Świeciło słońce, padał deszcz, były czarne chmury, a klenie zbierały....
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 22 kwiecień 2019 - 16:20
Świeciło słońce, padał deszcz, były czarne chmury, a klenie zbierały....
Napisano 23 kwiecień 2019 - 13:14
Popularny
Napisano 24 kwiecień 2019 - 06:06
Wczorajszy można powiedzieć przyłów bo nigdy za tą rybą nie chodziłem. Szybka fotka, pomiar wskazał 44cm, ryba trafia szybko do wody. Obrotówka long 1 w kolorze miedzi poprowadzona pod prąd. Sprzętowo suza rxf4lb681pro, rarenium sfa 3000, egi metal 0.6 pe, 1,5m fc.
44 klen.jpg 89,8 KB 38 Ilość pobrań
Napisano 24 kwiecień 2019 - 21:26
Napisano 25 kwiecień 2019 - 08:05
Gratulacje da wszystkich kleniowych łowców, szacun za wyniki i wytrwałość
kwietniowy grubas, złowiony z rynny przy burcie na 9 cm woblera fx - 9 , bardzo wolno i spokojnie prowadzonego
gas stations near me that are open right now
Napisano 25 kwiecień 2019 - 19:41
Użytkownik Michał P. edytował ten post 25 kwiecień 2019 - 19:59
Napisano 26 kwiecień 2019 - 17:52
Użytkownik patzaw26 edytował ten post 26 kwiecień 2019 - 18:22
Napisano 26 kwiecień 2019 - 19:38
Pierwszy zdjęciowy klenik tego roku, niestety po jednym przerwałem łowienie, rybki ewidentnie w tarle, trzeba wrócić za dwa tygodnie.
Przynęta to jętka od Pawła Nowaka : )
klen1.jpg 73,77 KB 33 Ilość pobrań
Napisano 27 kwiecień 2019 - 12:02
Kto rano wstaje....
Padało, świeciło i wiało, było też 6 kleni, 3 największe na foto
Temperatura wody 16,5 °C, powietrza 13°C.
Tarło na dniach ,więc trzeba odpuścić na jakiś czas, albo zmienić rzekę na zimniejszą
Użytkownik TOMI803 edytował ten post 27 kwiecień 2019 - 12:30
Napisano 27 kwiecień 2019 - 12:28
Napisano 28 kwiecień 2019 - 20:40
Witam , udało się złowić jakieś rybki . Sprzętowo Silstar Royal , kołowrotek ,,odpustowy'' Shimano , plecionka Duel 0.8 , woblery od forumowego kolegi.
Napisano 29 kwiecień 2019 - 15:22
Temperatura wody 16,5 °C, powietrza 13°C.
Tarło na dniach ,więc trzeba odpuścić na jakiś czas, albo zmienić rzekę na zimniejszą
Jak na podstawie termometra oceniasz kiedy będzie tarło?
Napisano 29 kwiecień 2019 - 23:01
Jak na podstawie termometra oceniasz kiedy będzie tarło?
To nie jest zwykły termometr, to "termometr tarłowy" Oczywiście żartuję.
Na podstawie obserwacji wody, zachowania kleni oraz temperatury napisałem że tarło będzie na dniach.
Jak wiadomo kleń się trze w temperaturze około 18°C, ale każda rzeką rządzi się swoimi prawami, ta jest wyjątkowa.
Z obserwacji we wcześniejszych latach wnioskowałem że tarło tuż, tuż, ale różnie to będzie na różnych odcinkach tej rzeki.
W zeszłym roku o tej porze łowiłem klenie które były już po tarle, jednak jeszcze w czerwcu docierały do mnie sygnały że na innych odcinkach rzeki zdarzają się klenie które jeszcze leją mleczem.
Dodatkowo ostatni kleń którego złowiłem w sobotę miał wysypkę, co naturalnie spowodowało że zakończyłem łowienie.
Po niedzielnych i dzisiejszych opadach w górach stan wody wzrósł a temperatura spadła, kolejne dni też nie zapowiadają się ciekawie pod względem pogody i temperatura ma być dość niska, więc teraz może być różnie
Ichtiologiem nie jestem i mogę się mylić
Napisano 30 kwiecień 2019 - 15:05
U mnie klenie trą się już od piątku Piękne widoki ...
Użytkownik Pablo01 edytował ten post 30 kwiecień 2019 - 15:05
Napisano 30 kwiecień 2019 - 20:54
Ostatnio rybek niewiele ale za to całkiem solidne miareczka pokazała równe 50cm nowe PB
Napisano 01 maj 2019 - 08:41
Odrzańska ryba z głębokiej rynny. Były jeszcze cztery mniejsze.
Napisano 01 maj 2019 - 15:21
Napisano 01 maj 2019 - 19:42
Popularny
Ochłodzenie , które przyniósł tegoroczny lany poniedziałek minęło równie szybko , jak nadciągnęło . W środę zwyczajowo już stawiam się nad rzeczką . Jest ciepło , wręcz gorąco w porównaniu do dnia wcześniejszego , ale wieje . Duje potężnie , nawet nie spodziewałem się , że będzie tak ciężko . Próbuję trafić woblerkiem w wodę i poprowadzić go w miarę sensownie i czujnie . Na dłuższym odcinku mam wiatr w plecy na szczęście i w osi nurtu , więc rzuty są nadspodziewanie dalekie i nie zawsze celne oczywiście . O dziwo notuję kilka brań , wyjmuję nawet małe kleniątko i napotykam ślady "wędkarzy" ... Pokaźna , prawie dziesięciocentymetrowa guma wypadła komuś z pudełka podczas szczupakowego falstartu ... Norma .
Następnego dnia próbuję znowu tym bardziej , że wiatr wreszcie zelżał i można było mieć nadzieję na jako takie warunki nad wodą . Nieco zniesmaczony poprzednim dniem i pełen obaw wobec brań zaniku jestem kompletnie zaskoczony kontaktem , który jest mocny i zdecydowany . Wyjmuję pierwszego trzydziestaczka . Później dłuższa cisza aż do chwili , kiedy w jednym z ciekawszych miejsc mam piękne wyjście do hunterowego chrabąszcza . Ryba nie trafia , ale poprawia w drugim rzucie . Mini zatoczka ze żwawym nurtem oddzielonym od tego głównego dwoma kępami traw , trzcin i gałęzi tworzy enklawę pełną wody , schronienia i przeglądu tego , co obok w głównym korycie . Rybka startuje do spływającego wobka robiąc niezłą falę , a po jego odpaleniu uderza po metrze prowadzenia . Fajny , gruby czterdziestak pełen werwy i animuszu . Dał popalić , ale szczęśliwie udało się go podebrać wśród zaczepów .
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 06 maj 2019 - 20:51
Napisano 01 maj 2019 - 21:22
Kluski jak i cała reszta tez niemrawe na mojej wodzie.
Napisano 02 maj 2019 - 07:58
Ostatnio udało mi się złowić kilka kleni w tym jeden na 55cm. z maleńkiej rzeczki Giełczewki. Sprzęt to wędka Traper Guide dziesięciostopowy w klasie 2 AFTM. Skuteczna nimfka to imitacja hydropsyche .
Złowiłem jeszcze kilka w Sanie na suchą imitację march brown.
Pozdrawiam Zielony
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych