Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#2481 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 22 październik 2013 - 10:23

Każdy użytkownik rybacki ma prawo wprowadzić ograniczenia w połowie.

Polecam do przeczytania zezwolenie na łowienie okręgów Lublin, Białystok, Biała Podlaska, Siedlce na rok 2014. :P

Okręg mazowiecki nie był zainteresowany podpisaniem porozumienia, mamy za tanie składki, to był główny powód. :wacko:

Kolejnym był zakaz trollingu w naszych okręgach, częściowy wymóg przestrzegania górnych wymiarów ochronnych i parę innych "złych" decyzji. Nasi delegaci nie chcą wybrać 3/4 ZG z mazowieckiego, jesteśmy najgorszym wrogiem. Takie życie, w czwartek zaczyna się XXX-ty Zjazd Krajowy, będzie się działo. Wojna już się rozpoczęła, trwa od dwóch miesięcy. Tzw "okręgi wiodące" (tak się mianowały) próbują stworzyć koalicję, która zdominuje Zjazd, a potem cały związek. Miejmy nadzieję, że koalicja maluczkich będzie w stanie przeciwstawić się zmianie administracyjnej całego PZW.

Postaram się monitorować temat i pisać o tym, co wiem.

Miejcie nadzieję, bo możemy strasznie dostać w dupę, choć generała już pewnie nie będzie.

Niestety źle się dzieje. "Duże okręgi" (czyli tam gdzie dzieją się największe wałki) zagięły parol na te mniejsze, a szczególnie na te w których rządzą wędkarze, a nie "postkomunistyczni biznesmeni". 

Ale to chyba kompletny OT ...

#2482 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Krystosiak

Napisano 22 październik 2013 - 10:38

Ale to chyba kompletny OT ...

Może jak już ktoś będzie miał konkretne info warto byłoby założyć taki wątek?

#2483 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Legionowo

Napisano 23 październik 2013 - 11:24

Jak tam Panowie? Łowił ktoś w ciągu ostatnich dwóch-trzech dni? Jak z braniami przy tej "późnowiosennej" temperaturze? :)  Sandacz głęboko?

#2484 OFFLINE   Fishhunter

Fishhunter

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaMarki
  • Imię:Sławek

Napisano 23 październik 2013 - 11:39

Byłem wczoraj , mgła gęsta jak mleko utrzymywała się do 11.00,

później była lampa jak w lipcu, spokojnie praktycznie bez wiatru.

Trzy krótkie sandaczyki, dwa krótkie kaczory(jeden w trolu) i sporo brań , ale moim zdaniem to maluchy lub okonki pukały w gumę.

Brania i rybki głównie na spadach do maks.8 metrów.

Jak dla mnie za ciepło , myślę,że jak po takiej pogodzie chwycą nocne przymrozki i w dzień będzie do kilka stopni , to może będzie lepiej, zaczną żreć , poczują impuls.... może bo to ZZ przecież ;)

FH

#2485 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów

Napisano 23 październik 2013 - 13:11

Dzięki za świeże wieści...mimo że tak ciepło, to zazdroszczę tej porannej mgiełki, a przedewszystkim możliwości wybrania się nad naszą wodę w tygodniu :)

#2486 OFFLINE   Fishhunter

Fishhunter

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 23 październik 2013 - 13:46

Martin77

Jak na dzień tygodnia to ciasno  było jak przy weekendzie, na "dołach" łódki w kółeczka ustawione były :P

Jak to widzę, to odechciewa mi się łowienia .

Niesamowita presja.

Ryby pod wodą to musza mieć niezłą jazdę jak im koło głów ołów lata co chwila z każdej strony, he,he

Trolling to jak slalom gigant ,

Dlatego mając możlwiość odwiedzam ZZ w tygodniu,

Wyobraź sobie co będzie w najbliższy ostatni weekend października , przed zamknięciem okręgu ochronnego.....

Masakra jakaś normalnie.

FH

#2487 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów

Napisano 23 październik 2013 - 14:37

Wiem, wiem...ja niestety mogę popływać tylko "weekend'owo" i wybieram się w najbliższą sobotę. Ale tamte rejony chyba sobie odpuszczę...tym bardziej, że jakoś nikt się chwalił sandaczami łowionymi w tych głębszych miejscach (poza kol. Kwasikiem). A ciąganie małych sumków za boki jakoś zupełnie mnie nie interesuje więc popływam w inne miejsca ;)

#2488 OFFLINE   Rotmistrz

Rotmistrz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 październik 2013 - 16:52

Byłem dzisiaj. Z rzutu nic. Z głębokiego trola nic. Na blatach 1,5-2 m z trola, trzy brania szczupaków - dwa krótkie (jeden pod wymiar) i trzeci 54 cm.

#2489 OFFLINE   kwasik

kwasik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 746 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 23 październik 2013 - 18:13

Nie spodziewałem się takiej burzy, czasem na forum przechodzą wielopiętrowe brednie bez echa, a tu taka afera o trzy ryby.

Przedwczoraj na przystani facio dobijał wymiarowego  sumka cegłówką. Patrzyłem, czy mu łeb nie odpadł.

Wczoraj jak mgła opadła wziął mi na tego samego koguta wymiarowy sumek. Wypuściłem go.

Nie zaglądam tu, by biadolić, bo wiem że z forumowych (nie tylko forumowych - wszystkich wędkarskich; nie potrafimy się zorganizować), inicjatyw wychodzą nici.

Tak było niedawno z pożal się boże "petycją" do okręgu mazowieckiego, napisaną bez ładu i składu = całkowicie niezrozumiałą, czy wcześniej na przełomie roku z umawianiem się na zebrania pzw.

Zalew Zegrzyński jest wodą chorą i nie ma woli decydentów zarządzających nim - chodzi nie tylko o PZW - by to zmienić. Działania  wędkarzy  mają dwudziestorzędną istotność, w tym wypuszczanie, prawie nikt z tych których obserwuję na wodzie ryb nie wypuszcza, żadnych, nawet niewymiarowych.

A ja każę bratu znów, tak jak w zeszłym roku wypuścić ponad półtora metrowego suma.

Jest dla mnie oczywiste, że przyjdzie taki czas, że ryb na wędkę dla przyjemności łowić nie będzie wolno. Chyba tego nie doczekam.

Choć może, myślałem że przepławki na Parsęcie w Rościnie nie doczekam, a już ją robią.

Niebawem zapewne będę musiał uzupełniać owsiankę na wodzie z oliwą (mniam) własnoręcznie złowioną rybą, jako nie pozostający w zatrudnieniu będę miał na to sporo czasu. Wtedy się wypiszę z forum.

Na razie mogę zaspokajać atawistyczny popęd.

Niestety nie w wirtualnym towarzystwie.

#2490 OFFLINE   Piotr.B

Piotr.B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 675 postów
  • Imię:Piotr

Napisano 23 październik 2013 - 18:26

Poniżej zdjęcie z 2011 dzień przed zamknięciem okręgu ochronnego. Z daleka nie wyglądało to jeszcze tak źle ale dopływając zacząłem liczyć łódki hehe doliczyłem 100 i przestałem :D
Gratis na fotce koleś po moście śmigał :)

http://img607.images...7/8136/9u6i.jpg

Użytkownik Pawelek55 edytował ten post 23 październik 2013 - 18:31

#2491 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 23 październik 2013 - 20:37

Jak to widzę, to odechciewa mi się łowienia .

Niesamowita presja.

Ryby pod wodą to musza mieć niezłą jazdę jak im koło głów ołów lata co chwila z każdej strony, he,he

Mnie się odechciało 3 lata temu, na dołach przy 114 łódce pomyliłem się a nie chciało mi się zaczynać liczyć jeszcze raz.

#2492 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 23 październik 2013 - 21:23

omijam ten rejon szeeeeeerokim łukiem lub sLaLoMeM zależy jaki sposób popłynięcia dalej jest skuteczniejszy i szybszy.

Przeważnie nie łowię tam chyba że jest pięć łódek na krzyż i pod warunkiem że główka podczas opadu nie natrafia cały czas na leszcze bądź bardzo w tym rejonie agresywne, "atakujące przynętę ogonami" sumki

Użytkownik paawelek83 edytował ten post 23 październik 2013 - 21:26

#2493 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 23 październik 2013 - 21:51

Nie spodziewałem się takiej burzy, czasem na forum przechodzą wielopiętrowe brednie bez echa, a tu taka afera o trzy ryby.

Przedwczoraj na przystani facio dobijał wymiarowego  sumka cegłówką. Patrzyłem, czy mu łeb nie odpadł.

Wczoraj jak mgła opadła wziął mi na tego samego koguta wymiarowy sumek. Wypuściłem go.

Nie zaglądam tu, by biadolić, bo wiem że z forumowych (nie tylko forumowych - wszystkich wędkarskich; nie potrafimy się zorganizować), inicjatyw wychodzą nici.

Tak było niedawno z pożal się boże "petycją" do okręgu mazowieckiego, napisaną bez ładu i składu = całkowicie niezrozumiałą, czy wcześniej na przełomie roku z umawianiem się na zebrania pzw.

Zalew Zegrzyński jest wodą chorą i nie ma woli decydentów zarządzających nim - chodzi nie tylko o PZW - by to zmienić. Działania  wędkarzy  mają dwudziestorzędną istotność, w tym wypuszczanie, prawie nikt z tych których obserwuję na wodzie ryb nie wypuszcza, żadnych, nawet niewymiarowych.

A ja każę bratu znów, tak jak w zeszłym roku wypuścić ponad półtora metrowego suma.

Jest dla mnie oczywiste, że przyjdzie taki czas, że ryb na wędkę dla przyjemności łowić nie będzie wolno. Chyba tego nie doczekam.

Choć może, myślałem że przepławki na Parsęcie w Rościnie nie doczekam, a już ją robią.

Niebawem zapewne będę musiał uzupełniać owsiankę na wodzie z oliwą (mniam) własnoręcznie złowioną rybą, jako nie pozostający w zatrudnieniu będę miał na to sporo czasu. Wtedy się wypiszę z forum.

Na razie mogę zaspokajać atawistyczny popęd.

Niestety nie w wirtualnym towarzystwie.

Powiem Ci kwasiku , że równie popularne co i beznadziejne intelektualnie jest to nieustanne mamlanie i bredzenie o kulawym PZW , naszej niezdolności do organizacji , beznadziejnych masowych zachowaniach , czy też płodzenie dziesiatek pi....onych ,żebraczych petycji . Czy naprawdę uważasz , że te wszystkie żarłoczne , dzikie świnie , cała ta hołota kłębiąca się w pazernym mozole nad wodą  sformowana w dywizje , koła , okręgi albo innego rodzaju  konfraternie , a wszystkie z widokami na niebiańskie OS-y , stać się mogą automatycznie skutecznym remedium na zdziczenie i kulturową atrofię , środowiskiem zdolnym do co rozumniejszych obyczajów i postępków ?

Jak dobra woda i  czyste powietrze są potrzebni ludzie o lepszym morale i dużo większych wymaganiach . Wobec siebie , przede wszystkim .. :)    

• thunderor, Dienekes i kotwitz lubią to

#2494 OFFLINE   kwasik

kwasik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 746 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 24 październik 2013 - 19:24

Sławku

Trzeba szukać sojuszników, a nie pisać o branzlowaniu, jak jeden kolega wyżej, czy wyzywać wszystkich od świń jak Ty. Nie sądzę żebyś tak naprawdę myślał.

Przeczytałem właśnie "Nasze wody", numer 2.2013 periodyku  Okręgu Toruńskiego. Jeśli to prawda to co wypisują, to  sporo rzeczy im się udało - czy naprawdę nie ma rybaków na ich akwenach?

Czy naprawdę współpracują z niesamowitą liczbą różnych  instytucji. Myślę, jeśli to prawda, że od nich można brać przykład, przynajmniej w niektórych sprawach.

A na Zegrzu mimo, że padało powyżej mostu stało ze 20 łódek.

Koło mnie przypłynął facio, postawił żywca i zaczął spinningować, gdy zacząłem mu się ostentacyjnie przyglądać, odpłynął  z kilometr dalej.

#2495 OFFLINE   sacha

sacha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1724 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 24 październik 2013 - 19:30

Jeśli to prawda to co wypisują, to  sporo rzeczy im się udało - czy naprawdę nie ma rybaków na ich akwenach?

Ponoć tak,nie jestem pewien na 100% co do ich jezior ale Wisła  jest wolna od rybaków. Radom, Siedlce, Zamość i zdaje się że też i Ciechanów nie mają. O innych nie wiem bo tam nie bywam.

#2496 OFFLINE   cometopudge

cometopudge

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 146 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 24 październik 2013 - 19:39

kwasik@ "prawie nikt z tych których obserwuję na wodzie ryb nie wypuszcza, żadnych, nawet niewymiarowych." Nawet nie wymiarowych to po PSR trzeba dzwonić. Swoją drogą ja będąć na zalewie widzę często jak ktoś wypuszcza rybe.

#2497 OFFLINE   kapi81

kapi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 318 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Piotr

Napisano 24 październik 2013 - 19:47

Tak Ciechanów bez rybaków za to z częstymi kontrolami i naprawdę częstymi zarybieniami, wiadomo wszystkich kłusoli nie wyłapią ale często cos trafiają. Prezes okręgu(młody) to ichtiolog tak wiec trochę (chyba) się zna. Parę razy spotkałem Go na rybach i wydawał się całkiem sympatyczny. Ogólnie polecam opłacać w tym okręgu składki przynajmniej będziemy wiedzieli ze nie idą na rybaków tylko na nas wędkarzy.

• Artur1125 lubi to

#2498 OFFLINE   marcin186

marcin186

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 545 postów
  • LokalizacjaRadom

Napisano 24 październik 2013 - 20:11

Radom też bez rybaków :)
  • Bandit i Mr.Happy lubią to

#2499 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 24 październik 2013 - 23:25

@marcin186
pozazdroscic bo nam na ZZ to raczej "nie grozi" http://www.lgrzz.pl/ :(

#2500 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4967 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 25 październik 2013 - 05:13

Kazimierzu , mój kolego w hobby . Czyż nasze wody nie wyglądają jak pole po wizycie świń dzikich ? :rolleyes: Ja nie wyzywam ,  widzę to co widzę .. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych