Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie aluminiowe Tangiri Boat

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
790 odpowiedzi w tym temacie

#441 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 04 maj 2021 - 15:43

Jak komuś mie chce się czytać wywodów, to można sobie obejrzeć co za co odpowiada w zawieszeniu i zrozumieć działanie. Znajomość języka niekonieczna. Kilkadziesiąt lat, a materiał świetny:

https://youtu.be/e_EAWKGvSp0

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
  • immortal lubi to

#442 OFFLINE   Gar4field

Gar4field

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 207 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Kot

Napisano 04 maj 2021 - 16:14

Może jednak warto coś przeczytać  (lub obejrzeć) bardziej współczesnego zamiast oglądać "nowości" z lat 40 tych XX wieku??? Coś się chyba jednak w zawieszeniu zmieniło.

Serio? Takie jak na filmie jest twoje wyobrażenie o zawieszeniu samochodu?

Spróbuj jechać na przegląd samochodem, w którym po "amorach" zostało tylko wspomnienie a zostały się tylko sprężyny...

Mina diagnosty bezcenna...

Ale fakt, taka przyczepa może być całkiem szybka, może nawet wyprzedzić samochód :)

#443 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 04 maj 2021 - 16:59

Ciągnąłem łódkę 150kg na belce skrętnej i podskakiwała jak kangur (oś knott do 650kg). Ciągnąłem łódkę 150kg na suskim i była przyklejona do nawierzchni (A niby resor za sztywny w suskim-może i za sztywny ale przed podskokami uratował amortyzator -teleskop.) Większość przyczep z belką skrętną też jest zbyt sztywna. Nie mniej jednak lepszy "za sztywny" resor z teleskopem niż "za sztywna" belka skrętna bez niego.
  • marcinspin i pawlo29 lubią to

#444 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 04 maj 2021 - 19:09

[quote name="Gar4field" post="2908805" timestamp="1620141250"] Coś się chyba jednak w zawieszeniu zmieniło.
Serio? Takie jak na filmie jest twoje wyobrażenie o zawieszeniu samochodu?

Spróbuj jechać na przegląd samochodem, w którym po "amorach" zostało tylko wspomnienie a zostały się tylko sprężyny...
Mina diagnosty bezcenna...
quote]

Widzisz, zmieniło się tyle, że amortyzator nie jest już mechaniczny, a gazowy. Twój wywód co do zasady jest słuszny, ale długi. Filmik pomimo że stary, dobrze pokazuje co zmieniają kolejne elementy układanki.

Użytkownik psulek edytował ten post 04 maj 2021 - 19:10

#445 OFFLINE   Baars

Baars

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1228 postów
  • Lokalizacjaokolice Odry...
  • Imię:Wojtek

Napisano 05 maj 2021 - 11:10

Panowie gdzie znajdę cennik łodzi Tangiri?
Mógłby ktoś pomóc w temacie?

#446 OFFLINE   Nales

Nales

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów
  • LokalizacjaTurek
  • Imię:Kamil

Napisano 05 maj 2021 - 12:45

Panowie gdzie znajdę cennik łodzi Tangiri?
Mógłby ktoś pomóc w temacie?

Ja pisałem do nich na FB i wysłali mi ceny modelu Ortis 400. Odpisują dość szybko.

#447 OFFLINE   dekapine

dekapine

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 05 maj 2021 - 13:49

Niby mogą , biorąc łódź razem z przyczepą zakładałem że jest dedykowana do niej .

Przecież ten producent ma gdzieś jak będziesz wodował łódź. Zapłać i wiadomo co... Dają pewnie jedną przyczepkę do wszystkich łodzi, bo komu by się chciało mieć ustalone u Suskiego czy innego producenta przyczep kilka wersji skrojonych pod różne rozmiary łodzi. Chodzi tylko o rozmiar ramy, ale wiadomo, dłuższa czy szersza to dodatkowe kilka stówek

#448 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 maj 2021 - 13:14

Witam - szybkie pytanie - czy ktoś używa elektrycznej wyciągarki w przyczepie Suski (przyczepa do łodzi Strin 460, podstawa do wyciągarki ma w niej około 8cm szerokości x 15cm długości) i mógłby polecić konkretny model do zamontowania na ww. podstawie?

#449 OFFLINE   Łukasz.t

Łukasz.t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Łukasz

Napisano 06 maj 2021 - 13:44

Witam - szybkie pytanie - czy ktoś używa elektrycznej wyciągarki w przyczepie Suski (przyczepa do łodzi Strin 460, podstawa do wyciągarki ma w niej około 8cm szerokości x 15cm długości) i mógłby polecić konkretny model do zamontowania na ww. podstawie?

Ja sobie dziobnicę od nowa zrobiłem , tak aby awaryjnie mieć i zwykłą. Ale oddałem do cynkowania i jeszcze nie testowałem.954e81f5f75c71d7c91b0f657d6d3618.jpg

• M a r a s lubi to

#450 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 maj 2021 - 15:56

Ja sobie dziobnicę od nowa zrobiłem , tak aby awaryjnie mieć i zwykłą. Ale oddałem do cynkowania i jeszcze nie testowałem.

Ok, czyli jeszcze jej nie wciągałeś z elektrycznej?

Czy ta elektryczna pod takim kątem wciągania nie będzie Ci linką jeździć po gumowej dziobnicy?

• crizz100 lubi to

#451 OFFLINE   Łukasz.t

Łukasz.t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 06 maj 2021 - 16:00

Czy ta elektryczna pod takim kątem wciągania nie będzie Ci linką jeździć po gumowej dziobnicy?

Jeszcze nie wyciągałem. Możliwe że będzie po gumie jechać ale nie chciałem jej wyżej montować żeby nie rzucała się tak strasznie w oczy

#452 OFFLINE   Łukasz.t

Łukasz.t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 10 maj 2021 - 13:51

Już przetestowana, bez problemu wciąga łódź i nie zaczepia o gumę . Jedyny problem to że ucho na łodzi jest kilka cm za wysoko i z 5 cm przed końcem przestaje ciągnąć łódź do przodu a podnosi dziobnicę do góry, spodziewałem się tego i mam rozwiązanie odwrócę wciagarkę i dam rolkę na wysokości ucha łodzi i będzie ok.
Wciągarka taka jak na zdjeciu93514cd615301a24acc901ecdbca362f.jpg

#453 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 maj 2021 - 17:01

Już przetestowana, bez problemu wciąga łódź i nie zaczepia o gumę . Jedyny problem to że ucho na łodzi jest kilka cm za wysoko i z 5 cm przed końcem przestaje ciągnąć łódź do przodu a podnosi dziobnicę do góry, spodziewałem się tego i mam rozwiązanie odwrócę wciagarkę i dam rolkę na wysokości ucha łodzi i będzie ok.

Super, dzięki za aktualizację po teście praktycznym. Ważne, że jest moc - spozycjonowanie się skoryguje i będzie dobrze :-).

#454 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 10 maj 2021 - 22:52

Wciągarka taka jak na zdjeciu93514cd615301a24acc901ecdbca362f.jpg

Lukasz a mozesz pokazac jak i gdzie schowales te wszystkie przekazniki, ktore są w komplecie z wyciagarką. Chce kupic model nieco mocniejszy tzn 4500 ale brak mi pomyslu jak te wszystkie kable pochowac

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#455 OFFLINE   Łukasz.t

Łukasz.t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 11 maj 2021 - 06:11

Lukasz a mozesz pokazac jak i gdzie schowales te wszystkie przekazniki, ktore są w komplecie z wyciagarką. Chce kupic model nieco mocniejszy tzn 4500 ale brak mi pomyslu jak te wszystkie kable pochowac

Ja to tak upakowałem . Skrzynkę trzymam w bagażniku przy wodowaniu tylko otwieram bagażnik i podłączam kabel. Był plan aby tą skrzynię do przyczepy na stałe przykręcić ale chyba tak nie zrobię bo zaraz pewnie zginie .
https://photos.app.g...9Se1VSZsNVyYE88

#456 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 maj 2021 - 10:17

Są modele wyciągarek zasilane z gniazda zapalniczki - wtedy, jak rozumiem, skrzynka z dodatkowym aku niepotrzebna. W tych Kangaroowinch-ach nie ma takiego rozwiązania?

#457 OFFLINE   Łukasz.t

Łukasz.t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 296 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 11 maj 2021 - 11:02

Są modele wyciągarek zasilane z gniazda zapalniczki - wtedy, jak rozumiem, skrzynka z dodatkowym aku niepotrzebna. W tych Kangaroowinch-ach nie ma takiego rozwiązania?

Wydaje mi się że żadne gniazdo zapalniczki nie wytrzyma takiego obciążenia za cienkie przewody w instalacji. Musiałbyś dodatkowe przewody ciągnąć

#458 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 11 maj 2021 - 11:39

Wydaje mi się że żadne gniazdo zapalniczki nie wytrzyma takiego obciążenia za cienkie przewody w instalacji. Musiałbyś dodatkowe przewody ciągnąć

Łukasz, czy wiesz jaką średnicę/ przekrój mają u Ciebie te przewody ,które idą od wciągarki do skrzynki z akumulatorem.

A drugie takie bardziej ciekawskie :) pytanie czy podczas pracy wciągarki dotykałeś te przewody czy się grzeją.

Trzy, masz tam jakiś bezpiecznik na tym zasilaniu.  

#459 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 11 maj 2021 - 18:21

Ja to tak upakowałem . Skrzynkę trzymam w bagażniku przy wodowaniu tylko otwieram bagażnik i podłączam kabel. Był plan aby tą skrzynię do przyczepy na stałe przykręcić ale chyba tak nie zrobię bo zaraz pewnie zginie .
https://photos.app.g...9Se1VSZsNVyYE88

Rewelacja. O takie cos mi wlasnie chodzi.
Dzieki wielkie. Tez wsadze w skrzynke i bede za kazdym razem podlączal zasilanie.

#460 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 11 maj 2021 - 18:50

Rewelacja. O takie cos mi wlasnie chodzi.
Dzieki wielkie. Tez wsadze w skrzynke i bede za kazdym razem podlączal zasilanie.

Krzysiek, ty masz tę wciągarkę na stałe przymocowaną do przyczepy? Ja mam ściąganą, bałbym się zwyczajnie zostawić ją na ramie. W dobie narzędzi akumulatorowych to duże ryzyko. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych