ZEGRZE
#541 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 09:33
Plecionki poniżej 0,22 - 0,25 zbyt łatwo strzępią się i przecinają na kamieniskach i górkach oblepionych racicznicą. Zapobiega temu również mocny i długi wolframowy przypon. A lubie łowić w miejscach o zróżnicowanej głębokości dna, bo tam sa ryby... choć nie tylko tam
Sprzęt, którym łowię daje szanse wyholowanie nawet ładnego suma, a metrowy szczupak wyjeżdża na nim z wody w kilka minut. Nie zauważyłem również, aby pomiędzy plecionką 0,18 a 0,30 była jakaś różnica - jeżeli chodzi o liczbę brań (oczywiście normalnych ryb).
A sumy jeszcze gryzą. W sobotę padła w czwórce ósemka - niestety dosłownie ...
#542 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 09:51
Ale chyba też tak zrobię... zawsze świńskie rzeczy mnie pociągały... znaczy 0,30 i spokój z głowy...można trałować dno...
A co to znaczy że na czwórce coś się stało? Co to jest ta czwórka?
#543 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 10:23
W Polsce utarł sie pogląd, że wysoce moralne jest dawanie rybom szansy poprzez łowienie na mikro-haki, żyłki grubości włosa i tym podobne wynalazki. Czasem ma to sens (łowienie spod lodu, delikatna przepływanka lub przystawka, itp.). Czasem się nawet uda wyholować większą rybę. Sam kiedyś złowiłem 3kg brzanę, mając na bolonce zwykłą katuszkę, 25m żyłki 0,12 i 0,10 na przyponie zakończonym ochotkowym druciakiem nr 18. Po prostu chodziła rynną w dół i w górę, aż wypłynęła do góry brzuchem
Teraz, jak troluję w zbiorniku gdzie zostało jeszcze trochę suma i ładnego szczupaka, to świadomie nastawiam się na możliwość brania dużej ryby. Okonie i sandaczyki zostawiam dłubaczom. Ot i wszystko
A tak już poza konkursem: widziałem w zeszłym roku, jak jeden miły człowiek (z łodzi) holował suma na solidnym, sandaczowym zestawie (wędzisko do 30g i plecionka 0,15). Przez 55 minut. Wydawało się, że jest na dobrej drodze, aby umęczyć rybę na śmierć, ale w końcu linka przetarła się na szczytówce.
#544 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 10:35
Podpisuję się pod tym - nie zaśmiecajmy wód naszymi przynętami. Świecidełek ryby na choinkach nie wieszają i raczej im się nie przydają...(...) Nie lubię zostawiać wobków na dnie, związuję się z nimi emocjonalnie
(...)
Tak pomyślcie ile km żyłek zostaje w wodzie w ciągu roku...
#545 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 10:55
Wkleję dwie fotki ku pokrzepieniu serc wszystkich zegrzyńskich łowców, bo jak tak dalej pójdzie, będę jedynym użytkownikiem piszącym w tym wątku ...
fakt dałem sobie na wstrzymanie jeśli chodzi o ZZ zmiana łodzi poza podniesieniem komfortu i możliwości zastosowań nie ma wiele wspólnego z jakimiś przygotowaniami na grube łowy.... obaj z @ mariem jesteśmy mocno zdegustowani brakiem ryby .... ot nie chce się pływać gdy echo pokazuje znajome górki bezrybne gdy na kantach nie ma nic. owszem szuka sie ryb w nowych miejscach ale też kiepsko.... w tym roku moze co ruszy jesienią na razie fakt nie chce się pływać, bo i po co a pisać w krąg wypłynąłem i wróciłem do portu po co
słyszałem ostatnio ciekawy tekst od doświadczonego łowcy:
trolling na ZZ to bardziej ekologiczne wylewanie benzyny za burtę coś w tym jest.....
#546 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 10:59
Dobrze Kszysiek ze ratujesz honor ekipy ZZ ale sam popatrz: adasio w kamaszach, mario bez łodzi, caster vel hunter też coś ciągle te łódki zmienia zamiast wziąść się za łowienie.... więc na razie sam musisz koniom te grzywy pleść
na ryby to się pływa jak biorą na razie się nie zanosi....
może późną jesienią
#547 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 11:09
Ja myślę, że brania się zaczną lada chwila. W ten weekend płynę na kapelony. Jak będzie lipa - to najpierw popływam po moich fałdkach pod krzyżem, a potem pomykam na czaszę, ale blisko, tylko do WKS-u.
#548 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 11:33
nawet jednego ładnego sieknąłem, do szczupków nie mam szczęścia
w tym roku złowiłem 1 (słownie jednego)
poważnie myślałem o porzuceniu ZZ wędkarsko....
#549 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 11:39
może ponieważ zmieniłem łódkę to mnie nie poznają i zaczną brać.....
no trzeba się jakoś pocieszać
#550 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 13:07
#551 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 13:16
nie mam sposobu.... myślałem o gumach próbowałem w różnych konfiguracjach i nic
zaczynam sie nawet skłaniać ku niesportowym metodom (jakiś żywieć czy raczej trupek) brrrrr
jeszcze mnie telepie
#552 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2007 - 13:55
Na Twoich miejscówkach - faktycznie: okonie jakby wymiotło. Za to regularnie łowimy tam szczupaki 60+. Tak jednego-dwa na wypłynięcie.
Ja myślę, że brania się zaczną lada chwila. W ten weekend płynę na kapelony. Jak będzie lipa - to najpierw popływam po moich fałdkach pod krzyżem, a potem pomykam na czaszę, ale blisko, tylko do WKS-u.
ja pomknę na czaszę potem może dolomit YKP lub 500 -tka
nie mam pomysłu....zobaczę na wodzie... spojrzę w echo
#553 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2007 - 09:55
Widziałem również mknącą Cortinę z czarnym zaburtowcem, czyżbyś to był Ty, Hunter?
Pozdrowionka
#554 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2007 - 11:27
#555 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2007 - 12:12
Jedni tacy mądrzy w piśmie prawili mi, że tylko żółta fluo jest coś warta, ale sami łowią na popielatą... dziwne...
No i co sądzicie o plotce, że wszystkie plecionki w naszych hurtowniach są kupione za psie pieniądze od producenta jako zleżałe i są słabe, nie trzymają normy, natomiast plecionki sprowadzone z USA ho,ho... są mocne.
Prawda li to jest, azaliż?
#556 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2007 - 12:28
Myślę, że używanie fluo ma sens tylko w przypadku opadu. Osobiście nie używam kolorowych.
#557 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2007 - 13:39
A ja w piątek po południu trochę popływałem i wyciągnąłem szczupaczka ok. 60 cm.
Widziałem również mknącą Cortinę z czarnym zaburtowcem, czyżbyś to był Ty, Hunter?
Pozdrowionka
na wodzie byłem w sobotę no nieźle kołysało
miałem dwa nie zacięte brania....
i skakanie po falach w promocji....
no Cortinka to potrafi....
#558 OFFLINE
Napisano 17 wrzesień 2007 - 22:33
Załączone pliki
#559 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2007 - 10:56
#560 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2007 - 11:02