Drop Shot - PSR Rzeszów wzywa do wyjaśnienia...
#41 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 12:58
- Jozi i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#42 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 13:07
I dla żartu można powiedzieć,że wędkarz z Podkarpacia jest"gorszym sortem".Cóż trzeba z tym żyć
Jak to na południu. W USA północ też lepsza od południa .
#43 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 13:09
#44 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 13:13
Myślę,a jestem nawet pewien,że na południu w stanach...ryba przynajmniej jest.
Bo oni tłuką gdzie indziej 😉
#45 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 14:00
I dla żartu można powiedzieć,że wędkarz z Podkarpacia jest"gorszym sortem".
Cóż... A Podkarpacie miało być drugą Bawarią...
No ale jak sobie wybraliście, tak macie
- Paweł J, Pisarz.......ewski Piotr i Bułka lubią to
#46 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 14:32
Jeżeli tak jest, to jak najbardziej stosowanie zestawu helikopterowego jest niezgodne z regulaminem. Należy się mandat jak basy.
To tylko kwestia dociekliwości interpretacji regulaminu przez strażników.
Mój kuzyn stara się o licencje na rzeki wiedeńskie. Ma zdać egzamin i już go ostrzegał skarbnik który wydaje licencje, że złamanie regulaminu na łowisku pstrągowym skutkuje mandatem i odebraniem licencji.
Czyli tam się nie p...lą, łamiesz regulamin to jazda z łowiska.
Teraz kwestia śmieci pozostawianych często przez wędkarzy- jakby tak poświęcić czas i kamery, nagrać takiego delikwenta jednego z drugim i dowalić z grubej rury dla przykładu, to byłoby czyściej na brzegach. Osobiście jestem za tym, by było tak z 5000zł dla przykładu .
Śmieci to też ważny temat, ale na inną dyskusję. Mamy chyba wszyscy podobne odczucia jeśli chodzi o stosowanie odpowiedzialności zbiorowej. Wątek dotyczy interpretacji Rozporządzenia i regulaminowych zakazów, które mają w tym źródło. Na razie strażnicy z Rzeszowa błysnęli interpretacją, ale jak tak w całej Polsce zaczną karać za metodę włosową lub pozostawienie nieodciętego kawałka żyłki wystającego poza haczyk, to przestanie być śmieszne. Uczono mnie, że prawo tworzy się w społecznym interesie. Może nim być ochrona praw jednostki, może być interes państwa, itd. itp., może nim być ochrona ryb i chyba jedynie z tym możemy tu mieć do czynienia. Ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego długi trok chroni a DS nie chroni ryb? W okolicy Wiednia raczej kiepsko z pstrągami, więc kuzyn może spać spokojnie. Nie dziwi mnie, że stosują takie restrykcje. Przepisy są jasne i od strony interpretacji nie budzą wątpliwości, więc łamią tylko idioci.
- Bułka lubi to
#47 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 14:49
- Krzysiek Rogalski i ezehiel lubią to
#48 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 15:30
Co do przepisów.Kiedyś byłem świadkiem w STOENIE (urząd energetyczny) jak elektryk zadał pytanie inspektorowi w jaki sposób podłączyć garaże wspólnocie mieszkaniowej ,dołem (studzienka) czy górą (słupy) żeby nie było problemu z odbiorem.Otrzymał odpowiedż że zależy to od tego który inspektor będzie odbierał jego robotę bo jeden zezwala dołem a drugi górą.Więc elektryk poprosił o informację czy da się teraz ustalić kto to odbierze , oczywiście odpowiedzi nie otrzymał.I tu nie przepisy a kontrolujący jest prawem.DROP SZOK !
- adamos, Bułka i DominikSy. lubią to
#49 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 17:39
§ 2.
2)za pomocą wędziska o długości co najmniej 30 cm, z przymocowaną do niego linką zakończoną:(…)b. nie więcej niż dwoma haczykami,
No cóż, tak logicznie rzecz ujmując to linka może być zakończona tylko jednym haczykiem ew, jedną przynętą z haczykami. Bo koniec linka ma tylko jeden i skutkiem tego tylko jedna rzecz może znajdować się na tym końcu. Przywiązanie więcej niż 1 haczyka do końca linki logicznie nie jest możliwe
Boże jakie to złe. Mam nadzeję że nikt z rzeszowskiego PSR tego nie przeczyta
- Jozi i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#50 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 18:03
No cóż, tak logicznie rzecz ujmując to linka może być zakończona tylko jednym haczykiem ew, jedną przynętą z haczykami. Bo koniec linka ma tylko jeden i skutkiem tego tylko jedna rzecz może znajdować się na tym końcu. Przywiązanie więcej niż 1 haczyka do końca linki logicznie nie jest możliwe
Mhm...
2h.jpg 39,38 KB 65 Ilość pobrań
#51 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 18:10
musisz podejść do tego bardziej abstrakcyjnie, zawsze jeden będzie trochę bardziej na końcu niż drugi a tak w ogóle, to na podanym zdjęciu linka nie jest zakończona żadnym haczykiem, tylko "wąsem" wystającym z węzła. W sumie to dochodzę do wniosku że jednym legalnym sposobem zakończenia linki haczykiem jest przyklejenie tego haczyka do końca linki, tak żeby już nic nie wystawało
mają jakieś wolne etaty w tym peeserze ?
- Jozi, Krzysiek Rogalski, AdasCzeski i 3 innych osób lubią to
#52 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 18:16
A przed przyklejeniem do haczyka otrzymamy idealny przekrój linki i w końcu wyjaśni się, jaką średnicę ma plecionka
- Friko lubi to
#53 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 18:18
Jest...
Linka jak każdy kij ma dwa końce... może mieć więcej...
#54 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 18:23
Mają... tylko musisz spełnić określone warunki... w tym prezentować pewien stan umysłu - bezrozumizłposłusznosłużalczy połączony z niewyjmowalnymzdupykjiowizmembrakokręgosłupowym.
- Paweł J, szczupak1 i DominikSy. lubią to
#55 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 18:24
Jest...
Linka jak każdy kij ma dwa końce... może mieć więcej...
nie, koniec jest tylko jeden, to z drugiej strony to początek
kurcze, już siebie widze w tej robocie
#56 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 18:25
Cóż.... każdy przecież początek to tylko ciąg dalszy...
Użytkownik AdasCzeski edytował ten post 30 kwiecień 2019 - 18:26
- jacek.hetflaisz lubi to
#57 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 18:52
To niewdzięczna profesja. Byłem kiedyś strażnikiem w kole, jeszcze do tego komendantem SSR.
Co się człek osłuchał biadolenia jak łowili na 3 wędki lub podobne przypadki to było jego...
#58 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 20:54
#59 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 20:57
No to wychodzi na to że metoda i carolina rig i texas też jest zabroniona.
Wręcz przeciwnie. Haczyk jest na końcu zestawu za każdym razem. Ciężarek jest przed nim- patrząc od strony wędki. Za to tokyo rig, jig rig- tu już nie mam pewności, bo obciążenie wpinane jest w oczko haczyka.
#60 OFFLINE
Napisano 30 kwiecień 2019 - 22:10
Jeśli zestaw/żyłka ma być zakończony przynętą, to można pokombinować w taki sposób żeby zawiązać na dole zestawu ciężarek na "sztywno" i końcówki żyłki nie odcinać tylko wrócić do przywiązanego haka i w ten sposób mamy zestaw zakończony przynętą
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych