Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików


Zdjęcie

Noże


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1296 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   grzegorz88

grzegorz88

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów

Napisano 12 maj 2014 - 16:10

Chrzan daje ciekawe wzorki;)

#482 OFFLINE   krzychun

krzychun

    Giełda rulez

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2197 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 12 maj 2014 - 16:49

Cynkowac ogniowo ;)



#483 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

    -

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 12 maj 2014 - 17:06

Się rozchodzi o to, że prawie na pewno scyzoryk jest ze stali węglowej, która rdzewieje.

 

 

Tak, oczywiście, 3warstwowa. Tylko ja węglowe kuchenne mam dwa. Kroją i kwaśne i słone i inne rzeczy. Wystarczy je wycierać do sucha aby nie rdzewiały. Temu tworzy się osad. 



#484 OFFLINE   Pele76

Pele76

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 13 maj 2014 - 03:12

Witeg napisal chyba wszystko na temat :)

#485 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 14 maj 2014 - 18:21

Tak jeszcze odkopię o tych ostrzalkach. Te typu V przerobilem chyba 4 łącznie z własną robotą. Dałem sobie siana i rozdałem. Od 3 lat uzywam systemowych i sa o niebo i pod każdym lepsze. Jedyny minus... droższe :-(

#486 OFFLINE   godski

godski

    SUM

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 maj 2014 - 19:06

Jakie to systemowe??



#487 OFFLINE   grzegorz88

grzegorz88

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów

Napisano 14 maj 2014 - 19:12

I jakich v używaleś?

#488 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 14 maj 2014 - 19:54

@godski
Np. Które maja imadełko do trzymania głowni i dające prawie 100% powtarzalnosci kata.

Przykład:
http://www.military....ing-system_506t

@grzegorz88
Lansky, Spyderco, jakiś chinol i diamenty na trianglu Spyderco.

Ludzka ręka to nie robot i nigdy nie będzie miała powtarzalnosci ruchu w osiach x y z . Stad na krawędzi robi się convex co mi osobiście nie odpowiada gdyż lubię mieć ja płaską i utrzymana zawsze na tym samym kącie.

#489 OFFLINE   Panek

Panek

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • Imię:Karol

Napisano 14 maj 2014 - 20:24

a mogę zapytać do czego używacie tych ostrych niczym laserowy miecz Lorda Vadera noży?

*gdyby w razie okazało się że tylko do wyjęcia z gabloty i zademonstrowania znajomym jakie są ostre to wolę nie znać prawdy

pytam nie ze złośliwości a z czystej ciekawości :)



#490 OFFLINE   grzegorz88

grzegorz88

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów

Napisano 14 maj 2014 - 20:26

Mam lansky i utrzymanie stałego kąta na całej długości ostrza jest niemal niemożliwe. Dodatkowo podczas doostrzania trudno ustawić ten sam kąt. Wystarczy, że zamontujesz w imadełku ostrze w minimalnie innej pozycji i kąt się zmienia co widać na kt. Wraz ze zmianą długości ramienia trójkąta kąt ulega zmianie.

@Panek
Używam tylko noży w kuchni do przygotowania posiłków.

Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 14 maj 2014 - 20:35


#491 OFFLINE   MIGOTKA

MIGOTKA

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1219 postów
  • LokalizacjaByła norwegia jest hiszpania
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:szymczak

Napisano 14 maj 2014 - 20:26

Ja tak  raczej pochwalić sie chciałem :P

Jadą do mnie takie zabawki :)

Załączone pliki



#492 OFFLINE   popper

popper

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9605 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 14 maj 2014 - 20:30

Ja tak  raczej pochwalić sie chciałem :P

Jadą do mnie takie zabawki :)

Na Top Chef?



#493 OFFLINE   godski

godski

    SUM

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 maj 2014 - 20:43

To wreszcie ta systemowa jest dużo lepsza niz V czy nie? Mam kilkanaście noży do naostrzenia od wędkarskich poczynając po noże do kartonu i kuchenne. I jeszcze kilka scyzoryków.

Zwykła osełka mi sie nie sprawdza. Gotowe małe kuchenne ostrzałki typu Fiskars tylko tępią noże. Już miałem kupować V a tutaj nagle jakieś systemowe wyskoczyły. Teraz okazuje się, że systemowe też złe. Chyba kupię taką na baterię....



#494 OFFLINE   grzegorz88

grzegorz88

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów

Napisano 14 maj 2014 - 20:53

Systemowa ok jeśli chcesz odrestaurować ostrze. Do podostrzania V. Do obu czynności v z diamentem.

Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 14 maj 2014 - 20:56


#495 OFFLINE   godski

godski

    SUM

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 maj 2014 - 20:59

Czyli kupuję V.



#496 OFFLINE   grzegorz88

grzegorz88

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów

Napisano 14 maj 2014 - 21:11

Jest super system który zapewnia stały kąt ale kaska też inna.

Na knife.pl ktoś dokładnie policzył o ile zmieniają się kąty w lanskym w zależności od polożenia kamienia.

#497 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 14 maj 2014 - 21:18

Mam lansky i utrzymanie stałego kąta na całej długości ostrza jest niemal niemożliwe. Dodatkowo podczas doostrzania trudno ustawić ten sam kąt. Wystarczy, że zamontujesz w imadełku ostrze w minimalnie innej pozycji i kąt się zmienia co widać na kt. Wraz ze zmianą długości ramienia trójkąta kąt ulega zmianie.

@Panek
Używam tylko noży w kuchni do przygotowania posiłków.


Nie Kolego... może źle napisałem ... nie utrzymasz takiego samego kata na całej długości krawędzi tnącej, czyli powiedzmy 17,1891 stopnia na 8 calowej glowni. Chodzi o to, ze utrzymasz ten sam kat przy każdym ostrzeniu, łapiąc imadelko w tym samym miejscu na nożu, co jest banalnie proste. Oczywiście ten kat się zmieni na tej długości, ale w ostrzeniu liczy się powtarzalność. Na każdej głowni możesz nawet diamentem, którym ostrzysz zrobić nacięcia, które pozwolą Ci ustawić przy kolejnym ostrzeniu imadelko w tym samym miejscu. Noże które mają punce, laserowo wypalane loga, modele, numery seryjne, thumb study, spyderhole, wysokości szlifów, fałszywki itp. dają szanse zawsze złapać nóż w tym samy miejscu. Dzięki temu nie robimy z głowni ogryzka, a poza tym ostrzenie polega na kilkunastu pociagnieciach z każdej strony. Nawet przy chamskich stalach, wysokohartowanych jak D2. I najważniejsze ... jest kosa i można golić japę. Tylko teraz ozemy zacząć rozmowę na kolejne 10 stron, po co komu convex, bevel itp i itd :-) analogicznie mogę porównać do... dlaczego blachy są lepsze od gum i odwrotnie :-) po latach każdy wie co chce, lubi i tyle ;-)

#498 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

    -

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 14 maj 2014 - 21:24

Tak naprawdę, żeby być precyzyjnym to nie istnieją urządzenia, przystawki etc. która pozwoli utrzymać zawsze stały kąt na pełnej długości, na wszystkich ostrzach. Wszystkie ostrza musiałby mieć jednakowe zakrzywienie, do którego ktoś dopasowałby jakąś przystawkę umożliwiającą taki zabieg. 



#499 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 14 maj 2014 - 21:30

Tak naprawdę, żeby być precyzyjnym to nie istnieją urządzenia, przystawki etc. która pozwoli utrzymać zawsze stały kąt na pełnej długości, na wszystkich ostrzach. Wszystkie ostrza musiałby mieć jednakowe zakrzywienie, do którego ktoś dopasowałby jakąś przystawkę umożliwiającą taki zabieg.

No właśnie nie... jeśli chcesz się spierać o dziesiąte kąta, to nie o to chodzi i pasuje. Ale jeśli raz wyprowadzisz odpowiedni kat, to później łapiąc w tym samym miejscu masz to o co chodzi, czyli powtarzalność. Nawet najbardziej zrypanie wyprowadzone szlify możesz wyrównać na krawędzi tnącej właśnie tym, że za każdym razem zbierasz stal pod tym samym kątem.

Edit.
Masz rację, że przy notch'u czy choil'u kat będzie inny jak przy czubku. Tu nie ma wątpliwości. Ale to nie jest najważniejsze! Chodzi przy ostrzeniu o to żeby ostrzyc zawsze z tym samym kątem. :-) źle zinterpretowałem Twój wpis.

Użytkownik count_martin3z edytował ten post 14 maj 2014 - 21:37


#500 OFFLINE   grzegorz88

grzegorz88

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów

Napisano 14 maj 2014 - 21:37

Może i scyzoryk lanskym naostrzysz w miare ale co z nożami +18cm?
Ostrzenie na dwa razy zrobi na środku ogryzek.

Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 14 maj 2014 - 21:38





Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

5 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    marian-56, Maciej W., Darek_W, czarny1, Szymon82