Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie aluminiowe Tangiri Boat

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
790 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   12345

12345

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 185 postów
  • LokalizacjaZ Piątnicy, no bo skąd! ;)

Napisano 31 grudzień 2020 - 19:28

Dziekuje :)

#382 OFFLINE   Grubyziom

Grubyziom

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 162 postów
  • LokalizacjaGrudZiadz
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Czerwiński

Napisano 22 styczeń 2021 - 15:11

Szukam użytkownika tangiri 420 miałbym pare pytań

#383 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 26 styczeń 2021 - 12:27

Szukam użytkownika tangiri 420 miałbym pare pytań

Kolega z UK niedawno zakupił ten model, ale jeszcze chwilę się zejdzie zanim ją zwodujemy...

W międzyczasie garść wrażeń po testach modelu 460:
http://hlehleblog.pl...-na-kazda-wode/

• maniolo i Olo1970 lubią to

#384 OFFLINE   Olo1970

Olo1970

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Olo

Napisano 26 styczeń 2021 - 22:19

Byłem ostatnio w Bąkowie i widziałem w budowie nowy model Strin 500.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

#385 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 27 styczeń 2021 - 12:05

Mnie tez bardzo ciekawi model 420 z sterówką, nie za duża, nie za mała, idealna :D 

#386 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 27 styczeń 2021 - 12:44

Mnie tez bardzo ciekawi model 420 z sterówką, nie za duża, nie za mała, idealna :D

Z ciekawości zapytam o ten ideał. Skoro 420 ze sterówką jest łodzią idealną, to czy mógłbyś się z nami podzielić wzorcem?

#387 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki
  • Imię:Tomek

Napisano 27 styczeń 2021 - 14:17

Z ciekawości zapytam o ten ideał. Skoro 420 ze sterówką jest łodzią idealną, to czy mógłbyś się z nami podzielić wzorcem?

Nie wiem jak kolega Danielu, ale ja nie rozumiem. Może to niskie ciśnienie. Wydaje mi się, że kolega właśnie opisał Swój subiektywny wzorzec. Zakładam, że łódka 4.2 trafia w jego potrzeby.

#388 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki

Napisano 27 styczeń 2021 - 14:45

Kolega z UK niedawno zakupił ten model, ale jeszcze chwilę się zejdzie zanim ją zwodujemy...

W międzyczasie garść wrażeń po testach modelu 460:
http://hlehleblog.pl...-na-kazda-wode/

Fajnie się czyta. Zabrakło mi tylko disclaimera, np. takiego jak na dole tego blogu.

https://fishing-abou...vid-rod-review/

• kotwitz lubi to

#389 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 27 styczeń 2021 - 14:54

Nie wiem jak kolega Danielu, ale ja nie rozumiem. Może to niskie ciśnienie. Wydaje mi się, że kolega właśnie opisał Swój subiektywny wzorzec. Zakładam, że łódka 4.2 trafia w jego potrzeby.

Słuszny punkt - niezbyt precyzyjnie może zadałem pytanie :)
Powinno brzmieć - dlaczego w łódce o długości 4,2 metra która jest łódką już przyjemnie fukcnjonalną, kolega uznał za ideał wsadzenie sterówki, która zabiera znaczący kawałek pokładu. 
Dlaczego to zestawienie jest idealne? Może dlatego, że bardzo lubi łodzie ze sterówkami? Może dlatego, że nie lubi kierować łodzią za pomoca rumpla, może taka długość miesći się w garażu a może z innych przyczyn.
I ciekawość zestawienia poświęcenia przestrzeni wewnątrz niedużej łodzi na rzecz sterówki mnie ciekawi - który punkt przeważa  w przypadku kolegi.
Posiadając lub użytkując różne łodzie, mam inny ideał ale to moje własne odczucie wobec moich własnych potrzeb a tu jak wiemy (na szczęście) wielu z nas ma inne potrzeby :)
Nic więcej w tym pytaniu nie było ukryte :)

• wujek i fonix lubią to

#390 OFFLINE   fonix

fonix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 484 postów
  • LokalizacjaŁomianki

Napisano 27 styczeń 2021 - 15:11

No i wszystko rozumiem. Dla mnie też sterówka w łódce wędkarskiej 4.2 to trochę przesada.

Użytkownik fonix edytował ten post 27 styczeń 2021 - 15:25

• wujek, Radbraw i Dano. lubią to

#391 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 27 styczeń 2021 - 15:15

Bo bardzo mi przeszkadza pływanie z miejscówki do miejscówki późną jesienią, zimą bez osłony. Pobawiłem się już z rumplem i czas na sterówkę. Chce wygodnie usiąść w fotelu, wcisnąć manetke i sunąc na miejscówke. A łowienie ? Mam łódkę 380x150, fotel na środku + peełno sprzętu, wędek, i we 2 bez problemu łowimy, a wcześniej bez fotela i w 3 daliśmy radę, to przy 420x185 mimo sterówki w 3 na luzie można łowić :) 400 jest o 10 cm węższa, 460 jest za ciężka i jednak te 40cm dłuższa. Tak mi się wymarzyło, że 420 będzie dla mnie idealna. Dobrze, że na rynku jest milion łodzi, kombinacji, co kto lubi :) A jak rybki nie biorą, zawsze można wcisnąć manetkę do końca, schować się za szybką i sunąć przez fale :)

• wujek, Dano. i fonix lubią to

#392 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2351 postów

Napisano 27 styczeń 2021 - 16:11

Dziękuję - wyczerpująca odpowiedź i wyjaśnia wszystko  :) 

#393 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 27 styczeń 2021 - 18:18

Sterówkę można zrobić z kwasowki i nie zajmuje dużo miejsca tak jak to zrobiłem u siebie. Wedlóg mnie wstawienie sterowki nie zabrało zbyt dużo miejsca.

Załączone pliki

• cabage i fonix lubią to

#394 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 28 styczeń 2021 - 09:03

Ta sterówka to wcale nie taki głupi pomysł. Łowi się z pokładu dziobowego albo z rufy. Na dużą falę też się mocno przydaje. Wszystko zależy gdzie głównie pływamy i jak długie przeloty robimy. Późną jesienią faktycznie szybkie pływanie może trochę wymrozić.

Użytkownik wujek edytował ten post 28 styczeń 2021 - 09:03

• kotwitz lubi to

#395 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 28 styczeń 2021 - 10:17

Ta sterówka to wcale nie taki głupi pomysł. Łowi się z pokładu dziobowego albo z rufy. Na dużą falę też się mocno przydaje. Wszystko zależy gdzie głównie pływamy i jak długie przeloty robimy. Późną jesienią faktycznie szybkie pływanie może trochę wymrozić.

Dokładnie, a ja łowię główie na dziobie/rufie, dodatkowo na takiej łodzi można zamontować sobie fotel na dziobie/rufie i tam wygodnie usiąść, a sterówka będzie sporo poniżej nas

• wujek lubi to

#396 OFFLINE   michcio

michcio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 967 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:K.

Napisano 30 styczeń 2021 - 23:23

Nie tyczy się to łodzi Tangiri, natomiast kolega @Tommik ma Vikinga 390 gdzie ma sterówkę. Jak wpsomnieliście, przepływanie późną jesienia i zimią to jedno, ale jaka wygoda przy płynieciu na łowiskach gdzie masz spory dystans. Jak jestes na kilkudniowej wyprawie, to plecy bolą i taka pozycja to odpoczynek.

#397 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 31 styczeń 2021 - 12:16

Nie tyczy się to łodzi Tangiri, natomiast kolega @Tommik ma Vikinga 390 gdzie ma sterówkę. Jak wpsomnieliście, przepływanie późną jesienia i zimią to jedno, ale jaka wygoda przy płynieciu na łowiskach gdzie masz spory dystans. Jak jestes na kilkudniowej wyprawie, to plecy bolą i taka pozycja to odpoczynek.

A to przy rumplu jak się siedzi na fotelu to jakaś różnica ?
  • Dano. lubi to

#398 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 31 styczeń 2021 - 13:11

Bo bardzo mi przeszkadza pływanie z miejscówki do miejscówki późną jesienią, zimą bez osłony. Pobawiłem się już z rumplem i czas na sterówkę. Chce wygodnie usiąść w fotelu, wcisnąć manetke i sunąc na miejscówke. A łowienie ? Mam łódkę 380x150, fotel na środku + peełno sprzętu, wędek, i we 2 bez problemu łowimy, a wcześniej bez fotela i w 3 daliśmy radę, to przy 420x185 mimo sterówki w 3 na luzie można łowić :) 400 jest o 10 cm węższa, 460 jest za ciężka i jednak te 40cm dłuższa. Tak mi się wymarzyło, że 420 będzie dla mnie idealna. Dobrze, że na rynku jest milion łodzi, kombinacji, co kto lubi :) A jak rybki nie biorą, zawsze można wcisnąć manetkę do końca, schować się za szybką i sunąć przez fale :)

Apetyt rośnie w miarę jedzenia, wierz mi.

4,2 ze sterówką i 3 osoby to nie jest komfortowe łowienie, może latem przy okonkach. To że jest ... kombinacji to może i dobrze ale lepiej  kupić raz i dobrze. Za pewnie będzie drożej ale jak policzysz kupno x łodzi silników, stratę na sprzedaży to wtedy będzie sporo drożej. I jeszcze jedno łódź 4,6 nie jest ciężka, popływaj na takich i większych to docenisz wagę.

Użytkownik Jano edytował ten post 31 styczeń 2021 - 16:07

• Radbraw i Dano. lubią to

#399 OFFLINE   Grubyziom

Grubyziom

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 162 postów
  • LokalizacjaGrudZiadz
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Czerwiński

Napisano 31 styczeń 2021 - 17:42

Czy ktoś z użytkowników ma 40-50 km silnik w ortisie 400?

#400 OFFLINE   Arkadeus

Arkadeus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 27 luty 2021 - 17:10

W 440 jest chyba o 3 cm wyższa, więc różnica nie jest jakaś wielka, ale 440 jest sporo dłuższa i znacznie szersza, czyli ma inne proporcje i kształt.
Ja nie narzekam na brak miejsca w 400, ale 440 to już lotniskowiec :)
Nie pływałem jeszcze 440 niestety. Były plany żeby w marcu na Holandię uderzyć, ale wiadomo gdzie można sobie plany włożyć w obecnej sytuacji na świecie :(

Jaka jest głębokość przednich bakist w wersji 400 - da się tam schować akumulator ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych