SUM na Czorsztynie jest na 100%.Widzałem złowionego ,widziałem 70 cm wyrzuconego na brzeg,widziałem sumowe łuki na echo.
Czorsztyn
#341 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 20:59
#342 OFFLINE
Napisano 05 październik 2014 - 21:56
Osobiście nie widziałem suma na Czorsztynie .Ale słyszałem że jacyś debile zarybili ten zbiornik sumem.Najwspanialszy okoniowy zbiornik w Polsce zarybić sumem to brzmi jak jakiś sabotarz
#343 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 06:14
Trzeba by zobaczyć czy w operatach jest gdzieś mowa o sumie...
- kotwitz lubi to
#344 ONLINE
Napisano 06 październik 2014 - 07:42
SUM na Czorsztynie jest na 100%,widziałem sumowe łuki na echo.
Zaintrygował mnie Kolega
A jakie to echo posiada takie możliwości by rozróżniać gatunki ryb?
- wojto-ryba lubi to
#345 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 09:06
Mało tego ; jest od zawsze czyli od początku tego zalewu. Sumy wpuściła grupa ludzi niezwiązana z PZW i była to akcja nieformalna.
Nie miało to chyba większego wpływu na ekosystem skoro zbiornik stał się ( jak pisze Janusz ) " najwspanialszym okoniowym zbiornikiem w Polsce ".
Wiosną zeszłego roku prawdopodobnie miałem jednego z nich na haku. Szedł jak czołg ; swoją dwudziestofuntówką nie byłem w stanie go zatrzymać , w końcu rozgiął haki w woblerze i popłyną dalej.
Pisaliśmy o tym w tym wątku wiosną 2013r.
#346 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 13:15
Osobiście nie widziałem suma na Czorsztynie .Ale słyszałem że jacyś debile zarybili ten zbiornik sumem.Najwspanialszy okoniowy zbiornik w Polsce zarybić sumem to brzmi jak jakiś sabotarz
Sum pływał w licznych wyrobiskach pożwirowych ( kilka lat wcześniej niż zaczęto
piętrzyć wodę).
Wczoraj byłem świadkiem holu - na oko 120 cm - Gruntowiec wypuścił sumka bez
wyjmowania z wody. Odzyskałem wiarę w autochtonów
#347 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 13:44
Zaintrygował mnie Kolega
A jakie to echo posiada takie możliwości by rozróżniać gatunki ryb?
niech pomyślę długi ,duży łuk nad samym dnem......................................okoń?
#348 ONLINE
Napisano 06 październik 2014 - 14:33
niech pomyślę długi ,duży łuk nad samym dnem......................................okoń?
Sandacz, szczupak, a nawet głowacica może przy dnie przysiąść - te ryby bez wątpienia mogą dać taki sygnał (a mają w Czorsztynie sporą populację).
W Czorsztynie pływają też ogromne leszcze, które bez wątpienia dadzą duży łuk nad samym dnem
Więc mnie Kolega nie przekonał, że po "łuku" na echosondzie można rozróżnić suma od innych gatunków ryb.
#349 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 15:21
Skąd te sumy miały się znależć w stawach pożwirowych przed zalaniem Czorsztynu skoro ten gatunek nigdy nie występował w górnym Dunajcu ?
#350 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 17:00
Sandacz, szczupak, a nawet głowacica może przy dnie przysiąść - te ryby bez wątpienia mogą dać taki sygnał (a mają w Czorsztynie sporą populację).
W Czorsztynie pływają też ogromne leszcze, które bez wątpienia dadzą duży łuk nad samym dnem
Więc mnie Kolega nie przekonał, że po "łuku" na echosondzie można rozróżnić suma od innych gatunków ryb.
JA tam w miarę po kilku latach z echem,rozpoznaję echa pewności na 100% nigdy nie ma.Zresztą mniejsza o to SUM jest na Czorsztynie bo został TAM parę lat temu WPUSZCZONY NIELEGALNIE poza wiedzą związku.
#351 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 17:04
Dla łowiących nad Czorsztynem leszcz zaczął brać po 2 tygodniach posuchy.
#352 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 17:56
A to na spinningowe metody bierze,że na tym forum to ogłaszasz?
#353 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 18:13
Można na paproszki czego czepia????
#354 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 18:22
@mariusz13,oczywiście ,że można ,u nas w czerwcu nawet w koguty walą,tylko nie wiem czy ta dwutygodniowa posucha dotyczyła paprochów
#355 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 19:29
Napisałem ,że się ruszyło z leszczem bo od 2 tygodni nikt nie łapał ani białej ani drapieżnika-może się komuś przyda informacja gruntowcy też tu zaglądają.W czwartek troll na 25 metrach pod zielonymi skałkami będzie info czy coś się dzieje z pływadeł.Pozdrawiam.
#356 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 19:49
Skąd te sumy miały się znależć w stawach pożwirowych przed zalaniem Czorsztynu skoro ten gatunek nigdy nie występował w górnym Dunajcu ?
Wpuszczali je tam miejscowi .Były tam również liny,karpie,płocie,szczupaki i inne "wynalazki".
W Czerwonym Klasztorze,czyli o rzut beretem była nawet hodowla suma i sterleta.Szczupaka
przykładowo przywożono z Orawy.
Bardziej mnie dziwi skąd w latach siedemdziesiątych w Dunajcu pojawiła się głowatka.
Zdjęcia tej ryby widziałem w albumach miejscowych matuzelmów,jednak i oni nie potrafili
odpowiedzieć na to pytanie.
#357 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 20:45
Suma nigdy nie było w maniowskich stawach .Sam tam łowiilem przed laty i moi przyjaciele mieszkajacy koło tych stawów.Odnosnie sumów i sterletów na Słowacji to tyczy się ostatnich kilku może 10 lat, także ,Twoje informacje sa lekko mówiąc mało rzetelne...Też tam bywam i wiem co moi znajomi mają w stawach.Liny,karpie,szczupaki ,płocie i inne wynalazki jak piszesz są we wszystkich stawach pożwirowych od N.Targu po N.Sącz bo poprostu są to naturalne gatunki poza karpiem występujące w tym rejonie .Głowatką końcem lat 70 t.ych Zaczeło zarybiać PZW.Była to bardzo głośna akcja w tamtych latach przywracająca łososia Dunajcowi.Bardzo mnie dziwi Twoja nieświadomość i twoich miejscowych matuzelmów .
#358 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 21:11
Janusz chciał powiedzieć ze, glowatka została wpuszczona za lososia Bo po wybudowaniu zap.ziem. we Wloclawku w lat,60" lososie już nie wplynely do Dunajca a material głowacicy pochodzil glownie z Orawy to jedyna rzeka w Pl, która należy do zlewni morza Czarnego i jedyne naturalne miejsce bytu głowacicy, zresztą innego podgatynku{Czarnomorska} ,po 10 latach prac w Lopusznej nad hodowla tej ryby w latach 70"zaczeto zarybiac Dunajec,Poprad ,później San Glownym promotorem tego projektu przez 35 lat był p.M.Kowalewski,Trzy lata temu w niejasnych okolicznościach został odwołany i przeszedł na emeryture .
#359 OFFLINE
Napisano 06 październik 2014 - 21:50
Dokładnie o tym napisałem.Przez Włocławek łosoś bałtycki, dwuśrodowiskowy nie miał szans przejść to zarybiono Dunajec osiadłą słodkowodną formą łososia czyli głowacicą, wypełniając lukę po jedynym dużym drapieżniku bytującym wcześniej w tych wodach czyli łososiu bałtyckim.
#360 OFFLINE
Napisano 10 październik 2014 - 20:39
Wiesz Januszku może chlopaki chcą nam zrobić drugie Ebro. Stwierdzili, że Główka za droga to wpuszczą nam sumka. Wiesz dwa trzy latka i będą metrówki.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych