Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#821 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 05 maj 2019 - 09:38

różnica pomiędzy DMC a MMC jest oczywista i wywód Kolegi womaly wygląda sensownie, problem może się pojawić gdy spróbujesz policjantowi udowodnić ze mało wie i nic nie może ci zrobić :)

Myślę że trzeba by napisać pismo do krokodyli, którzy wydadzą właśnie taką interpretacje i wozić przy sobie w razie co:) No ale wiadomo musisz być pewny że zestaw nie przekracza tego 700 kg...
  • @Brig lubi to

#822 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 05 maj 2019 - 10:28

Myślę że trzeba by napisać pismo do krokodyli, którzy wydadzą właśnie taką interpretacje i wozić przy sobie w razie co:) No ale wiadomo musisz być pewny że zestaw nie przekracza tego 700 kg...

Krokodyle nic ci nie wydadzą , u nich tyle i tyle ma być taki przepis  i kropka . Koledzy z tirów mogą napisać jaj kontrolują i jakie mandaty ładują  . W poniedziałek  dzwonię do Suskiego o zmianę homologacji trochę zachodu ale to będzie najpewniejsze 

#823 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 05 maj 2019 - 10:35

Krokodyle nic ci nie wydadzą , u nich tyle i tyle ma być taki przepis i kropka . Koledzy z tirów mogą napisać jaj kontrolują i jakie mandaty ładują . W poniedziałek dzwonię do Suskiego o zmianę homologacji trochę zachodu ale to będzie najpewniejsze

Jakos jesteś negatywnie nastawiony, jak sądzę z nikim nie rozmawiałeś ale już wiesz z góry że NIE, gra słówek Panowie DMC A MMC mysle ze można z tego skorzystać!!!!

krokodyle jak i każda inna instytucja podlega KPA - odpisać musza łaski nie robią...

Użytkownik womaly23 edytował ten post 05 maj 2019 - 10:39

#824 ONLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki
  • Imię:Andrzej

Napisano 05 maj 2019 - 10:38

Podczas kontroli, służb nie interesuje, że masz przyczepę załadowaną tylko w połowie DMC. Jak się upra to zabronią dalszej jazdy a jeśli sprawa trafi do sądu to raczej masz małe szanse. Pierwsze co porównują DMC przyczepy z DMC w dowodzie samochodu. Mnie kiedyś zatrzymali i na oko było widać, że lódź ma więcej niż DMC przyczepy ale wg dokumentów samochodu i przyczepy się zgadzało i po dyskusji mnie puścili.

#825 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 05 maj 2019 - 10:41

Podczas kontroli, służb nie interesuje, że masz przyczepę załadowaną tylko w połowie DMC. Jak się upra to zabronią dalszej jazdy a jeśli sprawa trafi do sądu to raczej masz małe szanse. Pierwsze co porównują DMC przyczepy z DMC w dowodzie samochodu. Mnie kiedyś zatrzymali i na oko było widać, że lódź ma więcej niż DMC przyczepy ale wg dokumentów samochodu i przyczepy się zgadzało i po dyskusji mnie puścili.

Widzę że czytanie ze zrozumieniem boli :/
Pokaż gdzie w dowodzie rejestracyjnym samochodu mówią o dmc przyczepy - ja chyba zwariuje...

Może tak, bo myślę że matematykę każdy w podstawówce miał :)

1=1 prawda
A=A prawda
MMC =DMC fałsz

He

Proszę przeczytać

https://forum.karawa...łkowita/page/4/

Policja swoje ITD swoje - czuje ze łatwo się z tego wymigac

Użytkownik womaly23 edytował ten post 05 maj 2019 - 11:11

#826 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 05 maj 2019 - 11:30

Nie mogę się do dzwonić do drogówki  na 112 nie będę dupy zawracał , ale jutro napiszę co i jak bo nie może być tak że są rzeczy nie wyjaśnione . Mnie chcieli odpinać przyczepę , ale puścili  widać że mają podstawy prawne 

#827 ONLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki
  • Imię:Andrzej

Napisano 05 maj 2019 - 12:27

Widzę że czytanie ze zrozumieniem boli :/
Pokaż gdzie w dowodzie rejestracyjnym samochodu mówią o dmc przyczepy - ja chyba zwariuje...

Może tak, bo myślę że matematykę każdy w podstawówce miał :)

1=1 prawda
A=A prawda
MMC =DMC fałsz

He

Proszę przeczytać

https://forum.karawa...łkowita/page/4/

Policja swoje ITD swoje - czuje ze łatwo się z tego wymigac

Pewnie, że czytanie ze zrozumieniem nie boli. Jako, że pisałem z telefonu, opisałem sytuację trochę na skróty, bez wchodzenia w różnicę MMC i DMC. Powinienem napisać, że podczas kontroli porównują  dane z pozycji O dowodu rejestracyjnego holownika do pozycji F z dowodu przyczepki. Ale pewnie mają podstawy prawne (lub też interpretację prawną zgodną z tokiem myślenia służB), że MMC lub DMC przyczepki nie może być większe od danych z pozycji O holownika skoro chcą zabraniać dalszej jazdy. W sądzie w naszych realiach jest to gra słów, ze wskazaniem racji służb i dobrze jeśli po drodze nie było żadnego wypadku.

• womaly23 lubi to

#828 OFFLINE   Łukasz90

Łukasz90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 05 maj 2019 - 16:11

Słuchajcie mam lekki mętlik:

Chodzi o samochód:

F1=2130kg

F2=2130kg 

F3=3830kg 

Przyczepe jaką chce ciągnąć ma DMC =600kg

Można bez viatola czy nie? 

Bo słyszałem opinie ,że rozbija sie o to F3  w viatolu i że w moim przypadku viatol jak psu kość... 

#829 OFFLINE   wedkarski365

wedkarski365

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaL

Napisano 05 maj 2019 - 16:24

nie, liczy się gdy przekroczysz 3,5 tony jako sumę DMC z pola F2 przyczepy i samochodu

https://www.viatoll....-elektronicznej

przecież połowa samochodów musiałaby płacić Viatol gdyby chodziło o pole F3 w Dowodzie rejestracyjnym pojazdu,

przepis zobowiązuje do opłat za Samochód osobowy z przyczepą o łącznej dopuszczalnej masie całkowitej pojazdu i przyczepy powyżej 3,5 tony. czyli suma DMC konkretnego zestawu będącego na drodze a nie hipotetycznego zestawu jaki jest dopuszczony w DR pojazdu. Tylko tak można to zweryfikować na podstawie dokumentów które ma kierowca (choć teraz już nawet nie musi ich posiadać przy sobie), bo inaczej każdy samochód trzeba byłoby ważyć, a to robią tylko w skrajnych przypadkach gdy mają podejrzenie o przeładowaniu zestawu

Użytkownik wedkarski365 edytował ten post 05 maj 2019 - 16:25

#830 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 06 maj 2019 - 07:29

Mam nadzieję że Marek nie będzie miał żalu o to

• womaly23 lubi to

#831 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 06 maj 2019 - 07:30

nie zamieściło zał.

Załączone pliki

• womaly23 i Tresor lubią to

#832 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 06 maj 2019 - 07:34

Tyle mówi "drogówka" Viatoll to już zupełnie inna para kaloszy - tu w ustawie już jest DMC zestawu, oczywiście przekręt jak zawsze. W konsultacjach społecznych było auto powyżej 3,5 a w ustawie...

Można wydrukować i w dowód rejestracyjny

Użytkownik Robert Dorado edytował ten post 06 maj 2019 - 07:38

• womaly23 lubi to

#833 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 06 maj 2019 - 08:35

Mam nadzieję że Marek nie będzie miał żalu o to

nie zamieściło zał.

No i dziękuję bardzo ;)

#834 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 06 maj 2019 - 14:50

Odnośnie jaką przyczepę można ciągnąć   ROZMOWA Z DROGÓWKĄ     NP. mój przypadek    mam samochód który może ciągnąć przyczepę w dowodzie jest 700 kg bez hamulca  , a przyczepa ma 750 kg  ciężar całkowity   NIE MOGĘ TAKIEJ PRZYCZEPY CIĄGNĄĆ   mają prawo odpiąć przyczepę  i kierowca szuka drugie auto które może ciągnąć  750 kg  . ponieważ samochód nie ma na więcej homologacji  DLA NIEDOWIARKÓW PODAJĘ NR 42  665 25 21  Wydział ruchu  drogowego w Łodzi  

#835 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 06 maj 2019 - 15:24

Bo są niedouczeni, po prostu a my NIE ZNAMY PRAWA

Skoro odpowiedź od generalnego inspektora transportu drogowego Ci nie wystarcza to nie wiem co jeszcze...

#836 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 06 maj 2019 - 15:40

Bo są niedouczeni, po prostu a my NIE ZNAMY PRAWA

Skoro odpowiedź od generalnego inspektora transportu drogowego Ci nie wystarcza to nie wiem co jeszcze...

Podałem  numer zadzwoń i powiedz im że są niedouczeni ,  tam Ci paragrafami wyjaśnią  , a po tej rozmowie napisz co UZGODNILIŚCIE     :D

#837 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 06 maj 2019 - 16:41

Podałem numer zadzwoń i powiedz im że są niedouczeni , tam Ci paragrafami wyjaśnią , a po tej rozmowie napisz co UZGODNILIŚCIE :D

Przedstawiłes w rozmowie telefonicznej te odp z ITD?
Generalnie policja korzysta z pomocy, opinii itp ITD jeśli chodzi o takie tematy i trochę wierzyć mi się nie chce ze nagle maja inne zdanie....

Cały czas odnoszę wrażenie za policja ślepo idzie w dmc a nie MMC co znacząco zmienia postać sprawy...

Użytkownik womaly23 edytował ten post 06 maj 2019 - 16:44

#838 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz

Napisano 06 maj 2019 - 16:44

mam samochód który może ciągnąć przyczepę w dowodzie jest 700 kg bez hamulca  , a przyczepa ma 750 kg  ciężar całkowity   NIE MOGĘ TAKIEJ PRZYCZEPY CIĄGNĄĆ  

w rozmowie podałeś ciężar całkowity (rzeczywisty) czy dopuszczalny ciężar całkowity bo to dwie różne wartości

Przy pierwszej oczywiście że nie masz prawa tym autem dalej jechać z przyczepą przy drugiej aby to ocenić (a jesteś pewien wagi że jest niższa niż w DR) muszą zważyć przyczepkę

Użytkownik Robert Dorado edytował ten post 06 maj 2019 - 16:49

#839 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 06 maj 2019 - 16:46

Odnośnie jaką przyczepę można ciągnąć ROZMOWA Z DROGÓWKĄ NP. mój przypadek mam samochód który może ciągnąć przyczepę w dowodzie jest 700 kg bez hamulca , a przyczepa ma 750 kg ciężar całkowity NIE MOGĘ TAKIEJ PRZYCZEPY CIĄGNĄĆ mają prawo odpiąć przyczepę i kierowca szuka drugie auto które może ciągnąć 750 kg . ponieważ samochód nie ma na więcej homologacji DLA NIEDOWIARKÓW PODAJĘ NR 42 665 25 21 Wydział ruchu drogowego w Łodzi

Twoja przyczepa ma w dowodzie dmc 750 ale na pusto waży 200 i to jest na te chwile MMC i to jest spora różnica

#840 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 06 maj 2019 - 17:27

Na pusto waży 210  , patrzę w wyciąg z homologacji  , ale nawet pustej nie mogę ciągnąć  . I teraz masz przyczepę pod łódkę  nie 500 a 750 i leżysz ,  bo maksymalna masa pojazdu przekracza  wartość  jaką może ciągnąć pojazd w moim przypadku 700 kg  . Dla tego będę zmieniał homologację na mniejszy ciężar żeby mieć spokój 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych