Noże
#481 OFFLINE
Napisano 12 maj 2014 - 16:10
#482 OFFLINE
Napisano 12 maj 2014 - 16:49
Cynkowac ogniowo
#483 OFFLINE
Napisano 12 maj 2014 - 17:06
Się rozchodzi o to, że prawie na pewno scyzoryk jest ze stali węglowej, która rdzewieje.
Tak, oczywiście, 3warstwowa. Tylko ja węglowe kuchenne mam dwa. Kroją i kwaśne i słone i inne rzeczy. Wystarczy je wycierać do sucha aby nie rdzewiały. Temu tworzy się osad.
#484 OFFLINE
Napisano 13 maj 2014 - 03:12
#485 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 18:21
#486 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 19:06
Jakie to systemowe??
#487 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 19:12
#488 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 19:54
Np. Które maja imadełko do trzymania głowni i dające prawie 100% powtarzalnosci kata.
Przykład:
http://www.military....ing-system_506t
@grzegorz88
Lansky, Spyderco, jakiś chinol i diamenty na trianglu Spyderco.
Ludzka ręka to nie robot i nigdy nie będzie miała powtarzalnosci ruchu w osiach x y z . Stad na krawędzi robi się convex co mi osobiście nie odpowiada gdyż lubię mieć ja płaską i utrzymana zawsze na tym samym kącie.
#489 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 20:24
a mogę zapytać do czego używacie tych ostrych niczym laserowy miecz Lorda Vadera noży?
*gdyby w razie okazało się że tylko do wyjęcia z gabloty i zademonstrowania znajomym jakie są ostre to wolę nie znać prawdy
pytam nie ze złośliwości a z czystej ciekawości
#490 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 20:26
@Panek
Używam tylko noży w kuchni do przygotowania posiłków.
Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 14 maj 2014 - 20:35
#491 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 20:26
Ja tak raczej pochwalić sie chciałem
Jadą do mnie takie zabawki
Załączone pliki
#492 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 20:30
Ja tak raczej pochwalić sie chciałem
Jadą do mnie takie zabawki
Na Top Chef?
#493 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 20:43
To wreszcie ta systemowa jest dużo lepsza niz V czy nie? Mam kilkanaście noży do naostrzenia od wędkarskich poczynając po noże do kartonu i kuchenne. I jeszcze kilka scyzoryków.
Zwykła osełka mi sie nie sprawdza. Gotowe małe kuchenne ostrzałki typu Fiskars tylko tępią noże. Już miałem kupować V a tutaj nagle jakieś systemowe wyskoczyły. Teraz okazuje się, że systemowe też złe. Chyba kupię taką na baterię....
#494 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 20:53
Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 14 maj 2014 - 20:56
#495 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 20:59
Czyli kupuję V.
#496 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 21:11
Na knife.pl ktoś dokładnie policzył o ile zmieniają się kąty w lanskym w zależności od polożenia kamienia.
#497 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 21:18
Mam lansky i utrzymanie stałego kąta na całej długości ostrza jest niemal niemożliwe. Dodatkowo podczas doostrzania trudno ustawić ten sam kąt. Wystarczy, że zamontujesz w imadełku ostrze w minimalnie innej pozycji i kąt się zmienia co widać na kt. Wraz ze zmianą długości ramienia trójkąta kąt ulega zmianie.
@Panek
Używam tylko noży w kuchni do przygotowania posiłków.
Nie Kolego... może źle napisałem ... nie utrzymasz takiego samego kata na całej długości krawędzi tnącej, czyli powiedzmy 17,1891 stopnia na 8 calowej glowni. Chodzi o to, ze utrzymasz ten sam kat przy każdym ostrzeniu, łapiąc imadelko w tym samym miejscu na nożu, co jest banalnie proste. Oczywiście ten kat się zmieni na tej długości, ale w ostrzeniu liczy się powtarzalność. Na każdej głowni możesz nawet diamentem, którym ostrzysz zrobić nacięcia, które pozwolą Ci ustawić przy kolejnym ostrzeniu imadelko w tym samym miejscu. Noże które mają punce, laserowo wypalane loga, modele, numery seryjne, thumb study, spyderhole, wysokości szlifów, fałszywki itp. dają szanse zawsze złapać nóż w tym samy miejscu. Dzięki temu nie robimy z głowni ogryzka, a poza tym ostrzenie polega na kilkunastu pociagnieciach z każdej strony. Nawet przy chamskich stalach, wysokohartowanych jak D2. I najważniejsze ... jest kosa i można golić japę. Tylko teraz ozemy zacząć rozmowę na kolejne 10 stron, po co komu convex, bevel itp i itd :-) analogicznie mogę porównać do... dlaczego blachy są lepsze od gum i odwrotnie :-) po latach każdy wie co chce, lubi i tyle ;-)
#498 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 21:24
Tak naprawdę, żeby być precyzyjnym to nie istnieją urządzenia, przystawki etc. która pozwoli utrzymać zawsze stały kąt na pełnej długości, na wszystkich ostrzach. Wszystkie ostrza musiałby mieć jednakowe zakrzywienie, do którego ktoś dopasowałby jakąś przystawkę umożliwiającą taki zabieg.
#499 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 21:30
No właśnie nie... jeśli chcesz się spierać o dziesiąte kąta, to nie o to chodzi i pasuje. Ale jeśli raz wyprowadzisz odpowiedni kat, to później łapiąc w tym samym miejscu masz to o co chodzi, czyli powtarzalność. Nawet najbardziej zrypanie wyprowadzone szlify możesz wyrównać na krawędzi tnącej właśnie tym, że za każdym razem zbierasz stal pod tym samym kątem.Tak naprawdę, żeby być precyzyjnym to nie istnieją urządzenia, przystawki etc. która pozwoli utrzymać zawsze stały kąt na pełnej długości, na wszystkich ostrzach. Wszystkie ostrza musiałby mieć jednakowe zakrzywienie, do którego ktoś dopasowałby jakąś przystawkę umożliwiającą taki zabieg.
Edit.
Masz rację, że przy notch'u czy choil'u kat będzie inny jak przy czubku. Tu nie ma wątpliwości. Ale to nie jest najważniejsze! Chodzi przy ostrzeniu o to żeby ostrzyc zawsze z tym samym kątem. :-) źle zinterpretowałem Twój wpis.
Użytkownik count_martin3z edytował ten post 14 maj 2014 - 21:37
#500 OFFLINE
Napisano 14 maj 2014 - 21:37
Ostrzenie na dwa razy zrobi na środku ogryzek.
Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 14 maj 2014 - 21:38
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
5 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
marian-56, Maciej W., Darek_W, czarny1, Szymon82