Mariusz , ja nie wiem , co wy tam za wody macie . Wzdręgi , okonie , szczupole a teraz takie sandaczowe eldorado . Rozpracowałeś temat . Piękne ryby - gratulacje ! Mógłbyś skrobnąć co nieco o warunkach łowiska ? Głębokość , przejrzystość wody , gramatura , wielkość przynęty i sposób prowadzenia - lub cokolwiek z tego ?
Sandacze 2019
#161 OFFLINE
#162 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2019 - 20:47
Mariusz , ja nie wiem , co wy tam za wody macie . Wzdręgi , okonie , szczupole a teraz takie sandaczowe eldorado . Rozpracowałeś temat . Piękne ryby - gratulacje ! Mógłbyś skrobnąć co nieco o warunkach łowiska ? Głębokość , przejrzystość wody , gramatura , wielkość przynęty i sposób prowadzenia - lub cokolwiek z tego ?
To nie do końca tak z tym eldoradem ,trzeba rozpracować wodę ,umieć znaleźć rybę, na to jest potrzebny czas ,dużo go poświęcam ,odpuściłem wzdregi w tym roku na rzecz innych ryb i jakieś tam wyniki są ,nie mogę za bardzo podawać szczegółów bo jestem bacznie obserwowany ,nie każdy chce poświęcić czas na to aby namierzyć ryby dobrac przynęty ,ale większość chce mieć gotowa receptę na sukces,woda bez przejrzystosci żadnej, prowadzenie przynęty to standarcik tzw .klasyczny opad ,gramatura 15 /17 g
- bassy, malinabar, coma i 3 innych osób lubią to
#163 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2019 - 09:57
Popularny
Kilka moich ładniejszych zedów z sobotniej nocki. Tym razem nie z brzegu i wobki tylko ponton i gumy. Razem z kolegą złowiliśmy około 10 grubych zedów między 68 a 82cm. Mocne zdecydowane brania chociaż było kilka spadów. Silne, waleczne i grube ryby wyjeżdżały na zmianę z wody.
Załączone pliki
- Artech, krzysiek, Jozi i 53 innych osób lubią to
#164 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2019 - 23:59
20190920_001951-1_resized.jpg 22,55 KB 84 Ilość pobrań
- Jozi, golsyl, Adrian Tałocha i 28 innych osób lubią to
#165 OFFLINE
Napisano 21 wrzesień 2019 - 13:09
Odra Kostrzyn n/O
Załączone pliki
Użytkownik Marcin2015 edytował ten post 21 wrzesień 2019 - 13:46
- Jozi, golsyl, Adrian Tałocha i 33 innych osób lubią to
#166 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2019 - 22:06
Popularny
20190922_205141-1_resized.jpg 27,5 KB 85 Ilość pobrań
- Jozi, beton007, golsyl i 49 innych osób lubią to
#167 OFFLINE
Napisano 25 wrzesień 2019 - 15:42
Popularny
Jesień nastała , więc kilka letnich jeszcze remanentów pozostało . Tym razem znad wielkiej wody .
Tę miejscówkę koledzy rozpracowali po części przypadkiem . Górka jak górka . Dosyć rozległa i pięknie twarda . Jedna z wielu . Trafili tam pierwszym razem szukając swego miejsca do łowienia w czasie , kiedy dziesiątki łodzi okupowało jeden z zachodnich rejonów zbiornika . Było gęsto , czasami ktoś jakieś ryby wyciągał , ale generalnie jak się nie złapało azymutu i kierunku , to liczenie na to, że przypłyną było raczej słabo uzasadnione . No to znaleźli swoją metę . I połowili pięknie . Długi czas w samotności , co przy ogólnym tłoku na wodzie nie jest częstym zjawiskiem niestety . Procedury maskujące były na tyle skuteczne , że udało się miejsce zostawić "dziewiczym"- nikt nie połapał się , że ryby tu są . Było kilkanaście sandaczy wyjętych , dużo brań i zejść . Część ryb wymiarowych , część krótkich , jedna czy dwie zdjęciowe nawet . Jednym słowem bomba ! Ja niestety nie miałem okazji towarzyszyć im tego dnia , czego żałuję do dzisiaj . Wiedzą o tym miejscu musieli się podzielić na końcu , ponieważ wymiana informacji jest niejako wpisana w folklor tego akwenu ( czego ja osobiście nie rozumiem , ale tak to działa ) . Oczywiście ta informacja ( poufna ) rozprzestrzeniała się z prędkością błyskawicy , aby po niecałym tygodniu przenieść całe zbiorowisko łódek w to właśnie miejsce ... Tak czy inaczej połowione było pięknie , a jako że sezon urlopowy był w pełni , zameldowali się ( znowu beze mnie ) na rybodajnym WP 050 ( taką dumną nazwę nosi góreczka w niebieskim eTrexie Legend H Adasia ) raptem po dwóch dniach . I połowili nieziemsko . Dość powiedzieć , że sam Artur miał chyba dwanaście sandaczy , których rozmiar oscylował pomiędzy 60 a 80 cm . Adaś też swoje złowił . Łowią na tym zbiorniku od lat , ale takiego dnia nie przeżyli . Do dzisiaj pluję sobie w brodę, że z nimi nie mogłem pojechać ...
Po całej serii całkowicie pustych wyjazdów , podczas których we trójkę najczęściej biczowaliśmy godzinami wodę w nadziei na znalezienie lub też sprowokowanie nieaktywnej ryby ( ta wersja zdarzeń jest trudniejsza do zaakceptowania ) wreszcie wyjazd , podczas którego coś dziać się zaczyna . Mam już kilka niewielkich ryb na koncie . Łowi się całkiem inaczej , kiedy spod wody docierają jakieś informacje zwrotne . Wiara w przynętę i sposób prowadzenia dodają skrzydeł , obławianie miejscówki zdaje się bardziej pewne i usystematyzowane . Kolejne branie zdaje się tylko kwestią czasu ... Na ruinach jednaj z chałup , na pasie gruzów tuż pod łodzią mam piękny strzał . Nie wiem dlaczego ryba się nie wpina . Reakcja była szybka i natychmiastowa , jednak wyjąłem przemieloną i poskręcaną gumę . Licząc w skrytości ducha na poprawkę zmieniam przynętę ( taka zagrywka - z majtkowego wydumka na małego sandaczyka ) i o dziwo ryba poprawia . Piękne , klasyczne branie zacięte w tempo , ryba już zdjęciowa i bardzo waleczna . Wyholowana po tygodniach posuchy daje mnóstwo satysfakcji , wręcz delektuję się holem i całą sytuacją .
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 26 wrzesień 2019 - 09:05
- Guzu, mario, wujek i 60 innych osób lubią to
#168 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2019 - 20:02
Ze względu na niepogodę nocka z brzegu. Niestety pomimo ostatnich opadów dalej utrzymuje się bardzo niski stan wody. Udało się przechytrzyć 10 sandaczy.
Ten 73cm smoczek uderzył w Rapalkę Original 13 przy szczycie ostrogi. Coraz grubsze kabanosy. Widać że powoli robią masę.
Załączone pliki
- beton007, Krzysiek Rogalski, hm62 i 21 innych osób lubią to
#169 OFFLINE
#170 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2019 - 08:41
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
- analityk, beton007, maniak i 26 innych osób lubią to
#171 OFFLINE
Napisano 30 wrzesień 2019 - 08:42
- rózgaś, Zebon, Koincydencja i 1 inna osoba lubią to
#172 OFFLINE
Napisano 02 październik 2019 - 14:52
- beton007, Adrian Tałocha, Krzysiek Rogalski i 20 innych osób lubią to
#173 OFFLINE
Napisano 03 październik 2019 - 08:40
Piórko na 16 gr.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Użytkownik niedziel_jig edytował ten post 03 październik 2019 - 08:42
- Guzu, popper, wujek i 34 innych osób lubią to
#174 OFFLINE
Napisano 03 październik 2019 - 10:13
hmmm czyli leciutkie piórko było a i tak się połakomił Gratulację !
- rapek lubi to
#175 OFFLINE
Napisano 03 październik 2019 - 10:17
tego dnia miałem jeszcze 3 ryby, ale mniejsze. A Sandacze jak Sandacze wybredne jak zawsze.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Użytkownik niedziel_jig edytował ten post 03 październik 2019 - 10:33
#176 OFFLINE
Napisano 04 październik 2019 - 14:04
Wybrałem sie podłubać okonie z UL a tu taki sandaczyk sie zameldował
Sicario do 7 g i Vaniek pięknie pracowały podczas holu ...
IMG_20191004_083454.jpg 102,56 KB 80 Ilość pobrań IMG_20191004_083509.jpg 111,07 KB 80 Ilość pobrań
- golsyl, Krzysiek Rogalski, *Hektor* i 9 innych osób lubią to
#177 OFFLINE
Napisano 04 październik 2019 - 23:01
- Guzu, Artech, Maciek Rożniata i 34 innych osób lubią to
#178 OFFLINE
Napisano 05 październik 2019 - 13:31
Czwartek to był mój szczęśliwy dzień ,znalazłem się we właściwym miejscu o właściwej porze.Złowiłem pięć zanderów w tym moje nowe PB 86 cm(śliczny grubasek) i jeszcze 70,68,62,57.Nie wiadomo kiedy znowu się taki dzionek powtórzy.
Załączone pliki
- nalewator, Artech, patu i 34 innych osób lubią to
#179 OFFLINE
Napisano 07 październik 2019 - 13:49
Siadło 10 sztuk, 8 krótkich i dwaj fajne grubasy na fotach
Sprzętowo dość delikatnie, także było sporo frajdy z holów foty słabe, niestety sam nad woda...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- Guzu, Artech, patu i 33 innych osób lubią to
#180 OFFLINE
Napisano 09 październik 2019 - 16:00
Popularny
Kolejny wypad z pontonu na nocne Zanderki. Swoją drogą takie łowienie jest równie wciągające jak ,,woblerowe rzeczne łowy". Miejscówka była już wcześniej namierzona więc pozostało stawić się tylko w odpowiednim miejscu i liczyć na solidne brania. Udało się wyjąć 4 ładne sztuki 69,77,78 i 80 cm. Brania bardzo agresywne a rybki spasione i silne. Sprawdziły się jak zwykle gumy 12cm Zander Pro oraz 12cm Shad Teez i 14cm Shad Teez slim. Próbowałem też większe rozmiary nawet do 20cm z nadzieją na jakiegoś grubego smoka jednak bez efektów. Niestety zimno i mocny wiatr dawały się we znaki i trzeba było uciekać z łowiska wcześniej niż planowałem.
Załączone pliki
- Guzu, tomi78, Artech i 54 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych