Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#2981 OFFLINE   _ronin

_ronin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 614 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 08 październik 2014 - 13:57

Dziś nie było tak źle. Samotne łowienie między 9:00 a 12.30 podczas, których miałem około  30-32 okoni w tym jeden rodzynek 38cm i dwa krótkie szczupaczki.

Brań niezaciętych okonków nie policzę, ale się działo.

Wszystko z rzutu na gumki ;)

Ostatnia niedziela też nie była gorsza ;) Choć mój kompan dupsko mi złoił niemiłosiernie. W sumie mieliśmy ok 35 okonków i 4 szczupłe. Niestety w proporcji 1/3 do 2/3 dla mojego towarzysza.

• AdrianK lubi to

#2982 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Legionowo

Napisano 08 październik 2014 - 14:08

Nieźle...gratki!

Mi się jakoś nigdy na Zegrzu nie chce przestawić z sandaczy na okonki...

#2983 OFFLINE   Fishhunter

Fishhunter

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaMarki
  • Imię:Sławek

Napisano 08 październik 2014 - 15:50

Ronin
No ,nareszcie ktoś zadowolony :-)
Jeżeli można podpytać,napisz jakie przynęty i gramatura, i na jakiej głębokości gryzły?;-)

Pozdrawiam
FH

#2984 OFFLINE   _ronin

_ronin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 614 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 październik 2014 - 16:24

Gumka + 4gramy ( na 3 też gryzły) . Woda między 2,5 a 3,5m.  Od trzynastki w stronę Dębę.

Sprzęt FX701 + Daiwa Luvias.

Martin77 – ja się przerzuciłem na okonki ponieważ z sandaczami słabo. W tym roku to nawet wymiaru nie miałem.  Przy okonkach zawsze trafi się szczupaczek ;)  choć o wymiar trudno. Największy w tym roku to 68cm. W niedzielę na pięć tylko dwa miały wymiar.

W piątek powtóka ;)

Użytkownik _ronin edytował ten post 08 październik 2014 - 19:00

#2985 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 08 październik 2014 - 18:53

wielu znanych mi wędkarzy łowiących na tej wodzie odstąpiła od bezefektywnego uganiania się za mętnookim na rzecz właśnie irokezów. Na odpowiednim sprzęcie i odrobinie wprawy dają równie dużo frajdy co sandacze.

#2986 OFFLINE   _ronin

_ronin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 614 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 październik 2014 - 19:11

Przystosowanie do warunków to połowa sukcesu do przetrwania.

#2987 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 08 październik 2014 - 19:16

Widziałem jakiś wątek o "warszawskich sandaczach" a tam polecano poszukiwanie sandaczy.....      na Zegrzu   buuuuahaha.

#2988 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów
  • LokalizacjaSyreni Gród/ Jadwisin
  • Imię:Radosław

Napisano 08 październik 2014 - 19:19

wielu znanych mi wędkarzy łowiących na tej wodzie odstąpiła od bezefektywnego uganiania się za mętnookim na rzecz właśnie irokezów. Na odpowiednim sprzęcie i odrobinie wprawy dają równie dużo frajdy co sandacze.

Do czasu Pawle, do czasu. Jak ludzie nie zmienią nawyków, za kilka lat będziemy ganiać za jazgarzami.

#2989 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów

Napisano 08 październik 2014 - 20:02

Kurcze, to ze mną już chyba nie jest dobrze- bo wolę przez 5-6 godzin czekać na 2-3 pstryknięcia (taką mam mniej więcej średnią brań, w ciągu ostatnich 3-4 lat,) niż w tym samym czasie złowić 20 okonków...nie potrafię tego opisać, ale strasznie mnie ciągnie do tych sandaczy i okonie nie daja już takiej radości jak zacięty "pstryk" w opadzie :)

Ronin,

Ronin ja wymiaru nie miałem kilka lat. W zeszłym roku udało się wyłuskać jednego i w tym także, ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa :D

Łam kij w piątek i życzę "mętnookiego" jako przyłowu :) Skrobnij co było (ja wieczorem w pt. jadę do Władka na sobotni rejs)

M.

#2990 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 08 październik 2014 - 20:44

Kurcze, to ze mną już chyba nie jest dobrze- bo wolę przez 5-6 godzin czekać na 2-3 pstryknięcia (taką mam mniej więcej średnią brań, w ciągu ostatnich 3-4 lat,) niż w tym samym czasie złowić 20 okonków...nie potrafię tego opisać, ale strasznie mnie ciągnie do tych sandaczy i okonie nie daja już takiej radości jak zacięty "pstryk" w opadzie :)

Ronin,

Ronin ja wymiaru nie miałem kilka lat. W zeszłym roku udało się wyłuskać jednego i w tym także, ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa :D

Łam kij w piątek i życzę "mętnookiego" jako przyłowu :) Skrobnij co było (ja wieczorem w pt. jadę do Władka na sobotni rejs)

M.

Ale Ja nie powiedziałem, że nie pływam za mętnookimi tylko, że dużo osób się przestawiło na okonie.

Ja również uwielbiam łowić sandacze i w tempo zacięty zanderek to kupa frajdy.

Ja generalnie od czerwca pływam tylko w poszukiwaniu sandaczy z drobnymi wyjątkami kiedy trenuję do zawodów bądź jestem na zawodach.

#2991 OFFLINE   pawello

pawello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 703 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:B.

Napisano 09 październik 2014 - 08:15

Ronin,

M.

Masz zacięcie @Martin77 do tych sandaczy z ZZ. Ja łowiąc na co dzień w Wiśle i Narwi i prawie nie nastawiając się na mętnookie, łowię kilka wymiarowych w ciągu roku jako przyłów. Nad Wisełkę masz niewiele dalej niż nad ZZ. 

#2992 OFFLINE   Osin

Osin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 129 postów
  • LokalizacjaWołomin
  • Imię:Łukasz

Napisano 09 październik 2014 - 08:41

Martin przestaw się na drugą stronę zapory, tam jest lepiej z sandaczami, bo jak czytam o Twoich "dwóch pstryknięciach"to mi się odechciewa na ZZ jechać. Łowienie sandaczy na zalewie to masochizm, szczególnie z ręki:)

#2993 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów

Napisano 09 październik 2014 - 09:00

Panowie, dziękuję za rady. Doceniem to. Do Wisły mam z Leg. nawet bliżej niż do ZZ ale jak sobie pomyślę ile przynęt stracę to jakoś mi się odechciewa. Do tego nie mam czasu na rozpoznanie miejscówek (rodzina, dzieci, praca itd. itp)

Osin,

czy po drugiej stronie zapory jest gdzie wypożyczyć łódkę? Jakoś nie słyszałem, a z brzegu nie za bardzo widzę sens. 

Dzięki raz jeszcze!

M.

#2994 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 09 październik 2014 - 09:21

Jest stanica PZW w Czarnowie po drugiej stronie zapory. Kiedyś brałem kilka razy łódkę stamtąd. Sandaczem nie śmierdziało na tamtych rewirach ale szczupakiem i owszem. Zaraz przy stanicy są fajne zalane główki,(gdy woda jest puszczana przez zaporę) miałem okazję przywalić silnikiem, , jak woda nie leci główki się odsłaniają. Jest tam sporo szczupaka. Są też fajne starorzecza w które czasem można a czasem nie można wpłynąć.

A jeszcze dodam, z brzegu jest sens właśnie na tych zalanych główkach przy stanicy.

Użytkownik rower26 edytował ten post 09 październik 2014 - 09:26

#2995 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów

Napisano 09 październik 2014 - 09:43

Dzięki piękne za info! O tym Czarnowie coś słyszałem, ale nie miałem pojęcia że to po tamtej stronie :) To w takim razie chyba się wybiorę... :)

#2996 OFFLINE   Fishhunter

Fishhunter

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 09 październik 2014 - 11:08

_ronin, dzięki za cenne info.

Trzeba wierzyć i szukać, jeszcze można coś wydłubać...

Sam zbiornik to nie wszystkie możliwości,trzeba odchodzić od schematów jak nie gryzie i atakować inne miejsca. ;)

Szukać , szukać, nie przestawać :angry:

W piątek też atakuje, mimo zapowiadającej sie lampy i letniej temperatury.

Jak dla mnie samo bycie nad wodą , to już satysfakcja.A jak jest "psssstryk" to mam pełnię szczęścia.

połamania

FH

#2997 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów

Napisano 09 październik 2014 - 11:51

Identycznie jest u mnie :)

#2998 OFFLINE   janih

janih

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 469 postów
  • Lokalizacjanad wodą

Napisano 09 październik 2014 - 11:56

4 i 2 sandacze w tym tyg pstryknęły więc coś tam pływa

#2999 OFFLINE   Fishhunter

Fishhunter

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 09 październik 2014 - 19:01

jeżeli powyżej wymiaru , to duży wynik jak na ZZ :unsure:  czasem bywa to sezonowy wynik...

Gratuluje :)

#3000 OFFLINE   janih

janih

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 469 postów
  • Lokalizacjanad wodą

Napisano 09 październik 2014 - 19:30

4kg i 2 kg :) zamiescil bym fotki ale widnieje na nich kolega ktorego niemam zgody
  • Guzu lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych