Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie aluminiowe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1310 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   @Brig

@Brig

Przedstawiciel marki KFP Watersports

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Arek

Napisano 05 styczeń 2016 - 17:09

Kolego, mam nawet dwie. W tym jedną 120kg i bez problemu ją noszę lub przepycham (po trawie) Chociaż przyznam, że przy noszeniu trochę waży. Oczywiście w dwie osoby. Więc stonuj trochę. Chyba jesteś nadwrażliwy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Nie jestem nadwrażliwy ale nijak to jest niegrzecznie tym bardziej że się nie znamy.

#82 ONLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 05 styczeń 2016 - 18:09

Ta z allegro to jakaś ściema mniejsza waży więcej i można powiesić  większy silnik. A w większej dali cieńszą ściankę i silnik tylko 10 HP. Chyba powinno być odwrotnie?

#83 OFFLINE   klim

klim

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 348 postów
  • Lokalizacjamultikonto: darek1,

Napisano 05 styczeń 2016 - 18:17

A nie dałoby się jakich pompowanych kółek dokleić po bokach?

zupełnie nie znam się na łódkach ameliniumowych  :unsure:

Użytkownik klim edytował ten post 05 styczeń 2016 - 18:18

#84 OFFLINE   tomi78

tomi78

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1189 postów
  • LokalizacjaCieszyn

Napisano 05 styczeń 2016 - 19:45

Jest moc w narodzie ,mam skylle 370 i nie wyobrażam sobie ją przenosić nawet przepychać po trawie .410 -430 to już zadanie dla jebaków.Budżet też jest dobry jak taka znajdziesz to proszę daj cynka .

• Dawidos i @Brig lubią to

#85 OFFLINE   @Brig

@Brig

Przedstawiciel marki KFP Watersports

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Arek

Napisano 05 styczeń 2016 - 19:57

Mam 430 aluminium i nawet jak bym zwalił motor to mogę ją ciągnąć po trawie ale tylko autem☺
A o wydmuszkach z allegro to powiem tak (jestem za rozsądny aby za g..... płacić)

Użytkownik brig edytował ten post 05 styczeń 2016 - 20:01

#86 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2006 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 05 styczeń 2016 - 20:19

A gdyby budżet nie był parametrem to czy coś może poza Linder-em innego zaproponować?

Użytkownik hi tower edytował ten post 05 styczeń 2016 - 20:20

#87 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 642 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 05 styczeń 2016 - 20:21

Do czego konkretnie potrzebna ta łódź? No bo jak robocza, to raczej nie do wędkarstwa? A jeśli robocza, to musi być solidna, więc taka 4-5m musi swoje ważyć. We dwóch nie da się jej przenosić z miejsca w miejsce, nie mówiąc o podnoszeniu na jakąś przyczepę.
Kwadratura koła, czy inaczej mówiąc ślepy zaułek.
Jedyne wyjście to znaleźć jakąś używaną w tej cenie, ciężką, solidną i dorobić do niej jakiś układ jezdny (jak np do spławikowych kombajnów wędkarskich)na przeciągnięcie do wody i z powrotem. Innej szansy nie widzę na spełnienie oczekiwań.

#88 ONLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2178 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 05 styczeń 2016 - 20:28

układ jezdny to też mały problem będzie, bo im cięższa łódź to i koła muszą być szersze jak i musi być ich więcej, inaczej będzie się zapadać w miękkim podłożu, no chyba że tylko po asfalcie

#89 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2006 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 05 styczeń 2016 - 21:09

Do czego konkretnie potrzebna ta łódź? No bo jak robocza, to raczej nie do wędkarstwa?

Łódka będzie do łowienia ryb, nie koniecznie na wędkę ;)

(...) A jeśli robocza, to musi być solidna, więc taka 4-5m musi swoje ważyć. We dwóch nie da się jej przenosić z miejsca w miejsce, nie mówiąc o podnoszeniu na jakąś przyczepę.(...)

Doceniam troskę, ale to już nasze zmartwienie...

Czy Kolega ma jakieś inne propozycje poza Linder-em? Bo jak na razie po kontakcie z dystrybutorem wydaje się to najbardziej sensowna opcja, nawet mimo wyższej niż zakładana ceny.

#90 OFFLINE   gaweł

gaweł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1275 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa
  • Imię:Paweł

Napisano 05 styczeń 2016 - 21:44

A gdyby budżet nie był parametrem to czy coś może poza Linder-em innego zaproponować?

Masz priva ;)

#91 OFFLINE   Dawidos

Dawidos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Napisano 05 styczeń 2016 - 22:28

A nie łatwiej pokombinować z wodowaniem z przyczepy?  Jak da się dojść i nieść łódkę to i przyczepę się wepchnie , ja tak bynajmniej robię slipów jak na lekarstwo więc spycham łódź z przyczepą do wody a później wyciągam nawet  20 metrowym pasem transportowym czasem z solidnego bagna gdzie nawet 4 napędowcem nie łatwo wyjechać .Nie wyobrażam sobie przenosić na brzegu 5 metrowej łodzi w 2 osoby.

#92 OFFLINE   przemofight

przemofight

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów

Napisano 06 styczeń 2016 - 22:18

W zeszłym roku zbudowałem łódź 3,6m z alu 2 mm, w tym roku w trakcie zakańczania jest 3,8m również z blachy 2mm. Na ten cel zostało zakupionych 7 arkuszy blachy 1000x2000 o łącznej wadze 77 kg - 1 arkusz ok 11 kg. Na łódź 3,8m został odpad ok 1 arkusza, plus sklejka na ławki i pawęż co daje łączną wagę łodzi ok 80 kg. Bardzo pomocne były rady Kol. Psulka, który napisał dużo pomocnych kwestii w jednym z tematów dot. budowy łodzi. Jeszcze raz dziękuję.

#93 OFFLINE   klim

klim

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 348 postów

Napisano 06 styczeń 2016 - 22:43

W zeszłym roku zbudowałem łódź 3,6m z alu 2 mm, w tym roku w trakcie zakańczania jest 3,8m również z blachy 2mm. Na ten cel zostało zakupionych 7 arkuszy blachy 1000x2000 o łącznej wadze 77 kg - 1 arkusz ok 11 kg. Na łódź 3,8m został odpad ok 1 arkusza, plus sklejka na ławki i pawęż co daje łączną wagę łodzi ok 80 kg. Bardzo pomocne były rady Kol. Psulka, który napisał dużo pomocnych kwestii w jednym z tematów dot. budowy łodzi. Jeszcze raz dziękuję.

No to jeszcze podaj zdjęcia.

Pozwól innym cieszyć się sukcesem... :)

#94 OFFLINE   przemofight

przemofight

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów

Napisano 06 styczeń 2016 - 22:47

No to jeszcze podaj zdjęcia.
Pozwól innym cieszyć się sukcesem... :)

myślę, że niebawem łódź będzie gotowa do pierwszego kontaktu z wodą i wówczas wrzucę fotki

#95 OFFLINE   klim

klim

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 348 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 14:41

Orkiestra,matka chrzestna,szampan-byle burta wytrzymała...

ew zdjęcia podwodne ;) .

#96 OFFLINE   przemofight

przemofight

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 14:44

zdjęcia podwodne też fajne :)

#97 OFFLINE   Fiskare

Fiskare

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 307 postów
  • LokalizacjaMalmö
  • Imię:Maciej

Napisano 08 styczeń 2016 - 09:32

Co do Lindera 440, to jest to chyba najgorsza konstrukcja na jakiej pływałem. Nie mam jej co prawda własnej, ale na jeziorze, na którym wędkuję kilkanaście razy w roku, od wielu lat, są tylko te modele do wypożyczenia. Po pierwsze - mega niestabilna. Zbliżenie się do burty w celu wyjęcia ryby ręką grozi nabraniem wody, mimo wysokich burt. Wiatr w granicach 7-8m/s praktycznie uniemożliwia ustawienie łódki bokiem do fali. Kiedy wysiadam od strony dziobu (ważę nieco ponad 100 :(  ), to krawędź burty zbliża się dosłownie na centymetry do lustra wody. Po drugie - usytuowanie tylnej ławki. Ławka jest tak blisko rufy, że praktycznie uniemożliwia wygodne sterowanie (silnik elektryczny) i po dniu pływania czuć to mocno w stawie łokciowym i barkowym. Żeby można było w ogóle jakoś sterować, trzeba usiąść przy samej burcie, a to z kolej powoduje dość mocny, nieprzyjemny przechył na lewą lub prawą stronę.

Niestety, jedyną zaletą tej łódki jest to, że ...w ogóle jest :P bo na jeziorze o którym wspomniałem nie wolno pływać na własnym sprzęcie.

Oczywiście wszystkie wady które wymieniłem są szczególnie widoczne kiedy pływamy w pojedynkę. Jeżeli jesteśmy z kompanem, to zawsze można zbalansować ciężar i sprawić, że pływanie staje się znośne. Ale tylko pływanie, bo już spinningowanie we dwójkę w pozycji stojącej, na linderze 440 jest ponad moje nerwy :P Pozdrawiam

#98 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 12 styczeń 2016 - 10:34

Szukam jakiejś sensownej łódki w zakresie 4-5m, preferowane aluminium. Dość ważnym parametrem jest waga, co by dwie osoby mogły ręcznie zrzucić ja z przyczepy na wodę, czy przejść paręnaście metrów. Aaaa i nie więcej jak jedna ławka w śródokręciu, a najlepiej składana. Cena <10tys.

Możecie coś polecić?

Delikatnie  mówiąc czegoś takiego nie znajdziesz . Dlaczego - poniżej 10 tys to tylko używane łodzie aluminiowe są drogie  , 4,5 metra musi swoje ważyć tym bardziej w alu . Jesteś z 3miasta więc podejrzewam że w grę wchodzi Bałtyk. Więc musi mieć wysokie burty .   Jeżeli myślisz że taka łódkę tak we dwóch będziesz sobie nosił  to żeby Ci żyłka nie pękła . Zapomnij o kółkach bo waga samego silnika spowoduje że go nie dygniesz . W grę wchodzi tylko slipowanie . Optymalna byłaby Skaylla  ale płać i płacz  . Jeżeli jestem w błędzie to najtańsze konstrukcje są czeskie np http://summania.pl/i...g-1450-pw.html    LUG 1450 PW

Użytkownik neor edytował ten post 12 styczeń 2016 - 10:37

#99 OFFLINE   alfilo

alfilo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 09 luty 2016 - 19:05

Witam. Fajną łudeczką jest Quick Silver 440 waży 96kg według tabliczki znamionowej i można założyć silnik 30hp. Oczywiście trochę więcej kosztuje ale używana powinna się zmieścić w 7-8 tyś. Dno jest wykonane z alu 2.2 a burty z 1.8mm na 18hp gania 45/h. Tylko znaleźć ciężko.

Użytkownik alfilo edytował ten post 09 luty 2016 - 19:06

#100 OFFLINE   Wojtasz

Wojtasz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 365 postów
  • LokalizacjaRzeszów
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Szary

Napisano 09 luty 2016 - 19:17

Kolego możesz pomyśleć o łódka ch Rados. Świetne łodzie wędkarskie. Przy kupie szczęścia znajdziesz używkę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

mickeN