Nie chcę, żeby wyszło że czepiam się Yamahy.
Jeśli oba silniki są opomiarowane przy tych samych obrotach, to różnić się muszą wartością momentu obrotowego przy prędkości 5500 obr/min.
Silnik mocniejszy musi się kręcić szybciej, albo dawać większy moment
I tak faktycznie jest, w porównywarce silników Yamaha są dla F15 i F20 inne pojemności 362 ccm vs 432 ccm (czyli przy tych samych obrotach zmienia się dostępny moment obrotowy, większy dla większej pojemności)
Nie doszukałem się jakie są różnice w śrubach napędowych w silnikach yamaha. Śruba 9 1/4 cala ze storma do yamahy 15 też wydaje się być OK, tak jak do storma 15HP ale nie 20HP i 25HP
W omawianych Stormach wszystko się dzieje przy 387cm3 Te same obroty, ta sama pojemność, ten sam moment, ta sama śruba a moce jakie kto chce....... cuda jakieś
W silniku Yamaha udało się ustalić, że mamy inną pojemność, a co za tym idzie większy moment przy takiej samej prędkości. I stąd wynika wzrost w opisie mocy.
01_Przechwytywanie.JPG 32,95 KB 14 Ilość pobrań 02_Przechwytywanie.JPG 31,26 KB 14 Ilość pobrań 3_porownanie.JPG 63,47 KB 14 Ilość pobrań
PS. W bazie danych z której korzystałem jest dla Yamahy inaczej niż na oficjalnej stronie 6000rpm vs 5500rpm
Coś jeszcze musi moc wygenerowaną w silniku przenieść w wodę. W stormach śruba 9 1/4 cala wg wzoru z książki przenosi napęd 15HP przy 5880 obr/min
Żeby taka sama śruba w stormie przeniosła większą moc trzeba albo dać większą śrubę albo szybciej nią kręcić...
Jeśli założymy śrubę od silnika 15HP do silnika nawet 40HP jak się by tak dało, to taka śruba kręcąc się z tą samą prędkością w dużym silniku co w małym, będzie powodowała ten sam efekt co w małym silniku.
Dlatego zamiast czytać opisówki storma, czy innych tego typu marek, wolę policzyć samemu moc widzianą od strony śruby, bazując na danych śruby (średnica, obr/min, przełożenie w spodzinie) zakładając, że jednostka spalinowa i tak da radę. Dodatkowo małe śledztwo co właściwe było kopiowane, sprawdzenie jak opisany był oryginał.
I na tej podstawie twierdzę, że w opisach stormów są makabryczne przegięcia, przekłamania.