Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#2361 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 12 październik 2013 - 18:49

Nie obraź się ale to jest dla mnie jakaś paranoja. Nie wiem jaki masz staż wędkarski ale jadąc nad zalew proponuję ci korzystać z lepszego sprzętu. Kaleczenie ryb w postaci zerwanych zestawów i obcinek jest karygodne. oraz powoduję że ryba zdycha w męczarniach. Tak ciężko wymienić kotwice? Tak ciężko dopasować żyłkę lub plecionkę do danego akwenu? Zalew potrafi obdarzyć piękną rybą i szkoda ją tracić, dlatego zestaw zawsze musi być solidny. No ale czego spodziewać się po człowieku którego cieszy łowienie ledwo wymiarowych szczupaków. "Udany wypad dwa szczupaki 51/52 ". Dobre sobie . 

Po pierwsze gdzie pisze ze skończyło się obcinką??? Ja zrozumiałem ze chodziło o to, że szczupak rozgiął małą kotwicę i się wypiął. Po drugie wstrzymaj się z ocenianiem ludzi, nie każdy łowi po komplecie metrowych szczupaków. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

#2362 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 12 październik 2013 - 19:59

Zalew potrafi obdarzyć piękną rybą?Oprócz sumka na jakie ryby potrzebny jest tak solidny zestaw na zalewie?To nie Wisła (zwaliska ,karcze, pręty itp.) gdzie siedemdziesiątak może się zaplątac i trzeba go przytrzymac.Rozumiem że na Zegrze trzeba się wybierać z nastawieniem na sndacze 90+ i szczupaki 100+  :lol:

Użytkownik jacekp29 edytował ten post 12 październik 2013 - 20:21

#2363 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów
  • LokalizacjaSyreni Gród/ Jadwisin
  • Imię:Radosław

Napisano 12 październik 2013 - 20:33

Bo nie znasz dnia ani godziny ;)

#2364 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 13 październik 2013 - 06:34

jak już to napisał ktoś na tym forum "nie strzelajmy do much z armaty"

rozumiem błąd ludzki jeśli wobler sumowy ma kiepskie kotwice i ryba wygrywa ale jeśli się np troluje za okonkiem 3-4cm woblerkiem i trafia się szczupły 100+ rozginający kotwicę to gdzie tu błąd? Przecież takiego woba nie uzbroimy w pancerne kotwy bo nie będzie pracował. Niestety podczas łowienia na małe wabie delikatnie uzbrojone trzeba liczyć się z tym że te małe są konstruowane z myślą głównie o małych rybach a na duże ryby są duże przynęty. choć nie do końca bo koledze na ZZ z dużego woba rapali został się jeno ster po spotkaniu z wąsem. chyba nie przewidywali aż takich ryb na ten wobler.

#2365 OFFLINE   cometopudge

cometopudge

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 146 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 13 październik 2013 - 10:56

Zalew potrafi obdarzyć piękną rybą?Oprócz sumka na jakie ryby potrzebny jest tak solidny zestaw na zalewie?To nie Wisła (zwaliska ,karcze, pręty itp.) gdzie siedemdziesiątak może się zaplątac i trzeba go przytrzymac.Rozumiem że na Zegrze trzeba się wybierać z nastawieniem na sndacze 90+ i szczupaki 100+  :lol:

Właśnie z takim nastawieniem trzeba jechać, szczupak 100+ i sandacz 90+. Wbrew pozorom takie ryby nie trafiają się rzadko a szczupak 115 cm potrafi swoje powalczyć. Czasami 40 cm przypon nie wystarczy aby bezpiecznie taką rybę wyholować. Koleszko. 

#2366 OFFLINE   Rotmistrz

Rotmistrz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 październik 2013 - 11:08

Po pierwsze gdzie pisze ze skończyło się obcinką??? Ja zrozumiałem ze chodziło o to, że szczupak rozgiął małą kotwicę i się wypiął. Po drugie wstrzymaj się z ocenianiem ludzi, nie każdy łowi po komplecie metrowych szczupaków. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

Tak było, ryba wypięła się.

#2367 OFFLINE   piotreus1988

piotreus1988

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów
  • LokalizacjaPolska, Warszawa

Napisano 13 październik 2013 - 12:11

To może trzeba zaapelować :Do wszystkich łowiacych na ZZ UŻYWAJCIE SPRZETU MORSKIEGO! Wyrazy uznania dla kolegi, któremu przyświeca taka idea.

#2368 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 13 październik 2013 - 12:28

używałem na ZZ wedki na dorsze i saliny ale wtedy trolowałem za duuuużym sumem(nie udało się a sandacz ok70cm został prawie wkręcony w przelotki)

#2369 OFFLINE   piotreus1988

piotreus1988

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów

Napisano 13 październik 2013 - 13:14

Ale nie ganiałeś okoni okoni. A tam też może być przyłòw. Zreszta nie popadajmy w paranoję. Rozumiem tylko, że kolega co łowi grubo nigdy nie miał sytuacji w której zestaw zostaw z rybą w wodzie. Chylę czoła.

#2370 OFFLINE   cometopudge

cometopudge

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 146 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 13 październik 2013 - 16:00

To może trzeba zaapelować :Do wszystkich łowiacych na ZZ UŻYWAJCIE SPRZETU MORSKIEGO! Wyrazy uznania dla kolegi, któremu przyświeca taka ida

Czy ktoś apelował o używanie sprzętu morskiego "kolego".? Przestań wiec bredzić i karykaturować moje słowa bo widzę że wędkarzem jesteś ale przed monitorem komputera. Uświadom sobie że jest bardzo wielka grupa wędkarzy którzy wychodzą z założenia że im delikatniej tym lepiej używając żyłek typu 0,12/0,14.. Pomijając już fakt że często skazują ryby na męczarnie, to zostawiają w danym akwenie tony ołowiu. Przez co chorują nie tylko organizmy wodne ale i np. ptactwo. Jeszcze raz zaapeluję aby rozsądnie dobierać sprzęt do łowiska i nie czytać bredni internetowych troli. Oczywiście przyłów to przyłów niektórych sytuacji nie przewidzimy, ale starajmy się jak najbardziej eliminować te nieoczekiwane.

Użytkownik cometopudge edytował ten post 13 październik 2013 - 16:01

#2371 OFFLINE   piotreus1988

piotreus1988

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów

Napisano 13 październik 2013 - 16:36

To może od razu trzeba było napisać to w takim tonie. Teraz to brzmi zupełnie inaczej. Widzę oprócz dobrych rad jasnowidztwem też sie trudnisz. Pozdrawiam i może skończy temat bo sie robi off.

#2372 OFFLINE   zuraw16

zuraw16

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 474 postów
  • LokalizacjaKopenhaga

Napisano 13 październik 2013 - 23:20

Moje zdanie jest takie że jeśli wypuszcza się złowione ryby to sprzęt musi być mocny aby za długo nie holować ryby,gdy będzie za bardzo sforsowana holem może nie przeżyć.

#2373 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 14 październik 2013 - 06:59

@zuraw16 - możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Jakiś argument? 

Moje zdanie jest takie że jeśli wypuszcza się złowione ryby to sprzęt musi być mocny aby za długo nie holować ryby,gdy będzie za bardzo sforsowana holem może nie przeżyć.

Możesz rozwinąć? Czym uzasadniasz swoje zdanie? Ile ryb zmęczonych długim holem ginie ? Ja wyciągam ryby tak szybko jak to możliwe ale dla niektórych może być to zabawą. Ciąganie "uelem" 10kg ryby z założenia jest dla niej zgubne? Więc co? Ciąć linke po zacięciu czy wyciągnąć pod burte i powoli ją wypuszczać? :)

#2374 OFFLINE   Maticsh

Maticsh

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 246 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 październik 2013 - 12:12

Czy ktoś apelował o używanie sprzętu morskiego "kolego".? Przestań wiec bredzić i karykaturować moje słowa bo widzę że wędkarzem jesteś ale przed monitorem komputera. Uświadom sobie że jest bardzo wielka grupa wędkarzy którzy wychodzą z założenia że im delikatniej tym lepiej używając żyłek typu 0,12/0,14.. Pomijając już fakt że często skazują ryby na męczarnie, to zostawiają w danym akwenie tony ołowiu. Przez co chorują nie tylko organizmy wodne ale i np. ptactwo. Jeszcze raz zaapeluję aby rozsądnie dobierać sprzęt do łowiska i nie czytać bredni internetowych troli. Oczywiście przyłów to przyłów niektórych sytuacji nie przewidzimy, ale starajmy się jak najbardziej eliminować te nieoczekiwane.

Wejście iście w stylu Bruce'a Lee... Myślę, że przesadzasz i to bardzo. Jeśli już chciałbyś żeby nie było ołowiu, to idź do grunciarzy i do nich kieruj swoje prośby, popłyń sobie w okolice "Relaxu" i zbadaj ile tego leży na dnie. Po drugie zakaż "trokowania" na zawodach itd. Po trzecie ludzie po to wynaleźli cienkie żyłki, żeby je stosować, jeden lubi łowić na cięższym zestawie przykładowo okonie, a drugi używa "pajęczyny" i kijka UL. Przy szukaniu okoni "główką" przyłowy w postaci szczupłych itd. są  częste i nie powinno to nikogo dziwić.

Prosiłbym też o trochę pokory w stosunku do innych, bo wypowiadasz się w takim tonie, jakbyś pozjadał wszystkie rozumy,a obrażanie innych na pewno nie przysporzy ci "fanów". Pozdrawiam

• paawelek83 i Andrzej1 lubią to

#2375 OFFLINE   czkawa

czkawa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 122 postów
  • LokalizacjaPRZEMYŚL
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Kobiałka

Napisano 14 październik 2013 - 14:30

Panowie napiszcie coś o rybkach!!!
Na weekend MP, chciałbym coś wiedzieć.
Chętnych chcących podzielić się informacją zapraszam na priv.
Z góry dzięki.

Użytkownik czkawa edytował ten post 14 październik 2013 - 14:31

#2376 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów

Napisano 14 październik 2013 - 14:32

Panowie napiszcie coś o rybkach!!!

Że np. lubią pływać? To?

#2377 OFFLINE   czkawa

czkawa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 122 postów
  • LokalizacjaPRZEMYŚL
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Kobiałka

Napisano 14 październik 2013 - 15:08

Zaczyna się!!!
Człowiek prosi o rady, koleżeńskie informacje a "mądry" odpowiada. Daruj sobie takie teksty.
To że pływa, to wiem i najlepiej w zalewie...

#2378 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów

Napisano 14 październik 2013 - 15:45

No pewnie, że w zalewie. Zalewie Zegrzyńskim.

Widzę, że lubisz cudzysłów. "Powodzenia", zatem.

#2379 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 14 październik 2013 - 15:47

w zalewie...octowej ma się rozumieć... ;)

Wczoraj byłem, okolice serocka 3 krótkie sandaczyki z ręki i jeden ładny spadł przy samej łódce oceniłem go na ok. 70 cm ale w trollu..

Użytkownik rower26 edytował ten post 14 październik 2013 - 15:48

#2380 OFFLINE   Andrzej1

Andrzej1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 październik 2013 - 16:00

W sobotę w Wierzbicy z trolla na dwie osoby 4 szczupaczki, 3 sandaczyki i 1 okoń - wszystko, krótkie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych