M a r a s bardzo się wczuwasz w tego producenta, obserwuję dłuższy czas ten wątek i ogólnie nikt tu nie uznaje wyższości jednego nad drugim ale za to Ty wciąż bronisz tego producenta jednocześnie kupując części zamienne z Yamaha - ja tu czegoś nie rozumiem
Sam dłuższy czas zastanawiałem się nad zakupem storma z przeznaczeniem do zadań specjalnych tj zestaw desantowy używany kilkanaście razy do roku czyli ponton, ale z drugiej strony jak by mi się to zepsuło na Wiśle to średnio zadowolony bym był. Ogólnie po waszych uwagach widzę że ten silnik można uznać na udaną kopie Yamaha z występującymi wadami fabrycznymi mniej lub bardziej dokuczającymi w użytkowaniu codziennym. Osobiście chyba się pokuszę jednak o zakup tego storma 2T o mocy 13.5 - 18km( do tej pory w sumie to nie wiem ile on ma mocy) z jednej prostej przyczyny - cena, tylko się zastanawiam czy stać mnie kupować tanie rzeczy
Nie tyle się wczuwam jak to nazwałeś tylko odpieram atak na to że ja czy też ktoś inny kupił sobie motorek tej firmy i nic więcej. Nie mam ,żadnych znajomości z importerem ani żadnej nie robię mu reklamy.
Nigdzie też nie napisałem ,że STORM jest the best i można go porównać z markowymi motorkami. Ale z drugiej strony zauważyłem w tym wątku dużo wpisów na NIE ,bo to chinol i nigdy nie dorówna markowemu bo zapewne jest zrobiony z innych stopów ,materiałów itd. Dalej pisząc ,że nic nie jest wart i szkoda na niego wydawać kasy bo się zaraz rozsypie. Zapewne każdy kto kupił ten silnik zdaje sobie sprawę ,że jest to tak jak wyżej napisałeś loteria. Ja bynajmniej tak podszedłem do tego albo się uda albo nie i to ja będę miał ból tyłka Zakup tego storma porównuję do zakupu na ali obrotówek złudząco podobnych do Pontoon 21 ,którymi się pochwaliłem. Po jakimś czasie prawie zostałem zlinczowany za zakup !!
No sory ,to są moje pieniądze i robię z nimi na co mam ochotę. To nie była jakaś szkolna zbiórka i każdy się zrzucił a Maras kupił jakieś gówno przypominające ori blachy. Jak nie będą się kręciły to będzie mój i tylko mój ból .... Tak samo będzie z tym silnikiem. Obiecałem tu na forum,że jak się zepsuje i korbowody wyjdą bokiem to go utopie na 40 metrach I będzie film .A jak uda mi się załatwić drugą kamerę to będzie jednocześnie obraz z echa gdzie zobaczymy -jak się uda - wertykalny opad I na koniec przyjmę na klatę ,że to jednak był głupi i nie przemyślany zakup tego chinskiego zrobionego z plasteliny motorka i powiem Wam ,że chłopaki mieliście rację.
Jak na razie pali od strzała i jest OK ,ma pływać i pchać łódkę i tą robotę robi do dziś. Czego chcieć więcej.
Części od Yamahy już Ci wyjaśniam.
Tak kupiłem na ali te części ,zresztą widać wyżej co kupiłem. Czemu od Yamahy zapytałeś ? Wiadomym jest ,że ten motorek to jest kopia Yamahy więc skoro kopia to części powinny pasować i łatwiej mi było znaleźć po nr. Yamahy jak do Storma .Nawet nie wiem jakie Storm ma numery i zapewne by ich nie było na ali. Jeśli są części na ali do Storma to poproszę o linka.
Druga sprawa to nie wiem jaka jest jakość głownie chodzi mi o wirniki. Czy to co kupiłem jest bardziej do Yamahy czy do Storma. Wirniki można też u nas kupić nie koniecznie orginalne gdzie wyraźnie piszą zamiennik dobrej jakości Organoleptycznie jest ok ale wiadomo wszystko wyjdzie na wodzie. Ale mając w torbie czy też w samochodzie taki wirnik to wymienię go na brzegu bez problemu w pół godziny i wrócę na ryby a nie do domu. A mając ich dwie sztuki to myślę ,że przez weekend będę pływał i wymieniał i cieszył się ,że jestem na rybach od piątku do niedzieli.
Pytałeś ile ma mocy? Na przykładzie mojego a jest to 2 T na czapie 13,5 ma on 15 KM. 18 nie może mieć ,zresztą sam pewnie wiesz ,że skoro jest to kopia Yamki to tam blok 9,9 i 15 był ten sam. Różnica może być raz na + a raz na - bo są zakładane różne śruby o których w tym wątku była rozmowa. Czemu tak się dzieje nie potrafię odpowiedzieć. Tak samo wielką niewiadomą jest czy te silniki są cały czas z tej samej fabryki bo też się kolorami różnią ( 2T) I czy jakość jest cały czas taka sama czy może na starcie aby wyrobić dobre zdanie na ich temat bardziej przyłożyli do jakości.
Decyzja tak jak i Twoja kasa należy do Ciebie
I na koniec Panowie ,dajemy na luz i czekamy na rozwój wydarzeń związanych z tą marką. Teraz mamy "hot" bo jeden motorek poległ na samym starcie i zobaczymy jaki ruch zrobi importer a zarazem sprzedawca.