Noże
#961 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 06:48
Innej opcji nie ma.
- Bury knives lubi to
#962 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 08:52
Znajomy myśliwy,ma 3 moje noże,jeździ na polowania że swoim kumplem,i tamtem ma taką zasadę, że co roku zawsze w styczniu kupuje 24 noże mora,wyliczyl,se maja mu starczac 2szt w miesiacu,jak straci ostrość,nie ostrzy,bierze kolejny nóż.
#963 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 09:35
Historia autentyczna.
Znajomy myśliwy,ma 3 moje noże,jeździ na polowania że swoim kumplem,i tamtem ma taką zasadę, że co roku zawsze w styczniu kupuje 24 noże mora,wyliczyl,se maja mu starczac 2szt w miesiacu,jak straci ostrość,nie ostrzy,bierze kolejny nóż.
Nie ostrzy noży, zapewne ciuchy i inne rzeczy traktuje analogicznie (jednorazowo). Czyli ma w dupie ślad węglowy i inne "pierdoły". Tylko pogratulować znajomości z takim człowiekiem.
- jachu lubi to
#964 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 13:14
- doktorek, popper, Biesan i 5 innych osób lubią to
#965 ONLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 19:13
Użytkownik russian80 edytował ten post 23 grudzień 2023 - 19:14
#966 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 20:25
- hanz i Mundurowy lubią to
#967 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 22:53
Q-wa was to śmieszy? Kobitka z poszarpaną tętnicą walczy o życie, a wy się twardością przerzucacie???
- jersey lubi to
#968 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 22:59
#969 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 23:34
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
- popper lubi to
#970 ONLINE
Napisano 23 grudzień 2023 - 23:38
Nie znam się na stalach i nie jestem mistrzem ostrzenia noży, choć umiem to robić, nie lubię tej czynności bo jak byłem mały to musiałem kręcić kołem na którym Stary, ostrzył noże, kamień był ogromny, twardy i w 1/3 zanurzony w wannie z wodą zatem Ojciec, mocno dociskał ostrza i po godzinie byłem już tak wk...y, że do dzisiaj wolę oddać noże do "Pana Ostrzałki"... Stary miał prymitywną kuźnię, robił miecze i kusze, później nauczył tej czynności ludzi pracujących w muzeum i ostatecznie, dał im kuźnię w prezencie. Nigdy w moim domu nie były wykonywane noże kuchenne a takie używam najczęściej, zastanawiam czy nóż customowy, kuchenny, będzie lepszy od zwykłych Gerlachów?
#971 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 00:03
Nie dziw się, bo prezentując postawę negującą w stosunku do innych (mistrzostwem świata byl tekst o morze) z góry ustawiaz ludzi myslacych praktycznie, nierzadko te z mających jakies doświadczenie w roli "gorszego sortu".
Dopuść do siebie myśl, że sa ludzie myslacy praktycznie, dopuszczający do siebie myśl że sytuacje są rózne i po prostu biorc ze sobą pół kilo rónych gratów, moga też wziąć kawałek czegoś służącego do ostrzenia. Poprawienie czy wygladzenie KT zajmuje chwilkę, nóż dalej tnie dobrze i na tego hipotetycznego dzika starczy. Nie muszą się zastanawiać czy ostrzyli go tydzień, miesiąc, czy dwa temu. Po prostu przelecą go na ostrzałce, a w razie "w" wycigna z kieseni ostrzałkę i poprawią.
Nie bez powodu noże z tych "orszych" stali sprzedają się bardzo dobrze i mają dobre opinie, międzyinnymi z powodu latwości ostrzenia w warunkach polowych...
- russian80 lubi to
#972 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 00:09
Nie znam się na stalach i nie jestem mistrzem ostrzenia noży, choć umiem to robić, nie lubię tej czynności bo jak byłem mały to musiałem kręcić kołem na którym Stary, ostrzył noże, kamień był ogromny, twardy i w 1/3 zanurzony w wannie z wodą zatem Ojciec, mocno dociskał ostrza i po godzinie byłem już tak wk...y, że do dzisiaj wolę oddać noże do "Pana Ostrzałki"... Stary miał prymitywną kuźnię, robił miecze i kusze, później nauczył tej czynności ludzi pracujących w muzeum i ostatecznie, dał im kuźnię w prezencie. Nigdy w moim domu nie były wykonywane noże kuchenne a takie używam najczęściej, zastanawiam czy nóż customowy, kuchenny, będzie lepszy od zwykłych Gerlachów?
gerlachy czsem są wykonywane z "gównolitu" którytępi się po zaprzestaniu ostrzenia i odłożeniu na 5 minut... Kastomowe są fakne, ale czasem zamiast samemu ostrzyć, to lepiej oddać je komuś kto wydał kilka tysiecy na odpowiednie kamienie i spzęt do ostrzenia...
#973 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 00:20
Wszystkie odpowiedzi na pytania o nóż kuchenny znajdują się prawdopodobnie pod hasłem zawierającym tylko jedno słowo. Japonia ...
#974 ONLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 00:45
Jak wspomniałem, oddaję noże do ostrzalni więc zastanawiam się tylko czy nóż customowy będzie lepszy, dłużej zachowa ostrość przez co komfort pracy w kuchni potrwa dłużej? Może będzie też zwyczajnie wygodniejszy bo chciałbym aby ostrze było płaskie, nic mnie tak nie wkurza jak po cięciu w drobną kostkę, pozostają połączone błoną kawałki...wrrry
#975 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 07:12
Zaczynając od końca, niedocięte kawałki to częściej wina wklęsłej deski niż w łuku ostrza i to właśnie idealnie proste ostrze predysponuje do zostawiania kawałków połączonych błonką.
A czy nóż customowy będzie lepszy? Nie wiem.
Ceny takich noży są raczej czterocyfrowe, niekoniecznie z jedynką na przodzie.
Każdy nóż się tępi, te supertwarde o dobrych właściwościach tnących są zwykle dość wrażliwe na wykruszenia, owszem dużo wolniej się tępią, ale trzeba trzeba je uważniej używać, bo mogą wyszczerbić się, czy nawet złamać na kościach, zamrożonym mięsie, etc.
Teoretycznie zamawiając nóż custom, można byłoby zażyczyć sobie nóż twardy a jednocześnie dość pancerny, kosztem właściwości tnących...
Czy firma, w której ostrzysz, ogarnie prawidłowe ostrzenie takiego noża?
#976 ONLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 11:14
Oddawałem im drogie narzędzia chirurgiczne, profesjonalne nożyczki fryzjerskie i ogarniali ale noża customowego nigdy nie miałem więc nie pytałem czy można je u nich ostrzyć?
- pawelHERP lubi to
#977 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 13:19
Warto prześledzić ten wątek na forum nożowym: https://forum.knives...c,170278.0.html
Jest tu trochę informacji między wierszami co oprócz ostrości i odpowiedniego profilu ostrza powinien mieć wygodny nóż kuchenny.
#978 OFFLINE
Napisano 24 grudzień 2023 - 13:24
- Bury knives i guciolucky lubią to
#979 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2023 - 10:05
Nie znam się na stalach i nie jestem mistrzem ostrzenia noży, choć umiem to robić, nie lubię tej czynności bo jak byłem mały to musiałem kręcić kołem na którym Stary, ostrzył noże, kamień był ogromny, twardy i w 1/3 zanurzony w wannie z wodą zatem Ojciec, mocno dociskał ostrza i po godzinie byłem już tak wk...y, że do dzisiaj wolę oddać noże do "Pana Ostrzałki"... Stary miał prymitywną kuźnię, robił miecze i kusze, później nauczył tej czynności ludzi pracujących w muzeum i ostatecznie, dał im kuźnię w prezencie. Nigdy w moim domu nie były wykonywane noże kuchenne a takie używam najczęściej, zastanawiam czy nóż customowy, kuchenny, będzie lepszy od zwykłych Gerlachów?
Gerlach stary a nowy to spora różnica.
Wygoda to naprawdę subiektywne odczucie …
Nóż do kuchni nie musi kosztować tysięcy. Jak pisałem od pewnego poziomu to już marketing tylko. Porządny nóż „szefa kuchni” z dobrej stali powinien być git.
Ja mam przyzwoitych noży kilka w kuchni (jeden fany komplet i np fiskarsy) i jeden najmojszy. Nie wolno ruszać. VG10 w damaście. Jest wygodny, naprawdę piękny (dla mnie) i robi robotę. Tępi się jak każdy tylko wolniej. Natomiast robotę robi jego cienkie ostrze i kąt tego ostrza. I nie kosztował czapki pieniędzy.
Wysle Ci jakiegoś linka. Tylko uważaj bo jak pójdziesz w sprawdzanie noży jak z wędkami, to w końcu zbankrutujesz
Z tą deską dobra uwaga. Ja mam dwie. Jedna jest duża i ciężka, klejona. Nikomu sie nie chce z nią szarpać więc jest płaska. Tę wyciągam na większe roboty. Na codzień używam małej deski z jednego kawałka drewna która się od mycia leciutko wygina. No i ten łuk wypukły używam. Moja kroi czasem na wklęsłym i się wścieka …
Użytkownik Qh_ edytował ten post 26 grudzień 2023 - 10:11
- guciolucky i hanz lubią to
#980 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2024 - 09:38
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych