Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#2341 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 31 lipiec 2023 - 06:32

Wyjmij, jedź do boufena, mają na miejscu

Dzięki za namiar.  

Tu mogą być dwa rozmiary (grubość czopu) i pamiętaj aby przy wymianie dać nowe nakrętki. Jak kupisz orginalne to masz w zestawie razem z pierścieniami. Zakładasz i dokręcasz kluczem dynamometrycznym ustawionym na 280Nm.Wymiana łożyska tylko na prasie żadne pukanie młotkiem.

To mi zepsułeś plan na wieczorne pukanko młotkiem  :) Tak się właśnie zastanawiałem po co dają nowe nakrętki https://allegro.pl/o...0x37-7857543507  chyba takie łożysko tam wchodzi. 

#2342 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 31 lipiec 2023 - 07:08

Masz imadło duże to wprasuj łożysko. Jak nie to śruba dużej średnicy podkładki i też się da bez prasy. Do wyciskania użyj starego łożyska. A jak nasz jakiś warsztat obok to nawet sobie głowy tymi sposobami nie zawracaj .
  • Przemek_M lubi to

#2343 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 31 lipiec 2023 - 10:51

Wojtek , a może masz podnośnik hydrauliczny słupkowy? I jak masz trochę wyobraźni to zamiast młotka... Tylko trzeba mieć o co zaprzeć i podłożyć

#2344 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 31 lipiec 2023 - 12:15

Masz imadło duże to wprasuj łożysko. Jak nie to śruba dużej średnicy podkładki i też się da bez prasy. Do wyciskania użyj starego łożyska. A jak nasz jakiś warsztat obok to nawet sobie głowy tymi sposobami nie zawracaj .

Wojtek , a może masz podnośnik hydrauliczny słupkowy? I jak masz trochę wyobraźni to zamiast młotka... Tylko trzeba mieć o co zaprzeć i podłożyć

Dzięki za rady!  jak to zdemontuje skoczę do mechanika nieopodal to mi to ogarną na prasce. 

#2345 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 31 lipiec 2023 - 15:43

Podnośnik sprawdzi się jak masz niskie okno , dla potomnych piszę.

Użytkownik Robert.B edytował ten post 31 lipiec 2023 - 15:44

#2346 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 31 lipiec 2023 - 16:13

Jakiś patent jak ściągnąć ten kapselek ? dfd9ac937343ab2b871eb2505d1e1082.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2347 OFFLINE   rafaldslbi

rafaldslbi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:rafał

Napisano 31 lipiec 2023 - 16:33

Młoteczek i kawałek drewienka. Albo klucz łańcuchówy do filtrów

#2348 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 31 lipiec 2023 - 16:39

ecccaec539efcc0d40fbacedb7e9d372.jpg
Stukanie i pukanie wszystkim co
Miałem nic nie dało wiec zdemontowałem imadło... kilka puknięć w imadło i wyskoczyło f616303da683c88dae462399b8f3c78b.jpg

#2349 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 31 lipiec 2023 - 19:39

Na kapslu masz gumowy oring , który występuje w osiach Waterproof więc sprawdź dokładnie w jakiej jest kondycji.

#2350 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 31 lipiec 2023 - 19:43

Na kapslu masz gumowy oring , który występuje w osiach Waterproof więc sprawdź dokładnie w jakiej jest kondycji.

Dzięki za rady Maras !
Oringi wyglądają spoko, pierwsze koło było czyste, ale w drugim woda, syf i rdza. Muszę jeszcze wymienić uszczelniacze od drugiej strony łożyska bo chyba tamtędy wdarła się woda.
62c3c5a4101620426d7cdb461078ffd7.jpg

#2351 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 31 lipiec 2023 - 20:46

To Ty jeszcze syfu i rdzy nie widziałeś.  :D Pierwsze koło wyglada jak nowe. 

Te bebechy wyglądają jakby wodę widziały z deszczu tylko. Ile to ma lat?

Co do uszczelnień są dwie szkoły:

uszczelniać ale wtedy bardzo dokładnie

nie uszczelniać wcale, żeby woda miała którędy wypłynąć, odparować. W zardzewiałym trudno będzie pełna szczelność uzyskać.

Jesli przyczepa jest często głęboko moczona albo czasem w wodzie stoi dłużej, nie wierzę w uszczelnienia, a wtedy woda ma tam dopiero używanie.

Zresztą podobnie jak w zegarkach waterproof to nie water resist …

Użytkownik Qh_ edytował ten post 31 lipiec 2023 - 20:51

• Wojciech_B lubi to

#2352 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 01 sierpień 2023 - 06:22

To Ty jeszcze syfu i rdzy nie widziałeś.  :D Pierwsze koło wyglada jak nowe. 

Te bebechy wyglądają jakby wodę widziały z deszczu tylko. Ile to ma lat?

Co do uszczelnień są dwie szkoły:

uszczelniać ale wtedy bardzo dokładnie

nie uszczelniać wcale, żeby woda miała którędy wypłynąć, odparować. W zardzewiałym trudno będzie pełna szczelność uzyskać.

Jesli przyczepa jest często głęboko moczona albo czasem w wodzie stoi dłużej, nie wierzę w uszczelnienia, a wtedy woda ma tam dopiero używanie.

Zresztą podobnie jak w zegarkach waterproof to nie water resist …

Przyczepka ma 5 lat, nigdy nie była jakoś topiona, a po rybach zawsze w suchutkim garażu. Pierwsze koło czyste, ale i tak już łożysko było słychać. Drugie o dziwo było cichsze bo była w nim woda :)  

#2353 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 01 sierpień 2023 - 18:46

No to jak na pięcioletnią przyczepę stan masz idealny.

Zreszta gratuluję porządku, bo ta podkładka/dywanik na czystej posadzce mnie ujęła  :D

Niestety obawiam się że ruda jak już wlazła będzie robić swoje. A uparcie rozszczelnia uszczelnienia. Jeśli chcesz jej się pozbyć polecam fertan. Naprawdę wiążący rdzę środek.

Heheheh nawet flansze i gwinty masz niezardzewiałe - zazdroszczę pierwszy raz widzę takie pięcioletnie coś  ;)

• Wojciech_B lubi to

#2354 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 02 sierpień 2023 - 08:45

No to jak na pięcioletnią przyczepę stan masz idealny.

Zreszta gratuluję porządku, bo ta podkładka/dywanik na czystej posadzce mnie ujęła  :D

Niestety obawiam się że ruda jak już wlazła będzie robić swoje. A uparcie rozszczelnia uszczelnienia. Jeśli chcesz jej się pozbyć polecam fertan. Naprawdę wiążący rdzę środek.

Heheheh nawet flansze i gwinty masz niezardzewiałe - zazdroszczę pierwszy raz widzę takie pięcioletnie coś  ;)

Dzięki :)  to garaż wędkarski i jednocześnie moja pieczara więc tam zawsze czyściutko i poodkurzane :) 

#2355 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 02 sierpień 2023 - 17:13

To zazdraszczam. pewnie masz i fotele i tv.

Mam garaże 2 stanowiskowy i budynek gospodarczy 2 stanowiskowy i zero miejsca na pieczarę… :blink:

Tyle gratów i narzędzi …

Z pieczarowych udogodnień to mam tylko to  :D

3d92a5a2bfeacbeamed.jpg

No i z dwa lata temu sobie zrobiłem meble do garażu co sie stały prawie powodem rozwodu bo wyszły lepsze niz te w kuchni  :P

#2356 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 02 sierpień 2023 - 17:43

Na bogato B)

#2357 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 02 sierpień 2023 - 21:14

Nie na bogato, tylko na … wszelki wypadek. Sąsiedzi wpadają, do garażu, pomóc, trza być przygotowanym. ;)

• Wojciech_B lubi to

#2358 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów
  • LokalizacjaWodzisław Sl.
  • Imię:Roman

Napisano 26 październik 2023 - 18:19

Holowałem dzisiaj łódkę na autostradzie. Miałem kontrolę przez policję - trzeźwość i wyposażenie. Mli panowie stwierdzili, że mam mieć 2 trójkąty ostrzegawcze - bo gdyby przyczepa sę zepsuła i została na poboczu, to musi być oznakowana, a auto pojedzie dalej. Skończyło się na pouczeniu, kontrola przeprowadzana była na stacji benzynowej więc kupiłem dodatkowy trójkąt i tyle. Ale mam wątpliwości - trzeba mieć faktycznie 2 trójkąty?

#2359 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 26 październik 2023 - 19:11

Tak. Mam w obu przyczepach. W towarowce leży sobie za stojakiem na motory. W łódce mam w dziobowej bakiście. Hehehe wiec jakby sie lodka zepsuła na szlaku wodnym tez mogę oznakować stawiając trojkąt za łódką  :D

Trojkat można kupić na każdym schrot’cie za 5-10pln. I to nie rozlatującego sie chińczyka tylko porządny z „pierwszego montażu” markowych aut. Ja mam takie nieduże w plastikowej tubie. Można je po prostu przytrytkowac do ramy.

Nie rozliczajcie mnie ze słów ale jakoś tak jest w ustawie, ze na B można prowadzić pojazd lub zespół pojazdów do 3,5t (czyli np auto z przyczepą) i tak przyczepa staje sie pojazdem a każdy pojazd musi być wyposażony w trojkąt.

Mnie sie kiedyś przyczepili o to, że silnik zasłania rejestrację. Jak w Każdej Wioli. Przespawalem podporę na podgietą i juz z auta z tylu widac …  :D .

Też dostałem pouczenie - wiec grzecznie poprawiłem.

Polecam sprawdzać co jakiś czas koła. Szczególnie na tańszych łożyskach. Jakiś czas temu sprawdzałem było ok. Z jednego polała sie rdza ale luzów nie było. Ogólnie łożysko jest podwójne wiec nie powinno odpaść. Potem pare wypadów, kilkaset kilometrów i ostatnio zjeżdżam z Odry po kocich łbach i widzę w lusterku ze to rude koło jakoś tak się kiwa. No luz w cholerę. Powolutku pojechałem na chatę. Dziś wymiana zdjąłem kapturek już wypadło pół kulki. Po odkręceniu nakrętki następne dwie. Przy wymienię okazało się, że koszyk jakiś plastikowy … trzymało sie praktycznie na jednej bieżni. Wiec warto sprawdzać.

BTW. Taka wiedza tajemna dotycząca wymiany: Żadnej prasy nie trzeba. Tłuc młotkiem też. Stare można wyprasować na imadle najpierw podkładając np nasadkę wielkości małej bieżni. Resztę Oczywiście młotkiem ale przecież to stare łożysko. Piastę warto podgrzać - idzie łatwiej. Nowe w tym czasie leży w zamrażarce. Po wyczyszczeniu piasty podgrzać ja palnikiem tak, żeby parzyła. Potem schłodzone łożysko robi chlup do piasty i wystarczy w zależności od szczęścia dobić milimetr, dwa młotkiem przez stare łożysko. Jak ktoś nie jest górskim trollem to niczego nie uszkodzi.

Ciekaw jestem jak by to na prasę wsadzić ramę motocyklową jeszcze Alu przy wymianie łożysk główki ramy, wahacza albo np karter. A tam delikatniejsze łożyska i pasowanie ważniejsze niż w kole. Nawymieniałem się w życiu masę łożysk i nigdy prasy nie używałem. Niczego nigdy nie uszkodziłem.

#2360 OFFLINE   tryt

tryt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 326 postów
  • LokalizacjaWodzisław Sl.
  • Imię:Roman

Napisano 26 październik 2023 - 19:27

Czyli jednak dobrze, że nie pokazałem śwętego oburzenia, tylko wyraziłem czynny żal ; ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

2 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych

darek63, Radbraw