Przyczepa do łodzi
#2241 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2023 - 19:21
Tak samo jest na światłach jak jedziesz motorem to ci zjedzie specjalnie do środka.
Ja jak miałem do dupy slip to cofałem ręcznie i tyle. W dupie mam co kto mysli o tym itd.
- Przemek_M lubi to
#2242 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2023 - 19:35
Co ja mam powiedzieć jak bardzo wcześnie rano zwodowałem na starorzeczu łódkę .
Popływałem kilka godzin podpływam aby jechać do domu a na slipie dwa namioty karpiarzy stoi rozłożone i cały
slip nie dziki zastawiony samochodami i sprzętem . Oznaczenie slipu znikło gdzieś w krzakach .
Musiałem zabierać w innym miejscu lódkę w błocie i tatarakach .
Dobrze że mam wielokrążek i 70 mb liny .
Trzeba być przygotowany . Nie będę opisywał jak stawiają zestawy od brzegu do brzegu ale to już ich sprawa
nie przejmuje się już teraz .
Użytkownik Tabor edytował ten post 04 marzec 2023 - 19:38
#2243 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2023 - 19:52
Pytanie szukam takiego mocowania do przykręcenia płóz . Pod jaką nazwą tego szukać ?
Załączone pliki
#2244 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2023 - 20:28
Popływałem kilka godzin podpływam aby jechać do domu a na slipie dwa namioty karpiarzy stoi rozłożone i cały
slip nie dziki zastawiony samochodami i sprzętem . Oznaczenie slipu znikło gdzieś w krzakach .
Trzeba być przygotowany . Nie będę opisywał jak stawiają zestawy od brzegu do brzegu ale to już ich sprawa
Człowieku To jest na porządku dziennym Od ustawionych gruntowców na ewidentnym, betonowym , oznakowym slipie. I już z kilkudziesięciu metrów wrzeszczą by spadać ( delikatnie napisałem ) bo oni mają takie samo prawo do slipu bo karta opłacona. A skończywszy na takich co boją się i zostawiają auto na slipie. Czasem robi to jeden na środku a czasem na całym slipie parkują koło siebie dwa auta. Ja dopowiem tylko tyle najbliższy slip jest w zależności ale ok. min kilometr dalej a czasem 2/3/4 km dalej da się wyciągnąć łódkę. I pół biedy jak jesteś z kimś gorzej jak na ryby pojechałeś sam.
Nie chciałem wcześniej tego pisać tego ale ja zawsze mam stres jak pójdzie dojazd/wodowanie i wyciąganie łódki. Bo są takie atrakcje ,ze szok. Przedtem na tym się kończyło teraz czasem są atrakcje na wodzie w postacie wariatów co im podoba sie wywracanie łódek. Pikanterii dodaje fakt ,że ja dopiero kilka razy pływałem sam a przedtem miałem sternika.
Dlatego by mieć spokój chyba się dogadam z kolesiami co mają działki nad woda i będę albo u nich się wodował , albo i nawet łódkę trzymał.
#2245 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2023 - 22:29
Pytanie szukam takiego mocowania do przykręcenia płóz . Pod jaką nazwą tego szukać ?
Nie wiem jaki masz ten dolny profil -rozmiar
Zmierz swój może ten Ci podejdzie.
https://allegro.pl/o...iABEgLC1vD_BwE
Można jeszcze kupić :
- ceownik ,który wewnętrznym rozmiarem będzie pasował na Twój profil
- kupić profil kwadrat lub prostokąt , który będzie pasował wewnętrznym rozmiarem na Twój profil po czym odciąć jedną ze ścianek
wywiercić otwór pod śrubę i pomalować albo ocynkować.
- Biesan, ŁukaszFZS i Przemek_M lubią to
#2246 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2023 - 19:09
Kolega od którego kupiłem łódkę na Odrze na wysokości Nowej Soli leciał środkiem i nagle podciął sobie gardło. Linka na szczęście strzeliła ale pocięty był jakby go siły specjalne zgładzić chciały. Zgłosił to na policję, napisał tu i tam i zrobili taką akcję, że się to już nie powtarza.
Z tym brakiem slipów to masakra jest. U nas kilka jest ale trzeba daleko dymać na łowisk, a na tych mniej oficjalnych to jak mówisz wracasz ludzie się kąpią bo plaża itp. Ale jakoś złośliwie się nikt nie rozkłada. Widać gdzie przyczepy stoją. Wpływamy w środek i tyle. Gorzej autem cofnąć bo ręczniki ale jakoś mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby ktoś się na tę chwilę nie złożył. Może duży jestem i ładnie proszę?
Ten co od niego kupiłem to bajabongo miał. Przyczepa między główkami do wody i tak zostawiał, jak wracał dziób do przyczepy zapięta linka i 5 min i go nie było. Ale tam długie główki to nikomu nie przeszkadzało. U nas za wysokie brzegi.
#2247 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2023 - 21:38
Łukasz ŁZS takie zamocowanie możesz zrobić z dwóch elementów tz kątowników lub z profila zamkniętego o grubej ściance .
Ja wszystkie możliwe elementy dorabiam z stali nierdzewnej .
Na złomie leży tego ful .
Nie musi być polerowana stal aby nie rdzewiało .
Czas stracony na szukanie gotowego elementu przeznacz na zrobienie samemu .
#2248 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2023 - 10:26
Nie ma możliwości zmiany DCM przyczepy kupionej 4 lata temu. Nie wyślą mi kwitów. Po co ja czytałem ten wątek latał człowiek w błogiej nieświadomości. :
Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka
#2249 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2023 - 13:24
#2250 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2023 - 13:34
Mogą zmienić po zakupie.mialem przyczepę suskiej 750kg i po zmianie samochodu na taki, ktory miał dmc 2900 kg dostałem nowe kwity od suskiej wraz z nową tabliczką znamionową. Wizyta w stacji kontroli pojazdów - nabicie nowej tabliczki, opłata i z kwitami do wydziału komunikacji.Dzwoniłem do Temared
Nie ma możliwości zmiany DCM przyczepy kupionej 4 lata temu. Nie wyślą mi kwitów. Po co ja czytałem ten wątek latał człowiek w błogiej nieświadomości. :
Użytkownik wuran edytował ten post 06 marzec 2023 - 13:35
#2251 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2023 - 15:46
Panowie, kto robi sensowne przyczepy z resorowaniem? Łódź 4m
#2252 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2023 - 16:01
Ja bym szukał w ofercie Suskiego
#2253 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2023 - 16:11
#2255 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2023 - 18:51
Napewno warto rzucić okiem na spawline.
Ja kupiłem suskiego bo takie akurat posiadał mój sprzedawca łódki wiec wziął
Co mieli od ręki
#2256 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2023 - 19:45
Dzwoniłem do Temared
To sprzedaj przyczepę, dołóż kilka złotych i kup lepszą, a jednocześnie z odpowiednim dmc. 🤣. Poleciałem mądrościami 🤣
- Tabor lubi to
#2257 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2023 - 20:25
Elit Elbląg
#2258 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2023 - 16:45
Respo są na resorach.Panowie, kto robi sensowne przyczepy z resorowaniem? Łódź 4m
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
#2259 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2023 - 19:11
Też szukam przyczepy jw, ale z możliwością topienia świateł przy wodowaniu (bez belki)
Znalazłem tylko Suski i Elite. Opinie o przyczepach z Radomia mocno podzielone szczególnie ostatnio.
Może ktoś ma jakieś info z użytkowania/jakości Elite-brak właściwie informacji w sieci, to jakaś nowość?
#2260 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2023 - 21:13
Też szukam przyczepy jw, ale z możliwością topienia świateł przy wodowaniu (bez belki)
Znalazłem tylko Suski i Elite. Opinie o przyczepach z Radomia mocno podzielone szczególnie ostatnio.
Może ktoś ma jakieś info z użytkowania/jakości Elite-brak właściwie informacji w sieci, to jakaś nowość?
Zanim w ubiegłym roku wybrałem i finalnie kupiłem łódkę to miałem wiele różnych pomysłów czym zastąpić ponton. Zacząłem poszukiwania przyczepki. Znalazłem stronę Elit z Elbląga. Wysłałem zapytanie i .... I mnie olali
W końcu zamówiłem łódkę w Grudziądzu razem z przyczepką. Przy zamawianiu okazało się, że w zestawie będzie nie Suski ale Elit. Widocznie wygryźli suskiego. Przyczepka jak przyczepka. Prowadzi się super. Wodowanie i załadunek samemu - bajka. Wszystko idealnie pod konkretną łódkę. Co do jakości/wytrzymałości, jeden sezon to chyba za krótko na ocenę. W każdym razie nic nie rdzewieje, nic się nie kolebocze
Użytkownik Marcipas edytował ten post 07 marzec 2023 - 21:14
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
-
Bolesław