Moja opinia ma temat kołowrotka może wydawać się niezbyt obiektywna biorąc pod uwagę, że do tej pory przy
kijach przykręcone były red arki i zaubery. Przesiadka z takich pospolitych kręciołów na certate lt to tak
jakbym przesiadł się z mojego passata b5 do audi A8. Postanowienie rzucenia papierosów poskutkowało szybszym wypełnieniem "skarbonki" na kołowrotek z wyższej półki, a i na nowego kija też się pokusiłem
.
Kołowrotek podpięty pod Blaasa slim nano SLS10020-2N 310cm 8-32g z pracowni Waldka Hawryluka, na szpuli momoi hiramasa 0.20.
Kołowrotek zakupiłem z myślą o trwałości konstrukcji, kultura pracy nie jest dla mnie najważniejsza. Dla mnie
red arc czy zauber też fajnie kręci. Ostatnio zprezentowałem tacie na płotki Ryobi virtusa za 150zł i też
byłem zaskoczony jego pracą i choć do konstrukcji zauberowatych nic nie mam bo uważam, że to bardzo dobre
kołowrotki to denerwują mnie po jakimś czasie szumiące rolki czy luzy na korbach czy nawet knobie. Jak ktoś chce zakupić certate ze względu na kulturę pracy, a nie miał okazji tym pokręcić w sklepie to napiszę, że kręci po prostu mega gładko, tak samo gładko jak twin power czy caldia czy stradic czy exist. Takie moje odczucia na sucho kręcąc tym w rękach. Stelli nie miałem w rękach i nie mam porównania tak więc "kółko wzajemnej adoracji" pod szyldem "siemano" po przeczytaniu tego zdania na pewno doda coś od siebie
.
Na sucho słychać lekki szum, natomiast nad wodą pod obciążenie tego nie zauważyłem. Pod większym oporem przynęty praca jakby bardziej gładka, przekładni nie wyczułem, wszystko co mam w pudełkach zwija bez problemu. Fantom 9cm 18g prowadzony pod prąd - żaden problem, obrotówek nie stosuje. Ogromny zakres regulacji hamulca, bardzo wygodny knob choć łatwo łapie kurz i pył. Czuć sztywność, zero luzu na korbce. Mam wersje 4000 d-c i szpula jest bardzo głeboka co uważam za wadę ale do przełknięcia, rozmiarowo kołowrotek bardz mi pasuje do 3-metrowego kija na bolenie.
To tyle na początek. Może napiszę coś wiecej jak się ryba ruszy na Warcie bo aktualnie jest martwa woda...
Użytkownik dyliog edytował ten post 06 sierpień 2020 - 08:23