Dla mnie wygl膮da 艣wietnie.
Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.
Napisano 18 stycze艅 2014 - 10:49
Dla mnie wygl膮da 艣wietnie.
Napisano 18 stycze艅 2014 - 12:01
Napisano 18 stycze艅 2014 - 12:09
Dzi臋kuj臋 za przestrog臋 . Mnie w艂a艣nie o to chodzi艂o aby tylko ci膮艂 . Do tych innych rzeczy chyba faktycznie trzeba si臋 b臋dzie zastanowi膰 nad jakim艣 multitolem.
Napisano 18 stycze艅 2014 - 12:20
Napisano 18 stycze艅 2014 - 18:58
Napisano 18 stycze艅 2014 - 19:11
Polecamy si臋!
Nast臋pne b臋d膮 ostrza艂ki heheee
No chyba 偶e powiecie sk膮d 偶e艣cie s膮 i znajdzie Wam si臋 jakich艣 walni臋tych no偶owo ludzi w okolicy, kt贸rzy przy piwku doprowadz膮 no偶yk do fabrycznej, jak nie lepszej ostro艣ci
Mam nadziej臋 偶e Gofer2005 pochwali si臋 swoj膮 now膮 zabawka tutaj
Napisano 18 stycze艅 2014 - 19:20
Ja tez szuka艂em no偶a idealnego....firmowe-sklepowe,to ka偶dy mo偶e taki mie膰,jak m贸j...a to znowu w rece dobrze nie lezy....znowu jak r臋kojesc wygodna,to klinga jest beee....pisa艂em do kilku "no偶orob贸w<jeden nie robi na zam贸wienie,drugi niema weny,robi tylko ma艂e nozyki....kolejny nie potrafi sie okre艣lic z terminem wykonania.......i tak my艣l臋,no krowie z pod ogna nie wypad艂em(tata m贸wi艂 )...a wiec,miejsce jest....narzedzi troche dokupi艂em,w sumie sama drobnica....i tak sobie postanowi艂em.ze idealny n贸z dla mnie...sam sobie zrobie........ale nie wiem kiedy sko艅cze....ten cholerny czas a w sumie jego brak,i dost臋p do podziemi tylko raz w tygodniu...ale ja cierpliwy jestem....dzis by艂 m贸j pierwszy dzie艅....
http://naforum.zapod...f60a54.jpg.html
U偶ytkownik gorgol edytowa艂 ten post 18 stycze艅 2014 - 19:21
Napisano 18 stycze艅 2014 - 19:51
Ja si臋 nie mog臋 wzi膮膰 za robienie no偶y... zrobi艂em ich kilkana艣cie w latach 90tych i tyle...
Tu nie mam miejsca, sprz臋t贸w...
Do kt贸rych no偶orob贸w pisa艂e艣?
No i przesta艅 wali膰 tyle tych kropek, wiem 偶e ja te偶 je stosuj臋 ale nie tyle ci臋偶ko przeczyta膰 posta w taki spos贸b
Napisano 18 stycze艅 2014 - 20:05
Juz nie b臋de kropkowa艂, a kt贸rzy to mejkerzy...mysle ze niema sensu,nawijac ,i dzieki temu w艂asnie sam sie wzia艂em,za robot臋,lecz jest tez kilku,kt贸rzy bardzo chetnie podpowiadaja,co i jak,a jak jest teoria to juz krok do >mordoru< ale na szybciutko musze albo czo艂ga za艂atwic,albo dobra tasm贸wke,bo ten co posiadam,nie daje rady,a pilnikiem,to gorzej jak na kolanach po szyszkach na pielgrzymke...wciaga holernie...
Napisano 18 stycze艅 2014 - 21:40
Fajnie jest jak ma si臋 miejsce... sprz臋t mo偶na kupi膰, miejsca sobie nie dobuduj臋...
Tu na wyspie cienko z dost臋pem do stali i w og贸le do materia艂贸w do robienia no偶y... w kraju? Sklep贸w kilka, no偶ownicy sami sprzedaj膮 stale, G10, micarty itp, a tu?
Kup tu pasy do ta艣m贸wek... A co lepsze, we藕 no zahartuj tutaj n贸偶
Jak kto艣 chce zacz膮膰 spraw臋 z no偶or贸bstwem, mo偶e kupi膰 zrobiona prawie na gotowo g艂owni臋 i sam j膮 oprawi膰. Cz臋艣膰 maker贸w sprzedaje takie g艂ownie, w niekt贸rych sklepach mo偶na nawet kupi膰 ca艂y zestaw no偶y do samodzielnego monta偶u.
Gdybym siedzia艂 teraz w kraju, to z pewno艣ci膮 rze藕bi艂bym co艣 w stali... Maker贸w kilku w okolicy jest, kilku ludzi bardzo dobrze hartuje wiele rodzaj贸w stali, w tym nierdzewki, kilku z nich hartuje niekt贸re stale selektywnie. Wypas jak na nasze warunki, a tu? Kup wszystko w kraju, wy艣lij tu, obr贸b sobie g艂owni臋, wyslij ja do polski, tam ja zahartuj膮, wy艣l膮 tutaj... grrrr
To samo tyczy si臋 sk贸r do robienia pochewek, narz臋dzi do obr贸bki sk贸ry, do jej szycia, woski, farby, oleje... dupa blada na zielonej wyspie
Kydexy? Heheee jakby wpad艂 do jakiego艣 sklepu z plastikami czy nie wiem z czym, jakby powiedzia艂 偶e chce Kydex, to patrzyliby na mnie jak na przybysza z kosmosu
Mia艂em ju偶 takie przypadki Wpadam do narz臋dziowego, "naft臋 potrzebuj臋" ????????? really really? Hmmm
Do apteki, gumy Thera-Band... ???? yyy, aaaa... sorry?? No wiem pani, gumy Thera-Band, takie gumy do 膰wicze艅, Thera-Band, nie, nie s艂ysza艂am nigdy... ar u siur? hmmm macie jaki艣 dzia艂 do rekonwalescencji? No tak, tam... pi艂ki, skakanki... No, a do czego panu takie gumy? DO PROCY!!! no to ju偶 koniec, baba pomy艣la艂a 偶e z ukryta kamer膮 przyszed艂em i jaja robi臋.
Do w臋dkarskiego wpadam, pytam o Berkleya Fireline Crystal Competition o grubo艣ci 0,034mm... go艣膰 oczy jak pi艅膰 z艂oty i patrzy na mnie, ja m贸wi臋 偶e no taka plecionka, a on 偶e wie, bo ma ale zaczynaj膮 si臋 od 0,12mm i cienszych nie robi膮 yyyy no to wtedy ja na niego jak na debila i m贸wi臋 偶e jak nie, jak u偶ywa艂em i da艂em kumplowi i chce kupi膰 drug膮 ale zanim zam贸wi臋 w necie, to spytam, mo偶e macie. Nie da艂 sobie go艣膰 przegada膰, kupi艂em i specjalnie jak jechalem do miasta, to wzi膮艂em ze sob膮 szpul臋 z plecionk膮 6 sprzedaj膮cych si臋 zlecia艂o pooglada膰...
Wie艣, wie艣 i jeszcze raz wie艣... ale widoki fajne i ryb wi臋cej
Napisano 19 stycze艅 2014 - 14:39
Napisano 19 stycze艅 2014 - 17:37
Pele76 co s膮dzisz o takiej ostrza艂ce?
http://www.maximarke...31d-p-2637.html
Pewnie Lansky tego typu b臋dzie lepsza ni偶 ta, ale cena tej jest zach臋caj膮ca trzeba przyzna膰.
Napisano 19 stycze艅 2014 - 20:28
Ciekawy system te偶 jestem zainteresowany i do wykorzystania w w臋dkarstwie.
Napisano 19 stycze艅 2014 - 21:54
Kto ma Ontario Rat 2 ?
Czy nie jest troszk臋 za ma艂y jak na wygodne EDC ?
Opr贸cz obcinania plecionek i d艂ubania w z臋bach chcia艂bym czasem obci膮膰 jak膮艣 ga艂膮藕 z my艣l膮 o ognisku albo odkroi膰 kromk臋 chleba.
Ja u偶ywam Benchmade Mini Griptilian i g艂ownia jest jeszcze minimalnie kr贸tsza ale te偶 co艣 w okolicach 3 cali i ga艂臋zie nim potn臋 i pajd臋 chleba urobi臋, fakt 偶e "na okr臋tk臋" ten chleb trza b臋dzie ale...
Wszystko kwestia tego do czego n贸偶 b臋dzie u偶ywany, jesli b臋dziesz te pajdy chleba kilka razy w tygodniu ciacha艂, kup wiekszy n贸偶, je艣li tylko okazjonalnie, to bierz RATa 2jeczk臋.
Og贸lnie n贸偶 EDC, to pierdy, tu niteczk臋, tu sznurek, tu ta艣m臋 w pudle, pierdo艂y na maxa, ale po co foli臋 w zgrzewce pazurami targa膰 jak mo偶na klikn膮c nozykiem i ju偶
Kwestia tego co kto lubi, jak nie b臋dzie przeszkadza艂 Ci wi臋kszy n贸偶 (bardzo wielu ludzi nosi 4,5-5 calowe no偶e jako EDC) to looz, a jak wolisz co艣 ma艂ego, zwinnego i lekkiego, to 3 cale bez problemu wystarcz膮 na EDC.
Pele76 co s膮dzisz o takiej ostrza艂ce?
http://www.maximarke...31d-p-2637.html
Pewnie Lansky tego typu b臋dzie lepsza ni偶 ta, ale cena tej jest zach臋caj膮ca trzeba przyzna膰.
Jak dla mnie taki imade艂kowy system, to przede wszystkim do wyprowadzania nowych kraw臋dzi ostrz膮cych, tak jak zreszt膮 powiedzia艂 wujek Blacha (to ten sapi膮cy na filmiku, dobry znajomy z Knives.pl)
Jak mia艂bym si臋 bawi膰 w takie co艣 za ka偶dym razem jak chc臋 naostrzy膰 n贸偶... Tylko 偶e ja tak mam, 偶e nigdy nie doprowadzam no偶a do stanu st臋pienia heheee
Jak kto艣 ma zamiar ostrzy膰 u偶ywany n贸偶 co kilka miesi臋cy, to jak najbardziej taki system.
Wiem 偶e lipa jest kupi膰 n贸偶 za 150pln, a p贸藕niej wy艂o偶y膰 z 2,5 st贸wki na systemy ostrz膮ce
Mo偶na kupi膰 ose艂ke do kosy, tak膮 jak dziadek na 偶niwach narz臋dzie ostrzy艂, da rad臋 naostrzy膰 i n贸偶 ale hmmm ja lubi臋 mie膰 no偶e ostre, nie z臋bate od ose艂ki.
Zauwa偶cie 偶e no偶y w 偶yciu u偶ywamy o wiele wi臋cej ni偶 jakiegokolwiek innego narz臋dzia Dzie艅 w dzie艅 po kilka razy robi si臋 jakie艣 偶are艂ko w domu, a ilu z Was mo偶e si臋 pochwali膰 naprawd臋 ostrymi no偶ami w domu? Ilu z Was potrafi naostrzy膰 dziewczynie, 偶onie, mamie no偶e w domu? Ilu z Was ma czym?
Ta ose艂ka o kt贸r膮 pyta艂e艣, to dla mnie system kt贸rym raz na jaki艣 czas wyprowadza si臋 KT (kraw臋d藕 tn膮c膮) a ostrza艂k膮 powinno by膰 co艣 innego, na przyk艂ad ostrza艂k膮 pr臋towa, kt贸ra jest jakby nie popatrzy艂 "idioten proof" ale zanim si臋 j膮 zacznie u偶ywa膰, najcz臋艣ciej trzeba zmieni膰 KT w艂a艣nie, bo taka pr臋t贸wka oferuje nam najcz臋艣ciej 2 k膮ty ostrzenia i najcz臋艣ciej s膮 to 30 i 40 stopni, a ma艂o kiedy jest tak 偶e fabryczna kraw臋d藕 "zgra" nam si臋 z tymi k膮tami na ostrza艂ce.
http://www.maximarke...18c-p-2557.html to taka o kt贸rej m贸wi臋.
i tu sapi膮cy Blaszkin poprawk膮 tam b臋dzie to 偶e Blacha m贸wi tak jak Taidea napisa艂a na opakowaniu, 偶e k膮ty to 15 i 20 stopni, tak, ale na opis jest na jedn膮 stron臋 czyli mamy 15 na lewo, 15 na prawo i daje nam to 30 stopni
To tak, jak ja bym to widzia艂, ale jakby艣cie si臋 chcieli "zatrzyma膰" na tej z imade艂kiem, b臋dzie cycu艣, o wiele lepsza ni偶 ostrzenie z r臋ki na kamieniu, bo tu ju偶 trzeba troszk臋 smaru w 艂okciach mie膰 przy tym wyrobionego.
Wydaj膮c kas臋 na jeden czy na obydwa systemy, dbaj膮c o nie... PAMI臉TAMY 呕E!!! U偶ywaj膮c jak膮kolwiek ose艂k臋 z nasypem diamentowym, nie dociskamy no偶a do ose艂ki tylko lekko po niej poci膮gamy, diament jest tak ostrzy i agresywny, 偶e bez problemu zbiera stal w zastraszaj膮cym tempie. Mocniejsze dociskanie no偶a do ose艂ki, nie zwi臋kszy zbytnio agresji ose艂ki, a z pewno艣ci膮 wykruszy diamenty z podstawy, co o wiele bardziej skr贸ci jej 偶ycie.
W ose艂ce pr臋towej... taka ose艂ka, to 艂adnych kilka lat u偶ywania... albo jeden dzie艅, o ile pozwolimy pr臋tom spa艣膰 na pod艂og臋 lub uderza膰 nim o siebie, brzd臋k i pr臋t w kawa艂kach
Ciekawy system te偶 jestem zainteresowany i do wykorzystania w w臋dkarstwie.
A w臋dkarstwie, to w jakim sensie? 呕e no偶e w臋dkarskie tak? Bo innego zastosowania jako艣 nie widz臋.
Panowie, zostaje jeszcze zbudowa膰 sobie samemu ose艂k臋... Takie no偶owe DIY Diamenty z Lidla za grosze, k膮tomierz, troszk臋 drewna, pi艂ka, klej, wkr臋ty i ju偶 jest maszynka jak si臋 patrzy.
Napisano 19 stycze艅 2014 - 22:23
Pele76 dzi臋ki za odpowied藕 . Ca艂kiem mo偶liwe 偶e jak bed臋 na kasie to takie co艣 kupi臋. Mam gdzie艣 diamenty z Lidla i takie pr臋ty z posypk膮 diamentow膮 ( 3 gradacje po 2 pr臋ty) od Biedrony z Alle..... ale za choler臋 po remoncie nie mog臋 znale藕膰.Jeszcze jakie艣 2 kamyki drobniutkie by艂y i pasty zielone do "paskowania". Tylko chyba paj膮ki pod szafe wci膮gn臋艂y
Napisano 19 stycze艅 2014 - 22:44
Polecam si臋
Tylko nie zadawajcie za trudnych pyta艅 偶ebym gdzies nie pob艂膮dzi艂
Aha, no i najwa偶niejsze, nie bra膰 wszystkiego co ja tu wypisuj臋 jako pewnik To moje zdanie... a jestem tylko cz艂owiekiem, a ten wiadomo, myli si臋 do艣膰 cz臋sto
Napisano 20 stycze艅 2014 - 07:05
U偶ytkownik count_martin3z edytowa艂 ten post 20 stycze艅 2014 - 07:05
Napisano 20 stycze艅 2014 - 07:37
Napisano 20 stycze艅 2014 - 09:23
Napisano 20 stycze艅 2014 - 10:32
1 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych