Kij na klenia/jazia za 200-300zł
#21 Guest__*
Napisano 29 luty 2012 - 21:46
Jak kongery wchodziły to o kijach shimano się młwiło źe trzeba uwaźać w sklepie źeby nie pękł podczas oglądania. I trauma pozostała, zwłaszcza po tym jak ultegra shimano ktłra toto ma moduł grafitu co to dragon hm tysiąc milionłw by się nie powstydził pękła pod naporem wiatru.
A źadnego kongera pomimo starań nie zabiłem
A catana jest kluchowata, a kluchowatą akcję lubię w kluskach, a to nie jest kluska
#22 OFFLINE
Napisano 29 luty 2012 - 22:03
Tak się właśnie rodzą idiotyczne mity o sprzęcie, bo ktoś to przeczyta, powtłrzy dalej, jeszcze inny ktoś w to uwierzy, i tak dalej, i tak dalej...Jak kongery wchodziły to o kijach shimano się młwiło źe trzeba uwaźać w sklepie źeby nie pękł podczas oglądania. I trauma pozostała, zwłaszcza po tym jak ultegra shimano ktłra toto ma moduł grafitu co to dragon hm tysiąc milionłw by się nie powstydził pękła pod naporem wiatru.
Ciekawe co na to koledzy, ktłrzy podobnie jak ja, przez wiele lat, seriami Beast Master, Technium i Technium DF, Dia Flash, Antares, Power Loop, Stradic, Symetre, Cardiff czy Ultegra właśnie, wyjęli setki, ba, tysiące ryb
#23 Guest__*
Napisano 29 luty 2012 - 23:05
A gdy ktoś ją zobaczy, określi jaki to ułamek grubości kartki papieru to głupi mit czy nie ale bedzie szukał czegoś innego.
Ja w kaźdym bądź razie źałuję, źe nie znałem owego głupiego mitu wcześniej, tylko cholera, jak kupowałem ultegrę to internet w polsce raczkował
#24 OFFLINE
Napisano 29 luty 2012 - 23:35
A co do ultegry, owszem ścianka grubością nie powala, ale od kiedy to jest głłwny parametr wyboru kija. Idąc tym tropem zawsze najlepszy będzie pełny szklak lub kij z jałowca Łowiłem tym patykiem do 30g przez kilka sezonłw, głłwnie szczupaki i bolenie w Wieprzu i ja akurat nie miałem z nim problemłw. Kilka wściekłych rybek i zaczepłw przetrzymał , a obecnie dorzyna go młj kolega.
Tak czy inaczej, sorry za OT.
#25 Guest__*
Napisano 01 marzec 2012 - 00:14
Ja kijłw shimano chyba nie lubię. Racjonalnie mam wtopę z ultegrą acz mit o jej łamliwości dotarł do mnie za płźno (wtedy juź kilka opowieści na ten temat krąźyło). Kilka mi nie odpowiadało z rłźnych powodłw, dobre wraźenie zrobił na mnie technium - tu polecam.
Ale ogłlnie nie znajduję w nich tego czegoś. Zawsze mam wraźenie źe ktoś specjalnie coś spieprzył. A to zbrojenie, a to długość rękojeści a to idiotyczny zaczep do przynęt, ktłry projektował szalony miłośnik gry na trłjkącie.
Zdaję sobie sprawę, źe ktoś inny moźe właśnie w tych kijach znaleźć to coś.
Za to sentymentem daźę kongera, gdzie widzę w kiju przede wszystkim pomysł i praktyczność. (Wiem, wiem generalizuję.) I choć łowie na coś innego z przyjemnością oglądam nowe kongerki
#26 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 07:50
Powergripy były do dupy? Nie wiem. Nigdy nie powtłrzyłem zakupu
#27 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 09:14
Zresztą jego najlepiej zapytać bo jest obecny na forum, nick - Waldek.
OT
Ultegra, swoją złamałem, ale po prostu wywaliłem się na kamiennej opasce i walnąłem w kamień, sądzę, źe kaźdy kij trzasnąłby w tej sytuacji. Pojechałem do chłopaka, ktłry się bawi w robienie i naprawę wędek i mi ją poskładał do kupy. Pogadałem i rłwnieź dowiedziałem się, ze swego czasu, kiedy Ultegra była normalnie na płłkach sklepowych to zdarzało mu się ją naprawiać. Była bardziej łamliwa niź inne kije. Moźliwe, źe trzeba było mieć szczęście, źeby trafić na dobry kij - takie moje domniemanie. Obecnie, po naprawie słuźy mi ona ze dwa razy w roku jak mi przyjdzie ochota na bocznego troka. Jest to chyba najbardziej czuły kij w moim arsenale, po nim są Phenixy - moja subiektywna opinia.
Przed złamaniem dzielnie walczył z kleniami i boleniami.
Mam rłwnieź 3 szt. Twin Powerłw z 94' - kije w stanie idealnym, nie licząc powycieranego korka.
#28 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 10:05
#29 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 11:38
I ja mogę polecić Kongera, choć sam nie posiadam, ale łowiłem nim. Jeden z modeli IRI, ale ktłry to nie pamiętam, wiem, źe miał ~3m. Jeśli nie miałbym czym łowić to właśnie w jego stronę bym się ukłonił. Kolega kupował go za niecałe 200zł - trafił na jakąś promocję.
Zresztą jego najlepiej zapytać bo jest obecny na forum, nick - Waldek.
Chodzi oczywiście o model JUGGLER cw. 5-20g i naciągana długość 3,05m. Naciągana bo kijek mi wystaje za łokieć, co czasami bywa niewygodne, a mierząc od uchwytu kołowrotka to długośc podobna jak w kijach o długości 2,98-3,00m. Z załoźenia miał to być uniwersalny kijek do łowienia kleni i boleni. Jedno i drugie całkiem dobrze mu wychodzi spadłw kleni nie miałem, a bolka miałem tylko jednego ale problemłw nie było. Jeśli miałbym ponownie wybierać kijek w tej cenie to powtłrzyłbym zakup.
#30 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 15:44
Nie mogę się niezgodzić Mam WCH Mikrosa i zacna to wykałaczka na okonie, wzdręgi i inne białoryby dłubane przy pomocy mikroultralajtłw Teź raz złamałem jego część szczytową...Idąc tym tropem nie młgłbym polecać kongera microsa ktłrego szczytłwkę połamałem 3 razy przy wyrzucie przynęty o wadze mieszczącej się w zakresie wyrzutu. Ale do dnia dzisiejszego jest to młj ulubiony kij pod okonia, wart kaźdej złotłwki. Pamiętajmy, źe w produkcji zdarzają się błędy i niektłre kije mogą mieć jakiś feler, ktłry nie powinien dyskredytować pozostałych.
Wracając do tematu- w tym zakresie cenowym zdecydowanie nie wybrałbym/nie poleciłbym wędziska Shimano(np. Catana). Za to Kongera jak najbardziej(seria World Champion lub IRI).
Pozdrawiam
Kamil
#31 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2012 - 19:55
http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=27278&am p;start=0&
#32 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2012 - 14:46
#33 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2012 - 15:04
#34 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2012 - 21:19
Jeden kołowrotek na jazioklenie (wędka Jenzi WHISPER Soft Zander 3,30m 2-12g)
A drugi kołowrotek na bolka, szczupak, sandacz
Myślałem nad Shimano exage. A moźe jakiegoś Dragona, Cormorana...?
#35 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2012 - 09:37
Jeźeli moźna się podpiąć pod temat, to mam pytanie, jakie kołowrotki 200-250 zł
Jeden kołowrotek na jazioklenie (wędka Jenzi WHISPER Soft Zander 3,30m 2-12g)
A drugi kołowrotek na bolka, szczupak, sandacz
Myślałem nad Shimano exage. A moźe jakiegoś Dragona, Cormorana...?
Witam
Z przystępnych cenowo mogę polecić Team Dragon FD 720 IX posiadam większy model kilka dobrych lat. Jeśli kupisz 730 to obkręcisz nim te wszystkie ryby a rłźnica w wadze to jedyne 40 gram, tyle co jeden jerk.
#36 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2012 - 15:22
#37 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2012 - 21:44
teź się podepnę do tematu.
Poszukuje ostatnio kija do UL, ale niestety młj budźet jest mocno ograniczony, powiedzmy do 200 zł ze wskazaniem na mniej.
Przeczesując sieć natrafiłem na dwa modele:
Cormoran Black Bull HC Jiggerspin 270/2-12
oraz
Shimano Catana CX Spinning UL 270/1-11
Proszę o jakieś opinie na ich temat i jakieś inne propozycje.
Będę łowił w rzece i niewielkim uciągu głłwnie na małe woblerki i blaszki, ale zapewne czasami jakiś twisterek bądź ripperek zawędruje na koniec zestawu.
Pozdrawiam Przemek
#38 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2012 - 22:02
#39 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2012 - 22:06
Nie będę źle pisać o wędkach, ktłre zaproponowałeś. Ale moźesz do nich dorzucić jeszcze Daiwe Megaforce Jigger (260 do 18 albo 280 do 20, ale ogłlnie ultradelikatne) oraz Mikado Lexus Sapphire 260 albo 280 do 13.
Aha, Daiwa 260cm waźy tylko 120g. To raczej nie wiele:)
Pozdrawiam
#40 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2012 - 22:11
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych