Byłem na urlopie kilka dni bez netu, ale już odpowiadam.
IMC to Insight Map Creator czyli darmowy soft do robienia map .at5 - https://insightstore...7?type=NL-MC-DL.
Masz tam dokumentacje, gdzie jest opisane co i jak, np. jak przy pomocy qGISa zrobić geoTiffa, a potem z niego mapę .at5. Ale to nie będzie jeszcze mapa batymetryczna, ja w ten sposób na początek wgrałem sobie do sondy mapę topograficzną sprzed zalania zbiornika zaporowego z naniesioną obecną linią brzegową o co ułatwiło mi trochę zbieranie danych.
Program robi też mapy wektorowe .at5, ale trzeba mu dostarczyć pliki przygotowane w jakimś innym programie.
Próbowałem zrobić batymetrię w qGisie ale na razie wychodzi mi to bardzo słabo w porównaniu do reefmastera, chyba odpuszczę ten temat.
W reefmasterze jest to dość proste, możesz w nim przygotować zarówno pliki rastrowe (cieniowane) jak i wektorowe, a następnie przy pomocy IMC robisz z nich mapę .at5. Tyle że wychodzą kolejne problemy, Elitki moją trochę okrojoną paletę barw i mapy cieniowane na sondzie nie wyglądają tak dobrze jak na komputerze. Ponadto nawet jesli w reefmasterze przygotujesz je w najwyższej mozliwej rozdzielczości, to i tak jest ona za mała i na sondzie w skali jaka jest przydatna do obławiania miejscówek wychodzi pikseloza. Z kolei w mapach wektorowych reefmaster generuje trochę za dużo warstwic i obraz staje się mało czytelny. Jak ustawisz np. główne warstwice co 1m, to te dodatkowe robi co 25cm. Na szczęście da się to obejść.
Jak już zrobisz w reefmasterze mapę, która wygląda jako tako, to robisz z niej "user map", a tam da się wykasować niepotrzebne warstwice i da się precyzyjnie określić kolory.
Elitki wyświetlają mapy wektorowe w ten sposób, że kolory zmieniają się gwałtownie na danej warstwicy. Jesli dodatkowo masz wgraną mapę rastrową i włączysz w sondzie opcję "shaded relief" to wtedy ignorowane są kolory z mapy wektorowej a pokazywane te z mapy cieniowanej, z wektorowej widać jedynie same warstwice. Możesz więc przygotować 2 mapy, a na wodzie między nimi przełączać i zdecydować co ci lepiej pasuje. Ja wogóle zrezygnowałem z map cieniowanych i albo wyświetlam wektorową z batymetrią w ustalonych przeze mnie kolorach, albo mapę topo sprzed zalania zbiornika.
Ja bym radził zebrać jak najwięcej logów, przeczytać manuala do IMC i Reefmastera, oraz niektóre wątki na forum reefmastera, a potem zainstalować reefmastera i się pobawić. Ja jak wygenerowałem pierwszą mapę, to stwierdziłem, że mam w zbiorniku w niektórych miejscach tak urozmaicony teren z mnóstwem górek, że muszę je dokładniej opływać - ta pierwsza wykonana przeze mnie mapa bardzo mi w tym pomogła. Przed końcem okresu próbnego udało mi się jeszcze zrobić kolejną dużo dokładniejszą mapę. Za jakiś miesiąc może dwa, zainstaluje reefmastera na drugim kompie i dołożę do mapy kolejny obszar zbiornika. Na zmapowanie całego zbiornika raczej nie ma szans, bo to kilka tys. hektarów wody i jest zakaz spalin, ale w promieniu 2-3 km od stanicy z której wypływam mniej więcej powinno się udać, a dalej na ryby to i tak się nie zapuszczam na elektryku.
Pokombinuj i jakby co pytaj, najlepiej na priv to szybciej odpowiem, bo codziennie nie zaglądam na forum.
ogarniasz temat wielkości mapy? tzn obszar mam cały, niestety max. zoom dla cieniowanej mapy na całym ekranie Elitki 7 to 100 m. 50 zmienia kolory na jakieś kosmiczne zielenie. dzielenie ekranu na obraz echa i mapę daje mi zoom rzędu 50 metrów (większego przybliżenia nie testowałem). może znasz sposób na zrobienie mapy pozwalającej na naprawdę konkretny zoom? jeśli możesz, daj znać na tel. chętnie oddzwonię i podzielimy się doświadczeniami.
502 964 610
pozdrawiam,
Irek