Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#341 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 13 czerwiec 2017 - 16:57

W każdym rodzaju  przyczepy są plusy i minusy .

Jakoś nie widzę przyczepy z hamulcem najazdowym na resorach.

I nie widzę przyczepy na resorach na felgach powiedzmy 14 i slipowaniu na plaży z bardzo łagodnym spadkiem przy założeniu slipowania 60 razy w roku.

Tak więc trzeba sobie samemu odpowiedzieć jakimi drogami się poruszamy , gdzie się slipujemy, jak często będziemy wodować itd.

#342 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 13 czerwiec 2017 - 17:52

A spotkaliście się z osiami skrętnymi o DMC niższym niż 500kg ?

Szacuję wagę mojego zestawu na jakieś 250-300kg i nie ma co ukrywać, oś amortyzuje raczej symbolicznie.

#343 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 13 czerwiec 2017 - 17:56

Moja resorówka jest na kołach 15" i bez problemu mogę w pojedynkę slipować 4xgodzinę na wodzie głębokości 10cm. Podwozie to dopiero początek. Ważne co jest na tym podwoziu zamontowane.

Wsadziłem w remont tyle kasy, że kupiłbym nową na osi skrętnej. I nie zmieniłbym zdania, gdybym miał to jeszcze raz zrobić.

#344 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotrek

Napisano 13 czerwiec 2017 - 18:18

a tą widziałeś , koszt większy , ale nie masz już problemu z przeróbkami  http://allegro.pl/pr...65.html#thumb/1

Polecam, mam taką i jest świetna.

#345 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 13 czerwiec 2017 - 18:50

Wiem że można zrobić taki rozstaw kół że łódka wpada w środek ale to inna historia.

#346 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 13 czerwiec 2017 - 21:12

I jeszcze słówko o tych resorowanych . Zawsze taka przyczepa resorowana będzie miała środek ciężkości położony o wiele wyżej w porównaniu z osią na wałkach gumowych. I przy większych prędkościach około 90/  100 km/h nie będzie tak "przyklejona " do asfaltu jak ta na wałkach gumowych.

A jadąc na ryby to chyba  98 % drogi pokonujemy po asfalcie a te 2% to poza nim . I jak tymi leśnymi duktami pojedziemy żółwim tempem to nam pupy nie urwie.  

A spodzina od silnika nie rysuje Ci asfaltu? ;)

Nie zauważyłem, aby przy większych prędkościach coś niepokojącego się działo z moją "resorówką". Przy 120/h nadal idzie jak przyklejona :)

Całe szczęście, że nie mam problemu typu co wybrać :)

A z jaką to prędkością wolno się poruszać z przyczepką po naszych drogach? Po torach testujecie je jak bolidy F? :blink:

Chyba co niektórych fantazja poniosła w osiągach z przyczepką i aerodynamice.  :ph34r:

Namawiacie do łamania przepisów takimi postami. 

Gdzie moderator??? :o

• szczupak1 lubi to

#347 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 czerwiec 2017 - 21:22

A z jaką to prędkością wolno się poruszać z przyczepką po naszych drogach? Po torach testujecie je jak bolidy F? :blink:

Chyba co niektórych fantazja poniosła w osiągach z przyczepką i aerodynamice.  :ph34r:

Nigdzie nie widzę wpisu że to prędkość w Polsce, zaś zapędy do zawrotnych prędkości może ostudzą zmiany w karach za wykroczenia drogowe.

#348 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 13 czerwiec 2017 - 21:35

Nigdzie nie widzę wpisu że to prędkość w Polsce, zaś zapędy do zawrotnych prędkości może ostudzą zmiany w karach za wykroczenia drogowe.

Suwałki to gdzie leżą? A ZS to pewnie Zjednoczone Stany...:P 
OK, jerkbait.pl światem stoi z przyczepkami typu SAM i "autobanami"
Piotrek....

#349 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 13 czerwiec 2017 - 22:14

A spotkaliście się z osiami skrętnymi o DMC niższym niż 500kg ?

Szacuję wagę mojego zestawu na jakieś 250-300kg i nie ma co ukrywać, oś amortyzuje raczej symbolicznie.

Raczej marne szanse aby dostać mniej  niż 500kg

AL-KO ,KNOTT, SPP. - nie mają w swojej ofercie mniejszej .

Spoko ,każdy silnik spalinowy ma możliwość podniesienia spodziny prawie do poziomu .Elektryczny nawet do pełnego poziomu .I jak nie zapomnisz o tej czynności przed wyruszeniem na wyścigi po czarnym asfalcie   i leśnych duktach poprawiając poprzedni czas na oesach to możesz być spokojny o spodzinę  :lol:

Co do prędkości to jak będziesz jechał osiem dych to Cię ciągniki z naczepą zwane Tirami będą wyprzedzać. A jak trafisz na Litwina to w gacie narobisz ze strachu . Bez przesady, 100 km /h z przyczepą lekką około 500 DMC, to nic nadzwyczajnego oczywiście jak warunki na to pozwalają  .Pod warunkiem ,że nie jedziesz Matizem  :lol:

Użytkownik M a r a s edytował ten post 13 czerwiec 2017 - 22:18

#350 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 13 czerwiec 2017 - 22:22

A ja mam kupiona na forum na osi knota tylko w kołach nie może być więcej jak 1.3 i nic nie bryka jakoś.

#351 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 czerwiec 2017 - 22:28

Polecam, mam taką i jest świetna.

Tez mam taką i jestem zadowolony.
Na jednym ze zdjęć z tej aukcji poznaje chyba nawet moją przyczepę ;) (poprosilem o dodatkowa przeróbkę).

Finalnie po zakupie dodalem dodatkowa rolkę, dostroilem przyczepe do kształtow mojej lodzi i dolozylem dodatkowa wyciagarke do samej przyczepy

Sent from my SM-G870F using Tapatalk
  • Piotrek Milupa lubi to

#352 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 14 czerwiec 2017 - 06:15

Raczej marne szanse aby dostać mniej  niż 500kg

AL-KO ,KNOTT, SPP. - nie mają w swojej ofercie mniejszej .

Spoko ,każdy silnik spalinowy ma możliwość podniesienia spodziny prawie do poziomu .Elektryczny nawet do pełnego poziomu .I jak nie zapomnisz o tej czynności przed wyruszeniem na wyścigi po czarnym asfalcie   i leśnych duktach poprawiając poprzedni czas na oesach to możesz być spokojny o spodzinę  :lol:

Co do prędkości to jak będziesz jechał osiem dych to Cię ciągniki z naczepą zwane Tirami będą wyprzedzać. A jak trafisz na Litwina to w gacie narobisz ze strachu . Bez przesady, 100 km /h z przyczepą lekką około 500 DMC, to nic nadzwyczajnego oczywiście jak warunki na to pozwalają  .Pod warunkiem ,że nie jedziesz Matizem  :lol:

Od moich gaci to raczej bądź daleko ...  :angry:

Skoro taki kozak z Ciebie to pewnie i Policje przekonasz do swoich argumentów. 

A Litwinów to ja mijam na codziennie, nie jeżdżą lepiej czy gorzej od innych.

Ale jak się trafi na drodze na takiego ignoranta z fantazją jak Ty, to potem powstają takie historie. Problem jest z Tobą na drodze, a nie z innymi, czytając co wypisujesz. :blink:

• Tiur lubi to

#353 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 14 czerwiec 2017 - 06:31

Wyjaśniam moje 120km/h. Na pustej drodze sprawdzałem zachowanie się przyczepki z pontonem, silnikiem i bagażem.

Nie chcąc być zawalidrogą, prędkość dostosowuję do innych, czyli zazwyczaj do Tirów. Nie czując nic na haku, czasami zdarzy się chwila zapomnienia. Podkreślam-czasami, sporadycznie.

Nie jestem piratem drogowym. Dwa razy w życiu zapłaciłem mandat. Dwa razy za parkowanie na zakazie. Czyli nie piractwo, a gapowe.

Piotrek, wolę przyczepkę typu Sam zrobioną własnoręcznie ze stali, niż "fabryczną" za 2-3 tyś. zrobioną oszczędnościowo z papieru.

#354 OFFLINE   Piotrek Milupa

Piotrek Milupa

Moderator Emeritus

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 8449 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 czerwiec 2017 - 06:34

Suwałki to gdzie leżą? A ZS to pewnie Zjednoczone Stany...:P
OK, jerkbait.pl światem stoi z przyczepkami typu SAM i "autobanami"
Piotrek....

We wpisie nie było podane gdzie jechał, nie jestem członkiem komisji śledczej żeby zajmować się takimi sprawami mam inne ważniejsze na głowie.

#355 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 14 czerwiec 2017 - 07:14

We wpisie nie było podane gdzie jechał, nie jestem członkiem komisji śledczej żeby zajmować się takimi sprawami mam inne ważniejsze na głowie.

Właśnie. Skąd ten wniosek, że po Suwałkach jeżdżę 120/h?

Jak jadę na ryby, to nigdy nie przekraczam w mieście, a konkretnie Suwałkach 70km/h :) Zresztą ogólnie w terenie zabudowanym. 70km/h to górna, w terenie zabudowanym, nieprzekraczalna przeze mnie granica prędkości.

• Piotrek Milupa lubi to

#356 OFFLINE   evin

evin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 790 postów

Napisano 14 czerwiec 2017 - 08:25

tez tak mysle ze przyczepka "własnorecznie" dopieszczona lub zrobiona przez polskiego producenta jest o niebo lepsza niz jakis BRANDERGRUP  jakos tak pisane.

ostatnio widziałem przyczepke SYRIUSZ Białej Podlaskiej i własnie brandergrupa za 3 tys to nie ma co porównywac. nie rozumiem jak za 3 tys w przyczepce nie ma uszy do zaczepów pasów zapinających.

Nie jestem zwolennikiem osi samoamortyzujących.( skrętnych). sam mam przyczepke z Radomia i mama oś+ resory + amortyzator na jazdowy.

z romaną 200 kg cisne 120 i jest ok

#357 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 14 czerwiec 2017 - 08:32

BRENDERUP :)

Wystarczy spojrzeć na osprzęt tych przyczep. Np. lampy. Najtańsze z tanich. I reszta również.

#358 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 14 czerwiec 2017 - 08:35

Panowie jak tylko przytoczyłem co widać pod avatarem. Mam gdzieś ile kto jeździ., byle daleko ode mnie. A chwalenie się łamaniem przepisów jest nie na miejscu gdziekolwiek by to miało miejsce.

EOT

#359 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 14 czerwiec 2017 - 08:43

Panowie jak tylko przytoczyłem co widać pod avatarem. Mam gdzieś ile kto jeździ., byle daleko ode mnie. A chwalenie się łamaniem przepisów jest nie na miejscu gdziekolwiek by to miało miejsce.

EOT

Już nigdy, przenigdy nie pojadę więcej na terenie zabudowanym więcej niż 70km/h, a poza terenem zabudowanym więcej niż 80km/h. Czyli będę jeździł zgodnie z obowiązującymi przepisami. Tempomat na 60, 70 lub 80. :)

#360 OFFLINE   Gobio Gobio

Gobio Gobio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1253 postów
  • Lokalizacjagórna Wisła
  • Imię:Wojtek

Napisano 15 czerwiec 2017 - 15:08

Jak to jest z przyczepką vs via tool ? Trzeba płacić ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych