#21 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2012 - 14:32
#22 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2012 - 15:07
Może mieć wpływ na wyważenie zestawu?
Nie wiem, taki pomysł.
U mnie korek i tak juz jest dosc mocno pogryziony, więc wymiana mu tylko dobrze zrobi, a to tylko jedna przelotka plus dostruganie korka.
#23 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2012 - 16:22
#24 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2012 - 16:23
Cześć,
Pozwolę sobie przypomnieć:
http://jerkbait.pl/t...zebudowa-wedki/
Mam nadzieję, że się przyda. Co do wykonania "dopalacza" to:
Zdemontuj obecną "dupkę", dokop się do blanku. Dopasuj tzw. sztukówkę (kawałek rurki, innego blanku lub cokolwiek pasującego) tak by ciasno weszła w blank na kilka centymetrów. Sklej epoksydem. Utnij na finalną długość. Dalej korek, toczenie, etc. Złamać taką konstrukcję jest niezwykle trudno. Wiem z doświadczenia.
Pozdrawiam,
Adam.
Kurde nie wiem czy ja tak mam ale w wątku podanym przez Ciebie nie widzę zdjęc, nie chca sie otworzyć...
#25 OFFLINE
#26 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2012 - 13:50
Tak sobie myślę, że w sytuacji, gdy na samym dole blanku mamy metalowy uchwyt, dość ciasno obejmujący blank, to chyba bez problemu można rurkę w "dupkę" wsadzić, bez ryzyka, ze grafit w obudowie metalowegu uchwytu nam trzaśnie?
Coraz bardziej myślę nad dokręcanym, dupnikiem i przedłużoną rękojeścią, może nawet w tym stylu:
http://www.google.co...,r:12,s:0,i:124
Można by ją łatwo ze zwykłej rękojeści i kilku plastrów korkogumy ustrugać, powinno się dobrze skleić i dać wyprofilować?
Pooglądałem troszkę wasze maszyny do profilowania rekojeści i chyba sobie taką sprawię
#27 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2014 - 20:25
Interesują mnie doświadczenia kolegów z budową i użytkowaniem wędek muchowych krótszych niż sześć stóp. Chodzi mi po głowie kijek 4 - 4,5 stopy do sucharka. Na amerykańskim rynku, jest kilka takich konstrukcji, widziałem tez taką wędkę z tonkinu. Zdarzyło mi sie juz muchować rozłożoną na pół wedką i czasem też w domu ćwiczę sobie rzuty górnymi składami, na krótkim dystansie wydaje się to być całkiem niezłe rozwiązanie. Zastanawiam się nad przerobieniem jakiegoś swojego kijka na takiego króciaka... Ma ktoś z was na koncie taką adaptację?
Użytkownik kocmyrz edytował ten post 14 listopad 2014 - 20:25
#28 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2014 - 21:19
Kolega ma fajny blank szklany 5' 1/4-1/2oz 2sqad,
da się złożyć #5/6...raczej krzaki :-) na ryby,a nie narybek.
#29 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2017 - 22:37
kilka starszych wędek zalega ...może by przerobić z 14'#9/10-3 lub 15'#10/11-3 na 18'#13/14-4...
oskrobać Blanki zdjąć rękojeść i dołożyć mocny dolnik na spigota? 14' ma lutowane druciaki,ale 15' cała w ceramikach także można ją przyspieszyć dodając jednostopkowe tytany...
Pytanie:czy dobrze główkuję dokładając mocy od dołu - podniosę klasę i moc blanku?!
Użytkownik darek1 edytował ten post 23 marzec 2017 - 22:42
#30 ONLINE
Napisano 24 marzec 2017 - 06:23
Moc nie wzrośnie, ale długość - a juści, czyli odwrotnie jak się dzieje przy skracaniu blanku. Skrobanka i lsf-y przydadzą z kolei szybkości..i podniosą dolny próg możliwości rzutowych
Coś fajnego masz na zbyciu ?
#31 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2017 - 10:39
Chyba moc trochę wzrośnie, w rozumieniu "grain window". "Ten sam" blank ale trochę dłuższy ma najczęściej większy cw.
Przy cięciu blanków nie jest to tak widoczne bo zazwyczaj nikt nie decyduje się na cięcie na poziomie 3 stóp. Tu dodając tyle długości "coś tam" da się zyskać.
Darek, co dają jednostopkowe tytany w porównaniu do lekkich snaków ? Czy potrzebne jest odsunięcie linki od blanku?
tomaszek11
Użytkownik tomaszek11 edytował ten post 24 marzec 2017 - 10:40
#32 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2017 - 17:19
Mam kilka traveli Shimano w tym muchowe Biocraft XT 8'/9' i 9'/10'. ..ze wstawką 1' która wstawiona podnosi moc z 8'#4/5na 9'#5/6 lub z 9'#6/7 na 10'#7/8...
planuję dołożyč 4' do 14' i 3' do 15' brak doświadczenia stąd w wątku RB pytanie do specjalistów.
#33 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2017 - 17:24
Coś tam znajdę...parę Kilo bo wróciłem do spina i casta rozkminiłem.Moc nie wzrośnie, ale długość - a juści, czyli odwrotnie jak się dzieje przy skracaniu blanku. Skrobanka i lsf-y przydadzą z kolei szybkości..i podniosą dolny próg możliwości rzutowych
Coś fajnego masz na zbyciu ?
#34 OFFLINE
Napisano 01 kwiecień 2017 - 21:03
Chociaż wyjaśnienie przesunięcia profilu ugięcia blanku!?
#35 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2020 - 05:06
Panowie ! Planuję budowę mocnej nimfówki 10#5/6. Potrzebuję porady jak ją uzbroić! Chodzi mi o przelotki a w szczególności ich rozmiary. planuje przelotki jednostopkowe?
#36 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2020 - 07:52
Po linii najmniejszego oporu:
https://www.mudhole....ng-Fly-Rods.pdf
https://winstonrods....ide-Spacing.pdf
#37 OFFLINE
Napisano 10 wrzesień 2020 - 08:00
Spokojnie możesz np. wszystkie .3, z wyjątkiem pierwszej od dołu, zastąpić .2, albo w ogóle zejść do .1.
#38 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2021 - 09:18
Zbieram sie do przebudowania muchowki pod nimfe. 3.3m dlugosci w klasie #4.
Takie pytanka dla lowiacych podobnymi wedkami.
1. Czy warto przy takiej dlugosci wedki zastosowac 'butt' z powiedzmy dwoch plastrow korka dla poprawienia ergonomi uzytkowania?
2. Co do rekojesci, najlepiej zastosowac 'half wells' lub 'cigar' niz np prosta rekojesc? Myslalem o prostej rekojesci, tylko nie jestem przekonany czy do konca sprawdzi sie przy nimfie.
#39 ONLINE
Napisano 25 styczeń 2021 - 09:32
Prosty, długi walec. Nieprofilowany - bo umożliwia każdy chwyt i swing. I butt taki, żeby był wygodny.. nie ogryzek..
- Del Toro lubi to
#40 OFFLINE
Napisano 25 styczeń 2021 - 09:33
Nimfa ze sznurem czy do metody zylkowej na jaka wskazywalaby dlugosc blanku? Do nimfy krotkiej, dlugiej, pedalkow? Do nimfy krotkiej i metody zylkowej kij sie tylko przeklada, w nimfie dlugiej i w poedlakach ze szurem trzeba juz rzucac. To sa wazne informacje dla konstrukcji kija Pawel
Gdy nie trzeba rzucac Butt w tym przypadku (klasa/dlugosc) moze posluzyc faktycznie jako dowazenie bo trzymanie niedowazonego kija tej dlugosci na wycignietej rece kilka godzin w ciagu lowienia przyjemne dla barkow nie jest. Przy nimfowych metodach rzutowych trzeba uwazac by but nie wprawial kija w rezonans (wedka p rzucie nie gasnie) bo wtedy rzuty nie beda precyzyjne i polozenie na wodzie nimf jest slabe...
Na pewno stosowanie Butt nie jest konieczny ze wzdledu na doladowanie przy rzucie z dwuch rak jak to sie dzieje w ciezszych muchowkach.
Rodzaj uchwytu zalezy od Twoich preferencji i tego jak trzymac bedziesz kij podczas prowadzenia nimf.
Przyklad: znam takich co trzymaja palec wskazujacy wyprostowany tak, ze opuszka palca lezy na blanku. Podobno wtedy czuja wyrazniej. Probowalem,- roznicy nie poczulem...
Oczywiscie do takiego trzymania Full Wells bedzie do bani chyba ze masz pokrzywione palce ale jak sobie przypominam to nie masz
Osobiscie lubie Full Wells tylko do kija streamerowego w pozostalych mam Hafl Wells-y. Nie lowie metoda zylkowa, chyba ze mam tylko spinning w rece a ryby wola muchy
Moge sie oczywiscie mylic ale przy rekojesci w samodzielnie robionym kiju jedynym wyznacznikiem jest wygoda trzymania kija.
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 25 styczeń 2021 - 10:30
- Del Toro lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, mucha
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
Wędkarz nad wodą →
Fotografia wędkarska i przyrodnicza →
WILD FISH FILM FESTIWAL 2024Napisany przez Wild Fish , 08 wrz 2023 festiwal, filmy wędkarskie i 2 więcej |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →