No tak, w tej sytuacji raczej nie. A ten felc do bakisty to jest dospawany czy przykręcony? Bo na zdjęciu widać śrubę o bliżej nieokreślonym przeznaczeniu.
Użytkownik psulek edytował ten post 24 listopad 2020 - 18:20
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 24 listopad 2020 - 18:19
No tak, w tej sytuacji raczej nie. A ten felc do bakisty to jest dospawany czy przykręcony? Bo na zdjęciu widać śrubę o bliżej nieokreślonym przeznaczeniu.
Użytkownik psulek edytował ten post 24 listopad 2020 - 18:20
Napisano 24 listopad 2020 - 18:25
Napisano 24 listopad 2020 - 18:32
Moim zdaniem woda właśnie może się dostawać przez te przykręcane kątowniki jeżeli pomiędzy blachami nie ma żadnego uszczelnienia. Pasowało by to odkręcić i potraktować delikatnie silikonem. Aż jutro sprawdzę czy u mnie jest tak samo rozwiązane, jednak ja problemu z woda nie mam.
Użytkownik maniolo edytował ten post 24 listopad 2020 - 18:33
Napisano 24 listopad 2020 - 18:34
@maniolo - dokładnie o to samo mi chodziło. Może się przesącza pomiędzy blachami. Ale proszę - nie silikonem. Do takich spraw są inne rzeczy, wcale nie są jakoś drogie. O ile to taka przyczyna.
Użytkownik psulek edytował ten post 24 listopad 2020 - 18:37
Napisano 24 listopad 2020 - 18:40
heh.... ja fachowcem od takich rzeczy nie jestem i wiedzy nt. środków uszczelniających nie mam więc pierwsze co mi przyszło do głowy to silikon
Napisano 24 listopad 2020 - 18:43
Napisano 24 listopad 2020 - 18:44
Polecam 3M 550FC
Napisano 24 listopad 2020 - 19:12
Próbowałeś robić stres testy, lać woda ze szlaucha albo wiadrem i patrzeć czy gdzieś puściło ? widać mycie by się przydało ;D
Napisano 24 listopad 2020 - 19:15
Napisano 24 listopad 2020 - 21:18
Dokładnie woda musi się dostawać przez kątowniki na długości lub na rogach orzez spaw tych kątowników...Polej wodą i będzie wiadomo, czy to tam...Moim zdaniem woda właśnie może się dostawać przez te przykręcane kątowniki jeżeli pomiędzy blachami nie ma żadnego uszczelnienia. Pasowało by to odkręcić i potraktować delikatnie silikonem. Aż jutro sprawdzę czy u mnie jest tak samo rozwiązane, jednak ja problemu z woda nie mam.
Napisano 25 listopad 2020 - 08:22
W sprawie łodzi @12345 nie zamierzam się wypowiadać, bo nie jestem blisko tematu i znam go jedynie tu z forum oraz rozmów z Tomkiem (Tangiri), a więc bez sensu robić "głuchy telefon".
Mogę się jedynie wypowiedzieć na temat mokrych bakist. Mi się to zdarzyło dwa razy.
Dwa razy z mojej winy.
Pierwszy raz, gdy zostawiłem łódź na kilka ulewnych dni z opuszczonym nisko kółkiem od przyczepki, a więc woda nie spływała i przesączała się lekko do bakisty przedniej.
Drugi przypadek to pływanie podczas ulewy i po wielkich falach w NL. Łódka podczas płynięcia była przechylona na moją prawą stronę, a więc woda nie spływała z klap prawej bakisty. Wszystko pewnie byłoby ok, ale nie zamknąłem zatrzasków, a więc klapy nie były dociśnięte.
Użytkownik hlehle edytował ten post 25 listopad 2020 - 08:23
Napisano 25 listopad 2020 - 22:55
… i tutaj zaczyna się pierwszy problem a mianowicie gniazdo fotela jest nie w tym miejscu co chciałem ( wcześniej wysłałem im rysunek z wymiarami jak co ma być … zapewniali mnie ze jest to do ogarnięcia ) teraz wyszło ze zapomnieli zrobić tak jak chciałem … myśle -no trudno stało się, tragedii nie ma … później zobaczyłem ze przewody do akumulatora sa dociagniete nie do tej bakisty do której chciałem ( niezgodnie z projektem moim który wysłałem )
Podczas powrotu do domu złapała nas śnieżyca i nawiało dużo śniegu do łodzi, później zostawiłem jedna bakiste otwartą i śniegu napadało do środka bakisty … łódź wylądowała pod dachem w „garażu”… śnieg zamienił się w wode … i tutaj pierwszy problem woda nie spływała … Panowie producenci zalecili sprawdzenie drożności układu spustowego J jako człowiek z branży hydraulicznej nie robiłem z tego problemu ale pomyślałem ze to głupio ze producent tego nie sprawdził przed wydaniem łodzi … czy wszystko działa . Podłączyłem sprężarkę i przedmuchałem wszystkie otwory , wyleciało z nich całe multum opiłków aluminium … zresztą w bakistach do dzisiaj je znajduje bo ktoś tego nie posprzątał –WSTYD ….
Podczas dalszych oględzin na spokojnie w domu zobaczyłem ze krzesło się nie obraca bo zahacza o bakistę …. Tego tez nie sprawdzili ( a żeby gniazdo fotela było tak jak na moim rysunku to by było wszystko ok … ) i takim oto sposobem w łodzi za parędziesiąt tysięcy złoty musiałem dorabiać sobie dystanse pod fotel aby był wyżej żeby mógł się obracać ….
Następne krzaczki wychodziły co chwile …
kiedyś to się nazywało BUBEL
@12345 - nie zazdroszczę
Napisano 01 grudzień 2020 - 13:32
Użytkownik @Brig edytował ten post 01 grudzień 2020 - 13:35
Napisano 01 grudzień 2020 - 14:41
Napisano 01 grudzień 2020 - 15:44
Napisano 01 grudzień 2020 - 23:52
Napisano 27 grudzień 2020 - 05:14
Napisano 31 grudzień 2020 - 09:25
apropo cierpliwosci ...obiecany klej nie przyszedł , mikołaj tez nie zostawił pod choinka ... ( widocznie adres do wysyłki był potrzebny tylko do tego aby za rok przyszłac mi cos turbo ekstra )
TAK WIEC MAM PYTANIE : CZYM PRZYKLEIC WYKŁADZINE ( JASNO SZARA TAKA GUMOWANA) ?????
Napisano 31 grudzień 2020 - 11:37
Napisano 31 grudzień 2020 - 18:27
Użytkownik nurek28 edytował ten post 31 grudzień 2020 - 18:27
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych