#61 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2006 - 23:39
troszkę dziwnie wychodzi mi to wstawianie zdjęć, musze nabrać wprawy i będzie lepiej
pozdrawiam
Pietras
#62 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 09:07
jeśli oczy nie mylą to na szczytówce na zdjęciu Twojego kijka widzę fuji typ F
@pietras
a jak to wygląda u Ciebie? Tzn. co masz na szczytówce?
Pozdrawiam
#63 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 10:33
jak dobrze pamiętam to Fuji FST (new concept) z wkładką SiC.
Jest to delikatna przelotka i fizycznie i optycznie.
Założyłem ją sam bo pierwotnie była typu F z tytanową ramką,
ale wydawała mi się optycznie za duża w stosunku do recoili.
Mimo,że pierwsza wersja była dobrana pod kolor recoili to i tak z odległości 2,3 m od oczu sprawiała wrażenie znacznie ciemniejszej i właśnie optycznie większj niz recoile. Więc mając pod reką FST dokonałem zmiany i teraz juz mi wszystko gra.
pozdrawiam
pietras
#64 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 10:44
F to typ ramki przelotki szczytowej, ta ramka jest taka sama niezależnie czy wykonana z tytanu czy ze stali (oczywiscie, o ile jest ten sam rozmiar pierscienia)
ramki stalowe z pierscieniem SIC maja oznaczenie: FST
a ramki tytanowe z pierscieniem SIC maja oznaczenie: T-FST
Pozdrawiam
#65 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 11:35
no wiedziałem,że coś pokrecę
...a są jeszcze przelotki szczytowe typu P, które również mają wkładkę SiC i wtedy mają określenie PST ? i pewnie jeszcze kilka innych... troszkę się pogubiłem.
Jedno jest pewne, że ta z tytanową ramką miała większą ramkę - bo obie mają ten sam rozmiar - 6. Zapewne też, jakby je zważyć to pewnie ta z tytanową ramką była lżejsza (mimo,że ogólnie była większa). A ja mam takie specyficzne problemy emocjonalne i jeśli coś mi źle wygląda w całości sprzętu to przeszkadza mi w łowieniu... Dotyczy to zarówno wędek jak i młynków. Taki troche dziwny jestem
pozdrawiam
#66 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 12:12
spoko... rzeczywiście przelotki szczytowe typu P mają bardziej rozbudowaną i przez to cięższą ramkę niż przelotki typu F
Jeżeli uprzednio miałeś przelotke typu P i wymieniłeś ja na F to kij powinien odczuć różnicę
Pozdrawiam i dziękuję za zamieszczenie zdjęć
#67 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 13:20
Zeby nie wiem jak polerowac metal, nigdy nie osiagnie on gladkosci pierscienia ceramicznego.
Swiadczy o tym chocby fakt (bardzo rozsadnie swiadczacy o wlascicielu) o zamontowaniu na szczyt przelotki Fuji Sic.
Gumo
p.s.Poza tym tak troche ekspensywnie wygladaja te przelotki przy blanku, ktory mozna kupic za ok. 50$.
Dla porownania sama przelotka tytanowa na szczyt to powyzej 10$. Wiem chyba o co chodzi z tymi wielkosciami przelotek...tytanowa tej samej wielkosci ma wieksza dziure w porownaniu z przelotka typu F, z racji zast. 'chudszego pierscienia ceramicznego...
#68 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 16:22
Ponieważ w sezonie pstrągowym łowiłem dość intensywnie( średnio 2-3 razy w tyg. po 6-7 godzin) więc żyłki zmieniałem stosunkowo często.
Jedyny mankament to czasem minimalne takie jakby minimalne przedzwanianie największej z przelotek, ale jest prawie nie słyszalne i odczuwalne tylko przy plecionkach.
Wrzucę jeszcze zdjątka kija Trociowego poglądowo...
#69 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 17:22
#70 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 18:50
Wędka do 50g (w wypadku Seekera to jest bardzo mocno umowne) i 296cm (cięte z blanku 305cm do 40g czego skutkiem podniesienie górnego CW i zmniejszenie zbieżności blanku).
Całość nie ukrywam troszkę ciężkawa, ale wrażenia z łowienia nie zapomniane...Niesamowita dokładność w podaniu przynęty, niesamowite naładowanie blanku i świetne czucie przynęty.
Niestety nie rozdziewiczony trotką ,ani łososiem ale najbliższy sezon ....
Załączone pliki
#71 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 20:10
Dodatkowo samo sprawdzenie zużycia żyłki też nie jest takie proste z powodu wielu czynników zewnetrznych. Tym spinningiem łowię ogólnie lekko, przynęty do 10 gram i najczęściej są to gumy, które nie stawiają dużego oporu podczas prowadzenia.
Wielkość ryb (najczęściej okonie), jak równiez elastyczność blanku również nie zmusza hamulca kołowrotka do częstej pracy - a zapewne wtedy możnaby powiedzieć coś więcej na temat zużywania żyłki. Kijem tym łowię również z najmniejszą częstotliwością..
(Faktycznie czasem słyszalne jest dzwonienie przelotki wejściowej o którm napisał również @Mako... da się to przeżyć.)
W sumie jednak taka obawa, że metal nigdy nie osiagnie gladkosci pierscienia ceramicznego - powoduje odczucie, żeby unikać montowania tych przelotek do wędek szybszych i cięższych.
Mówię np. o hot shot'ach, którymi bardzo dobrze łowi się sandacze i jeszce dodatkowo linką. Dlatego też kilka postów wcześniej pisałem, ze wtedy bardzo dobrym rozwiązaniem są SiCi a koszty praktycznie te same.
Osobiście jeszcz na chwilę obecną nie słyszałem negatywnych opini na temat Recoili pochodzących z praktycznego doświadczenia a wręcz odwrotnie - były chwalone.
pozdrawiam
pietras
p.s. osobiście, z wielu względów drugi raz nie zdecyduję się na ich montaż - jeden taki spinning wystarczy.
#72 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2006 - 20:16
chyba przed rozpoczęciem sezonu trociowego nie wychodzisz z siłowni... , do tego Seekerka to trzeba pary.
pozdrawiam
pietras
#73 OFFLINE
Napisano 23 listopad 2006 - 06:13
Ale faktycznie to mocny kij i po całodziennym wędkowaniu razem z dość sporym kręciołem odczuwam to.
Z tym ,że nie demonizuję tego aż tak bardzo bo on nie jest aż tak dużo cięższy niż węglowy kij o dużej mocy(max 20%).
Jego spora zbieżność powoduje ,że wygląda bardzo solidnie i to jest trochę mylące...
Ja się przyzwyczaiłem, a nie należę do mikrusów więc ogólnie nie jest źle
#74 OFFLINE
Napisano 26 listopad 2006 - 18:27
No , ale po co..
Pływanie elektryczną bajaderką też jest niemęskie.
#75 OFFLINE
Napisano 10 maj 2018 - 13:20
Ostatnio troche pytan na forum o szklakach sie pojawilo, wiec ciekawscy chetnie przeczytaja ten 'prehistotyczny' watek
#76 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2020 - 18:30
- Del Toro lubi to
#77 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2020 - 19:19
Szkoda troszkę, że w miejscu stanął, a i fotek jak na lekarstwo choć jest trochę szkła na forum, a nawet hybrydy są
#78 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2020 - 21:47
Odnosnie Seekrow jest sporo watkow opisujacych konkretne modele.
Natomiast o Szklanych Batsonach i Lamiglasach jest faktycznie bardzo niewiele...
Moim zdaniem przyczyna tego jest to co juz gdzies na poczatku tego watku napisal Slawek, "Seeker jest takim szklanym hi-endem"
To co pisze dotyczy glownie blankow spiningowych bo jak chodzi o muchowe szklo to mamy troche wiecej graczy z wyzszej polki na rynku np: niemiecki Steffen-Brothers...
Klasa sama dla siebie sa takze od lat "miodowe" Lamiglasy itd...
#79 ONLINE
Napisano 20 styczeń 2020 - 21:49
- Franc lubi to
#80 ONLINE
Napisano 24 styczeń 2020 - 00:38
To co pisze dotyczy glownie blankow spiningowych bo jak chodzi o muchowe szklo to mamy troche wiecej graczy z wyzszej polki na rynku np: niemiecki Steffen-Brothers...
.
Niemiecki Steffen-Brothers? Mark z bratem opuścili Arizonę i teraz coś tworzą w Niemczech? Paru ludzi w Europie zbroi ich blanki, ale jednak popyt w Stanach jest wielokrotnie większy. Muszę to sprawdzić na ich stronie.
- venom_666 lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, glass
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank TR845-3-MHXNapisany przez Waldi , 12 wrz 2019 blank, mhx, travel |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych