Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1292 odpowiedzi w tym temacie

#321 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • Imię:Robert

Napisano 20 styczeń 2014 - 19:54

Zasugerowałem się tym , że w opisie systemu jest informacja o ostrzeniu haczyków i kotwic.

#322 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 20 styczeń 2014 - 19:58

Aha, w ten sposób... jednak wolałbym jakiś ceramiczny sprzęt do ostrzenia haków, diament troszkę zbyt agresywny mnie się wydaje.

A to że można ostrzyć nim haki... to tak samo jak każdą inną osełką, nie jest jakoś specjalistycznie do tego ta Taidea przygotowana :D

#323 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 21 styczeń 2014 - 19:53

Przyszła wczoraj paka z ostrzałką, a dziś z nożem :)

I od razu przy otwieraniu sprawdziłem czy na pewno ostry :D

gqy7.jpg

gcjo.jpg

• Pele76 lubi to

#324 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 21 styczeń 2014 - 20:18

Hahaaa dobreee!

Ugryzł na wejściu :P

Idź do lekarza i zapytaj się czy jak Szczur ugryzie to jakies zakażenie można dostać ;)

A tak na poważnie, gratki zabaweczek, bo zestaw zacny jest!

Pamiętaj że nóż nie jest do odkręcania śrubek, a pręty są kruche jak ze szkła i będzie cacy!

Zdrówka!

_MG_7777.jpg

Dawno fotki żadnej nie wrzucałem!

• Friko i @slider@ lubią to

#325 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 22 styczeń 2014 - 00:26

Dzięki :) nie zarazisz mnie nożozą wrzucając jakieś tam fotki :P

ps. Ile trza dać za fajnego Damasta ? i czy toporek z s30v jest odpowiedni na zrobienie ogniska ? :P :D haha

#326 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 22 styczeń 2014 - 00:40

Heheee jasne jasne, nie jeden tak mówił ;) Widzisz, już masz fajny nóż i ostrzałkę, a ja ile tutaj jestem? ;)

Za fajnego damasta? hmmm zależy co masz na myśli mówiąc "fajny", zależy od kogo, jaki duży, z czego kuty i jak kuty... zwykły damast będzie tańszy niż twist, ten znów tańszy niż piórkowy, a z pewnością trzy te poprzednie będą razem tańsze niż mozaikowy ;)

Tak, toporek z S30V (jak kupisz) będzie dobry do zrobienia ogniska ;)

IMG_4189.jpg

A tak tnie "zerwikańska saberra" czyli S30V w Sebenzie ;) Niechcący uderzyłem we wbity nóż przy robieniu fotki ;)

IMG_4153.jpg

Ooo tej fotki właśnie, kiedy to się prawa z lewą Sebcią spotkały :D

Użytkownik Pele76 edytował ten post 22 styczeń 2014 - 00:44

#327 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 22 styczeń 2014 - 08:49

Co za maniakalny maniak :D nie no żartowałem z tymi toporami itp :) ale taki nożyk z damastu czasem na alledrogo występuje ze stałą głownią (dobrze mówię?) i podoba mi się wizualnie i kiedyś sobie kupię taki żeby gałązkę na kichę uciachać czy cuś :)

#328 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 postów

Napisano 22 styczeń 2014 - 09:52

Ja pierwszy raz noże z damastu zobaczyłem na knives . Tez taki kiedyś kupię , warto go mieć za sam wygląd.

#329 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2221 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 22 styczeń 2014 - 15:01

Nóż to narzędzie - powtarzają niczym mantrę wnożowieni użytkownicy knives.pl :)

Trudno się nie zgodzić z takim stwierdzeniem bo faktycznie służy to to do cięcia. Kiedyś próbowałem z kimś dyskutować na knives.pl po co są noże typu kerambit (polecam google grafika). Jest to nóż zainspirowany pazurami wielkiego kota i wyszło, że tak naprawdę jeżeli nie mam zamiaru nikogo zarżnąć to taki nóż może być doskonałym przedmiotem kolekcjonerskim :). To był pierwszy krok do wyleczenia się z choroby nożowej :). Jeżeli mam coś mieć to wolę, żeby to był przedmiot użytkowy, a nie "biżuteria" dla mężczyzn :).

Dlaczego o tym piszę? Bo zastanawiam się po jaką cholerę Wam te damasty :)? Może i to ładne, drogie na pewno :)... mnie od razu korciłoby, żeby tym dzika wypatroszyć, ale z drugiej strony nie zrobiłbym tego z Louisem Moinet Magistralisem na ręce.

#330 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 postów
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 22 styczeń 2014 - 15:10

Od dwóch lat na ryby mam najtańszą morę:

mRo5VXlpAdvVFCT3rSQtcdg.jpg

A dziś dostałem drugą:

Frosts-Mora-860-MG-Army-Knife.jpg

Pierwsza to niby carbon steel, druga stainless. Inaczej się je ostrzy? O ile to nie jest chwyt marketingowy przy nożu za 3 dyszki ? :D

A brzytwy łapią się w temacie? Ktoś używa? Do golenia oczywiście ;)

#331 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 22 styczeń 2014 - 18:13

Carbon ma lepsze wlasciwosci tnace i latwiej sie go ostrzy, ale rdzewieje, a nierdzewka, na odwrot ;)

#332 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 22 styczeń 2014 - 22:14

Idę po piwka do sklepu i będę sprawdzał ostrzałkę więc jutro pewnie L4 :D

#333 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 22 styczeń 2014 - 23:28

Pamiętaj o magicznym markerze żeby sprawdzić jak (znaczy się, gdzie) ostrzysz.

Tu masz filmik, fakt że pokazujący ten "trick" na Spyderco TriAngle ale to też prętówka, a zresztą, tego markera można używać wszędzie, pomaga w każdym ustawieniu kąta noża.

Pomalujesz, przejedziesz kilka razy po prętach i będziesz widział jak ma się sprawa fabrycznego kąta na krawędzi tnącej, do kątów które oferują Twoja ostrzałka czyli 30 i 40 stopni.

Jak ktoś w fabryce nie pił przed ostrzeniem Twojego noża, to będzie cacy i od razu będziesz zbierał stal na KT, a jeśli nie, no to zrobi się pod górę i trzeba będzie przeprofilować KT.

Ja w każdym swoim nożu robię tzw. Back Bevel

IMG_0373.jpg

Na tym nożu jest najwyższy jaki zrobiłem do tej pory ale zdjęcie ładnie pokazuje co to jest ten Back Bevel... To wysoka krawędź tnąca zrobiona na mały kąt, w tym przypadku to będzie na niecałe 15 stopni może czyli koło 7 stopni z groszem na stronę... a później jest "złamana" na 30 albo 40 stopni na TriAnglu...

Tu macie przykłady jak to wygląda, nie wrzucam fotek bo duże są, a ja czasu nie mam żeby je teraz zmniejszyć.

http://tomsworkbench...el-measured.jpg

http://2.bp.blogspot...micro+bevel.jpg

Jakby ktoś kiedyś miał na wyposażeniu taką ostrzałeczkę imadełkową jak pokazywana była wcześniej, to może sobie taki Back Bevel walnąć, a ostrzenie później, to zebranie materiału na szerokości dziesiątych części milimetra, a nie na 2-3mm krawędzi tnącej.

Fakt że zrobienie tego "wyższego szlifu" wymaga czasu, narzędzi (ostrzałki odpowiedniej) albo umiejętności w posługiwaniu się kamieniem i ostrzeniem z ręki, ale później zwraca się ten czas w prędkości ostrzenia.

Takim przykładem na Back Bevel może być szlif Scandi, taki jak w morach... to też działa na zasadzie back bevela jeśli będziemy ostrzyć na ostrzałkach prętowych. Prawidłowo szlif Scandi ostrzy się na jego całej szerokości, czyli ładnych parę milimetrów stali pod kamieniem, no daje to ładne efekty w postaci super własciwości tnących ale czasu trzeba troszkę poświęcić... "Łamiąc" ten szlif Scandi (który jest wyprowadzony na zero czyli nie jest złamany na końcu) ostrząc tylko końcóweczkę KT, robimy z niego back bevel.................

Dobra, pogubiłem się ;) Ale w tym maśle maślanym jest to co chciałem przekazać :P

#334 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 23 styczeń 2014 - 23:10

Zrobiłem jak mówiłeś z markerem na moim starym wysłużonym i zajechanym tetraniem po osełce Herbertzie, ale tych całych back beveli to za mojego żywota nie ogarnę. Poniżej foto tego co mi wyszło

uk8l.jpg

mj0e.jpg

8wr3.jpg

Użytkownik Gofer2005 edytował ten post 23 styczeń 2014 - 23:15

#335 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 24 styczeń 2014 - 01:41

Fajnie zeszło! Ważne żeby samiuteńka krawędź była zebrana, bo nieraz ciężko zobaczyć na fotce.

Back Bevel? Kiedyś porobię fotki albo coś narysuję ;)

Jak ostrzałka? Dobrze zbiera?

Aha, mały trick do czyszczenia kamieni... kup gumkę do mazania ołówka i próbuj nią czyścić pręty, w większości przypadków ładnie zbiera syf. Jak nie, to gąbka z tym zielonym "drapakiem" do mycia garów, jakiś proszek do czyszczenia i ziuuu.

Staraj się nie zapchac prętów stalą, bo będzie ciężej czyścić.

#336 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 24 styczeń 2014 - 02:40

Dobrze zbiera, spróbowałem pojechać fileciaka na 15 na stronę i lepiej goli niż wcześniej tylko przy końcówce się lekko wygina i gładzi nie tylko samą krawędź, ale gibkie noże już tak mają że się gibią :) ogólnie zawodolony jestem z tej ostrzały tylko nie wiem czy w razie czego można zapasowe pałki kupić.

Ps . Pogrzebałem trochę na Knivesie i heheh temat " co robiłem nożem dziś" czy cuś  czytam , a tam " Dzisiaj moim Spyderco czy coś ciąłem pomidora :D haha aż tak się nie zboczę obiecuje :P Pozdro

#337 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 24 styczeń 2014 - 02:51

Heheee wiesz, z nudów, to ludzie różne rzeczy nożami robią... jedni rzucają, inni się golą itp.

Jak dojdziesz do momentu że zabraknie włosów na przedramieniu, to możemy zacząć gadać inaczej ;)

A na Knives polecam "pod pękniętą omegą" dział fajny na początek.

Użytkownik Pele76 edytował ten post 24 styczeń 2014 - 02:52

#338 OFFLINE   wsw1515

wsw1515

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów
  • LokalizacjaZielona Góra
  • Imię:Kuba

Napisano 26 styczeń 2014 - 13:19

Pele76 widać że jesteś specem od noży,własnie zamówiłem nóż składany ontario rat 1.Chciałbym teraz kupić nóż z stałym ostrzem (głownią tak to się pisze?)

Czy mógłbyś polecić mi taki  nóż do 200zł,który by mi służył na wypady wędkarskie i nie tylko.Może do tego jeszcze jakąś osełkę.

Pozdrawiam

#339 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 26 styczeń 2014 - 17:31

Do 200 ziła, zazwyczaj polecam Morę :D Kurcze, no naprawdę niezły nożyk, chociaż nie widac tego po nim, bo niby plastik z kawałkiem żelaza... No ale ciężko dość pobić cena vs. jakość, no może nie tyle jakość co użytkowość.

Potniesz tym bez problemu, naostrzysz szybko, ba! nawet możesz nim batonować, o ile wyobraźnia nie poniesie za daleko.

A ostrzałkę? Jaką, za ile? Jakieś doświadczenie z ostrzeniem noży?

#340 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 18:54

Ostrzałką także jestem zainteresowany-doświadczenie żadne.

Ostrzenie - BM 550 , Mora  i pikutki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

1 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych

skampi