Przyczepa do łodzi
#1561 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2021 - 05:35
#1562 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2021 - 08:34
Nie wiem jaka kupie Knot czy ALKO zobaczę która mi bardziej będzie pasować do której można zastosować amortyzatory ..
Mam knott i ma mocowanie amortyzatora. Niestety tabliczka brudna i nie widać dobrze nr. W razie coś mogę cyknąć lepsze foto.
.
Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka
#1563 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2021 - 09:03
Nie bardzo rozumiem co miały by porawić założenie amorów do osi o których wspomniał Tabor.
Amorki tłumią drgania i nie zrobią czary mary i oś będzie miękka.
Na fotce wyżej ,którą zapodał Marcin widać wyrażnie na jakiej zasadzie pracują amory w przyczepie. Odwrotnie jak w samochodzie, całkiem inaczej .
Krótko mówiąc dociążając oś /przyczepę amory są "rozciągane" a w samochodzie ściskane.
#1564 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2021 - 09:19
Witam , do osi skrętnych amortyzatory dokładają żeby zwiększyć stabilność na wybojach . W zasadzie te osi i tak dość dobrze tłumią drgania , ale czemu nie . Amorki do tych osi idą konstrukcyjnie zrobione nieco inaczej , i niema problemy z kupnem . Na swojej przyczepie problem sztywnej osi częściowo rozwiązałem zmniejszając ciśnienie w oponach .
#1565 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2021 - 19:56
czy pomalowanie przyczepy takim srodkiem do zabezpieczenia podwozia samochodu to dobry pomysł ??? czy lepjej zwykła farba ( czesc elementow w przyczepie jest ocynkowana a czesc to zwykla czarna stal )
np : https://zadbanabryka...tkaAmPJEALw_wcB
#1566 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2021 - 20:19
Kup podkład epoxydowy grubowarstwowy z fosforanem cynku i będzie git. Jak ma być ładnie na wierzch poliuretan ale ja go nie daje.
Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka
- 12345 lubi to
#1567 OFFLINE
Napisano 15 lipiec 2021 - 21:51
W środku w profilach rdzy niczym nie wyczyścisz , jak nowa przyczepa to trzeba odrazy zadbać żeby rdza nie powstała
Użytkownik pawlo29 edytował ten post 15 lipiec 2021 - 21:57
#1568 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2021 - 12:19
Dzień dobry,
wróciłem do Polski 2 miesiące temu i nie miałem potrzeby kupna łodzi bo wszystko było klubowe, niestety w PL jest inaczej. Będę szczęśliwym posiadaczem Romany 420x180, potrzebuję do niej przyczepki. Kompletnie się na tym nie znam, wiem tylko tyle, że czym więcej rolek tym lepiej.
Jesteście w stanie podesłać linki albo jakieś numery telefonów które skierują mnie do osób które zajmują się przyczepkami, poinstruować w którym kierunku szukać?
Tutaj lub priv.
ps. znalazłem takie coś, ale na oko czegoś brakuje i być może cena jakaś za mała
https://allegro.pl/o...KrnwuRnYsfRL-Ss
https://allegro.pl/o...q9IcnIhs78ynfEY
T/
Użytkownik UncleZin edytował ten post 16 lipiec 2021 - 12:22
#1569 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2021 - 15:01
Koledzy czy ktoś z Was montował w przyczepce zamiast tradycyjnej wciągarki na korbkę, wciągarkę elektryczną montowaną na stałe z sterowaniem z pilota...do wyciągania łódki z wody na przyczepkę...jeśli tak to czy mogę prosić o jakieś namiary na sprawdzone modele...
Preferowana byłaby wyciągarka pasowa.
Waga łodzi około +/- 600kg.
#1570 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2021 - 20:44
Taką sobie zamontowałem i jestem mega zadowolony nie jest zbyt głośna i całkiem szybka i sterowanie z pilota w zestawieWitam serdecznie
Koledzy czy ktoś z Was montował w przyczepce zamiast tradycyjnej wciągarki na korbkę, wciągarkę elektryczną montowaną na stałe z sterowaniem z pilota...do wyciągania łódki z wody na przyczepkę...jeśli tak to czy mogę prosić o jakieś namiary na sprawdzone modele...
Preferowana byłaby wyciągarka pasowa.
Waga łodzi około +/- 600kg.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
- Karol Krause lubi to
#1571 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2021 - 21:18
Po dwóch latach użytkowania napiszę : gniotsa nie łamiotsa Jedyne do czego można się przyczepić to do tego , że niektóre elementy powierzchniowo pordzewiały ale u mnie lekko nie ma pływam do końca grudnia i wyciągarka jeździ nie osłonięta w zimie tak średnio po 100 km dziennie .
Naprawdę polecam zwłaszcza jak trzeba jednostkę wprowadzić samodzielnie przy silnym nurcie lub wietrze
Ps. Jak rozkminiałem temat wyciągarek przed zakupem to nie widziałem na rynku wyciągarki pasowej ale może od tego czasu coś się zmieniło …
Użytkownik sero1975 edytował ten post 17 lipiec 2021 - 21:21
- Karol Krause lubi to
#1572 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2021 - 09:50
Dziękuje chłopaki za wskazóweczki... dopytam jeszcze w kwestii zasilania...
Jak rozwiązaliście temat zasilania wyciągarki... skrzynka z akumulatorem na przyczepce czy zasilanie z innego żródła ...
#1573 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2021 - 10:36
- Karol Krause lubi to
#1574 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2021 - 10:38
Ja to zrobiłem w taki sposob jak na filmiku . Skrzynkę wstawiam do bagażnika i po problemieDziękuje chłopaki za wskazóweczki... dopytam jeszcze w kwestii zasilania...
Jak rozwiązaliście temat zasilania wyciągarki... skrzynka z akumulatorem na przyczepce czy zasilanie z innego żródła ...
https://photos.app.g...FPRbRwtRGVsREV9
A wciąganie łodzi u mnie teraz wygląda tak
https://photos.app.g...soFb1U9woohLnS6
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
- Karol Krause, Sławek77 i Radbraw lubią to
#1575 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2021 - 10:57
- Karol Krause, Radbraw i compi lubią to
#1576 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2021 - 12:54
Ja używam małego aku 9ah który wożę w bagażniku . Kładę na dyszlu i jazda . Aku to wykorzystuje też do elektrycznego kółka manewrowego bo mam stromy wyjazd z garażu i ręcznie zestawu nie wyciągnę a autem też nie . Aku kosztuje parę dyszek i myślę ,że na trzy lata starczy
- Karol Krause lubi to
#1577 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2021 - 17:58
#1578 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2021 - 19:03
Zdaje mi się że w Jula też taką wyciągarkę widziałem.
Temat wyciągarek był już na forum wałkowany dlatego podsumuję : Generalnie rzecz biorąc to wszystko są klony takiej samej wyciągarki różnią się tylko kolorem obudowy i kosmetyką .
Ja zdecydowałem się na tą i nie żałuje :
https://allegro.pl/o...-12v-6362702123
Przeważyły : Dobre opinie w internecie,krajowy importer z serwisem i pomocą techniczna, pełna dostępność części zamiennych ,cena .
Czego szukać więcej ??
ps . Zapomniałem dodać ,że wyciągarki używam też do awaryjnego wyciągania zestawu jak jest za płytko albo jest błoto i muszę się rozpiąć i ręcznie wepchnąć przyczepę do wody
- Karol Krause, compi i M a r a s lubią to
#1579 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2021 - 20:00
Witam ,przymierzam się do zakupu wciągarki elektrycznej , czy te wciągarki mocno wyczerpują akumulator, że stosujecie dodatkowe zasilanie ,chciałbym korzystać z gniazda w bagażniku czy to dobry pomysł.
Użytkownik perch22 edytował ten post 19 lipiec 2021 - 20:01
#1580 OFFLINE
Napisano 19 lipiec 2021 - 20:53
Witam ,przymierzam się do zakupu wciągarki elektrycznej , czy te wciągarki mocno wyczerpują akumulator, że stosujecie dodatkowe zasilanie ,chciałbym korzystać z gniazda w bagażniku czy to dobry pomysł.
spalisz gniazdo , sprawdź ile masz na bezpieczniku od gniazda , a jaki jest prąd wyciągarki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych