Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1290 odpowiedzi w tym temacie

#221 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 10 styczeń 2014 - 15:15

maly, duzy, skladany, nieskladany, ostry, tepy, niezawodny, drewniany, metalowy, plastikowy, wedkarski, jednoreczny, do galezi, plecionek, sieci :rolleyes:

polecam 1 do wszystkiego, oryginalny szwajcarski noz zolnierski, nie mylic ze scyzorykiem oficerskim :)

#222 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 10 styczeń 2014 - 17:51

EKA zakupiona , dzieki za podpowiedzi B) 

#223 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 10 styczeń 2014 - 18:28

Pitt, pokaż no to cudo, żeby nie było pomyłek ;)

Jak dla mnie, tępy nóż, to jak postrzępiona żyłka, zatarty kołowrotek, pęknięta wędka... niby jest, a nie działa jak powinien ;) czyli tępy nóż = zepsuty nóż :P

Pytanie dodatkowe do całości naszych nożowych uczestników naszej dyskusji :D

Pokażcie czym ostrzycie swoje noże! No bo jeśli używacie, to w końcu nóż się tępi i czymś trzeba go wrócić do stanu użytkowego no nie?

Zdrówka!

Aha, zapomniałem, mam jeszcze jakieś fotki, to będę podlewał oliwki do ognia ;)

149.jpg

Jeden z moich koni roboczych (w sumie już nie mój, bo podarowałem kumplowi) czyli CRKT M21-04
Jak ktoś szuka fajnego nożyka, a nie chce pchać zbyt wielkiej kasy, to ten będzie nawet fajnym wyborem.

Tylko nie wiem jak się mają obecnie produkowane wersje do tych sprzed lat...

IMG_1817.jpg

Benchmade 140SBK Nimravus jeden z moich ulubionych nożyków!

IMG_2475.jpg

Moje podstawowe EDC czyli BM Griptilian Dough Ritter w wersji normalnej oraz mini, w momencie kiedy to pisze, w kieszeni siedzi ten mniejszy.

DRWoda.jpg

O ten! Co najlepsze, to widzę że od ponad 6 lat nie zmieniłem w nim linewki, kutasik został ten sam, tylko dodałem mu dwie czaszki i zwisają na nim teraz.

Heh ale tan czas zapiernicza :( To były czasy, kiedy dolar stał tak nisko i nożyki były takie tanie :(

Edit.......

IMG_2538.jpg

Sorry, 3 czaszki mu dodałem ;) Mam go cały czas przy sobie, ale jakby się ktoś zapytał, to bez patrzenia przysiągłbym że 2 czaszki tam są... a używam po kilka/kilkanaście razy dziennie tego noża :P

Użytkownik Pele76 edytował ten post 10 styczeń 2014 - 18:29

• Zwierzu lubi to

#224 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 10 styczeń 2014 - 19:03

ten wyglada na zdjeciach tak jak moje http://www.militaria...mwch)_p5004.xml

#225 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 10 styczeń 2014 - 19:26

Vicki OH juz powoli moga byc nazywane legendarnymi, bo bardzo duzo ich na swiecie, prawie same dobre rzeczy o nich slychac... Trafiony zakup nawet w ciemno!

#226 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 10 styczeń 2014 - 20:27

Moj wedkarsko wyprawowy zestaw.......

2labfh0.jpg

Benchmade NRA 12500(uwielbiam go)

Ostrzenie prety Lansky......były(są) płytki diasam-u ale srednio sie sprawdzały w tym zacnym nozydle.

Użytkownik gorgol edytował ten post 10 styczeń 2014 - 20:30

• Zwierzu lubi to

#227 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 10 styczeń 2014 - 21:13

Widac ze Knivesowo zryty beret hahaaa
Ja do dzis diasamow nie kupilem, ale jakos nie potrzebuje jak na razie.

IMG_3030q.jpg

I znów moja nożowa Stella :D

Użytkownik Pele76 edytował ten post 10 styczeń 2014 - 21:42

#228 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów

Napisano 10 styczeń 2014 - 21:40

Nooo,i jak do tąd nie było pytania na które tam niema odpowiedzi.....a prety kupiłem tylko do NRA ....bo recurwy ;)  nie mogłem za bardzo wygłaskać na płytkach......co nie zmienia faktu ze do pozostałych nozy w domu sa wysmienite....i na nich naumiałem sie z ręki ostrzyc...tepy nóz to jak złamana wędka...cos w tym jest :rolleyes:

#229 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 10 styczeń 2014 - 21:49

...Jak dla mnie, tępy nóż, to jak postrzępiona żyłka, zatarty kołowrotek, pęknięta wędka... niby jest, a nie działa jak powinien ;) czyli tępy nóż = zepsuty nóż :P

Bingo ! Ostry nóż to luksus pracy i wbrew pozorom mniejsze prawdopodobieństwo urazu na własnych palcach i ciele. Do tępego noża przeważnie używa się większej siły nacisku a to zazwyczaj powoduje "przeskoczenie" noża z krojonego/ciętego materiału na palce.

Pytanie dodatkowe do całości naszych nożowych uczestników naszej dyskusji :D
Pokażcie czym ostrzycie swoje noże! No bo jeśli używacie, to w końcu nóż się tępi i czymś trzeba go wrócić do stanu użytkowego no nie?

Ja stosuję trzy rozwiązania :
- Lansky Mini Crock Stick (przeważnie przy sobie)
- Lansky Turnbox Deluxe Crock Stick Sharpener (domowo)
- diamenty od Biedrony :).

• Pele76 lubi to

#230 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 10 styczeń 2014 - 21:54

Hryhryyy

No ja z ręki ostrzyłem kupę czasu, później przyszedł czas na lenistwo czyli Spyderco Tri Angle, następnie czas na perfekcyjne krawędzie tnące czyli Apex Edge Pro, następnie, czas prób czyli China Apex v1, a jak na razie skończyłem na Tormek'u czyli best of best ostrzarek wolnoobrotowych, ale wziąłem T3, a nie T7, bo nie potrzebowałem aż takiego kolosa.

Jak przychodzi mi teraz szybko komuś zrobić kilka krawędzi tnących w szybkim czasie, to Tormeka zalewam wodą i jadę, kończę na skórzanym kole i włosy lecą z kończyn ;) Jak chcę zrobić ładną KT, równiuteńką i świecącą, to jadę na Apexie. Oba systemy ostrzące, czyli Tormek i Apex, to dla mnie tylko maszyny do robienia Back Bevel czyli pierwszego szlifu na krawędzi tnącej, w zależności, jadę 8, 10, czasami 15 stopni na stronę, gładzę na pasku, a później jak przychodzi do doostrzenia, to łamię krawędź tnącą na 40 stopni na Trianglu i tak podostrzam. Jako że 3A stoi cały czas otwarty w kuchni, bo babę mam kucharkę i 5 dni w tygodniu mam do naostrzenia dwa 10 calowe Vicki i jednego Pikutka bezzębnego, to nawet nie ma sensu zamykać systemu.

Swój nóż przy wyjściu do pracy jadę na prętach Ultra Fine i dociągam na dwóch gradacjach pasty polerskiej na skórze :D

1468560_690890344269547_1006069978_n.jpg

Tak zazwyczaj wyglądają moje krawędzie tnące po Apexie :D Takie wąziutkie lustereczko ;)

Zwierzu, diamenty od Biedrony.... kurcze (tęskno mi to za Knivesowym odpowiednikiem tego słowa ;) ) widać żeś dawno temu zryty przez nożowników, bo owe diamenty były na topie kiedyś kiedyś... do dziś mam!

Właśnie, muszę dodać do swoich sprzętów ostrzących, diamenty od Biedrony (jeszcze podstawki pod nie od STNa mam) i lidlowych diamentów całą masę!

Co do ostrych noży, podpisuję się oboma ręcyma pod tym co żeś tam napisał Zwierzu :D

Użytkownik Pele76 edytował ten post 10 styczeń 2014 - 21:57

#231 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 10 styczeń 2014 - 22:45

czy Muela robi przyzwoite noż? czy nie wiadomo co to jest?

Użytkownik jacekp29 edytował ten post 10 styczeń 2014 - 22:46

#232 ONLINE   Archanioł

Archanioł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 502 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 10 styczeń 2014 - 23:06

Muela? jak chcesz to zamienię nóz w stylu "finka' z ostrzem około 10 cm na 0,5 wiśniówki :)

Mam jedną Muele, pochwa rozwaliła sie w ciagu 30 minut, i mam mega problemy z ostrzeniem - coś chyba robię nie tak, albo stal jest z jakiegos powypadkowego wraka ...

Poza klasycznym designem bedącym miłym wspomnieniem harcerskich finek - odradzam.

Nowe sa ciekwsze .. ale jakoś sie zraziłem i zostane przy tym co mam.

Przeczytaj: http://forum.knives....?topic=128948.0

#233 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 10 styczeń 2014 - 23:08

Wiesz, Muela, Mueli nie równa... są noże które są fajne/dobre ale duża część noży z tej firmy jest kupowata i przez tą część, firma jest uważana za niskiej jakości.

Zależy o jakim modelu Mueli mówisz, bo na przykład taki Kodiak na ktorym MISTRZ Antonio Montejano robił dla dzieła sztuki dla niektórych ludzi na nożowym forum...

1-10.jpg

3-7.jpg

9-4.jpg

Patrząc z tej strony na noże firmy Muela, to dobre i ładne noże :D

Pokaż tą Muelę o której pisałeś, no chyba że pytałeś o całokształt firmy, to ciężko będzie określić... Firma sama w sobie znana, z tradycjami, ładnymi nożami, ale wypuszczająca też dużo tanich serii, a poza tym dość mocno kopiowana przez małe żółte rączki w okolicach wielkiego muru :P

#234 OFFLINE   jacekp29

jacekp29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1656 postów
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Popławski

Napisano 11 styczeń 2014 - 12:06

Jest w stanie średnim ,przeleżał sporo czsu na głęboko w szafie zapomniany znalazłem go przy światecznych porządkach

Kupiłem go z 15 lat temu w sklepie myśliwskim ,chyba ponad cztery stówki

Załączone pliki

#235 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 11 styczeń 2014 - 18:29

Czy jest coś godniejszego uwagi w cenie ok 150zł jak Ontario Rat 1 ?

#236 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 11 styczeń 2014 - 18:33

Czy jest coś godniejszego uwagi w cenie ok 150zł jak Ontario Rat 1 ?

http://allegro.pl/sc...3834438251.html  ?

#237 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 11 styczeń 2014 - 18:43

Chodzi mi o sam nóż składanynie Mc Gyver :) chociaż fajny jest ten z linku :)

Dobra stal i trudny do popsucia ma być 

#238 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów

Napisano 11 styczeń 2014 - 19:21

Moze troszke drozszy jak 150zł,ale czasami ktos szuka noża do wszystkiego....(podobno jak cos jest do wszystkiego to jest......... :D )nada sie wszedzie i zniesie duzo,albo jeszcze wiecej

#239 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 11 styczeń 2014 - 19:31

RAT dobry jest, a jesli ma sie zepsuc, to zepsuje sie i kilka razy drozszy...
Wszystko zalezy czego oczekujesz od noza. Jesli folder z jedna glownia jest dla Ciebie oo, bierz RATa, jak chcesz czegos bardziej uniwersalnego, bierz scyzoryk Victorinoxa lub Wengera.

#240 ONLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 11 styczeń 2014 - 19:42

Moze troszke drozszy jak 150zł,ale czasami ktos szuka noża do wszystkiego....(podobno jak cos jest do wszystkiego to jest......... :D )nada sie wszedzie i zniesie duzo,albo jeszcze wiecej

Wojna idzie :o

• Bury knives lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych