga przeszkadzac
5. w jakiejs skyli widzialem zwykle gumowe dlawiki...ale to mnie sie zbytnio nie podoba
Napisano 19 styczeń 2020 - 11:52
Użytkownik Tu nie ma ryb. edytował ten post 19 styczeń 2020 - 12:01
Napisano 19 styczeń 2020 - 12:10
@Tu nie ma ryb , chyba nie zrozumiales to o czym pisalem .Mi chodzie glownie o wyjscie kabli np z modulow panoptix , 3d , autopilot itp z bakisty na burte w momencie gdy masz bakisty na okolo lodzi. zasialnie silnikow to pikus , tam raz wpinasz kable zasilajace i temat sie konczy . przy echosondach czasmi sie doklada/wymienia moduly , ekrany , okablowanie . koszulki gruboscienne z klejem sie stosuje do mufowania a nie do dlawienia przebic/przelotow. do tego jesli mial by byc jak w ksiazce , to nalezalo by kable silnikowe tez wymienic na przystosowane do tego linki np typu OLFLEX badz inne przeznaczone do zlych warunkow. Jesli sie kupuej lodz w pelnym uzbrojeniu z dziobowcem , eche itd , to producent / sprzedawca lodzi to montuje i ityle. Jesli sie kupuej sama lodz a graty sie ma , to trzeba to jakos uzbroic.
Użytkownik siarq edytował ten post 19 styczeń 2020 - 12:14
Napisano 19 styczeń 2020 - 12:17
Nie to ty nie zrozumiałeś ,
Napisano 19 styczeń 2020 - 12:26
chlopie ja pisze o rybkach a Ty o grzybkach. Ja nie mam zamiaru uszczelniac black boxow i elektroniki, interesuje mnie tylko i wylacznie przejscie kabli z bakist bocznych na burte nic ponad to
Napisano 19 styczeń 2020 - 12:31
tu widac o o co mnie chodzi , tylko ze tj zwykly gumowy dlawik na 1 kabel , ktory niesprawdzi sie w moencie gdy kabli bedzie 5 + do tego wtyczka na kablu bedzie miala srednice 30mm
Użytkownik siarq edytował ten post 19 styczeń 2020 - 12:34
Napisano 19 styczeń 2020 - 13:02
Napisano 19 styczeń 2020 - 13:50
Napisano 19 styczeń 2020 - 14:28
Napisano 20 styczeń 2020 - 00:02
Nie ma po co , nawet w teoretycznie suchych bakistach będzie skraplac się woda Na pokrywach od spodu, jedyne co bym zrobi to przejścia kablowe Zainstalował w taki sposób by grawitacyjnie po kablu nie płynęła woda, czyli coś a’la syfon, do połączeń electric grease czy jak to się tam nazywa i tyle
Łukasz, jeżeli masz wodę na pokrywie, to rzeczywiście taka bakista jest sucha tylko teoretycznie. Jak na razie nie uświadczyłem wody na klapie od dosyć dawna, a łódka do późnej jesieni na wodzie. W tym sezonie pokusiłem się o trzymanie śpiwora, karimaty, pokrowca przeciwdeszczowego na śpiwór i ciuchów przeciwdeszczowych w bakiście i było gites, nie musiałem nosić. Wszystko przetrwało bez niespodzianek typu zapach stęchlizny. Warunek - jak mi zmokło i nie było jak wysuszyć na wodzie, to już zabierałem.
@siarq - ciężka sprawa, najlepiej takie wiązki wyprowadzać z pionowej ścianki, wtedy nie podcieka. Można zrobić przepust z rurki i zalać żywicą albo silikonem/klejem PU 2k, są i takie miękie co mają formę żelu, łatwo je później usunąć. Ale to zakładając, że nie będzie zmian.
Trzecia opcja która mi przyszła do głowy - zrobić podobnie jak jest wykonane wprowadzenie przewodów w silniku zaburtowym. Kupujesz gumowy wałek/pręt, o średnicy minimalnie większej niż otwór przepustu i wysoki na jakieś 7-8cm. Wiercisz w nim pionowe otwory minimalnie mniejsze niż planowana grubość kabli, a później nacinasz wzdłuż, żeby można w nie było wcisnąć kable "z boku", bez przeciągania (jak otwory są obok siebie, to można przeciąć ściankę między nimi i wpychać przez jedno boczne nacięcie. Wałek z kablami wciskasz w dziurę, od góry łapiesz cybantem, od dołu w sumie można też, to by dodatkowo zabezpieczało przed wysunięciem. Jak masz fantazję, to można zrobić w nim jakiś rowek, żeby po wciśnięciu blacha zaskoczyła czy inne usprawnienia żeby zabezpieczyć przed wypadnięciem. Łączenie z blachą można uszczelnić dodatkowo klejem do gumy z kartusza. Może nie będzie to super wyglądać, ale powinno być szczelne.
Podobny element z Hondy:
Napisano 20 styczeń 2020 - 00:33
Napisano 22 styczeń 2020 - 22:12
Zawsze staram się robić przepusty w ścianach pionowych i po zastosowaniu osłony typu łezka sprawa jest rozwiązana, bo kable idą z otworu w dół i woda z nich nie ścieka w otwór.
Napisano 23 styczeń 2020 - 22:42
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych