Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1292 odpowiedzi w tym temacie

#361 OFFLINE   trinited

trinited

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 212 postów

Napisano 28 styczeń 2014 - 14:02

No faktycznie strasznie skomplikowane to narzędzia. Nóż tak ostry, że przy najmniejszym dotknięciu przecina skórę nie ma żadnego praktycznego zastosowania tylko sprawia kłopoty. Po całym dniu łażenia nad wodą, jak człowiek jest zmęczony łatwo o chwilę nieuwagi. Wystarczy że kartkę ścina bez problemu to jest odpowiednia ostrość jak dla mnie, ostrzej już nie. No ale co kto lubi.

IMG_4189.jpg

A tak tnie "zerwikańska saberra" czyli S30V w Sebenzie ;) Niechcący uderzyłem we wbity nóż przy robieniu fotki

:)

#362 OFFLINE   Krystekwolf

Krystekwolf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1464 postów

Napisano 28 styczeń 2014 - 14:09

A ja skromny człek zawsze jak ostrzyłem to myślałem że nie może być za ostry...

Ale co ja tam mogę wiedzieć :D

Ps. super sprecyzowałeś ostrość :P :P :P :P :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

#363 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 28 styczeń 2014 - 14:52

Trinited, widziałeś kiedyś nóż który po dotknięciu przeciąłby palec do kości + 4mm paznokcia? ;)

W przypadku tej Sebenzy która to zrobiła... była polowo podostrzana na diamencie FINE, włosów nie goliła. Ale cięcie palca było piękne, czyste i szybko się zagoiło, bez żadnej blizny.

Każdy kto dużo używa noży, w końcu gdzieś się tam przetnie, tak samo jak ludzie jeżdżący samochodami, motorami, rowerami, w końcu złapią gumę :P

Jak masz jakichś znajomych kucharzy z kilku/kilkunastoletnim stażem, zapytaj się ile razy poharatali sobie palce, ile razy sie oparzyli.

Jesteś wędkarzem, nigdy nie wbiłeś sobie nigdzie haka?

Ostry nóż mimo że może narobić więcej szkód, jest nożem bezpieczniejszym, bo jak kolega Zwierzu wcześniej napisał, łatwiej kontrolować proces cięcia, robi się to lekko, bez zbędnej siły.

Ja wiem że większość naszych noży domowych jest tępa jak dupa węża, a jeszcze więcej tępych noży ludzie noszą ze sobą na ryby.

Kwestia ostrzenia noża na "brzytwę" to kwestia upodobań i przeznaczenia noża. Mój nóż EDC zawsze jest ostrzejszy niż laser, ale jak będę go zabierał do lasu, to wtedy przeciągnę go po najdrobniejszym diamencie, bo taki nóż będzie ciął agresywniej i dłużej będzie trzymał ostrość roboczą.

Krystek, a dlaczego myślałeś że nóż nie może być za ostry? No i co jest wyznacznikiem ostrości jak dla Ciebie?

Jak goli włosy, to za ostry, czyli jak płynnie tnie papier, to tak samo... czyli hmmm jak przekroi jabłko, to ostry tak?

Zastanawia mnie, do jakiej ostrości należy doprowadzić nóż żeby było ok, żeby nie był zbyt tępy, był użytkowy ale znów nie za ostry :P

#364 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 29 styczeń 2014 - 15:53

Nie wyobrażam sobie korzystania z tępego noża, to dopiero jest niebezpieczne. W zasadzie zwierzu wyczerpał temat. Tępy nóż, więcej siły potrzebnej do ciecia = większe prawdopodobieństwo, że nóż zeskoczy z ciętego przedmiotu i utnie palucha.

Jak jestem gdzieś w knajpie i mam kotleta, którego mam ciąć tym co mi dali to od razu jestem chory.

#365 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 29 styczeń 2014 - 16:21

Jak jestem gdzieś w knajpie i mam kotleta, którego mam ciąć tym co mi dali to od razu jestem chory.

Wtedy wyciągasz swojego knajfa i tniesz kotleta razem z talerzem i stołem :)

#366 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 29 styczeń 2014 - 16:34

Jakby kto chciał to w tym sklepiku nie tylko fajne noże mają ... a obsługa 1st class B)

http://www.heinnie.com/

#367 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 29 styczeń 2014 - 18:18

lxu6.jpg

Całkiem przyzwoite rębaki. A i pokroić coś się da, czy przesmarować.

Cena całkiem nierujnująca ;)

• Zwierzu lubi to

#368 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 29 styczeń 2014 - 18:26

Mora to naprawdę fajny nożyk, fakt że nie wyglądający na nóż dla Johna R. ale da radę :D

Ostrzyć się można uczyć na takich, bo drogie nie są i szkliwo na zębach nie pęknie jak coś zarysujemy, a i stal jaką zastosowano, może być doprowadzona do ładnej ostrości i trzymać ją jako tako.

#369 OFFLINE   trinited

trinited

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 212 postów

Napisano 30 styczeń 2014 - 00:40

Niektórzy widze mają mocne problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Nic nie pisałem, że nóż ma być tępy. Za ostry nóż jak dla mnie to gdy każde muśnięcie palca o ostrze powoduje rane. No ale żeby zrozumieć trzeba najpierw mieć taki nóż w ręce.

Żeby nie było off top, ja używam Kershaw OSO 1830, jak dla mnie najlepszy EDC w  relacji cena-jakość. W USA kosztuje 25$, (w Polsce sporo drożej 140zł), zastanawiałem się mocno nad Benchmade Mini Griptilian ale przeważyła cena i długośc ostrza (9 cm czyli w sam raz, Griptilian jest krótszy). Jest mały, lekki, z mocnym ostrzem, błyskawicznie się otwiera i składa jedną ręką. Jedyne co mi się nie podobało od początku to faktura na rękojeści - taka rybia łuska, ale na żywo wygląda znacznie lepiej i b. dobrze leży w dłoni. 

Tutaj zdjęcia z testu na knives.pl 

http://forum.knives....p?topic=90687.0

dsc01211uf.jpg

dsc01244o.jpg

A tu mój zdobyczny nożyk, trochę poobijany od rzucania, z tyłu ma mały kompas, zrobiłem z nim wiele km nad rzekami ale jednak składany jest bardziej praktyczny.

8tl2.jpg

bcrv.jpg

A tu jeszcze ciekawy noż produkowany w całości przez chińczyków (chińska marka) Enlan EN-04, kosztuje ok 100 zł, patent otwierania ukradli od Benchmade. Sam nóż wygląda świetnie i ludzie sobie chwalą. 

enlan_EL04MCT.jpg

enlan_EL04MCT_2.jpg

http://forum.knives....topic=99366.320

Wersja z inną rękojeścią

EL04G+01.jpg

#370 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 30 styczeń 2014 - 02:05

Staram się czytać ze zrozumieniem, ale chodzi o to że albo mam łapy za twarde, albo nie spotkałem jeszcze narzędzia które po muśnięciu palcem powoduje ranę, jest jeszcze 3 opcja, staram się nie muskać niepotrzebnie.

Jeżeli nie pociąłem się brzytwami, żyletkami i nożami wyostrzonymi na takim samym poziomie, no to nie wiem... Po prostu jakiś odruch mam taki, że nie dotykam niepotrzebnie ostrych rzeczy, ale też nie przykładam palców do rozgrzanego metalu, nie wkładam do kwasów, pomiędzy pracujące elementy maszyn też nie wciskam. A jak już się potnę, to w taki sposób, w jaki dałoby się to zrobić i bardziej tępym nożem, ale mniej czysto, rana byłaby bardziej poszarpana i trudniej się goiła.

http://forum.knives....2.html#msg42692 looknij tutaj, uważasz że każdy z tych noży był za ostry? Że każdym można by twarz ogolić? Nie!

Nie ma za ostrych noży, są mało uważni użytkownicy i tyle!

Wracając do nożyków.

Kershaw fajny, kurcze... nigdy nie miałem żadnego noża z tej stajni, jakoś nigdy nie podpasowały mi na tyle żeby kupić, ale przez moje ręce w ramach ostrzenia i serwisowania, przeszło ich już ze 30 sztuk.

Co do tej finki, rozebrałbym, wstawił w rękojeść skórzane krążki (tak pewnie było w oryginale) albo wrzucił jakieś ładne drewienko. Koszt operacji kilkanaście złotych jakby to samemu robił, a frajda niezła i efekt ładniejszy... no ale jak ma byc tylko do rzucania, to nie ma sensu.

O Enlanie i jemu podobnym, ludzie często mówią że producenci markowych noży mogą się od nich uczyć jak kłaść szlify i krawędzie tnące... Szkoda że kradną pomysły, a nie zrobią czegoś swojego, bo nożyki fajne ale niesmak pozostaje po kradzieży...

#371 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 06:43

To prawda. SRM za 35 zł m lepsze szlify i wykończenie głowni jak moje noże za $200 i droższe. Ale ja lubię tylko jedna firmę i jej wiele wybaczam... ;)

#372 OFFLINE   Riqelme

Riqelme

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 338 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 31 styczeń 2014 - 15:04

Uwaga Uwaga!!! Od 3 lutego w Lidlu będą ostrzałki diamentowe za  29,99 zł. Polecam :)

#373 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 styczeń 2014 - 15:59

W gazetce nie widzę. Mozesz linka wrzucić?

#374 OFFLINE   Riqelme

Riqelme

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 338 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 31 styczeń 2014 - 16:12

http://www.lidl-page...html?kid=MKdDPl tu są 23 strona. Przepraszam za wprowadzenie w błąd, teraz się dopatrzyłem. Diamenty będą od czwartku - 6 Lutego  

#375 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 01 luty 2014 - 18:35

http://beta.bron.pl/...steel-finn-bear

Gdzieś czytałem, że równie niezły, jak Mora

#376 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 01 luty 2014 - 22:03

A ja gdzieś czytałem że węglówka od Mory jest lepsza niż stal Kruppa w CS.

Nigdy nie miałem tego Finn Beara w łapach, a po zdjęciach to tak ciężko dość...

Ogólnie noże będą porównywalne do siebie, wybór zależy od kupującego. Mnie z pewnością nie pasowałaby ta rękojeść od CS.

#377 OFFLINE   Jeziorm 1

Jeziorm 1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1189 postów

Napisano 02 luty 2014 - 20:51

Znacie jakieś sklepy w PL w których można kupić komponenty do samodzielnego składania noży?

Coś kojarzę ze ktoś od nas z forum się tym zajmuje ale już nie pamiętam kto...

#378 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 02 luty 2014 - 21:06

Co do węglówki od Mory to mam i wielce sobie chwalę (ogólnie to ja nawet wolę węglówki), czy lepsza od Kruppa nie wiem bo porównania nie miałem.

Ostrość jak i łatwość ostrzenia - dla mnie bomba !

Wykorzystuję m.in jako jeden z noży do skrawania lipy pod woblery.

@Jeziorm1 zobacz sobie na

1. http://damast.com.pl/index.php

2.http://sklep.domlowc...i-do-nozy-helle

jeszcze był swarog.pl ale cuś nie funga -_-.

#379 OFFLINE   Jeziorm 1

Jeziorm 1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1189 postów

Napisano 02 luty 2014 - 21:40

Dzięki Zwierzu

#380 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 03 luty 2014 - 00:31

Znacie jakieś sklepy w PL w których można kupić komponenty do samodzielnego składania noży?

Coś kojarzę ze ktoś od nas z forum się tym zajmuje ale już nie pamiętam kto...

http://www.birkashop.pl/ - stronka mistrza Karuda!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych