Nie jestem nadwrażliwy ale nijak to jest niegrzecznie tym bardziej że się nie znamy.Kolego, mam nawet dwie. W tym jedną 120kg i bez problemu ją noszę lub przepycham (po trawie) Chociaż przyznam, że przy noszeniu trochę waży. Oczywiście w dwie osoby. Więc stonuj trochę. Chyba jesteś nadwrażliwy.
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
Łodzie aluminiowe
#81 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 17:09
#82 ONLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 18:09
Ta z allegro to jakaś ściema mniejsza waży więcej i można powiesić większy silnik. A w większej dali cieńszą ściankę i silnik tylko 10 HP. Chyba powinno być odwrotnie?
#83 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 18:17
A nie dałoby się jakich pompowanych kółek dokleić po bokach?
zupełnie nie znam się na łódkach ameliniumowych
Użytkownik klim edytował ten post 05 styczeń 2016 - 18:18
#84 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 19:45
Jest moc w narodzie ,mam skylle 370 i nie wyobrażam sobie ją przenosić nawet przepychać po trawie .410 -430 to już zadanie dla jebaków.Budżet też jest dobry jak taka znajdziesz to proszę daj cynka .
- Dawidos i @Brig lubią to
#85 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 19:57
A o wydmuszkach z allegro to powiem tak (jestem za rozsądny aby za g..... płacić)
Użytkownik brig edytował ten post 05 styczeń 2016 - 20:01
#86 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 20:19
A gdyby budżet nie był parametrem to czy coś może poza Linder-em innego zaproponować?
Użytkownik hi tower edytował ten post 05 styczeń 2016 - 20:20
#87 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 20:21
Kwadratura koła, czy inaczej mówiąc ślepy zaułek.
Jedyne wyjście to znaleźć jakąś używaną w tej cenie, ciężką, solidną i dorobić do niej jakiś układ jezdny (jak np do spławikowych kombajnów wędkarskich)na przeciągnięcie do wody i z powrotem. Innej szansy nie widzę na spełnienie oczekiwań.
#88 ONLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 20:28
układ jezdny to też mały problem będzie, bo im cięższa łódź to i koła muszą być szersze jak i musi być ich więcej, inaczej będzie się zapadać w miękkim podłożu, no chyba że tylko po asfalcie
#89 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 21:09
Do czego konkretnie potrzebna ta łódź? No bo jak robocza, to raczej nie do wędkarstwa?
Łódka będzie do łowienia ryb, nie koniecznie na wędkę
(...) A jeśli robocza, to musi być solidna, więc taka 4-5m musi swoje ważyć. We dwóch nie da się jej przenosić z miejsca w miejsce, nie mówiąc o podnoszeniu na jakąś przyczepę.(...)
Doceniam troskę, ale to już nasze zmartwienie...
Czy Kolega ma jakieś inne propozycje poza Linder-em? Bo jak na razie po kontakcie z dystrybutorem wydaje się to najbardziej sensowna opcja, nawet mimo wyższej niż zakładana ceny.
#90 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 21:44
A gdyby budżet nie był parametrem to czy coś może poza Linder-em innego zaproponować?
Masz priva
#91 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2016 - 22:28
A nie łatwiej pokombinować z wodowaniem z przyczepy? Jak da się dojść i nieść łódkę to i przyczepę się wepchnie , ja tak bynajmniej robię slipów jak na lekarstwo więc spycham łódź z przyczepą do wody a później wyciągam nawet 20 metrowym pasem transportowym czasem z solidnego bagna gdzie nawet 4 napędowcem nie łatwo wyjechać .Nie wyobrażam sobie przenosić na brzegu 5 metrowej łodzi w 2 osoby.
#92 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2016 - 22:18
#93 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2016 - 22:43
W zeszłym roku zbudowałem łódź 3,6m z alu 2 mm, w tym roku w trakcie zakańczania jest 3,8m również z blachy 2mm. Na ten cel zostało zakupionych 7 arkuszy blachy 1000x2000 o łącznej wadze 77 kg - 1 arkusz ok 11 kg. Na łódź 3,8m został odpad ok 1 arkusza, plus sklejka na ławki i pawęż co daje łączną wagę łodzi ok 80 kg. Bardzo pomocne były rady Kol. Psulka, który napisał dużo pomocnych kwestii w jednym z tematów dot. budowy łodzi. Jeszcze raz dziękuję.
No to jeszcze podaj zdjęcia.
Pozwól innym cieszyć się sukcesem...
#94 OFFLINE
Napisano 06 styczeń 2016 - 22:47
No to jeszcze podaj zdjęcia.
Pozwól innym cieszyć się sukcesem...
myślę, że niebawem łódź będzie gotowa do pierwszego kontaktu z wodą i wówczas wrzucę fotki
#95 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2016 - 14:41
Orkiestra,matka chrzestna,szampan-byle burta wytrzymała...
ew zdjęcia podwodne .
#96 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2016 - 14:44
zdjęcia podwodne też fajne
#97 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2016 - 09:32
Co do Lindera 440, to jest to chyba najgorsza konstrukcja na jakiej pływałem. Nie mam jej co prawda własnej, ale na jeziorze, na którym wędkuję kilkanaście razy w roku, od wielu lat, są tylko te modele do wypożyczenia. Po pierwsze - mega niestabilna. Zbliżenie się do burty w celu wyjęcia ryby ręką grozi nabraniem wody, mimo wysokich burt. Wiatr w granicach 7-8m/s praktycznie uniemożliwia ustawienie łódki bokiem do fali. Kiedy wysiadam od strony dziobu (ważę nieco ponad 100 ), to krawędź burty zbliża się dosłownie na centymetry do lustra wody. Po drugie - usytuowanie tylnej ławki. Ławka jest tak blisko rufy, że praktycznie uniemożliwia wygodne sterowanie (silnik elektryczny) i po dniu pływania czuć to mocno w stawie łokciowym i barkowym. Żeby można było w ogóle jakoś sterować, trzeba usiąść przy samej burcie, a to z kolej powoduje dość mocny, nieprzyjemny przechył na lewą lub prawą stronę.
Niestety, jedyną zaletą tej łódki jest to, że ...w ogóle jest bo na jeziorze o którym wspomniałem nie wolno pływać na własnym sprzęcie.
Oczywiście wszystkie wady które wymieniłem są szczególnie widoczne kiedy pływamy w pojedynkę. Jeżeli jesteśmy z kompanem, to zawsze można zbalansować ciężar i sprawić, że pływanie staje się znośne. Ale tylko pływanie, bo już spinningowanie we dwójkę w pozycji stojącej, na linderze 440 jest ponad moje nerwy Pozdrawiam
#98 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2016 - 10:34
Szukam jakiejś sensownej łódki w zakresie 4-5m, preferowane aluminium. Dość ważnym parametrem jest waga, co by dwie osoby mogły ręcznie zrzucić ja z przyczepy na wodę, czy przejść paręnaście metrów. Aaaa i nie więcej jak jedna ławka w śródokręciu, a najlepiej składana. Cena <10tys.
Możecie coś polecić?
Delikatnie mówiąc czegoś takiego nie znajdziesz . Dlaczego - poniżej 10 tys to tylko używane łodzie aluminiowe są drogie , 4,5 metra musi swoje ważyć tym bardziej w alu . Jesteś z 3miasta więc podejrzewam że w grę wchodzi Bałtyk. Więc musi mieć wysokie burty . Jeżeli myślisz że taka łódkę tak we dwóch będziesz sobie nosił to żeby Ci żyłka nie pękła . Zapomnij o kółkach bo waga samego silnika spowoduje że go nie dygniesz . W grę wchodzi tylko slipowanie . Optymalna byłaby Skaylla ale płać i płacz . Jeżeli jestem w błędzie to najtańsze konstrukcje są czeskie np http://summania.pl/i...g-1450-pw.html LUG 1450 PW
Użytkownik neor edytował ten post 12 styczeń 2016 - 10:37
#99 OFFLINE
Napisano 09 luty 2016 - 19:05
Użytkownik alfilo edytował ten post 09 luty 2016 - 19:06
#100 OFFLINE
Napisano 09 luty 2016 - 19:17
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
mickeN