Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#801 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 04 maj 2019 - 17:31

W dowodzie rejestracyjnym masz wpisany  jaki ciężar możesz ciągnąć  z hamulcem  i bez hamulca , pierwsze co policja sprawdza . Moje auto ma 700 KG bez hamulca a przyczepa ma 750 kg i już miałem problem ,nie ważne że jest pusta ale ma 750 kg . Przyczepy pod łodzie mają  500 kg i 750 kg Miej to na uwadze 

#802 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 04 maj 2019 - 17:37

Troszkę nieścisłości bo przerabialem ten problem, wcześniej to skonsultowalem z kolegą z ITD- jeśli masa przyczepy z łodzią nie przekracza 700 kg pomimo że przyczepa ma dmc 750 kg i jesteś tego pewny to nie przyjmuj mandatu o ile będą chcieli Ci go wogole wystawić. Nie pamiętam dokładnie interpretacji ale chodzi o grę solowek w zapisie w dowodzie rejestracyjnym pojazdu....

Jak dobrze kojarzę chodziło o to że w Dow rej nie ma zapisu o dmc przyczepy tylko o masie rzeczywistej czy tam max jaka możesz mieć na haku pojazdu

Użytkownik womaly23 edytował ten post 04 maj 2019 - 17:42

#803 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 04 maj 2019 - 17:50

Troszkę nieścisłości bo przerabialem ten problem, wcześniej to skonsultowalem z kolegą z ITD- jeśli masa przyczepy z łodzią nie przekracza 700 kg pomimo że przyczepa ma dmc 750 kg i jesteś tego pewny to nie przyjmuj mandatu o ile będą chcieli Ci go wogole wystawić. Nie pamiętam dokładnie interpretacji ale chodzi o grę solowek w zapisie w dowodzie rejestracyjnym pojazdu....

Jak dobrze kojarzę chodziło o to że w Dow rej nie ma zapisu o dmc tylko o masie rzeczywistej czy tam max jaka możesz mieć na haku pojazdu

Takie coś ma każdy DR 

O.1     maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem (w kg),

O.2     maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca (w kg),

nic nie ma o masie rzeczywistej 

#804 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 04 maj 2019 - 19:48

A gdzie piszą o dmc przyczepy w dowodzie samochodu :)

Masa całkowita czyt. Ile to waży. Nie ważne że na tabliczce przyczepy masz dmc 750 jak w dowodzie samochodu nie piszą o dmc tylko max masa całkowita ... Wyjaśnij proszę pojęcie max masa całkowita :)

To jest właśnie gra słówek. Kolega z ITD powiedział że nikt nie jest w stanie tego określić co jest co i kazał nie przyjmować mandatu tłumacząc to co wyżej 😎

Oczywiście musisz być pewien że rzeczywista masa przyczepy z ładunkiem nie przekracza 700 kg

Użytkownik womaly23 edytował ten post 04 maj 2019 - 20:00

#805 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 04 maj 2019 - 20:16

To może inaczej . Viatola  pewnie znasz ?

A tam bierzemy pod uwagę masę pojazdu czyli  jego DMC lub masy zespołu pojazdów  czyli DMC auta plus DMC przyczepy. I jadąc samochodem z zapiętą przyczepą liczymy ich DMC  a nie MW i jak przekroczysz 3,5 t  to płacisz Viatola nawet jak jedziesz pustą przyczepą . I teraz chcesz przekonać nas wszystkich ,że jeśli jedziemy pustą przyczepą to Viatol nas nie obowiązuje. 

Użytkownik M a r a s edytował ten post 04 maj 2019 - 20:16

#806 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 04 maj 2019 - 20:38

Ja nie chcę przekonywać was do niczego, viatol to odrębna sprawa która nas nie dotyczy w 99%-bo nasze zestawy nie przekroczą 3. 5 t. A wracając do tematu gry słówek w dowodzie rejestracyjnym - to są słowa kolegi Pana naczelnika ITD :)

Proszę mnie nie oceniać a potraktować to co pisze jako wyjście ewakuacyjne, proponuję również podpytać znajomych pracujących w policji i ITD -z chęcią jak sądzę forum by zapoznalo się z kilkoma zdaniami uczonych.

Ja generalnie w obecnej sytuacji stosuje się do słów kolegi :)

Użytkownik womaly23 edytował ten post 04 maj 2019 - 20:43

#807 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 04 maj 2019 - 21:17

Napiszę tak   pod Szczecinem zatrzymał mnie nieoznakowany , mandat za 300  , za moment przyszli i za czeli oglądać tabliczkę znamionową przyczepy  i sprawdzali uchwyt na hak jaki ma to nasz , a ja na wyrost założyłem 2500 kg to ok ,  ale samochód ma 700 kg   a przyczepa 750 kg i mówią że dzwonią po Krokodyli będą warzyć i odpinają przyczepę , uprosiłem  że  odpuścili  bo mandat i punkty już dostałem tak to wyglądało , a spierać się nie zamierzałem bo 500 km miałem do domu 

#808 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 04 maj 2019 - 21:30

Napiszę tak pod Szczecinem zatrzymał mnie nieoznakowany , mandat za 300 , za moment przyszli i za czeli oglądać tabliczkę znamionową przyczepy i sprawdzali uchwyt na hak jaki ma to nasz , a ja na wyrost założyłem 2500 kg to ok , ale samochód ma 700 kg a przyczepa 750 kg i mówią że dzwonią po Krokodyli będą warzyć i odpinają przyczepę , uprosiłem że odpuścili bo mandat i punkty już dostałem tak to wyglądało , a spierać się nie zamierzałem bo 500 km miałem do domu

Czyli powtwierdzasz słowa mojego kolegi - nie ważne co na tabliczce ważne ile waży rzeczywiście. Wg mojego kolegi również nie powinieneś przyjąć mandatu ale jak sądzę dostałeś go za prędkość...

Użytkownik womaly23 edytował ten post 04 maj 2019 - 21:32

#809 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 04 maj 2019 - 21:46

A trzeba też przypomnieć, że prędkość w terenie zabudowanym 50-60, nawet jeśli znaki podnoszą ją do 70 to i tak jak wyżej.
Poza zabudowanym 70, chyba, że droga dwujezdniowa, ekspresowa, albo autostrada to 80.

#810 Guest_Drac_*

Guest_Drac_*
  • Guests

Napisano 04 maj 2019 - 21:59

A trzeba też przypomnieć, że prędkość w terenie zabudowanym 50-60, nawet jeśli znaki podnoszą ją do 70 to i tak jak wyżej.
Poza zabudowanym 70, chyba, że droga dwujezdniowa, ekspresowa, albo autostrada to 80.

No bez jaj 😱

#811 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 04 maj 2019 - 22:05

Nie nie potwierdzam słowa Twojego kolegi , mam 3 przyczepy i każda ma te cholerne 750 kg , ważyć chcieli bo przyczepa była pełna tyle że to były lekkie rzeczy , ale to już miałem ze 3 razy TAKI PRZYPADEK  że chcieli odpinać przyczepę bo na tabliczce jest taka waga . A ja nic z tym nie mogę zrobić i tak jadę po Polsce  ,ale kiedyś trafię na takiego SŁAWKA i będzie problem 

#812 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 04 maj 2019 - 22:07

Panowie popytajcie znajomych w służbach i napiszcie jak się sprawy mają...

Dla bardziej strachliwych montować hamulec najazdowy przynajmniej zaczep i w kit jakieś linki....

Użytkownik womaly23 edytował ten post 04 maj 2019 - 22:08

#813 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 05 maj 2019 - 06:39

Orginalna przeróbka bardzo droga  , oś do wymiany a i w dowodzie masz co rok przeglądy  przekręt się nie uda . W takiej towarowej wożę łódkę pionowo na boku bo 4 tej  przyczepy nie mam gdzie postawić . Koledzy którzy zakupią przyczepę pod łódkę warto zerknąć na te wagi  w dowodzie rejestracyjnym żeby potem nie  było problemów  

• M a r a s lubi to

#814 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 05 maj 2019 - 06:52

Taki hamulec najazdowy zwany dalej urządzeniem najazdowym musiałbyś zespawać .Nie wiadomo jeszcze czy dyszel z otworami pasowałby do tego najazdu. Do tego wszystkiego cięgno z orczykiem plus wspomniane linki ,które nie wiem gdzie byś je przymocował .  Czyli takie druciarstwo za przeproszeniem.

Prościej jednak jest dobranie odpowiedniej przyczepy do auta czyli najpierw dane z DR auta a potem kupno odpowiedniej przyczepy odpowiadającej możliwością  holownika .

A jak nowa przyczepa na placu u dilera ma DMC 750 kg to warto zapytać o zmianę homologacji na mniejszą czyli pasującą do auta.

W większości przypadków zmiana homologacji to tylko formalność .A jak diler mówi ,że nie da rady to szukamy innego.

Moim zdaniem warto o tych sprawach pamiętać a nie gdzieś tam z tyłu głowy ciągle myśląc przed i w trakcie jazdy czy się uda przejechać. Mandat to pikuś gorzej jak trafimy na upierdliwego stróża co nam przyczepę  odholuje a jeszcze gorzej jak dojdzie do wypadku i prokurator powie Pan nie miał prawa tym autem holować tej przyczepy.  

#815 OFFLINE   lexi

lexi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaSan a dokładniej San Escobar

Napisano 05 maj 2019 - 08:11

różnica pomiędzy  DMC  a  MMC jest oczywista i wywód Kolegi womaly wygląda sensownie, problem może się pojawić gdy spróbujesz policjantowi udowodnić ze mało wie i nic nie może ci zrobić  :)  

#816 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 05 maj 2019 - 08:30

Przyczepy mam z 10 lat od Suskiego ,homologacji mówił że nie może zmienić i tak to trwa   więkrzość nie patrzy na wagę przy kupnie przyczepy  , dopiero wychodzi przy pierwszej dokładnej kontroli , ale to już jest po ptokach   ;) . . Na drugi rok zmieniam auto i zwrócę szczególnie na to uwagę ile mogę ciągnąć na haku . Mowa jest o przyczepach pod łódkę i tu też mały problem , wiele firm przejrzałem  i wszędzie to to samo jak przyczepa widać solidna grube kątowniki to ma  750 kg   ,  jak ma  500 kg  to widać na oko że to wszystko bardzo delikatne , wiotkie strach to ciągnąć po dziurach 

#817 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 05 maj 2019 - 08:34

Przyczepy mam z 10 lat od Suskiego ,homologacji mówił że nie może zmienić i tak to trwa więkrzość nie patrzy na wagę przy kupnie przyczepy , dopiero wychodzi przy pierwszej dokładnej kontroli , ale to już jest po ptokach ;) . . Na drugi rok zmieniam auto i zwrócę szczególnie na to uwagę ile mogę ciągnąć na haku . Mowa jest o przyczepach pod łódkę i tu też mały problem , wiele firm przejrzałem i wszędzie to to samo jak przyczepa widać solidna grube kątowniki to ma 750 kg , jak ma 500 kg to widać na oko że to wszystko bardzo delikatne , wiotkie strach to ciągnąć po dziurach

Mi Suski przy sprzedaży zmienił na niższą.Wystawili mi taką jaką chciałem.

#818 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 05 maj 2019 - 08:48

Dawno to było  , tylko że jam już mam  w dowodzie dopuszczalną ładowność 530 kg  i nie wiem czy tabliczkę jak zmieni czy to coś da . Miałeś zmienione dane  przed rejestracją  a to zmieni bardzo dużo 

#819 OFFLINE   SzymusS

SzymusS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1065 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 05 maj 2019 - 08:52

Dawno to było , tylko że jam już mam w dowodzie dopuszczalną ładowność 530 kg i nie wiem czy tabliczkę jak zmieni czy to coś da . Miałeś zmienione dane przed rejestracją a to zmieni bardzo dużo

Mi Suski zmienił dmc po rejestracji. Z nowymi papierami musiałem udać się do urzędu aby zmienili dane w swoich papierach i wystawili nowy dowód przyczepy

Więc nie ziemia bardzo dużo ;)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

#820 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 05 maj 2019 - 09:18

Łukasz jak możesz napisz jakie koszty zmiany u Suskiego   bo mam 3 przyczepy jak nie tu to na pocztę napisz  po niedzieli zadzwonię do Suskiego bo jak widzę krokodyli  to sam się robię  ,, zielony ,, czy aby mnie nie zgarną 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych