Po co się upierać, żeby mapa była w echu??
Być może odważna teza, ale pozwólcie, że wyjaśnię.
Lowrance'owy format AT5 oczywiście jest super. Pozwala na łączenie map wektorowych i rastrowych w jedną mapę itd....
Jednak największą zaletą jest to, że można bezpiecznie sprzedać taką mapę bez obawy przed spiratowaniem.
Format AT5 da się przypisać do karty SD i mamy z głowy kwestię piratowania naszego produktu.
Niestety urządzenie do wyświetlenia takiej mapy jest całkiem drogie........
W sytuacji kiedy nie kupuję mapy, a robię ją samemu, dla siebie zmieniają się reguły gry....Tak, robię AT5, ale bardziej przydatna jest mapa na androida, choćby pod darmowy program Oruxmap (albo inne) Pod windows używam Google earth.
Takiej mapy pod androida (czy pod google earth) nikt Wam nie sprzeda, bo nie da się jej zabezpieczyć antypiracko.
Ale skoro sam dla siebie robię mapę, to dlaczego nie???
Szkoda mi tracić drogocennej powierzchni wyświetlacza Lowrance na jakieś tam mapy, skoro mogę je mieć na androidzie..... albo na windows jak ktoś woli.
Samo echo wykorzystuję tylko jako ekran sonaru.
Sam robię swoje mapy, jako batymetrię, jako mapę twardości dna, jako mozaikę.... Posiadam licencję ReefMaster'a i uważam, że to lepiej wydane pieniądze niż przeznaczenie ich na większy o cal ekran Lowreance.
Ile bym musiał mieć telewizorków lowrance, żeby wszystkie te mapy, które posiadam wyświetlić jednocześnie???
Mapy pod oruxa czy googleearth robi się dużo prościej niż AT5.
(zupełnie już pomijam poronione formaty garmina czy humminbirda)
Chcę mieć jednocześnie widok na zmapowane kołki, widok na dziury z mułem, widok na batymetrię w celach nawigacyjnych a jeszcze najlepiej wszystko w innej skali.
Mapa w echu potrzebna jest:
1. jeśli kupiliśmy zabezpieczoną antypiracko kopię.....
2. Używamy mapy do sterowania autopilotem z poziomu echa.
W pozostałych przypadkach wolę mapę w telefonie, tablecie i co tam jeszcze się znalazło pod ręką.
Ekran echa ma być na widok z echa....... co się da wyrzucam poza echo.......... bo to trochę jednak drogi telewizorek.
Jak mam mapę kupną, nie mogę mieć tego komfortu, muszę używać drogiego telewizorka, ale jak robię mapę samemu?? Co mnie zmusza do robienia mapy na drogi telewizorek?