Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDA呕 GARA呕OWA - 2025
Po raz dziesi膮ty spotkamy si臋 na wyprzeda偶y gara偶owej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a ko艅czymy o 15:00). Dla publiczno艣ci (os贸b kupuj膮cych) wej艣cie b臋dzie jak zawsze bezp艂atne i bez 偶adnych ogranicze艅. Ostatni gara偶 by艂 jednym z najbardziej udanych je艣li chodzi o ilo艣膰 kupuj膮cych a na X jubileuszowym planujemy podbi膰 rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolik贸w dla sprzedaj膮cych -> Wyprzeda偶 gara偶owa - rezerwacja stolik贸w

Zdj臋cie
AUTORSKI

G Rod Custom - Czyli moja przygoda z Rodbuildingiem

autorski-rb

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
193 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 post贸w
  • LokalizacjaHanau
  • Imi臋:Kamil

Napisano 20 marzec 2012 - 10:08

[quote]
Doszlem do wniosku ze nie ma sensu pokazywac tu moich kijkow no bo po co?

zdr i Milej Niedzieli
[/quote]

A mo偶e po to aby kto艣, kto nie ma poj臋cia o budowaniu w臋dek i tajemniczym JDM (co to znaczy :huh: ) m贸g艂 poogl膮da膰 takie cukiereczki. Pewnie nigdy na 偶ywo czego艣 takiego nie zobacz臋.
Nie my艣l tylko o sobie, pomy艣l o bli藕nich, nawet tych nieznanych. Mo偶e tych pi臋ciuset, kt贸rzy w ostatnim czasie tu zagl膮dali, po prostu oniemia艂o z wra偶enia :mellow:

zdr i Mi艂ego Wtorku
[/quote]

Moze a moze poprostu jestem z innej parafi. Jeden czort, nie licze na oklaski a zdziwilo mnie tylko brak jakiejkolwiek reakcji. Krytyka to tez reakcja

#22 OFFLINE   D膮bek 111

D膮bek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 post贸w

Napisano 20 marzec 2012 - 22:50

Kamil, chyba przesadzasz z nieskrywan膮 frustracj膮 :lol: 500 ods艂on i nikt nie jest w stanie nic napisa膰,bo si臋 gapi膮 z otwartymi koparami :mellow: Bardzo pi臋kne w臋dki w charakterystycznym stylu ,na razie nie moim ale powoli co艣 mi w mak贸wce kie艂kuje w zwi膮zku z jednym z poczekalni :D
Pierwszoligowe komponenty + jako艣膰 wykonania ,po艂膮czona z konkretn膮 wizj膮 i zmys艂em plastycznym.Bardzo podobaj膮 mi si臋 zestawienia kolorystyczne nici z pozosta艂ymi materia艂ami.Moim zdaniem w艂a艣nie pianka daje tu du偶e pole manewru i chyba bardziej pasuje ni偶 korek.Pewnie w艂a艣nie to powstrzymuje mnie przed powiedzeniem A.Ale jak wspomnia艂em powoli co艣 艣wita :unsure:

I nie miej wisielczych my艣li tylko wstawiaj kijki ,bo jest co podziwia膰 szczeg贸lnie dla tych ,kt贸rzy jeszcze si臋 nie mog膮 zdecydowa膰 aby do艂膮czy膰 chorego grona w臋dkorob贸w.A ci co ju偶 do艂膮czyli ,nic nie napisz膮 bo zazdroszcz膮 :lol:

Pozdro

#23 OFFLINE   Dysan

Dysan

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 post贸w
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 21 marzec 2012 - 00:16

Nie rozp臋dzaj si臋 z ta zazdro艣ci膮. Ka偶dy kto do艂膮czy艂 do tego chorego grona wk艂ada kawa艂ek serca we w艂asne patyki. Mo偶liwo艣ci, dost臋p do materia艂贸w, do艣wiadczenie cz臋sto maj膮 decyduj膮cy wp艂yw na efekt ko艅cowy. Popatrze膰 na dobre/lepsze zawsze mi艂o, a i podpatrze膰 te偶 czasem mo偶na.

#24 OFFLINE   D膮bek 111

D膮bek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 post贸w

Napisano 21 marzec 2012 - 00:23

艢miej膮ca morda na ko艅cu zdania ,mia艂a podkre艣li膰 偶artobliwy jego charakter B) Mam na dziej臋 ,偶e nie wzi膮艂e艣 tego do siebie :huh:

#25 OFFLINE   Dysan

Dysan

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 post贸w
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 21 marzec 2012 - 01:06

pewnie, 偶e nie.
Ja dopiero zaczynam i wcale si臋 nie obra偶am. Mam te偶 nadziej臋, 偶e nie obra偶膮 si臋 ci starsi jak od nich 艣ci膮gn臋 to co mi si臋 spodoba.
A jak mawiaj膮 praktyka czyni mistrza. Sam widz臋 to u siebie. Robi臋 4 kijek i ju偶 nawijanie idzie lepiej, lakier te偶 jako艣 inaczej si臋 uk艂ada ni偶 za pierwszym razem. No c贸偶 najpierw nauki, na indywidualizm przyjdzie czas.
A tak w og贸le to jest super, ze si臋 za to zabra艂em. A bez podgl膮dania pewnie by si臋 nie zacz臋艂o. I niech zazdroszcz膮 ci kt贸rzy musz膮 czeka膰 a偶 kto艣 im co艣 ukr臋ci.
Pozdrawiam kr臋c膮cych.

#26 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 post贸w
  • LokalizacjaHanau

Napisano 21 marzec 2012 - 01:25

Dabek111, Dysan - tu nie ma co zazdroscic myslalem ze tylko na 500 odslon jakies slowo by sie fajnie przeczytalo. Wiem ze wyrozniam sie stylem na tle calej reszty tutaj ale nie uwazam sie w zadnym stopniu za kogos lepszego Wole uzbroic jeden kij ale w komponenty najwyzszej klasy co by sie kijek nie znudzil za szybko. na poczatku ukrecilem 7 kijkow zanim zdecydowalem sie na zabawki Matagi. Komponenty Mamoru to calkiem inna historia i to nie tylko ze wzgledu na cene ale na jakosc wykonania. Pianka jest o niebo lepsza jak ta ktora uzywalem do tej pory, windingchecki pasuja jak ulal a nie jak czasem mialem ze wymiary odbiegaly od standardu. Do tego mnostwo pierdol umozliwiajacych pokazanie swojego indiwidualizmu. Co do pianki to robilem na nie wszytskie kije i szczerze nie zamierzam siegac narazie po korek chyba ze kombinacja pinka korek. Niedlugo wkleje kilka nowych fotek gotowego IST i ewentulanie mojego XSB jak go dokoncze.

zdr

#27 OFFLINE   Dysan

Dysan

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 post贸w
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 21 marzec 2012 - 09:56

Gugcio
Napisa艂em tylko tyle, 偶e niech zazdroszcz膮 ci kt贸rzy musza czeka膰 a偶 kto艣 im ukr臋ci.
Napisa艂e艣, 偶e zmiany nast膮pi艂y po 7 patyku, ja, 偶e jestem na etapie 4, czyli jeszcze troch臋. Co do komponent贸w to warto podgl膮da膰 u innych bo to nauka, kt贸ra nie kosztuje. Co do naszego rynku te偶 ju偶 wyrobi艂em sobie zdanie, bo jak potrzebowa艂em uchwyt cast wi臋kszy ni偶 18 to mia艂em b贸l g艂owy (c贸偶 by by艂o gdybym potrzebowa艂 czego艣 wi臋cej ni偶 zwyk艂y uchwyt). Oczywi艣cie mo偶na by zam贸wi膰 w jakiej艣 firmie (cho膰by za wod膮)ale czy nie lepiej na pocz膮tku przeznaczy膰 kas臋 na inne dost臋pne komponenty ni偶 p艂aci膰 za przesy艂k臋. Gdybym tak bez 偶adnej praktyki zam贸wi艂 drogie elementy i co艣 sp.... . A tak jak nie podoba艂y mi si臋 omotki to sobie zmieni艂em (koszta 艣mieszne a wprawa ro艣nie).
No c贸偶 aby otrzyma膰 papiery mistrzowskie trzeba przej艣膰 okres praktyk i czeladnictwa.
Pozdr..

#28 OFFLINE   pepe_79

pepe_79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 671 post贸w
  • LokalizacjaBe艂chat贸w
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 21 marzec 2012 - 10:10

Wiem ze wyrozniam sie stylem na tle calej reszty tutaj ale nie uwazam sie w zadnym stopniu za kogos lepszego

Nie bierz tego do siebie... jednak jako艣 trudno mi tutaj zauwa偶y膰 szczeg贸lne wyr贸偶nianie si臋 Twojego stylu na tle ca艂ej reszty... bo czym 偶e jest ta ca艂a reszta ??? Wystarczy popatrze膰 na poszczeg贸lne galerie i od razu wida膰, 偶e nie ma czego艣 takiego jak JA i ca艂a reszta.
Patyki w stylu Japan na komponentach Matagi czy jakichkolwiek innych kolorowych cukierkach s膮 w pewnym stopniu wyr贸偶nieniem, ale nie takim aby od razu stawia膰 ten styl przed szereg. A dlaczego?... Ano dlatego, 偶e po pierwsze Japan style to 偶aden indywidualizm, a po drugie nie ma czego艣 takiego jak szereg, czyli ca艂a reszta...
Oczywi艣cie nie ujmuj臋 Ci w 偶adnym calu Twojego stylu, podej艣cia do tematu i pomys艂owo艣ci. Twoje w臋dki s膮 bardzo fajne. Jednak pozostali amatorzy rodbuildingu tak samo jak Ty zas艂uguj膮 na dobre s艂owo bo ka偶dy z nich ma sw贸j styl nie gorszy od innych.

Nie ma czego艣 takiego jak lepszy czy gorszy styl. To indywidualne podej艣cie ka偶dego z nas wynikaj膮ce z wielu czynnik贸w takich jak: pomys艂owo艣膰, umiej臋tno艣ci, po艣wi臋cony czas czy w ko艅cu grubo艣膰 portfela. Jeden b臋dzie tunningowa艂 na maxa VW Golfa zak艂adaj膮c mu z艂ote felgi, a drugi woli kupi膰 Audi A8 i wstawi膰 do niego LPG.

To, 偶e na 500 ods艂on Twojego w膮tku nikt nie skomentowa艂 absolutnie nic nie znaczy i mo偶e po prostu troch臋 nadinterpretujesz ten fakt. G艂owa do g贸ry, naprawd臋 jest OK. Dawaj kolejne fotki swoich pomys艂贸w.

#29 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 post贸w
  • LokalizacjaHanau

Napisano 21 marzec 2012 - 10:19

Pepe79 Ja nie pisze ze lepszy i jak bys moj post u gory przeczytal to bys zauwazyl ze pisalem to samo co ty choc nie do konca. Nie obrazajac nikogo do jakiej galeri nie wejde to w 90% kije sa na korku aglomerowanym o prostych rekojesciach i praktycznie tych samych uchwytach, jedyne roznice to ilosc i inne polozenie Burla czy korkogumy. Mowisz ze nie ma japan style? To sie troszke mylisz bo w polsce owszem moze go nie ma ale w Europie zachodniej czy za oceanem jest on jak najbardziej. Zasady japan style sa o tyle proste ze kazdy se z tym poradzi. A z 500 odslonami nie przesadzam bo poprostu czaesem nie grzesze i jak mam wystawiac fotki a tak naprawde ludzie maja to w nosie to wole te 5 minut wykorzystac na zabawe z corka Ja uwazam ze wyrobilem se swoj styl i mam swoje upodobania na tyle ze wyrozniam sie na tle RB masy tego forum, wyrozniam stylem czyli samym wygladem a nie jakoscia wykonania bo tu wielu z Jerkowych rodmakerow jest lata swietlne z przodu. To mialem tylko na mysli i nic innego bo ja dalej sie ucze

zdr

#30 OFFLINE   pepe_79

pepe_79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 671 post贸w
  • LokalizacjaBe艂chat贸w
  • Imi臋:Pawe艂

Napisano 21 marzec 2012 - 10:38

Mowisz ze nie ma japan style? To sie troszke mylisz bo w polsce owszem moze go nie ma ale w Europie zachodniej czy za oceanem jest on jak najbardziej.

Ale ja nie napisa艂em, 偶e nie ma Japan Style. Napisa艂em jedynie, 偶e budowanie patyk贸w w tym stylu to nie jest indywidualizm.
Indywidualny, wyr贸偶niaj膮cy styl to nie robienie w czyim艣 stylu, w tym przypadku Japo艅czyk贸w. Tutaj to tylko oni mog膮 powiedzie膰, 偶e maj膮 indywidualny styl, kt贸ry reszta 艣wiata podpatrzy艂a od nich <_<

#31 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 post贸w
  • LokalizacjaHanau

Napisano 21 marzec 2012 - 10:51

Tak tu musze Ci przyznac racje. Ja staram sie swoim kijkom nadac nutke indywidualizmu choc styl juz narzucony designem jest. Nie ma to tamto RB to piekna sprawa i ciesze sie ze sprobowalem wlasnych sil w tym sporcie. Karpiowy spin :lol: na Blanku Batsona IST1082F gotowy, zaraz powinny byc fotki jak trafie dobre swiatlo :unsure:

EDIT: Wstawiam fotki Karpiowki zwanej spinem :lol: Kijek na szybko i mozna powiedziec na freestajlu.

Za艂膮czone pliki

#32 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 post贸w
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imi臋:Rafa艂
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 21 marzec 2012 - 11:52

chcia艂e艣 - masz...

nic a nic nie podoba mi si臋 ten split grip z pozwy偶szej foty ;)

jak dla mnie zbyt jamnikowaty - bez urazy dla jamesty ;)

zdecydowanie wole krotsza czesc golego blanku pomiedzy poszczegolnymi piankami. no i jeszcze zakonczenie piany... nie lubie takiego zakonczenia na ostro :D bo mi sie kojarzy z prostym ci臋ciem no偶em :D <_< <_< <_<

za to czest estetyczna samego wykonaniu calkiem smaczna... ;)

#33 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 post贸w
  • LokalizacjaHanau

Napisano 21 marzec 2012 - 12:10

No i Git! tak ma byc licze na szczerosc a nie wazeliniarstwo. Przyznam sie szczerze ze Blank z odzysku i wogole mialem z niego cos zrobic za male pieniadze. Glowne zalozenie dlugi dolnik do rzutow dwoma rekoma zeby male pchelki lataly jak najdalej. Mi nawet lezy ten kijek optycznie chociaz 2sklady nie wchodza w gre i do tego ta dlugosccc :lol: To taki kompan na wieksze rzeki na ktorego nie trzeba uwarzac gdzie sie kladzie aby sie nie pobrudzil :mellow:

Jeszcze jedno foto ;) ;) ;)

Za艂膮czone pliki

#34 OFFLINE   D膮bek 111

D膮bek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 post贸w

Napisano 21 marzec 2012 - 18:21

Sama r臋koje艣膰 ,te偶 nie w moim gu艣cie,jae艣li si臋 zdecyduj臋 to elementy split gripu te偶 bym osobi艣cie da艂 d艂u偶sze :unsure:
Ale dob贸r nici w po艂膮czeniu z reszt膮 bardzo trafiony,i do strony technicznej bardzo 艂adnie i czysto to wyglada.Z ka偶dym Twoim kijkiem wida膰 coraz dok艂adniej po艂o偶ony lakier :D
Tak trzymaj i dawaj wi臋cej :D

Pozdro

Rafa艂

#35 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 post贸w
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imi臋:Rafa艂
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 21 marzec 2012 - 19:02

tylko wiecej fotek i efektow... a nie lakieru :D

#36 OFFLINE   ark70

ark70

Zaawansowany

• Tw贸rcy
  • PipPipPip
  • 1176 post贸w
  • LokalizacjaStarogard Gda艅ski
  • Imi臋:Artur

Napisano 22 marzec 2012 - 09:21

Pepe79 Ja nie pisze ze lepszy i jak bys moj post u gory przeczytal to bys zauwazyl ze pisalem to samo co ty choc nie do konca. Nie obrazajac nikogo do jakiej galeri nie wejde to w 90% kije sa na korku aglomerowanym o prostych rekojesciach i praktycznie tych samych uchwytach, jedyne roznice to ilosc i inne polozenie Burla czy korkogumy. Mowisz ze nie ma japan style? To sie troszke mylisz bo w polsce owszem moze go nie ma ale w Europie zachodniej czy za oceanem jest on jak najbardziej. Zasady japan style sa o tyle proste ze kazdy se z tym poradzi. A z 500 odslonami nie przesadzam bo poprostu czaesem nie grzesze i jak mam wystawiac fotki a tak naprawde ludzie maja to w nosie to wole te 5 minut wykorzystac na zabawe z corka Ja uwazam ze wyrobilem se swoj styl i mam swoje upodobania na tyle ze wyrozniam sie na tle RB masy tego forum, wyrozniam stylem czyli samym wygladem a nie jakoscia wykonania bo tu wielu z Jerkowych rodmakerow jest lata swietlne z przodu. To mialem tylko na mysli i nic innego bo ja dalej sie ucze

zdr

Witaj.
Tak si臋 zastanawiam na czym polega Tw贸j styl,moj styl, czy styl wielu innych koleg贸w wstawiaj膮cych swoje dzie艂a. Na doborze kolorystycznym, podtoczeniu korka/ pianki, u偶ytych komp., lakierowaniu lepszym lub gorszym?? Czy w臋dki Gucia, Masiaka, Kawalca, czy Matuszewakiego a偶 tak bardzo si臋 r贸偶ni膮?(pomijam oczywiste walory typowo u偶ytkowe) Ostatecznie s膮 to tylko w臋dki.Kt贸ry styl jest lepszy? Dlaczego aglomerowany jest gorszy od pianki??
Czy wymierna warto艣膰 komp. decyduje o powodzeniu projektu?
Chyba nie o to chodzi. Taki czy inny rodzaj ubrania,pier艣cionki,duperelki, itp.
Oboj臋tne czy buduj臋 na tytanach Fuji czy badziewiu za 2 zeta, ka偶dy kolejny kij sprawia mi wielk膮 frajd臋, rado艣膰 czy jak to tam nazwa膰.
Jesli kjaszek kt贸rego fotki wstawiam, ucieszy czyje艣 oczy- to super, jesli nie trudno.
I w艂asnie w tak widz臋 R.B. Na rado艣ci czerpanej z ka偶dego nowego projektu, nie na analizowaniu liczby ods艂on czy ilo艣ci post贸w.
Pozdrawiam i powodzenia Artur.

#37 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 post贸w
  • LokalizacjaJelenia G贸ra/Horten

Napisano 22 marzec 2012 - 10:11

Mo偶e zaczn臋 od tego, 偶e ja to jestem troch臋 inny. Moja inno艣膰 polega na prawdopodobnie ca艂kowitym braku zmys艂u artystycznego/estetycznego - nie wiem jak to nazwa膰. U mnie co艣* jest fajne, albo niefajne. Z tym, 偶e co艣* odnosi si臋 do niekt贸rych rzeczy, takich gdzie mo偶na m贸wi膰, 偶e jest albo nie jest 艂adne. Owszem potrafi臋 doceni膰 mistern膮 robot臋, ale bardziej ze wzgl臋du na technik臋 wykonania, a nie efekt ko艅cowy. np. auta mi si臋 nie podobaj膮, bo nie maj膮 mi si臋 podoba膰, dla mnie to tylko pojazdy od kt贸rych oczekuj臋, 偶eby mnie przewioz艂y z punktu A do punktu B. Doceniam jednak r贸偶nice technologiczne pomi臋dzy ferrari, a maluchem. Potrafi臋 doceni膰 prac臋 muszkarza, kt贸ry ukr臋ci艂 takiego robala na haczyku, kt贸ry faktycznie wygl膮da jak j臋tka. Jednak nigdy nie powiem, 偶e to jest 艂adne :D. 艁adna to dla mnie mo偶e by膰 baba w kabaretkach i szpileczkach :D ale nie sprz臋t w臋dkarski. Ryby te偶 nie s膮 艂adne :D cho膰 u偶ywam tego okre艣lenia w przypadku po艂owu ryby okre艣lonego gatunku o okre艣lonych wymiarach :D... no dobra, liny mi si臋 podobaj膮, mo偶e dlatego, 偶e kiedy艣 je hodowa艂em w akwarium.
Podsumowuj膮c, Gugcio, masz interesuj膮ce i dopracowane projekty ch臋tnie zobacz臋 wi臋cej fotek :D, a jeszcze ch臋tniej po艂owi艂bym niekt贸rymi kijkami, ale po to, 偶eby doceni膰 ich walory u偶ytkowe.

Pozdrawiam.

#38 OFFLINE   Predatorhunter

Predatorhunter

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2078 post贸w
  • LokalizacjaHanau

Napisano 22 marzec 2012 - 10:13

Artur to widze ze nie rozumiesz idei RB. Custom jak sama nazwa mowi jest po to aby stworzyc cos czego nie ma badz ulepszyc rzecz istniejaca. DO stworzenia czegos wyjatkowego potrzeba nie tylko wyjatkowych komponentow ale tez wyobrazni i umiejetnosci. W niemczech jest takie powiedzenie Klasse statt masse co nie znaczy nic innego jak Jakosc zamiast ilosci. Ja wole zlozyc jeden niepowtarzalny kij gdzie identycznego drugiego nie znajdziesz jak 5 za grosze tylko po to aby sie pobawic. Czytajac twoj post doszlem do wniosku ze wolisz klepac przecietna masowke byle tylko cos ukrecic co mija sie po raz kolejny z idea RB. W korku nic mi nie przeszkadza ale kije wielu uzytkownikow wyglada bardzo podobnie lub nawet tak samo nawet jesli kolor omotek sie roznia to rekojesci klepane sa pod jedne kopyto. CZemu tak jest? Wygoda, moze poprostu macie wszyscy podobny gust? Nie wiem, wiem natomiast ze nie po to zajalem sie RB aby klepc setki wedek rozniacych sie nie znacznie. Dla mnie kijek Custom to zaden wyznacznik umiejetnosci jak to czesto miejsce ma nad woda. Ja uzywam tez wedek seryjnych a krece kije tylko wtedy jesli nie znajde nic pasujacego na rynko na co mnie bedzie stac. W czym jest pianka lepsza od korka? Mimo ze to rzecz gustu dla mnie przedewszystkim estetyka. Pianke mozna kombinowac z kazdym kolorem i wyglada dobrze, z korkiem juz gorzej nie zawsze wszystko pasuje. Latwosc w utrzymaniu czystosci i dla mnie osobiscie przyjemniejsza w dotyku. Liczby postow nie analizowalem aczkolwiek licze na jakis feedback ze strony uzytkownikow. Nie chodzi mi o oklaski czy wazeliniarstwo ale porady, wymiana trickow czy nawet propozycje na wyprobowanie czegos nowego. Jestem jeszcze na takim etapie ze ciagle sie ucze i z checia skorzystam z rad bardziej doswiadczonych uzytkownikow. Tobie moge radzic chociaz raz sprobowac zlozyc kij na komponentach z wyzszej polki a szczegolnie dodatki typu Windingchecks, piana, uchwyty, tuby, etc. Wbrew pozora ceny wcale nie sa straszne a nie tylko w moim przekonaniu idzie wyciagnac z kija dodatkowe kilkanascie %. Pytales czym roznia sie kije Gucgia, Masiaka, Kawalca, czy Matuszewakiego a otoz tym ze my probujemy ciagle cos nowego i nie jest to dotakowy pierscien Burla czy korkogumy w dolniku Zebys nie myslal ze chce Cie obrazic, Bron Boze ale jestem osoba szczera i nie lubie zabawy podtekstami czy cos. Widzialem twoje kije i jakosc wykonania bez zarzutu ale Design powiela sie w kazdym nastepnym projekcie.

zdr

@JD

Ciekawe spojrzenie na sprawe Ja jednak stawiam rowniez na estetyka jak i na walory uzytkowe. Jesli bylo bylo by inaczej lapal bym na mlynki z lat 60 - 70 i jezdzil Mercedesem z tych samych lat. Kij ma nie tylko byc dobry uzytkowo ale tez ladny i cieszyc oko, ale to tylko moje skromne zdanie

#39 OFFLINE   osiak

osiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 677 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imi臋:Kuba

Napisano 22 marzec 2012 - 10:47

jakiej pianki do r臋koje艣ci u偶ywasz? czy po roku intensywnego u偶ytkowania nie robi si臋 wy艣lizgana w miejscach kontaktu z d艂oni膮? bo mi wtedy zupe艂nie przestaje si臋 podoba膰.

#40 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 post贸w
  • LokalizacjaJelenia G贸ra/Horten

Napisano 22 marzec 2012 - 10:48

Tak sobie my艣l臋 o indywidualno艣ci na etapach powstawania w臋dki. W膮tek obok za艂o偶y艂 mi艂y pan, kt贸ry poskleja艂 z bambusa jakie艣 patyki i je uzbroi艂 - tak powsta艂a klejonka. Jak dla mnie to sztukmistrz bo on faktycznie wyr贸偶nia si臋 w ca艂ej grupie w臋dkorob贸w*. Jego styl faktycznie jest unikatowy ze wzgl臋du na materia艂 blanku (nie wg艂臋bia艂em si臋 dalej w pozosta艂e komponenty bo jak dla mnie s膮 podobne, korki, omotki, duperele). Przelotki te偶 zdaje si臋 z drutu ukr臋ci艂 - trzeba skonstruowa膰 jak膮 tak膮 艣mieszn膮 maszynk臋 do snejk贸w. Chyl臋 czo艂a nad wykonaniem. Inny z Koleg贸w z forum, dogada艂 si臋 z firm膮 wykonuj膮ca blanki i b臋d膮 co艣 dla niego robi膰. Jak uzbroi, dla mnie bez znaczenia bo jak pisa艂em wy偶ej to dla mnie liczy si臋 warto艣膰 u偶ytkowa. I to jest niepowtarzalny styl.
Z drugiej strony, je偶eli samo sk艂adanie kija z ogromn膮 staranno艣ci膮 z niepowtarzalnych (czyt. rzadko stosowanych) komponent贸w sprawia frajd臋 to jestem jak najbardziej za! Gugcio, zak艂adam, 偶e sama budowa takiego kijka sprawia Ci ogromn膮 frajd臋, podobnie jak samo 艂owienie na niego. I tego si臋 trzymaj! :D

Tak mi si臋 przypomnia艂o, 偶e jak sk艂ada艂em dla siebie w臋dki to na zdecydowan膮 wi臋kszo艣膰 pyta艅 jakie zadawa艂 mi w臋dkor贸b odpowiada艂em - oboj臋tnie.
Jakie omotki? - oboj臋tnie
Jakie korki na dolnik - oboj臋tnie.
Jaka艣 dedykacja/podpis - oboj臋tnie, mo偶e by膰, a mo偶e nie by膰, wa偶ne, 偶eby kij by艂 opisany parametrami w艂a艣ciwymi dla danego blanku. Stwierdzi艂em, 偶e nawet nie musi by膰 opisany ale mo偶e by膰 ta ma艂a naklejka, kt贸ra do艂膮cza producent.
przelotki - oboj臋tnie, byleby ich plecionka nie za艂atwi艂a. Oczywi艣cie dobrane do danego blanku wag膮 i rozmiarem. Nie upiera艂em si臋, 偶e maj膮 to by膰 Fuji sic na ca艂ej d艂ugo艣ci bo to chyba nie mia艂oby znaczenia. Sic poszed艂 tylko na szczyt a reszta przelotek to jaka艣 mi nieznana firma, kt贸ra on niedawno odkry艂.
itd - oboj臋tnie
Nieoboj臋tne by艂y mi tylko d艂ugo艣膰 dolnika, samej w臋dki i inne maj膮ce wp艂yw na parametry u偶ytkowe.
W pewnym momencie odnios艂em wra偶enie, 偶e facet by艂 zawiedziony, 偶e nie mam jaki艣 szczeg贸lnych preferencji :D.
Jak odda艂 mi kija to m贸wi膮c tak ogl臋dnie by艂 艂adny :D. Oczywi艣cie powiedzia艂, 偶e zamiast naklejki opisa艂 go r臋cznie, doda艂 jakie艣 wstawki ze srebrnej nitki, omotki zrobi艂 bordowe, og贸lnie kij by艂 taki jak chcia艂em :D. W臋dkor贸b, dzi臋ki, zapewne wrodzonemu zmys艂owi artystycznemu, kt贸rego ja jestem pozbawiony, upi臋kszy艂 w臋dk臋 po swojemu. Ja nie oponowa艂em, bo to nie zmieni艂o jego warto艣ci u偶ytkowej ani nie kaza艂 mi za to dop艂aca膰 :D.

* w臋dkor贸b - nie jest to dla mnie okre艣lenie pejoratywne. Po prostu piekarza piekarzem b臋d臋 nazywa艂, a nie bakerem.

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: autorski, autorski-rb

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych