Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki Haswing Protruar

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
255 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   ubot

ubot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaGrudziądz
  • Imię:Robert

Napisano 27 grudzień 2021 - 19:52

Dzięki Adam, możesz mnie zniechęcać.., ale i tak kupię u Ciebie ten LiFePo4.. :P  ;)

Czyli wynika z tego że w tym przypadku te 900W zamiast powiedzmy 600W już powinno zrobić trochę różnicy nawet przy 12V..

Ciekawe jak będzie z jakością i awaryjnością, bo cena jednak nie mała.. No, ale to pewnie tylko czas pokaże..

Użytkownik ubot edytował ten post 27 grudzień 2021 - 20:17

#142 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5561 postów
  • Imię:adam

Napisano 27 grudzień 2021 - 21:22

Dzięki Adam, możesz mnie zniechęcać.., ale i tak kupię u Ciebie ten LiFePo4.. :P  ;)
Czyli wynika z tego że w tym przypadku te 900W zamiast powiedzmy 600W już powinno zrobić trochę różnicy nawet przy 12V..
Ciekawe jak będzie z jakością i awaryjnością, bo cena jednak nie mała.. No, ale to pewnie tylko czas pokaże..

Ja Cie do niczego nie zniechęcam, na akumulatorach litowych odczujesz różnice duża- nie znam nikogo kto użytkuje I nie jest zadowolony. Wydajność i waga to są zalety niepodważalne. Natomiast z silnikami jest dużo oczekiwań,marketingu ultra wzmocnień i innego kitu , który ma się nijak do rzeczywistości... przyswojenie zasad bezpieczeństwa i unikanie złej pogody na elektrykach to podstawa. Napewno przy silniku rzędu 1kw uda się dotrzeć szybciej i spraeniej do najbliższego brzegu, niż na pierdku 500W . Druga strona medalu , że powyżej 1kw zaczyna się zazwyczaj już 24v badz 48v a to przestaję być mobilne (jeśli nie jeździe na stałe w jednostce) i zaczyna generować koszty i sila rzeczy wage
  • ubot lubi to

#143 ONLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 27 marzec 2022 - 08:48

Ja mam Protuara  1.0 R2  65 lbs 12 V jestem zadowolony , jakaś tam dioda nie świeci ma opóźniony start , to drobnostki ,

pływam na aku 120 Ah 12V żel .

Całodzienne pływanie po starorzeczu ze spinningiem max 65 Ah wybrane z akumulatora .

Kilka razy pływałem  Haibo  M 250 24 V . Jest dużo głośniejszy brak regulacji obrotów powyżej 75 % mocy

chyba śruba nie jest dopasowana do obrotów silnika .

Znajomy ma Riho nie pamientam typ ale na 12 V jest głośniejsze od Protuara dlaczego nie wiem .

Najbardziej zaskoczony jestem  przyjemna pracą MinnKoty  , na starorzeczu pływałem równolegle z innym wędkarzem .

Teraz zbieram kasę na Minn Kotę i spróbuje sprowadzić z Hameryki . 

Poszukuje kogoś kto ma Minn Kote Traxxis 80 lbs24 V  żeby sprawdzić jak sobie radzi .

#144 OFFLINE   espe

espe

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2022 - 19:09

Ja mam Protuara  1.0 R2  65 lbs 12 V jestem zadowolony , jakaś tam dioda nie świeci ma opóźniony start , to drobnostki ,

pływam na aku 120 Ah 12V żel .

Całodzienne pływanie po starorzeczu ze spinningiem max 65 Ah wybrane z akumulatora .

Kilka razy pływałem  Haibo  M 250 24 V . Jest dużo głośniejszy brak regulacji obrotów powyżej 75 % mocy

chyba śruba nie jest dopasowana do obrotów silnika .

Znajomy ma Riho nie pamientam typ ale na 12 V jest głośniejsze od Protuara dlaczego nie wiem .

Najbardziej zaskoczony jestem  przyjemna pracą MinnKoty  , na starorzeczu pływałem równolegle z innym wędkarzem .

Teraz zbieram kasę na Minn Kotę i spróbuje sprowadzić z Hameryki . 

Poszukuje kogoś kto ma Minn Kote Traxxis 80 lbs24 V  żeby sprawdzić jak sobie radzi .

Pomyśl o epropulsion Spirit, to jakbyś z poloneza do audi się przesiadł. Ja zadawałem podobne pytania, teraz nawet nie wiem jak opisać różnicę. Jestem autentycznie zachwycony. Genialny silnik.

• Tom Rob lubi to

#145 ONLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 07 kwiecień 2022 - 19:52

Spirit  to dla mnie do smarowania bo za taką kasę nie kupie silnika który jest cichy i płynie 8 km/h nie stać mnie .

Moim Protuarem za 1,6 tys płynę  6 km/h z wiatrem  :D

Najtańszy Sirit to 8 tyś  w plecy i to jest tylko 1000 W mocy .

Hamuje na maxa wydatki na ryby . Trzeba się  opamiętać . 

#146 OFFLINE   espe

espe

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 kwiecień 2022 - 20:37

Spirit  to dla mnie do smarowania bo za taką kasę nie kupie silnika który jest cichy i płynie 8 km/h nie stać mnie .

Moim Protuarem za 1,6 tys płynę  6 km/h z wiatrem  :D

Najtańszy Sirit to 8 tyś  w plecy i to jest tylko 1000 W mocy .

Hamuje na maxa wydatki na ryby . Trzeba się  opamiętać . 

A ile zapłacisz przy tym kursie USD za MK plus 2 aku aby to pociągnąć?

Policz, ja tez tak myślałem, ale każdy sam decyduje.

MK nawet 24v przy 5-6 wiatru w dziób pontonu nie popłynie, Spirit bez zająknięcia. To jest przepaść. Nie namawiam, wskazuje alternatywę, zwłaszcza dla 24v.

• Radbraw lubi to

#147 OFFLINE   Tom Rob

Tom Rob

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 542 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 08 kwiecień 2022 - 06:56

Miejsca na łódce/dętce też jakby więcej .
  • Kris76 lubi to

#148 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4831 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 10 kwiecień 2022 - 06:37

Pomyśl o epropulsion Spirit, to jakbyś z poloneza do audi się przesiadł. Ja zadawałem podobne pytania, teraz nawet nie wiem jak opisać różnicę. Jestem autentycznie zachwycony. Genialny silnik.

Ale niestety dość sieje po echosondach. Reszta super, sam o nim myślę czasami. Co prawda był tu na forum teoretyk od wszystkiego, co takie silniki od czci i wiary odsądzał przez pryzmat tabelek, oporów, wattów- ale nie da się ukryć, że Spirit to szybsze przepływanie na miejscówki w strefach ciszy, oszczędność miejsca na pokładzie,  gdy używa się dedykowanej baterii. 

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 10 kwiecień 2022 - 06:38

#149 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5561 postów

Napisano 10 kwiecień 2022 - 11:52

Problem zakłóceń to temat rzeka i jeśli się pojawiają, to ciężko je wyeliminować...jedno jest pewne , że są za nie w znacznej mierze odpowiedzialne maksymizery i inne urządzenia na jednoatkach. Ja miałem kiedyś problem z kotwica, która pomimo odzielnego aku , w momencie podłączenia odrazu generowała zakłócenia. Epropulsion mam już 3szt w swojej karieze i w moim przypadku , wprowadzaja one najmniej zakłóceń. Nie mniej jednak to jest uzależnione od całej instalacji, rozmieszczenia kabli , przetwornika. Co do jakości samego silnika i użytkowania,jest osobny wątek. Dla mnie osapiany ,haibo itp. Wynalazki nie powinny być wogole z nim.porownywalne. całkowicie inna półka cenową i jakosciowa
  • Tom Rob lubi to

#150 OFFLINE   Tom Rob

Tom Rob

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 542 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza

Napisano 10 kwiecień 2022 - 17:56

Dwa Garminy i Humminbird bez zakłóceń. W tym roku sprawdze z Lowrancem FS .

#151 ONLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 01 maj 2022 - 17:45

Dziś doszło do pomiarów w czasie pływania .

Silnik Protuar 12 V 65 lbs o mocy 600 W według sprzedawcy  50 A max pobierał pływając na maxa 

na mierniku cęgowym 40,5 A a na amperomierzu 100A z bocznikiem 39,5 A .

Mam pytanie do Was użytkowników w/w silnika czy dokonywaliście pomiarów i jaki był prąd pływając na maxa .

Jestem ciekawy gdzie u mnie uciekło te 10 A .

#152 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5561 postów

Napisano 01 maj 2022 - 18:17

Zależy od jednostki ,warunków, oporów... rozumiem ze silnik.ma 600W nieoznacza że na każdej jednostce i warunkach będziesz w stanie ta moc wykorzystac

#153 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4831 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 01 maj 2022 - 20:21

Dziś doszło do pomiarów w czasie pływania .

Silnik Protuar 12 V 65 lbs o mocy 600 W według sprzedawcy  50 A max pobierał pływając na maxa 

na mierniku cęgowym 40,5 A a na amperomierzu 100A z bocznikiem 39,5 A .

Mam pytanie do Was użytkowników w/w silnika czy dokonywaliście pomiarów i jaki był prąd pływając na maxa .

Jestem ciekawy gdzie u mnie uciekło te 10 A .

Sławek- ponton czy łódź? Bo masa zestawu jeśli większa- większy opór generuje i może tutaj umknęły te ampery brakujące. 

#154 ONLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 01 maj 2022 - 22:57

Łódka waga z załogą  450 kg do 500 kg .

Może na przewodach stracił mam założone 25 mm2 Cu ,silnik nie przyśpieszał od 80%   manetki ale u mnie to normalne w innych słyszałem że też .

Widziałem na filmach You Tube Protuara R2  12 V  65 lbs pobierał 46 A .

Popołudnie pływania 4 godzinki ze spiningiem po starorzecza  16,5 Ah ładowarka wbiła w akumulator AGM .

#155 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4831 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 02 maj 2022 - 06:06

Łódka waga z załogą  450 kg do 500 kg .

Może na przewodach stracił mam założone 25 mm2 Cu ,silnik nie przyśpieszał od 80%   manetki ale u mnie to normalne w innych słyszałem że też .

Widziałem na filmach You Tube Protuara R2  12 V  65 lbs pobierał 46 A .

Popołudnie pływania 4 godzinki ze spiningiem po starorzecza  16,5 Ah ładowarka wbiła w akumulator AGM .

Ja w ub. roku sprawdzałem swoje elektryki cęgami- Osapianek 55 lb wpięty w ponton brał 47A a jest "wzmocniony" kablami ;)  , dziobówka Xi3 - 50A 

Co do maksymizera to tak jest i w Osapianach. 

#156 OFFLINE   Kasjan

Kasjan

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaAugustów
  • Imię:Kamil

Napisano 05 maj 2022 - 06:27

Czy model Ospian jest to słabszy model czy po prostu inna konstrukcja? Stoje przed kupnem i nie moge znaleźć porównania…

#157 ONLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 05 maj 2022 - 20:05

Przy następnym  pływaniu Protuara podłączę bezpośrednio pod akumulator , na chwilę .

Zobaczymy jak kable wpływają na pobór prądu . 

#158 OFFLINE   eljotnes

eljotnes

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 02 luty 2023 - 15:10

Witam
jaki silnik elektryczny 12V/bezszczotkowy/maximizer do łodzi 3,8-4m na jezioro 700ha, zastanawiam się nad:

HasWing PROTRUAR 1.0 R2 65 lbs waga coś ponad 6 kg
Jaxon Turbo Max ES-XT65X to chyba taki tańszy bliźniak HasWinga
RHINO BLX 70 lbs ten najcięższy bo 12kg i brak składanej manetki i tego się trochę boję przy transporcie
Haibo M150 3HP 70 lbs też ok 12 kg
ceny podobne ok 1700 tylko jaxon ok 350 zł taniej
może jakieś podpowiedzi od użytkowników np w zakresie głośności, awaryjności i serwisu
pozdrawiam

#159 ONLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1516 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 02 luty 2023 - 16:38

Witam
jaki silnik elektryczny 12V/bezszczotkowy/maximizer do łodzi 3,8-4m na jezioro 700ha, zastanawiam się nad:

HasWing PROTRUAR 1.0 R2 65 lbs waga coś ponad 6 kg
Jaxon Turbo Max ES-XT65X to chyba taki tańszy bliźniak HasWinga
RHINO BLX 70 lbs ten najcięższy bo 12kg i brak składanej manetki i tego się trochę boję przy transporcie
Haibo M150 3HP 70 lbs też ok 12 kg
ceny podobne ok 1700 tylko jaxon ok 350 zł taniej
może jakieś podpowiedzi od użytkowników np w zakresie głośności, awaryjności i serwisu
pozdrawiam

Proponuję lekturę :

http://jerkbait.pl/t...ktryczny-kupić/

enjoy :)

#160 OFFLINE   eljotnes

eljotnes

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 02 luty 2023 - 17:01

Proponuję lekturę :

http://jerkbait.pl/t...ktryczny-kupić/

enjoy :)

czytałem , oglądałem filmiki i porównanie na youtube, ale nie ma jak info od użytkownika ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

binio1111