a jeszcze co do tych wymiarów to ja byłem za ich podniesieniem bo np szczupak 50 cm to jeszcze taki trochę pistolecik około 1kg, a nawet i mniej, także 55 cm jest spoko tak uważam bo to będzie ryba 1-1,5 kg w tych granicach , ale już więcej bym nie podnosił z tego względu, że tych ryb jest mało i 55 cm jest ok
to samo boleń 40 cm to malutki i te 45 cm jest ok nawet może bym podniósł jeszcze do 50 cm, sandacz 50 cm też jest to optymalny wymiar według mnie
z tym , że tak jak te ryby nie biorą to ta ilość sztuk łączna na bolenia, sandacza, szczupaka 2 sztuki na dobę jest trochę za mała bo jeśli ktoś chce brać ryby wymiarowe i ma do tego prawo, a chodzi cały rok i nic nie złowi , a nagle trafi na dzień w którym ryby biorą to dwie sztuki to trochę mało powinny być 3 sztuki
lin 30 cm też dobrze, ze podnieśli bo 25 to malutki , a nawet 30 cm to jeszcze mały i tu nawet bym się pokusił o podwyższenie na 35 cm i wtedy miałby sens zmniejszony limit sztuk do 3 na dobę bo przy wymiarze 30 cm 3 sztuki to małe linki to trochę mało i mogli zostawić 4
kleń jaź z 30 cm na 35 też uważam , że to dobra zmiana i limit z 4 sztuk na 3 tez może być przy zwiększonym wymiarze to ma sens
to samo karp zmniejszenie limitu z 3 sztuk na 2 tez jest ok bo to duże ryby wiadomo
reszta tych zmian zakaz trolingu to zawsze byłem przeciwny trolingowi i zakaz łowienia z łódki przed 1 maja , żeby nie kłusowali i to , że z brzegu przed 1 maja nie można łowić na przynęty większe niż 5 cm tez jest spoko , żeby nie kłusowali na wahadłówki na "okonie" to na plus
żeby się wszyscy stosowali do tych zasad i żeby zdjęli sieci plus czasami jakieś zarybienia to ryb było by od groma i to dużych
to takie moje zdanie na ten temat