Noże
#901 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 10:00
IMG_3463.jpeg 58,65 KB 24 Ilość pobrań
IMG_3465.jpeg 42,79 KB 24 Ilość pobrań
- russian80, Pisarz.......ewski Piotr i Koincydencja lubią to
#902 ONLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 10:53
#903 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 11:05
#904 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 13:00
Ale on już taki styrany czy od początku był aż taki króciak w ostrzu?
Mam jednego kershawa leek d2 w laminacie. Też niewielki jest. Oni maja sporo małych nożyków. No i sprężynki
Użytkownik Qh_ edytował ten post 05 listopad 2023 - 13:03
#905 ONLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 14:50
#906 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 17:14
Jeszcze nie zdążyłem przytyrać, prawie nówka. Jedynie podostrzyłem trochę na trianglu. Tak jest zbudowany, ostrze wydaje się krótkie stąd „ogryzek” choć „szpon” też by pasowałAle on już taki styrany czy od początku był aż taki króciak w ostrzu?
Mam jednego kershawa leek d2 w laminacie. Też niewielki jest. Oni maja sporo małych nożyków. No i sprężynki
IMG_3476.jpeg 24,85 KB 20 Ilość pobrań
IMG_3475.jpeg 49,81 KB 20 Ilość pobrań
#907 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 18:38
Kershawy fajne są. Tylko drogie. Przy moich potrzebach ilościowych przeszedłem prawie całkiem na porządną chińszczyznę i nie żałuję. Jeszcze zdążyłem, bo już zaczynają się cenić. Np Kizer …
#908 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 18:55
Kershawy fajne są. Tylko drogie. Przy moich potrzebach ilościowych przeszedłem prawie całkiem na porządną chińszczyznę i nie żałuję. Jeszcze zdążyłem, bo już zaczynają się cenić. Np Kizer …
To też jest chińczyk.
#909 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 19:31
No mowię przecież. Kizer od początku dobra chińska marka. Chińczycy tez się już cenią. Noże robią petarda i zaopatrują się w najlepszych hutach.
Taka śmieszność: jeszcze niedrogie, choć już drożejące, chińczyki robione za stali z najlepszych hut w top jakości wykonania vs drogie topowe światowe marki … klepane w Chinach z coraz gorszych materiałów
Ciekawe czasy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Np. https://kolba.pl/pro...rshaw-leek-1660
https://kolba.pl/pro...st-ki3499-szary
Cena, materiały, co za czasy …
Użytkownik Qh_ edytował ten post 05 listopad 2023 - 19:36
#910 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 20:08
#911 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 21:04
No wiadomo. Mój leek też. Kershaw to amerykancka firma ale noże robią Chińczycy, Cold steel, zero tollerance, Benchmade, Spyderco, wszyscy robią w Chinach. Ba, nawet japońskie firmy przeniosły produkcje do Chin. Mam w kuchni chyba Samurę laminat w damaście … No Oczywiście że zrobioną w Chinach.
A skąd niby Chińczycy się tak szybko nauczyli? Tylko nikt się nie spodziewał, że zaczną robić lepsze …
Zrozumialem i o tym właśnie mowię.
Dwa linki które wkleiłem. Amerykancki Kershaw wyklepany w Chinach z sandvika i dwa razy droższy podobny nóż zrobiony przez od założenia chińską firmę Kizer. Wykonanie? Materiały? No dziś już nawet cena.
Na szczęście są jeszcze takie np Ruike (polecam) robione właśnie z wysokiego sandvika w jeszcze rozsądnych pieniądzach i bardzo fajne wzory. Albo bardzo lubię dzisiejsze firebirdy z D2 za trochę ponad 100pln na łożyskach …
Konkurencja. To dzięki niej mamy tanie, coraz lepsze noże z Chin i coraz tańsze dalej dobre znanych firm. Bez tej konkurencji obawiam się, że za swój pazur musiałbyś dziś wyrzygać ponad kafla.
#912 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 21:14
- Friko i Artech lubią to
#913 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 21:21
#914 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 21:43
Flippery z D2 chyba wszystkie. Patrz w opisy tam jest napisane i stal i czy jest łożyskowany.
Podróby Spyderco Ganzo/firebird są na zwykłych płytkach. I ze stali 440c. Mam dwa a’la military i paramilitary (i jeden w zapasie) i tez nie narzekam. Nawet się nie luzują. A tyram je fest. Military mam zazwyczaj na rybach wiec był batonowany, kopał robaki, równał skarpy pod krzesło, wycinał krzaczory, nic mu nie jest.
Jak chcesz na łożysku Ganzo/firebirda to moge polecić FH51niewielki (bardzo podobny do kershawa leek’a ale bardziej do ręki i nie śliski jak leek. Jakby był deko większy to byłby mój faworyt bo ma super kształt.
dłuższy a wąski wiec jeszcze delikatny w miarę.
https://kolba.pl/pro...irebird-fh21-gb
Tego uwielbia szwagier.
A jak chcesz dużą kosę to jednak polecam Ruike P105 albo P 155 oba uwielbiam sa super do ręki i porządne duże noze.
wszystkie powyzej sa na łożyskach tylko Ganzo z D2 a Ruike z najlepszego sandvika.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 05 listopad 2023 - 21:56
- S.N. lubi to
#915 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 21:44
Ja zrobilem sobie ostatnio takiego maluszka do kuchni,i do noszenia na co dzień, klasyczne EDC-lubie tą stal(K390),ale hartowanie to dramat,prawie 7h obróbki cieplnej,twardosc 63hrc.
https://fb.watch/nUpy-6-dfo/
Wooow. Klasa👏
#916 OFFLINE
Napisano 05 listopad 2023 - 22:29
Użytkownik jabadaonbis edytował ten post 05 listopad 2023 - 22:30
#917 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2023 - 19:34
Dwa dni myślałem i się nie da. Nie można mieć jednego noża.
Ale jakby stał jakiś ruski z kałachem i bym musiał, to całe wiadro bym wyrzucił w niego a jako ostatni chyba jednak ... Ruike P 105. Nie przepadam za sandvikami, ale bardzo lubię ten nóż. Wielkość, kształt, uniwersalność, szlif. Jakość, brak luzów. Idealne klik.
I pomimo, że był kilka razy tańszy, jakbym musiał, wywaliłbym w ruskiego i Benchmade z S90V, i Spyderco z S30V, i dwa Bockery+ z mojej ukochanej D2, i Cold Steele, Lathermany, Kershawa ... itd. I to mówię poważnie.
Pomimo, że nie lubię tej stali i tej blokady. Reszta jest w tytę. Przypadkowo mam go dziś w kieszeni. Już ze mną dziś jadł, ostrzył, docinał ołów w hermesie a przed chwilą batonowałęm go rozpalając kominek ... no lubię dziada.
Oczywiście mówimy tylko o składakach EDC.
Ale jakby Ganzo/firebird z D2 FH51 był większy ... tak ostrze zamiast 75 chociaż 85-90mm i proporcjonalnie większą resztę to by był faworyt. No zajebiście przemyślany kształt tylko do mojej łapy jest po prostu za mały. Taki do garnituru ...
#918 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2023 - 16:02
- Mirek*, Koincydencja i coma lubią to
#919 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2023 - 18:28
Fajny full. A toto przy pochwie to krzesiwo czy ostrzałka?
To jeszcze raz, jaśniej. To podróba z aliexpress…
A ok. Ale się nie przejmuj. Jak pisałem Kershaw robi w chinach noże jak wszyscy, mój leek też stamtąd i Twoja podróba może być nawet z tej samej fabryki tylko ... z nocnej zmiany
Wcale nie musi być gorsza od oryginału.
#920 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2023 - 18:41
Tak to krzesiwo. Niby nie potrzebne, ale może kiedyś użyje.Fajny full. A toto przy pochwie to krzesiwo czy ostrzałka?
A ok. Ale się nie przejmuj. Jak pisałem Kershaw robi w chinach noże jak wszyscy, mój leek też stamtąd i Twoja podróba może być nawet z tej samej fabryki tylko ... z nocnej zmiany
Wcale nie musi być gorsza od oryginału.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych