To jest proste ale tylko dla nas Polaków i generalnie wschodnich nacji. Kombinowanie mamy w genach i stąd takie szopki.
Ja się osobiście ludziom nie dziwię, bo przepisy odnośnie, chociażby płacenia myta, za auto osobowe z przyczepą są dla mnie kompletnie z zadka wyjęte.
Niech ktoś z Was spróbuje zadzwonić do któregoś z wielu Wam znanych producentów przyczep na przykład z Holandii i poprosić, żeby wystawili inną, zaniżoną homologację.
Powodzenia. Przyczepa ma homologację na 1300 DMC lub 1150 DMC (inna oś skrętna) i taką dostaniesz. Jak chcesz inną, zadzwoń do producenta przyczep Radomia to Ci zrobią nawet na 2 kg
Tak zrobiłem i chyba najbardziej znany producent Kalf wystawił mi 200 kg mniej oraz wysłał właściwe dokumenty pocztą. Nie pobrał nawet hajsu za przesyłke dokumentów.
Potrzebowałem obniżyć DMC zestawu, żeby się zmieścić w 3,5t i z 1350 kg zrobiłem przyczepkę 1150 kg, co wciąż sprawiało że nie miałem przeładowanego zestawu i nie przekraczałem DMC 3,5t per zestaw.
Jedynym punktem było - a po co to tak? Więc po moim wyjaśnieniu w tydzień miałem kwit u siebie.
Więc tak - da się.
Pozdrawiam
Daniel