Genesis live to tylko substynut mapy, potrzebny do szybkiego ogarnięcia nowego obszaru. Nie zastąpi normalnej mapy.
Nowe echosondy Raymarine Element
#241 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2019 - 21:59
#242 OFFLINE
Napisano 01 grudzień 2019 - 22:08
Genesis live to tylko substynut mapy, potrzebny do szybkiego ogarnięcia nowego obszaru. Nie zastąpi normalnej mapy.
Tak, wielokrotnie o tym pisałem- faktem jest, że Simrady tego nie maja, a czasem przydaje się to na nieznanej wodzie, bez dostępu do płatnych map online.
Poza tym ostatnie działania rosyjskich pasjonatów informatyki pozwalają edytować dane z GL, istnieją konwertery do.CSV, więc można to obrabiać np. w Reefmasterze.
- Sailfish lubi to
#243 OFFLINE
Napisano 10 grudzień 2019 - 23:04
Mam Elementa 7 i pytanie , mam mapę Navionics + Small aktywną i teraz , jak zrobię jezioro na tej mapie to przy aktualizacji mapy każdy będzie mógł ją pobrać i to jest ok . Podczas aktualizacji ponoć stare rzeczy są czyszczone i na nowo się nagrywa , i w tym momęcie stracę moje zaznaczone punkty , jak zrobię na drugiej karcie jezioro , to nie będę mógł tego wysłać do Navionics , jak to wygląda
#244 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 07:56
Waypointy nie są nagrywane na karcie mapy tylko w pamięci urządzenia (zwykle). Nie powinieneś ich stracić podczas aktualizacji. Zawsze jednak można zrobić kopię zapasową danych nawigacyjnych.
#245 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 11:06
Mam rozumieć, że pływam z włożoną kartą Navionics i wszystkie trasy , punkty sobie zaznaczam . Natomiast podczas aktualizacji muszę to wszystko przegrać na drugą kartę by ich nie stracić . Pytam bo poprzednie echo Raymarine nie miało tej funkcji i jest to dla mnie nowość , zima to dobry czas na naukę obsługi i wybierania sprzętu
- IntruZ9 lubi to
#246 OFFLINE
Napisano 11 grudzień 2019 - 12:19
Z ciekawości w wolnej chwili zajrzę do Elementa i zobaczę jak to tam jest.
#247 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2019 - 13:07
@pawlo29, po naciśnięciu przycisku Home (taki domek na klawiszu) w prawym dolnym rogu ekranu są ustawienia, po najechaniu kursorem zatwierdzamy OK a następnie na samej górze ekranu kursorem wybieramy Importuj/Eksportuj (na końcu u góry po prawej). Będziesz miał do wyboru; Importuj z karty / Zapisz dane na karcie / wysuń kartę pamięci. Po wybraniu: Zapisz dane na karcie, naciśnij OK i wybierz które dane chcesz zapisać.
To wszystko, dane są bezpiecznie zachowane na kacie, w każdej chwili można je przywrócić do urządzenia poprzez wybranie zakładki: Importuj z karty
#248 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2019 - 16:29
#249 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 10:16
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
#250 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 12:41
#251 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2019 - 22:49
czy u nas w polsce rejestracja na stronie przedłuża gwarancje do 3 lat ?
ktos sprawdzał te opcje ?
i jesli ta opcja obowiązuje to gdzie w tym 3cim roku wysyłamy ?
#252 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 09:11
Cześć , wybieram echo wahając się pomiędzy elite 9 ti2 a raymarine element 9.
Na happyangler 9 ti2 z 3w1 jest w świetnej cenie - 1000 euro. Z tego co pisaliscie nie ma jednak polskiego języka. Zapytałem ich w mailu o t , ale mi nie odpowiedzieli.
Jeśli chodzi yo elementa to jest w dobrej cenie w holenderskim czy jak tam zwać obecnie niderlandzkim sklepie https://shop.hengelsport4you.nl
Nie pamiętam skąd mam ten link, ale na jakimś forum czy grupie ktoś to wrzucił bo tam kupował i było wszystko ok. Czy macie doświadczenie z tym sklepem? Czy raymarine kupiony u nich czy chociażby w happyangler będzie miał polski język ?
#253 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 09:23
#254 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 10:41
Cześć , wybieram echo wahając się pomiędzy elite 9 ti2 a raymarine element 9.
Na happyangler 9 ti2 z 3w1 jest w świetnej cenie - 1000 euro. Z tego co pisaliscie nie ma jednak polskiego języka. Zapytałem ich w mailu o t , ale mi nie odpowiedzieli.
Jeśli chodzi yo elementa to jest w dobrej cenie w holenderskim czy jak tam zwać obecnie niderlandzkim sklepie https://shop.hengelsport4you.nl
Nie pamiętam skąd mam ten link, ale na jakimś forum czy grupie ktoś to wrzucił bo tam kupował i było wszystko ok. Czy macie doświadczenie z tym sklepem? Czy raymarine kupiony u nich czy chociażby w happyangler będzie miał polski język ?
To świetne pieniądze za TI2, menu jest intuicyjne- sam mam u siebie pakiet podstawowy bez pl- różnica w cenie aż nadto mi rekompensuje niedogodności językowe....
Nie mówię co masz wybrać- to twoje pieniądze. Sprawdź screeny w internecie z obu urządzeń, skonfrontuj je ze swymi potrzebami na wodzie i będziesz wiedział co robić, może jeszcze poszukaj na yt filmów o konfiguracji ustawień w tych sprzętach-co może ci pomóc podjąć decyzję z perspektywy łatwości obsługi.
#255 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 11:08
Obejrzałem już dużo filmów o tych modelach. Oba mi się podobają. Nie uważam że side jest jakiś wyraźnie gorszy w elemencie, a na bezpośrednim konfroncie z axiomem jest nawet bardzo dobrze a to jednak inne półki. Najbardziej zależy mi chyba na robieniu własnych map i nie mam ciśnienia na mapy producenckie. Pływam głównie po trzech, czterech akwenach, które i tak znam dość dobrze, mam sporo waypointow z lodu i z lata z ręczniaka garmina, mnóstwo górek i z tym głównie pomykam odwiedzając miejscowki. ale np Na sniardwach czy Orzyszu ciężko pływać bez dobrej mapy dna, bo jezioro duże i mocno pofałdowane dlatego chciałbym porysować swoje mapki. Z tego co wiem element ładnie rysuje w realbathy, nie wiem jak ti2. Wiesz , teraz mam starą piranhe z z hm więc co bym nie kupił będzie to przeskok łomatko. Ale jak mam wydać koło 4k to chce wydać najlepiej.
Raffi, jestem bliżej wyboru elementa, choćby dlatego że jest tańszy, ale mam pytanie - jak oceniasz rysowanie własnych mapy z elementa i elitki bo piszesz że element odstaje. Dużo gorzej na elemencie? I czy warto kupić mapy skoro głównie zależy mi na kilku akwenach i mogę w rok maks zrobić swoje? Co mi da navionics względem zwykłego realbathy?
#256 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 11:12
#257 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 11:13
AXUOMA I ELEMENTA.
#258 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 11:14
#259 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2020 - 11:15