Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki Haswing Protruar

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
255 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   Paulus

Paulus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Paweł

Napisano 02 luty 2023 - 19:21

Cześć.
Ja też mam Protuara  1.0 R2  65 lbs 12 V wisi na pontonie 2,80 m. pływam po zaporówkach, akumulator od sirq-a lifepo4 120Ah, użytkuje go intensywnie od sierpnia 2020r.
Zalety:
- niezawodny
- w pełni funkcjonalny
- nie powoduje zakłóceń w pracy Helix-a  7 Si 3G
- sprawdza się w trollingu
Wady:
- nie znalazłem

Amperomierz cęgowy wskazał max prąd 45A. Pływam najczęściej przy prądzie do 15A. Zasilany przez akumulator lifepo4 (120Ah) silnik mega wydajny i oszczędny.
Jako ciekawostka: silnik ten 3 razy napędzał wypożyczoną łódkę (laminat) o długości 4,4 m (na pokładzie było dwóch ciężkich chłopów + spinningowy bezmiar klamotów) - akumulator dawał radę na całodzienne spokojne pływanie ( pozostało 40% pojemności akumulatora).

#162 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 939 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 02 luty 2023 - 19:41

Protuara  1.0 R2  65 lbs 12 V jestem zadowolony ale  i tu przypomina mi się pływanie obok łódki z silnikiem Minn Kota   tyle o tym silniku wiem .

Byłem mile zaskoczony cicha pracą MinnKoty zero szumu regulatora ani plusku śruby .

Po prostu łódeczka  przemieszczała się   po wodzie .

Dlaczego te Protuary tak huczą i piszczą nie głośno ale ich słychać . 

Znajomy modelarz elektronik obiecał pomoc w przerobieniu mojego regulatora od Protuara .

#163 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 437 postów

Napisano 07 luty 2023 - 12:03

Protuara  1.0 R2  65 lbs 12 V jestem zadowolony ale  i tu przypomina mi się pływanie obok łódki z silnikiem Minn Kota   tyle o tym silniku wiem .

Byłem mile zaskoczony cicha pracą MinnKoty zero szumu regulatora ani plusku śruby .

Po prostu łódeczka  przemieszczała się   po wodzie .

Dlaczego te Protuary tak huczą i piszczą nie głośno ale ich słychać . 

Znajomy modelarz elektronik obiecał pomoc w przerobieniu mojego regulatora od Protuara .

Mój hałasował w pewnym zakresie obrotów -  https://www.youtube....rts/A5uGqZ5wBww
Odesłałem do serwisu coś tam niby poprawili i jest lepiej, na filmie nie słychać tego aż tak jak to w rzeczywistości było wkurzające.

Generalnie jestm z silnika zadowolony. ływając całe dnie po jeziorze 300ha czasem po kilka godzin w trollingu nie udało mi się nigdy rozładowac akumulatora 100Ah.

#164 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 337 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 07 luty 2023 - 18:26

Mam zamiar kupić Protruara do pontonu Kolibri 3 m. Zastanawiam się tylko, który, bo jest normalny Protruar i trochę droższy Protruar Slim, może ktoś doradzi.

#165 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 939 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 07 luty 2023 - 19:07

brzoza to masz pecha mój tak nie wyje dużo ciszej pracuje .

Mój  Prtuarek chodzi super , mały apetyt na prąd wystarczająco szybko się  przemieszczam .

Wiosna nagram filmik z pływania .

Użytkownik Tabor edytował ten post 07 luty 2023 - 19:08

#166 OFFLINE   brzoza

brzoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 437 postów

Napisano 07 luty 2023 - 19:58

brzoza to masz pecha mój tak nie wyje dużo ciszej pracuje .

Mój  Prtuarek chodzi super , mały apetyt na prąd wystarczająco szybko się  przemieszczam .

Wiosna nagram filmik z pływania .

Film nagrany przed odesłaniem do serwisu, teraz już tak nie wyje.

Użytkownik brzoza edytował ten post 07 luty 2023 - 20:02

#167 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2016 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 07 luty 2023 - 20:22

Mam zamiar kupić Protruara do pontonu Kolibri 3 m. Zastanawiam się tylko, który, bo jest normalny Protruar i trochę droższy Protruar Slim, może ktoś doradzi.

Wszystkie są normalne. W opisie tych silników Slim lub Long to wysokość kolumny. Jedna dłuższa, druga krótsza, stąd te nazwy.

Do pontonów zalecają Slim.

Użytkownik Artek edytował ten post 07 luty 2023 - 20:24

• Alaryk lubi to

#168 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1137 postów

Napisano 07 luty 2023 - 21:34

Nie bierz tego slim z krótkim wałem. Miałem taki w Kolibri 360 i póki ponton był pusty a ja siedziałem z tyłu to było ok, jak doszedł kolega na przód to z tyłu śruba chlapała i łapała powietrze a silnika nie szło niżej opuścić. Sprzedałem koledze do belly boata zamontował sobie. Niby polecany do pontonu, w pontonie niska pawęż a jest trochę za krótki moim zdaniem. Weź ze zwykłą kolumną 91cm , silnik ma łamany rumpel więc nie ma problemu z wygodą sterowania.

Użytkownik mepps edytował ten post 07 luty 2023 - 21:36

• Mariusz1000 lubi to

#169 OFFLINE   eljotnes

eljotnes

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 69 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 14 luty 2023 - 21:47

a jaka jest różnica miedzy  Haswing Protruar R 1.0 65lbs, a JAXON TURBO MAX 65 lbs bo wyglądają jak klony a w cenie 400 zł

no i na mc-sklep taki zapis przy Haswingu

Zasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4 

Użytkownik eljotnes edytował ten post 14 luty 2023 - 22:02

#170 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5561 postów
  • Imię:adam

Napisano 14 luty 2023 - 22:40

[quote name="eljotnes" post="3098867" timestamp="1676407661"]a jaka jest różnica miedzy Haswing Protruar R 1.0 65lbs, a JAXON TURBO MAX 65 lbs bo wyglądają jak klony a w cenie 400 zł
no i na mc-sklep taki zapis przy Haswingu
Zasilanie - 12V (GEL, AGM, ACID, Li-ion 3S) nie wolno używać - Li-ion 4S, LiFePO4
[/quot
zapytaj sie Pana z mc sklepu ,czy jak kupisz u niego akumulator lifepo4 , to czy będzie odpowiedni dla tego silnika...było juz o tym nie raz. Lfp4 jest odpowiednikiem kwasa , li ion 4s sie zgodze , ma za wysokie napiecie. Li ion 3s to nie wypał pod elektronikę wedkarska

Użytkownik siarq edytował ten post 14 luty 2023 - 22:41

#171 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 939 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 14 luty 2023 - 23:41

Czy ktoś już  rozbierał Protuara R 1 65 lbs  .

Chodzi mi o elektronikę w rumplu tz główce .

Bardzo rzadko się  zdarza że  zasilenie elektroniki napięciem wyższym o 3 lub 4 volty niszczy ją  .

Ciekawe czy taki regulator można podłączyć do silnika  Protuara R1 65 lbs 

Prąd ciągły 120 A zasilanie max 6S  https://www.rctrax.p...120a-v3/148843/

Użytkownik Tabor edytował ten post 14 luty 2023 - 23:44

• rafaldslbi lubi to

#172 OFFLINE   bardzozlymisio

bardzozlymisio

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 kwiecień 2023 - 11:34

Mam Protruara  1.0. 12V 65lbs od 2 sezonów. Dodam kilka spostrzeżeń z codziennego użytkowania, może komuś się przydadzą: 

Ponton Kraken 430 plus 2 załogantów po 100kg pływa sprawnie. Prędkość max. około 5km/h, w porywach do 6. Akumulator AGM 100Ah. 

Jedyny minus tego silnika to ten wskaźnik zużycia baterii. Mam prostownik Victron 10A z możliwością sprawdzenia w apce ile realnie Ah przyjął akumulator podczas ładowania.

Po całym dniu pływania (około 11km) zgasła lampka 100% a dalej paliły się 50% i 20%. Czyli w zasadzie przeciętny Kowalski może wywnioskować, że ma jeszcze 30% zapasu prądu na 6 km z palcem w uchu (do 80% rozładowania). 

Natomiast mój akumulator (100Ah) po podłączeniu do ładowarki przyjął 69Ah. Czyli jeśli sprawność AGM to 80%, dostępne jest max 80Ah. Czyli zużywając 69Ah zostało mi jeszcze 11%. Oznacza to, że ten wskaźnik jest bardzo niedokładny.

Sprawę załatwiłem woltomierzem z Allegro który na bieżąco pokazuje spadek napięcia, wiec mozna spokojnie oszacować kiedy zjedziemy do granicznych 10,5V.

Druga sprawa to taka, że powiedzmy kończymy łowić wieczorem, załóżmy o 18:00, z akumulatorem rozładowanym do 30%. Moja ładowarka 10A nie jest w stanie na rano naładować tego akumulatora do 100%. Potrzebuje na to około 18h. 

Ogólnie mogę powiedzieć tak: znając powyższe ograniczenia, zakładam na ponton, śmigam i w zasadzie temat silnika nie istnieje - działa, kreci, dopływa gdzie trzeba bez problemu, a ja w tym czasie łowię szczupaki inne tałatajstwo. 

Użytkownik bardzozlymisio edytował ten post 10 kwiecień 2023 - 11:39

#173 OFFLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1137 postów

Napisano 10 kwiecień 2023 - 12:43

Mam tego protuara, miałem ze 3 minn koty, jaxona, Rhino i w każdym te śmieszne diody pokazywały cuda ,nie zależnie od marki. Silnik po dwóch sezonach działa bez zarzutu, trochę głośny w porównaniu do minn koty ale przynajmniej się nie wyłącza co chwilę po nagrzaniu jak wcześniejszy Traxxis 55.

Użytkownik mepps edytował ten post 10 kwiecień 2023 - 12:46

#174 OFFLINE   rafaldslbi

rafaldslbi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:rafał

Napisano 10 kwiecień 2023 - 14:27

Czy ktoś już rozbierał Protuara R 1 65 lbs .

Chodzi mi o elektronikę w rumplu tz główce .

Bardzo rzadko się zdarza że zasilenie elektroniki napięciem wyższym o 3 lub 4 volty niszczy ją .

Ciekawe czy taki regulator można podłączyć do silnika Protuara R1 65 lbs

Prąd ciągły 120 A zasilanie max 6S https://www.rctrax.p...120a-v3/148843/

Poco kombinować w MC sklepie komplet potencjometr z tymi plastikami 250 +14 wysyłka

#175 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 939 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 10 kwiecień 2023 - 21:33

Rafał  do tego regulatora potrzebne jest sterowanie  i dodatkowe zasilanie sterowania .

Przeważnie 6 V do 5 A .

Muszę mieć czas żeby to dokładnie sprawdzić .

W mojej łódce zanętowej sterowaniem silnika bezszczotkowego 350 W zajmuje się  elektronika tz nadajnik i odbiornik a my musimy to 

przerobić na zwykły potencjometr .

Protuar posiada silnik bezszczotkowy a wiec ten regulator mógłby się  nadawać .

Do tego ten Regulator Hobbywing SeaKing V3 120A musi mieć chłodzenie wodne jak zauważyłeś inaczej będzie dymek ja tak miałem .

Musimy poczekać może ktoś na foru to ogarnie .

Dodam że silniki bezszczotkowe maja parametry na 1V tz że jeśli silnik ma 120 obrotów na wolt to przy podniesieniu np z 12 na 14 V jego parametry obrotów się zmienią i zawsze będzie silnik dążył do tych parametrów co wiąże się z obrotami na śrubie i pożeraniem prądu . 

Tu nasuwa się druga sprawa czy uzwojenie silnika wytrzyma taki przepływ prądu na pewno chwilowo tak . 

Dodam że mój Protuar 1.0 oszukuje też  na diodach jedna chyba się  od nowości nie świeci przy poborze 56Ah z akumulatora świeciły się wszystkie 100% .

Tak po 2 latach użytkowania jestem z niego zadowolony .

​U znajomego po roku siadło łożysko silnika , zawsze zakładamy z uszczelniaczem i najlepsze jakościowo jakie możemy kupić 

Użytkownik Tabor edytował ten post 10 kwiecień 2023 - 21:46

#176 OFFLINE   rafaldslbi

rafaldslbi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 10 kwiecień 2023 - 23:35

W głowicy masz tylko potencjometr na trzy kabelki. i nic więcej.jutro zmniejszę i wstawię foto.

#177 OFFLINE   rafaldslbi

rafaldslbi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 11 kwiecień 2023 - 08:01

Potencjometr

Załączone pliki

#178 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 939 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce

Napisano 11 kwiecień 2023 - 12:06

Pewnie umiejscowili sterownik przy silniku , ma lepsze chłodzenie w czasie pracy .

#179 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 12 kwiecień 2023 - 18:39

Czy ktoś z obecnych ma/miał doświadczenie z silnikiem Haswing PROTRUAR 2.0 S 85lbs 12v 720 W ?
Zastanawiam się czy dodatkowe 20 lbs w stosunku do protruara 1.0 popchnie moja 4m dętkę choćby 1km/h szybciej?

Użytkownik saitt edytował ten post 12 kwiecień 2023 - 18:41

#180 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5561 postów
  • Imię:adam

Napisano 12 kwiecień 2023 - 20:43

jaka osiagasz predkosc na silniku , ktory posiadasz ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych