Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

[Artykuł] Blanki Qualia - część I

qualia blank

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
490 odpowiedzi w tym temacie

#461 OFFLINE   tyka3

tyka3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaLUBLIN

Napisano 19 styczeń 2023 - 20:45

Łowienie dosyć specyficzne.Przeznaczenie sandacz na płytkiej zaporówce, małe przynęty+główki max 10 gramów najczęściej 4-7 gramów. Kij ma pokazywać wyraźnie opad i dawać kontrolę nad lekką przynętą. Mocny dolnik, delikatny szczyt. Typowe szprychy sandaczowe typu Boron mnie nie interesują, takie posiadam. Długość łódkowa +/- 200cm. Miałem kiedy Gawasa Benzaro i coś o takiej charakterystyce by mi pasowało czyli taki wklejkowy charakter. Pozdrawiam

#462 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 19 styczeń 2023 - 21:05

Łowienie dosyć specyficzne.Przeznaczenie sandacz na płytkiej zaporówce, małe przynęty+główki max 10 gramów najczęściej 4-7 gramów. Kij ma pokazywać wyraźnie opad i dawać kontrolę nad lekką przynętą. Mocny dolnik, delikatny szczyt. Typowe szprychy sandaczowe typu Boron mnie nie interesują, takie posiadam. Długość łódkowa +/- 200cm. Miałem kiedy Gawasa Benzaro i coś o takiej charakterystyce by mi pasowało czyli taki wklejkowy charakter. Pozdrawiam

Pachnie zalewem Zemborzyckim :D solid Ci bardzo podejdzie , sporo ich zrobiłem na takie wody zwłaszcza na jesienno zimowe pory roku , masz rzut beretem do Janusza Dudziaka jedz obejrzyj blanki , mogę Was jakoś zgadać
  • MajKar lubi to

#463 OFFLINE   DumFish

DumFish

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów

Napisano 21 styczeń 2023 - 00:02

Znajdzie się coś w tej stajni do UL tak max do 3-4gr CW

#464 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 21 styczeń 2023 - 00:10

Znajdzie się coś w tej stajni do UL tak max do 3-4gr CW

Xpsj642 szybki tubular
Xsj s 602 wklejka xfast
Oba z mocnymi dolnikami

Pt572 i pt602 już typowe Witki pracujące po rekojesc ale oba ogarniają takie gramatury również

#465 OFFLINE   Houdini

Houdini

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 08 luty 2023 - 15:02

Czy posiada może ktoś kij na blanku SJ-M762L? 

#466 OFFLINE   Gucak

Gucak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów
  • LokalizacjaChełm Śląski/Gliwice
  • Imię:Mateusz

Napisano 27 luty 2023 - 12:59

Przewertowałem cały wątek i aż dziw że nikt nie opisał najkrótszego blanku XJB561ML. Dostałem go kiedyś w Szwecji na testy od Huberta i nie powiem że na początku nie byłem sceptycznie nastawiony do tak krótkiej wykałaczki, pierwszy kij w delfinie jakim łowiłem. Po 2 dniach jednak coś we mnie pękło, teraz uwielbiam łowić tym kijem. To jest jak przedłużenie ręki, szybki cięty blank, można sobie stukać pod łodzią paląc jednocześnie papierosa i pisząc smsa i zacinasz konkretne ryby. Nie było problemu podnosić tak szczupaki 90+ z 8-10 metrów bez zająknięcia. Tym można nawet spod lodu łowić w konkretnych miejscach. Opisany od 5-18g i od 5g plus guma świetnie zaczyna gadać a i koguta 20g obsłuży, bez zadyszki - może to przez tą krótką długość. Sandacze mają przesrane czuć wszystko, zacina wszystko, szkoda tylko że nie trafiło się nic powyżej 70. Wiadomo że jakieś tam okonie pod 40 spadły no ale coś za coś jak sie ma skręcony hamulec a garbus uderzy blisko łodzi. Znacznie więcej czterdziestaków bezpiecznie wylądowało na pokładzie. A jak ktoś łowi z belly boata no to już w ogóle petarda, wtedy biorę tylko ten kij. Często w ogóle biorę tylko ten kij, nic nie przeszkadza, na nic nie trzeba uważać. 

No i zastanawiam się teraz nad różnicą pomiędzy XJB661ML 198/5-21g oraz XJB681M 203/7-21g no i czy ktoś łowił również opisanym przeze mnie XJB561ML. Podejrzewam że na dłuższym blanku, niektóre z tych medalowych okoni by nie spadły (mimo chamskiego holu). Skąd taka różnica że jeden jest opisany od 5g a drugi od 7g a oba są do 21g. Faktycznie dołem widać wyraźnie tą różnicę? A górą udźwigną pewnie więcej, czy tak jest w praktyce w przypadku obu podobnie? Myślę czy takiego nie ukręcić, oczywiście w delfinie - zastosowanie bez zmian okoń na ciężko, sandacz na lekko/średnio. Szczupaków nie dotykamy :)

Użytkownik Gucak edytował ten post 27 luty 2023 - 13:03

#467 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 27 luty 2023 - 14:01

Przewertowałem cały wątek i aż dziw że nikt nie opisał najkrótszego blanku XJB561ML. Dostałem go kiedyś w Szwecji na testy od Huberta i nie powiem że na początku nie byłem sceptycznie nastawiony do tak krótkiej wykałaczki, pierwszy kij w delfinie jakim łowiłem. Po 2 dniach jednak coś we mnie pękło, teraz uwielbiam łowić tym kijem. To jest jak przedłużenie ręki, szybki cięty blank, można sobie stukać pod łodzią paląc jednocześnie papierosa i pisząc smsa i zacinasz konkretne ryby. Nie było problemu podnosić tak szczupaki 90+ z 8-10 metrów bez zająknięcia. Tym można nawet spod lodu łowić w konkretnych miejscach. Opisany od 5-18g i od 5g plus guma świetnie zaczyna gadać a i koguta 20g obsłuży, bez zadyszki - może to przez tą krótką długość. Sandacze mają przesrane czuć wszystko, zacina wszystko, szkoda tylko że nie trafiło się nic powyżej 70. Wiadomo że jakieś tam okonie pod 40 spadły no ale coś za coś jak sie ma skręcony hamulec a garbus uderzy blisko łodzi. Znacznie więcej czterdziestaków bezpiecznie wylądowało na pokładzie. A jak ktoś łowi z belly boata no to już w ogóle petarda, wtedy biorę tylko ten kij. Często w ogóle biorę tylko ten kij, nic nie przeszkadza, na nic nie trzeba uważać. 

No i zastanawiam się teraz nad różnicą pomiędzy XJB661ML 198/5-21g oraz XJB681M 203/7-21g no i czy ktoś łowił również opisanym przeze mnie XJB561ML. Podejrzewam że na dłuższym blanku, niektóre z tych medalowych okoni by nie spadły (mimo chamskiego holu). Skąd taka różnica że jeden jest opisany od 5g a drugi od 7g a oba są do 21g. Faktycznie dołem widać wyraźnie tą różnicę? A górą udźwigną pewnie więcej, czy tak jest w praktyce w przypadku obu podobnie? Myślę czy takiego nie ukręcić, oczywiście w delfinie - zastosowanie bez zmian okoń na ciężko, sandacz na lekko/średnio. Szczupaków nie dotykamy :)

681m będzie charakterystyka ugiecia bardzo podobny do 561 , oba głęboko schodzą i sprawiają wrażenie mięsistych, i 661 i 681 o których wspominasz ogarniają glowki po 25g , 681 można i 30stka się bawić jeśli potrzeba bo zbiera agresywnie takie obciążenia nie mniej jednak z rzucaniem trzeba już ostrożniej z racji cienkich szczytów co nie znaczy że spolegliwych. 661ml to inna bajka , najszybszy z serii 1skladow razem z xjbh701 i oba blanki raczej nie pracują pod ryba tak jak reszta bo i pracować nie mają, blanki do siłowego holu po bardzo pewnym zacięciu.
  • Gucak i Rebel64 lubią to

#468 OFFLINE   Gucak

Gucak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 27 luty 2023 - 15:27

681m będzie charakterystyka ugiecia bardzo podobny do 561 , oba głęboko schodzą i sprawiają wrażenie mięsistych, i 661 i 681 o których wspominasz ogarniają glowki po 25g , 681 można i 30stka się bawić jeśli potrzeba bo zbiera agresywnie takie obciążenia nie mniej jednak z rzucaniem trzeba już ostrożniej z racji cienkich szczytów co nie znaczy że spolegliwych. 661ml to inna bajka , najszybszy z serii 1skladow razem z xjbh701 i oba blanki raczej nie pracują pod ryba tak jak reszta bo i pracować nie mają, blanki do siłowego holu po bardzo pewnym zacięciu.

Teraz to już nie wiem nic. Priorytetem jest dla mnie trzymanie okonia na skręconym hamulcu lepiej niż robi to 561ml. Czyli 661ml odpada, powinien być opisany jako x-fast? Bardziej w niego celowałem ponieważ jest niżej opisany dołem a te realne 5g jest mi potrzebne bo często z tego korzystam (5g plus gumecka). A znowu 681m dołem nie ogarnie tych 5g tak dobrze jak 561ml? Powyżej 20g to wyciągam casta, szkoda mi młynka na trzaskanie takim ołowiem po kamieniach. Mam jeszcze jakąś inną alternatywę w monoblanku do moich potrzeb? Co z tym 661m 4-18g, tez taki sztywno szybki jak 661ml? Ale tak żeby 18g plus kajtka 4" a najlepiej 5" podbijał jak zły w pełnym komforcie. Ten 661m jest tak samo mocny góra jak 561ml? Ale sie to wszystko zawiłe zrobiło...

#469 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 27 luty 2023 - 15:58

Teraz to już nie wiem nic. Priorytetem jest dla mnie trzymanie okonia na skręconym hamulcu lepiej niż robi to 561ml. Czyli 661ml odpada, powinien być opisany jako x-fast? Bardziej w niego celowałem ponieważ jest niżej opisany dołem a te realne 5g jest mi potrzebne bo często z tego korzystam (5g plus gumecka). A znowu 681m dołem nie ogarnie tych 5g tak dobrze jak 561ml? Powyżej 20g to wyciągam casta, szkoda mi młynka na trzaskanie takim ołowiem po kamieniach. Mam jeszcze jakąś inną alternatywę w monoblanku do moich potrzeb? Co z tym 661m 4-18g, tez taki sztywno szybki jak 661ml? Ale tak żeby 18g plus kajtka 4" a najlepiej 5" podbijał jak zły w pełnym komforcie. Ten 661m jest tak samo mocny góra jak 561ml? Ale sie to wszystko zawiłe zrobiło...

661M bedzie złotym środkiem, on do środka pracuje chętniej niż oba wymienione i pomimo opisu jest wyraźnie delikatniejszy od 661ml , ma też wyraźnie bardziej sygnalizacyjny szczyt niż 661ml oraz 681m
  • Friko, Gucak i MarcinZ lubią to

#470 OFFLINE   Gucak

Gucak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 25 postów

Napisano 27 luty 2023 - 19:06

661M bedzie złotym środkiem, on do środka pracuje chętniej niż oba wymienione i pomimo opisu jest wyraźnie delikatniejszy od 661ml , ma też wyraźnie bardziej sygnalizacyjny szczyt niż 661ml oraz 681m

I górą ogarnie 18g plus kajtek 4" (najlepiej 5" ale nie chce mi się w to wierzyć) bez zająknięcia? Sandacze będzie wcinał jak zły a wielkie garbusy będzie trzymał za skórkę z wargi :D Najlepiej by było pomacać a już w ogóle to połowić, albo chociaż kupić na giełdzie za pół ceny :) Jak na złość akurat tego blanku nie potrafię znaleźć w sprzedaży...

#471 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 27 luty 2023 - 19:15

I górą ogarnie 18g plus kajtek 4" (najlepiej 5" ale nie chce mi się w to wierzyć) bez zająknięcia? Sandacze będzie wcinał jak zły a wielkie garbusy będzie trzymał za skórkę z wargi :D Najlepiej by było pomacać a już w ogóle to połowić, albo chociaż kupić na giełdzie za pół ceny :) Jak na złość akurat tego blanku nie potrafię znaleźć w sprzedaży...

Przynęty Ci ogarnie takie , rybę wetnie jak umiesz zbroić przynęty napewno , z tym trzymaniem za skórkę to bym się nie rozpędzał :D to nie są kluski ;) chyba że pokrętło zdejmiesz z hamulca to przytrzyma :D co do przynęt to chętniej 18g z tym dużym kajakiem ogarnie niż jakieś mniejsze gramatury z mocno pracująca guma , wszystkie te nowe konstrukcje z cienkimi precyzyjnymi szczytami nie lubią bijących przynęt.
  • strary i Gucak lubią to

#472 OFFLINE   Sorok

Sorok

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaVasvár
  • Imię:Andras
  • Nazwisko:Varga

Napisano 06 marzec 2023 - 19:43

Z wyrazami szacunku! Jestem nowy na Węgrzech. Używam translatora google. Uwielbiam Qualię. Czy możesz polecić pustą łyżkę? Stosuję metodę łyżeczkowania 3-10 g. Lubię blanki z progresywnym wygięciem, których szczytówki nie wygina rwąca rzeka, w której łowię błystką. Maksymalna długość kija to 2 metry. Myślę, że blank nadawałby się do błystek kleniowych i boleniowych oraz woblerów typu crankbait. Główny nacisk kładziony jest na wędkarstwo spinningowe. Nie mogłem znaleźć odpowiedniego, ale może jestem niezdarny. Używam wędki Fishing Art ULXF 6lb 5'7", ale interesuje mnie wędka Qualia. Nie mogę się doczekać!

Użytkownik Sorok edytował ten post 06 marzec 2023 - 19:53

• Friko, Del Toro i vako lubią to

#473 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 10 marzec 2023 - 17:08

Z wyrazami szacunku! Jestem nowy na Węgrzech. Używam translatora google. Uwielbiam Qualię. Czy możesz polecić pustą łyżkę? Stosuję metodę łyżeczkowania 3-10 g. Lubię blanki z progresywnym wygięciem, których szczytówki nie wygina rwąca rzeka, w której łowię błystką. Maksymalna długość kija to 2 metry. Myślę, że blank nadawałby się do błystek kleniowych i boleniowych oraz woblerów typu crankbait. Główny nacisk kładziony jest na wędkarstwo spinningowe. Nie mogłem znaleźć odpowiedniego, ale może jestem niezdarny. Używam wędki Fishing Art ULXF 6lb 5'7", ale interesuje mnie wędka Qualia. Nie mogę się doczekać!

Najlepiej zeby sie @Profil_Nieaktywny wypowiedzial, on chyba najwiecej na tych blankach buduje :) 

• Sorok lubi to

#474 OFFLINE   steniu7

steniu7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Henryk
  • Nazwisko:Stencel

Napisano 03 maj 2023 - 11:54

Witam.Szukam blanku xjb-t702ml,może kturyś z Kolegów wie gdzie można dostać.

• MarcinZ lubi to

#475 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 maj 2023 - 17:52

na forum:

@MarcinZ [AUTORSKI] Pracownia wędkarska M.Z.Rods - Rodbuilding (budowa wędek) - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

@Profil Nieaktywny [autorski] Sparta Rods - Rodbuilding (budowa wędek) - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

poza forum:

Art-Rod ART-ROD, Custom Rods, Wędki na zamówienie, Pracownia wędkarska, blanki, przelotki, Lamiglas, St.Croix, Talon, CD Rods, Phenix, Pacific Bay, Batson, Fuji, Matagi, Alps, Sklep wędkarski - Qualia

• MarcinZ lubi to

#476 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 listopad 2023 - 19:48

Rozmawiałem z Januszem i wygląda na to że oferta blanków Qualia będzie rozszerzona o kilka nowych modeli. Aktualnie dostawa blanków obejmująca nowe modele przechodzi odprawę celną w PL ;)   Załączam aktualne zestawienia blanków Qualia - kolorem czerwonym zaznaczone są nowe pozycje:

Załączony plik  Qualia '23.pdf   204,88 KB   97 Ilość pobrań

• strary, Rebel64 i Luckyguliver lubią to

#477 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 listopad 2023 - 19:54

Co mi się udało dowiedzieć od Janusza o nowych konstrukcjach:

[miałem już możliwość obejrzenia / pogięcia nowych blanków więc w trybie edycji dopisuję własne spostrzeżenia]

PT641UL F 193 1-5g 1,5-4LB 1,20 7,7 22g 43 1
PT641L F 193 2-7g 2-5LB 1,30 7,8 24g 43 1
PT661L F 198 3-11g 3-6LB 1,40 8,6 27g 43 1
- podobno dedykowane pod twicha okoniowego i pstrągowego, nieco grubsze szczytówki i ogólnie nieco mocniejsze niż dotychczasowe modele z serii PT

[ te jednoczęśćiówki robią naprawdę świetne wrażenie, szybkie ale nie sztywne, z fajną progresją, głęboko pracujące. Zastosowania - najlżejszy model do 4lb moim zdaniem będzie świetny pod białoryb i łowienie na mikrojigi chociaż to nie wklejka tylko tubular,  model do 5lb myślę że wszelkie okonie na lekko plus Trout Area pod spoony, model 6lb to rasowy kij na normalne okonie, pstrągi, klenie - czuć już zapas mocy w tym blanku]

XJB641LMLXF X-F 193 5-14g 5-10LB 1,35 12,5 45g 43 1
XJB681MLXF X-F 203 6-18g 6-12LB 1,45 13,1 52g 43 1
- szybkie i ekonomiczne, z wykorzystaniem spiralnie układanych włókien którego to zabiegu Janusz jest wielkim zwolennikiem 

[bardzo szczytowe ugięcia - prawdziwy X-fast -  i duży zapas mocy, na mnie wędki sprawiły wrażenie mocniejszych niż wskazuje na to opis, konstrukcje typowo pod sandacza]

XJB802MF F 244 7-25g 8-16LB 1,45 15,4 77g 43 2-put over
XJB802MHF F 244 10-35g 10-20LB 1,60 15,8 82g 43 2-put over
XJBH802MXF X-F 244 7-25g 8-15LB 1,50 15,1 60g 58/43 2-put over
XJBH802MHXF X-F 244 10-35g 8-18LB 1,60 15,8 61g 58/43 2-put over
- dedykowane do łowienia na rzekach,  sandaczy i innych ryb na jigi

[ta seria dwucześciówek naprawdę Januszowi się udała - trudno znaleźć odpowiednik na rynku:  blanki o dużej zbieżności przez co szybkie chociaż nie szytywne; modele z końcówką H na końcu bardziej szczytowe od modeli bez H dlatego XJBH wydają mi się dedykowane pod łowienie na jigi zwłaszcza ryb typu sandacz, natomiast modele XJB są bardziej uniwersalne  - jak ktoś idzie nad rzekę i chciałby zabrać jedną wędkę to to jest bardzo dobra propozycja. Wędki są świetnie wyważone, w ręce leżą lekko dzięki zbieżności właśnie]

XS102MH    3LB F 305 20-70g 10-20LB 2,20 13,5 158g 58/43 2-put over
XS122M      2LB M-F 366 15-50g 8-15LB 2,20 13,0 145g 43/36 2-put over
- pierwszy (mocniejszy) to materiał na karpiówkę lub brzegową sumówkę, drugi (dłuższy i delikatniejszy) został pomyślany jako karpiówka lub trociówka

[ te blanki mi nie podeszły, za mocne jak dla mnie poza tym trochę nie moje klimaty, odwykłem już od takich długich konstrukcji ]

XJBT702LMLXF X-F 213 4-14g 6-12LB 1,45 10,9 40g 2-put over
XJB-T762LXF X-F 228 3-11g 4-10LB 1,45 11,6 42g 2-put over
- dwa blanki z górnej półki ukręcone na macie Toraya, bardzo lekkie

[ czuć w ręku że to materiał z wyższej półki, pomimo długości i niedużej zbieżności bardzo lekkie, lekko leżące w ręce a przy tym czuć moc, opisy mam wrażenie mogą być lekko niedoszacowane]

XPJ60HMF M-F 183 40-200g 15-35LB 2,70 15,5 105g 36 1
- sumowa vertical lub ciężka jerkówka, mocna ale podobno nie pałowata

[ kawał lagi, nie łowię sumów na vertical więc trudno mi ocenić blank, na pewno wyłącznie na bardzo duże ryby ]

Tyle zapamietałem z rozmowy telefonicznej, mam nadzieję że nic nie pokręciłem ;)

Użytkownik Friko edytował ten post 15 listopad 2023 - 05:09

#478 OFFLINE   sobol18

sobol18

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Adam

Napisano 09 listopad 2023 - 00:16

Nareszcie coś nowego B)

XJB681MLXF - coś wydaje mi się iż będzie nowy kocur na "lżejsze" sandacze

• mario i strary lubią to

#479 OFFLINE   MarcinZ

MarcinZ

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 846 postów
  • LokalizacjaGóra Puławska/LPU
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Zawadzki

Napisano 11 listopad 2023 - 15:04

Nowe modele Pt mialem przyjemnosc pomacac tak jak jednoskaldy xjb...
PT świetnie beda sie nadawaly jako pstragowki pod twarde przynety mie tylko twiche , swietna praca pod obciazeniem do tego lekkie i szybkie mimo malej zbieżności. Jestem nimi zachwycony. Napewno na nowy sezon zrobie z nich pozytek i przetestuje...
Co do nowych modeli Xjb w jednym kawałku to uzupelnienie w sandaczowkach na lekko, bardzo fajne blanki w dobrych pieniadzach, do tego bardzo ciekawa mata wykanczajaca.
Reszty nowosci nie bylo czasu przejzec ze wzgledu na pozna porę odwiedzin.
Nowosci zapowiadaja sie naprawde ciekawie, nie moge sue doczekac sprawdzenia reszty.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
  • Friko lubi to

#480 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3476 postów

Napisano 12 listopad 2023 - 16:27

Mega uzupełnienie mam juz wszystkie, na dniach będę wrzucał ugięcia na tablicy także każdy zobaczy.

Załączone pliki

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, qualia, blank

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych